Am modificat articolul ultima data pe: 18.02.20

 

Pianul si orga sunt veri îndepartati. In familia pianelor, exista pianul acustic, de obicei un pian grandios, pianul electric care este foarte aproape de acustica si pianul digital, portabil. Intr-o alta familie, exista organe si armonii. Ambele au aceeasi radacina si sunt jucate in acelasi mod, cu cateva diferente, pe care este bine sa le cunosti inainte de a opta pentru oricare dintre ele.

 

Nu toate instrumentele cu tastatura sunt la fel, cel putin nu sunt concepute pentru a se exprima in muzica in acelasi mod. Daca pianul acustic este adesea capabil sa depaseasca situatii muzicale delicate, orga electronica, datorita specificului sonor istoric, are un repertoriu mai orientat. Afla alaturi de noi care sunt principalele asemanari si deosebiri intre cele doua instrumente.

 

Premise 

Pianul digital: s-a nascut cu intentia de a inlocui pianul acustic pe termen mai mult sau mai putin lung. Numeroasele sale avantaje cantaresc astazi mult mai mult decat dezavantajele. Pianul digital necesita o intretinere mica, iar achizitia sa este mai putin costisitoare decat a unui pian acustic „bun”. 

Doar nivelul de rezistenta la trecerea timpului il impiedica sa detina suprematia (inca nu pot fi comparate robustetea tastaturii, posibilitatea executiei tehnice etc.). De aceea, de obicei este descurajata orice punere in oglinda a celor doua tipuri de pian, fiecare dintre ele adresandu-se unor contexte artistice si actori diferiti.

Orga electronica: este un instrument cu sunet continuu (atata timp cat degetele tin apasate tastele). Orga electronica poate fi simpla sau cu tastatura dubla. La fel ca in cazul pianului, polifonia sa este totala. Scopul acestui instrument este de a produce un sunet dens si profund. Datorita numeroaselor sale resurse (uneori cu un sintetizator si un inregistrator integrate, fara a uita posibilitatea de a imita o gama larga de instrumente și o amplificare puternica), orga electronica ramane un instrument autonom prin excelenta.

Sunete diferite

Orga, in functie de tipul sau, produce sunete precise prin propagarea unor vibratii.Ca dezavantaj insa la acest capitol, mentionam faptul ca, pentru a produce sunete de calitate exceptionala, este necesara o intretinere continua. O orga necesita reglarea de aproximativ doua ori pe an. Ceea ce este destul de scump, adaugat la pretul initial al acestui instrument, care nu este cel mai mic.

Pianul digital propaga sunete pre-inregistrate. Nu este tocmai floare la ureche sa produci sunete clare. Cu un pianist bun insa, care stie sa profite de toate optiunile si oportunitatile, rezultatul este simfonic. Pianul digital nu necesita interventii tehnice periodice majore. O carpa simpla din microfibra face minuni. Nu este nevoie, de asemenea, sa-l acordezi.

 

Tastatura

Tastatura este adesea primul dusman al sintetizatoarelor si al orgilor electronice. Acest lucru ramane adevarat, chiar daca producatorii au depus eforturi. Astazi, multe tastaturi au un prag reglabil care tine cont de viteza de apasare si de dinamica exercitata asupra tastei. La modelele high-end, mecanismul este foarte asemanator cu tastatura pianului cu dubla evacuare.

In plus, fata de tastatura lor dinamica, sintetizatoarele si pianele digitale au avantajul de a oferi zone de timbre fragmentate, denumite in limbaj tehnic, impartit. Iti permite sa impartii intervalul tastaturii in mai multe zone, fiecare cu un ton diferit.

 

Repertoriu

Desigur, este vorba despre interpretarea unor sonoritati pe aceeasi familie de instrumente muzicale. Dar cand doresti sa canti la orga, te astepti la altceva decat de la un pian si invers.

Posibilitatile sale polifonice, si calitatea sunetului (Hammond), precum si avantajele date de independenta si autonomie au transformat orga intr-un instrument la mare cautare si au facut-o sa reziste in timp (Hammond SKX). Ea are adeptii sai fideli. Cu toate acestea, particularitatea sonica isi limitează domeniul de investigare la doar cateva stiluri de muzica, in special jazz, blues, gospel si rock.

Pentru muzica religioasa contemporana, sunetul de orga electronica nu este cel mai potrivit; cu greu ne putem imagina ritmuri de soul sau rythm&blues pe acest instrument. In schimb, pianul digital este foarte nimerit pentru aceste genuri. De la muzica cantecelor protestante la rock and roll, se potriveste de minune. 

Doar pianul digital – datorita gamei sale de sunete acustice (pian, orga liturgica etc.) – este capabil sa raspunda satisfacator la repertoriul muzicii clasice.

Partituri

Aceasta dorinta de a scapa de „clasic”, i-a determinat pe compozitorii si pe editorii de partituri sa foloseasca coduri specifice pentru tastaturile electronice portabile mici. Poti intalni pe pagina numere neobisnuite, destinate incepatorilor, care uneori depasesc portativul. Aceste numere corespund tastelor claviaturii, asa cum sunt ele notate si explicate la inceputul fiecarei colectii.

 

Portabilitate

Desi ambele instrumente stau bine la acest capitol, trebuie sa te gandesti bine inainte de a face alegerea finala. Daca iei lectii la scoala sau in privat, la profesorul tau, sau daca ai deja concerte sau repetitii cu tovarasii din trupa, atunci vei fi nevoit sa porti dupa tine instrumentul in majoritatea deplasarilor. Asadar, cu cat mai mic si mai usor, cu atat mai bine.

Sa nu uitam si de repetitiile de acasa. Chiar si cand nu il folosesti, instrumentul trebuie sa fie amplasat undeva. Orga electronica apare in avantaj, din aceste prespective.

 

Experienta

Pentru copii sau pentru cei care abia deslusesc abc-ul notelor si al partiturilor, nu este neaparat o idee buna o investitie consistenta intr-un instrument mai greoi si care ocupa mai mult spatiu.

Poti, in acest caz, sa achizitionezi piesa de pornire, cea mai buna orga electronica. Asteapta apoi sa vezi cum se descurca si cat de mult ii place sa cante, abia dupa aceea treci la urmatorul nivel.

Pe de alta parte, s-a constatat ca un elev al instrumentelor digitale tinde sa practice mai mult. Intr-adevar, o particularitate a lor este echilibrul interpretarii. Prin urmare, nu exista o relatie de putere ca in cazul instrumentelor clasice. Sunetul este produs cu mai multa usurinta si claritate; prin urmare, exercitiul este facil si distractiv si, mai ales, pierzi mai puțin timp.

Concluzie

Nu exista un anumit rationament strict pe care sa-l urmezi sau o reteta unica ce iti asigura fara ezitare cea mai buna alegere. Abia dupa ce cantaresti toate avantajele si dezavantajele pe care le prezinta cele doua variante, iti consulti bugetul si, nu in ultimul rand, pui in balanta preferintele si nevoile personale, poti sa decizi astfel incat riscul de a regreta achizitia sa fie cat mai mic. Alegerea iti apartine in totalitate.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 18.02.20

 

Daca majoritatea inventiilor bazate pe diverse principii electromecanice aplicate instrumentelor traditionale au ramas fara viitor, trebuie facuta o exceptie pentru cele care privesc orga. Acest instrument, scump si dificil de construit, a fost cu siguranta cel mai predestinat sa fie electrificat, apoi sa utilizeze toate resursele electronice si de calcul. Sa descoperim impreuna cateva avantaje secrete care castiga in continuare adepti pentru orga electronica.

 

Orga electronica face parte din categoria instrumentelor muzicale mai noi care, in ciuda varstei sale fragede a cunoscut si succesul si conul de umbra, dar care continua sa suscite interesul in egala masura al muzicienilor si al elevilor dornici sa invete, cat mai usor cu putinta, sa interpreteze singuri o orchestra intreaga.

 

Elemente tehnice

Anticipand sintetizatorul, considerat in epoca drept un instrument prea complex pentru a avea dreptul la o anumita legitimitate, orga electronica a prevestit aparitia pianului digital si autonomia muzicianului. Succesul sau comercial s-a datorat in principal implementarii de noi functii: prezenta unei varietati de timbre accesibile rapid (clape), efecte polifonice (vibrato, tremolo), automatisme (bas, coarde), dar si datorita unor alte cateva avansuri tehnologice.

Interesul orgii electronice a fost sa deschida interpretarea muzicii catre noi posibilitati de organizare sonora nemaintalnite pana la momentul respectiv. Datorita automatizarii liniei de bas care se potriveste coardelor cantate cu mana stanga, organistul incepator ar putea renunta chiar la pedala. Dar ceea ce prezinta un interes deosebit este, inca de la aparitia instrumentului, prezenta functiilor de reverberatie si percutie armonica, cu ritmurile lor de dans programate.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca orga electronica a favorizat si educatia de masa (scolile Yamaha) si aparitia a numeroase metode de studiu, dintre care una dintre cele mai cunoscute a ramas cea a orgilor Bontempi, precum si a invatarii numerotate.

 

Este un instrument relaxant

Acum o jumatate de secol, la fel ca si astazi, pe lista de dorinte a unui organist amator, principalul scop nu figura sa devina un artist de marca, precum Charles Touremire sau Pierre Cochereau, ci sa se simta bine in contact cu instrumentul, pentru a se relaxa cantand ceva dupa munca.

S-a nascut astfel conceptul de recreere muzicala, o noua atitudine – mult criticata la acea vreme – care trebuia sa fie de acord cu principiile muzicii interpretate modest, fara pretentii. Evident, nimic nu statea in calea cunoasterii si studierii temeinice a instrumentului, dar orga electronica, cu automatismele sale, inventase o alta relatie in modul de invatare si de exercitiu cu muzica.

 

Insusirea tehnicii interpretarii este mai degraba intuitiva

Intr-un fel, luand distanta fata de pian si de cerintele si pretentiile sale, orga electronica a reusit sa convinga de faptul ca muzica nu a fost construita neaparat in jurul exercitiilor si a teoriei, ci intr-o relatie ludica, in care a contat doar iminenta rezultatului. Pentru prima data, un instrument electronic a permis interpretari foarte personale, originale si sensibile.

 

Da frau liber creativitatii si sensibilitatii artistice a interpretului

Interpretarile spectaculoase provin adesea din imbinarea fericita a studiilor muzicale cu atractia catre instrument. Iubitorul de orga electronica este un mare consumator de partituri, caracterizate in primul rand de varietate. Obsesia lui trebuie sa fie confruntarea neobosita cu tehnica sa pentru a obtine cel mai bun rezultat.

Organistul este, de asemenea, un cercetator care manipuleaza o multitudine de registre si efecte speciale, cautand intotdeauna interpretarea ideala. Orga este pentru el un instrument muzical si, in egala masura, un mijloc cultural de a-si petrece in mod placut timpul liber.

Incurajeaza autodidactii

Cu exceptia cazului in care a urmat studii muzicale si pianistice, organistul (amator) abordeaza foarte des instrumentul in maniera unui autodidact. In acest caz, jocul instinctiv este esential, deoarece nu are nici timpul, nici uneori vointa de a urma cursuri introductive. El prefera sa fluiere sau sa fredoneze o melodie cunoscuta, pentru a o reproduce apoi la orga.

Toata atentia sa este apoi concentrata pe functiile automate si punerea lor in aplicare, care trebuie sa rimeze cu usurinta de executie, mergand astfel pana acolo incat sa pretinda de la instrument sa declanseze o orchestratie foarte bogata cu un tehnica minima, executata doar cu mana stanga.

In cautarea acordului perfect

Polifonia este data de numarul de note simultane, cu o medie care sa asigure claritatea sunetului si armonia compozitiei cuprinsa intre 32 si 64. Profesionistii pot administra chiar modele cu 200 de note care pot fi cantate in acelasi timp.

De asemenea, o orga electronica (aici o lista cu produse comparate) pentru amatori poate avea in memorie pana la 50 de ritmuri predefinite si un numar de tonuri intre 10 si 100. Evident, variatiile sunt mult mai mari in cazul instrumentelor dedicate muzicienilor de profesie.

 

Vibrato si tremolo

Vibrato este un efect care produce modularea frecventei sunetului si nu trebuie confundat cu tremolo, care provoaca modularea amplitudinii acestuia. Vibrato s-a dovedit  a fi cel mai popular efect al primelor orgi electronice si unul dintre putinele care vor continua sa fie incluse in specificatiile orgii electronice pana in ziua de astazi.

Chiar și pe modelele low-end, efectul va fi prezent. Acest efect poate fi intarziat: modularea frecventei nu apare decat dupa un anumit timp dupa apasarea clapelor.

Imita o varietate mare de instrumente

Organistul, fie el incepator sau avansat, stie ca instrumentul la care canta permite combinatii de sunete foarte numeroase. Cand interpreteaza o melodie, el poate trece de la un sunet de pian la cel al unei chitare sau la un sunet de flaut, daca spiritul si emotia artistice ii dicteaza astfel. Cantaretul la orga este un muzician caruia ii place sa fie si sa se simta liber. Adaugarea de efecte speciale precum Leslie, vibrato sau treptat sunt, de asemenea, lucruri care pot determina modul in care interpreteaza.

 

Apare printre instrumentele cel mai usor de descifrat

Specialistii sunt de parere ca instrumentele care se pot studia cu cea mai mare usurinta sunt cele cu tastatura, adica: pianul, orga, acordeonul, sintetizatorul etc. nu numai pentru ca organizarea claviaturii este simpla, dar chiar se poate invata cum se canta online. Ba mai mult, datorita castilor poti exersa oricat fara sa-ti deranjezi vecinii, ceea ce transforma orga electronica intr-o alegere foarte buna pentru ocupantii unui apartament.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 18.02.20

 

Orgi electronice – Opinii si Recenzii in 2020

 

Muzica este o forma de exprimare de care avem cu totii nevoie, indiferent ca alegem sa ascultam piesele care ne reprezinta, sau sa interpretam chiar noi, iar orga electronica se afla printre cele mai populare instrumente alese de artistii amatori sau profesionisti. Daca vrei sa cumperi un astfel de produs muzical, pentru tine sau pentru copilul tau, este bine sa stii ca este un dispozitiv destul de complicat pentru a avea nevoie de informatii suplimentare care sa te ajute sa iei decizia corecta. Yamaha PSR-EW300 este, de exemplu, un model cu 76 de clape, 574 de sunete si o varietate de functii care asigura un grad ridicat de adaptabilitate la cerintele artistilor, indiferent de gradul de experienta. Pentru incepatorii care cauta un produs accesibil ca pret, dar suficient de bun pentru a face primii pasi, recomandam Yamaha PSR-F51Starter Set.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Yamaha PSR-EW300
Click aici pentru pret!

Model de claviatura cu aranjor, cu 76 de clape, pentru incepatori, intermediari si avansati, prevazut cu functie Duo, care permite folosirea de doua persoane in acelasi timp. Include polifonie de 48 de note, 574 de sunete, pentru a putea crea acompaniamentul dorit, indiferent de instrumentul vizat si posibilitatea de a conecta player pentru rularea de piese audio.

Pentru ca este un instrument complex, se poate dovedi putin mai dificil de folosit la intregul sau potential de catre cei care abia acum incep sa ii deprinda secretele.

Orga digitala potrivita pentru cei care doresc sa aiba la indemana un instrument de calitate, care ofera suficiente resurse pentru interpretari complexe.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha PSR-F51Starter Set
Click aici pentru pret!

Set complet, conceput pentru incepatori, cu orga cu 61 de clape si polifonie de 32 de note, suficient de simpla pentru a nu face initierea dificila, dar cu o claviatura destul de incapatoare si resurse suficient de complexe pentru a sustine evolutia pana la nivel intermediar si dupa. Este livrata impreuna cu casti si stativ.

Pentru artistii profesionisti, caracteristicile tehnice ale setului se pot dovedi insuficiente si limitative.

Pachet cu orga digitala, conceput pentru a oferi resursele tehnice de baza, pentru cei care doresc sa invete sa foloseasca acest instrument si au nevoie de un produs de incredere.

Yamaha PSS-F30
Click aici pentru pret!

Model de orga conceput pentru cei mai tineri dintre artisti, cu 37 de clape, usor de accesat de mainile mai mici si facil de abordat de catre incepatori. Include intrare pentru casti si difuzoare proprii, integrate, ceea ce inseamna ca modul de interpretare se poate adapta la contextul in care are loc.

Pentru cei care au deja experienta cu acest instrument, modelul cu 37 de clape se poate dovedi limitativ, in special daca se doreste abordarea de piese din muzica clasica.

Este cadoul ideal pentru copiii pasionati de muzica ce doresc sa invete sa cante la orga digitala.

 

 

Pareri despre cele mai bune orgi electronice

Cauti o orga electronica la pret bun si nu stii exact de unde sa incepi si cum poti compara mai usor diversele modele existente online? Foloseste prezentarile de mai jos, care includ o parte dintre cele mai populare produse de acest tip, pentru a identifica caracteristicile si functiile cele mai importante pentru tine.

 

 

Orga electronica Yamaha

 

Yamaha PSR-EW300 

 

Pentru cei care sunt la inceput in studierea claviaturi, dar doresc sa cumpere un produs care sa le fie de folos si atunci cand vor avea ceva experienta, recomandam ca optiunea aceasta orga electronica Yamaha, cu 76 de clape si polifonie de 48 de note. Include sistem de utilizare Duo, care imparte clapele in doua sectiuni identice, facand posibila utilizarea de catre doua persoane in acelasi timp.

Pentru incepatori, include modulul “Keys to Succes”, care contine lectii scurte si usoare menite sa te ajute sa te familiarizezi cu instrumentul. O poti folosi atat cu propriile difuzoare, cat si cu boxe externe sau casti, daca vrei sa poti exersa fara a-i deranja pe cei din jur.

Biblioteca audio include 165 de stiluri pentru auto-acompaniere, 574 de sunete care iti permit sa recreezi aproape orice stil muzical doresti si, in plus, poti conecta si un player care sa redea piesele pe care vrei sa interpretezi.

 

 

 

Yamaha PSR-EW410

 

Potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, acest model de orga electronica Yamaha pune la dispozitie 76 de clape, pentru interpretari complexe, apropiate unui pian acustic, si sensibilitate la atingere, care iti ofera posibilitatea de a te juca usor cu intensitatea sunetelor.

Ofera 12 efecte digitale de reverb, Master EQ , harmony si cor, plus 758 de sunete si 235 de stiluri de acompaniere care iti permit sa abordezi, la cel mai inalt nivel, orice compozitie muzicala, indiferent de genul din care face parte. Include de asemenea 30 de cantece presetate si functie de inregistrare a pieselor pe care le interpretezi (pana la 10 melodii).

Pentru a te sprijini in deprinderea notelor si exersarea pieselor, orga include si modul de invatare, cu lectii predefinite, si metronom cu tempo de la 11 pana la 280bpm. Memoria sa interna este de 1.73Mb si poate fi extinsa prin USB. In ceea ce priveste puterea de amplificare audio, produsul include doua difuzoare de cate 12W.

 

 

 

 

Orga electronica incepatori

 

Yamaha PSR-F51Starter Set 

 

Planuiesti sa incepi lectiile de orga si ai nevoie de un instrument de calitate, dar la un pret accesibil, pentru a putea exersa oricand doresti, la tine acasa? Iti propunem acest set de la Yamaha, cu orga electronica pentru incepatori, model PSR-F51. Este o versiune cu 61 de clape, polifonie de 32 de note, 120 de sunete si 114 ritmuri, care iti ofera suficiente resurse pentru a ajunge la nivelul intermediar, fara vreo limitare din partea instrumentului.

Include metronom cu tempo de la 11 la 280, doua difuzoare de cate 2.5W pe care le poti folosi cand vrei sa lucrezi fara casti si iesire pentru casti cu conector mini-jack de tip stereo. Este livrata impreuna cu alimentator, dar poate fi utilizata si cu baterii.

Pachetul include in plus casti Alpha Audio HP One cu cupe pivotante, pentru confort sporit, si frecventa de la 20HZ la 20kHz. Pentru a putea studia fara griji, vei primi de asemenea si un stativ Athletic KB-2, din otel, cu inaltime ajustabila, intre 60 si 95cm si deschidere de la 40 la 80cm.

 

 

 

MK-2108

 

Cu clape luminate LED, 50 de melodii demonstrative si 3 lectii inregistrate, MK-2108 este o orga electrica ieftina, dar performanta, potrivita pentru cei care doresc sa invete sa cante la acest instrument, dar nu sunt inca siguri ca este vorba despre o pasiune in care doresc sa investeasca mult timp si resurse financiare.

Are 61 de clape, care iti permit sa abordezi usor si melodii complexe, din repertoriul clasic, 255 de ritmuri si timbre, ce iti ofera o varietate de optiuni, cand vine vorba de stilul de muzica pe care vrei sa il incerci. Este prevazuta cu iesire pentru microfon si boxe si permite inregistrarea si redarea pieselor pe care le canti, pentru facilita identificarea greselilor si imbunatatirea prestatiei.

Este o orga de dimensiuni medii (930 x 304 x 93mm), potrivita pentru utilizare statica si prevazuta cu suport pentru partitura, care te ajuta sa lucrezi mai usor. Pachetul include adaptor pentru priza.

 

 

 

Roland BK-3 Black 

 

Numeroase pareri despre cele mai bune orgi electronice recomanda un model de 61 de clape pentru incepatori si cei care doresc sa poata evolua fara dificultate catre piese mai complexe. O astfel de varianta este Roland BK-3 Black, cu clape sensibile la intensitatea de apasare, 250 de ritmuri si 850 de tonuri, deci suficiente optiuni pentru a putea aborda orice stil de muzica si o varietate de combinatii de instrumente.

Include polifonie pe 128 de note, 53 seturi de tobe si doua difuzoare proprii a cate 7.5W fiecare. Este prevazuta cu afisaj LCD, care te ajuta sa gestionezi mai usor functiile orgii, si metronom pentru pastrarea facila a ritmului.

Poti inregistra piesele interpretate, in format WAV., fie direct pe dispozitiv (spatiu pentru 5 piese), fie pe memorie USB pentru care ai la dispozitie port de conectare. La categoria conectivitate te mai poti baza pe o iesire pentru casti, port USB pentru conectare la computer, MIDI In/Out si pedala.

 

 

 

 

Orga electronica copii

 

Yamaha PSS-F30 

 

Disponibila la un pret accesibil, cu format de mici dimensiuni, usor de folosit de catre cei mici, Yamaha PSS-F30 este o orga electronica pentru copii cu 37 de mini-clape si polifonie de 32 de note, suficienta pentru a permite interpretarea de piese simple, facil de abordat de catre cei mici.

Poate fi alimentata cu ajutorul bateriilor sau de la laptop, prin intermediul unui cablu USB, care nu este insa inclus in pachetul de livrare. Este prevazuta cu intrare pentru casti si difuzor propriu cu putere de 1.7W.

Permite accesarea si folosirea a 120 de sunete de instrumente si 114 stiluri, care ofera posibilitatea de a aborda orice gen de muzica de care copilul este interesat, de la piese clasice si pana la muzica rock, pop, dance etc. Are dimensiunile de 505 x 54 x 201cm, cantareste doar 1.2kg si pune la dispozitie functie de metronom pentru mentinerea corecta a ritmului.

 

 

 

 

Orga electronica cu microfon

 

Meike MK-2083 

 

Pentru ca nu toti artistii se rezuma la interpretarea de piese instrumentale si multi dintre ei lucreaza si cu vocea, iti propunem de aceasta data o orga electronica cu microfon, ideala pentru inregistrari, dar si pentru cei care canta la evenimente.

Este o versiune cu 54 de clape, care combina eficient dimensiuni suficient de reduse pentru o mobilitate ridicata si o claviatura destul de extinsa pentru a oferi libertate de interpretare. Are boxe incorporate, afisaj LCD si o varietate de functii utile precum inregistrare, playback, controlul tempo-ului si al volumului.

Iti pune la dispozitie 100 de ritmuri, 100 de tonuri si 8 melodii demonstrative, care te ajuta sa te familiarizezi rapid cu instrumentul. Pentru a putea lucra usor si de pe partituri, designul dispozitivului include stativ, care permite parcurgerea confortabila a notelor. Claviatura este usoara, ceea ce inseamna ca va raspunde rapid la actiunea degetelor, caracteristica ce o recomanda pentru persoanele care sunt la primii pasi in studierea acestui instrument si doresc sa achizitioneze o orga electronica cu microfon.

 

 

 

 

Orga electronica Korg

 

Korg EK-50 

 

Recomandata pentru studenti si incepatori, orga electronica Korg EK-50 este un model cu 61 de clape, 700 de sunete disponibile si polifonie de 64 de note, structura care ofera suficienta complexitate pentru a aborda, treptat, piese din ce in ce mai dificile si stiluri variate de muzica.

Include metronom, pentru urmarirea corecta a ritmului, si permite reglarea nivelului de sensibilitate a clapelor, astfel incat sa poti alege nivelul de rezistenta pe care doresti sa il exprimentezi atunci cand interpretezi. Include 18 piese demo, 2 difuzoare de cate 10W, egalizator si este livrata impreuna cu stativ pentru partituri.

La capitolul conectivitate, iti ofera acces la port de iesire pentru casti, port USB, sistem de conectare pentru pedala si intrare audio care permite rularea de piese de pe smartphone sau mp3 player. Este un instrument performant, potrivit pentru cei care doresc sa interpreteze cu acompaniament si sa poata aborda mai multe genuri de muzica.

 

 

 

Korg PA700 

 

Daca ai deja cativa ani de experienta cu acest instrument si cauti o versiune profesionala care sa te ajute sa treci la urmatorul nivel, iti propunem orga electronica Korg PA700, cu 650 de stiluri predefinite, incluse din fabrica in biblioteca dispozitivului, plus 256MB memorie pentru sunete noi, pe care le poti adauga chiar tu.

Din punct de vedere constructiv, este o varianta cu 61 de clape usoare, cu doua difuzoare integrate, de cate 25W, suficient de puternice pentru a putea sustine concerte in spatii mici. Acest model este prevazut cu sistem KAOSS FX care iti permite sa controlezi parametrii secventelor de acompaniament, chiar in timpul melodiei.

Poti conecta memorie USB cu melodiile preferate si accesa direct piesele dorite, iar dispozitivul poate importa fisiere de tip wav., aiff., korg si soundfont. Korg PA700 iti pune la dispozitie 970 de sunete, procesor vocal si de efecte si permite suplimentarea memoriei cu card MicroSD.

 

 

 

 

Stativ orga electronica

 

Gravity Stands KSX-1

 

Gravity Stands KSX-1 este un model profesional de stativ pentru orga electronica, confectionat din otel, cu imbinari ranforsate si structura in X, care poate sustine greutati de pana la 55 de kg. Permite reglarea inaltimii, in functie de preferinte, intre 10 si 90cm, ceea ce iti ofera o plaja destul de larga de adaptare la conditiile de interpretare.

Sistemul de reglare a pozitiei este intuitiv, rezistent si usor de folosit, iar adancimea de suport oferita este de 40cm. Este livrat impreuna cu un set de inele negre, cauciucate si inele de identificare interschimbabile, de 1 x 15mm, 4 x 20mm si 4 x 30mm.

Stativul cantareste 2.98kg, deci este usor de transportat la locatia in care este nevoie de el si este disponibil la un cost accesibil, chiar si pentru incepatori. Daca vrei sa iti cumperi un astfel de suport, iti recomandam asadar sa iei in considerare acest model de calitate.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Similara ca structura cu pianul, orga electronica sau claviatura este un instrument care combina formatul clasic cu clape, cu o varietate de sisteme electronice, oferind posibilitatea de a interpreta aproape orice stil de muzica doresti. Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa alegi cea mai buna orga electronica pentru nivelul tau de experienta si cel la care vrei sa ajungi, tinand cont de gradul de mobilitate de care ai nevoie, conectivitate si alte caracteristici relevante.

Dimensiune sau numar de clape: Numarul de clape influenteaza lungimea orgii, greutatea si posibilitatea de a o transporta, insa conditioneaza in acelasi timp si posibilitatea de a interpreta piese mai complexe si usurinta cu care o poti folosi.

Majoritatea modelelor au intre 25 (2 octave) si 88 (o octave), cele mai populare fiind versiunile cu 61 si 76 de clape. Daca stii ca vei folosi orga doar acasa sau intr-un spatiu pentru repetitii, si nu trebuie sa o muti sau o transporti in alte locatii, te vei intelege foarte bine cu o structura cu 88 de clape, care te apropie de experienta interpretarii la pian traditional si este mult mai potrivita daca te pasioneaza muzica clasica. 

Pentru cei care canta insa in cluburi sau la diferite evenimente, va fi mai eficient un model de 49 de clape, iar pentru a compune propriile piese iti recomandam o orga electronica, ieftina si buna, cu 61 de clape.

 

Polifonie: Acest indicator iti spune cate note poate reda instrumentul in acelasi timp si se incadreaza in general intre 32 si 256. Daca folosesti orga pentru a studia muzica clasica, te vei descurca destul de bine cu modelele de 32, care sunt de altfel si mai accesibile la pret. Insa, pentru cazul in care vei dori sa abordezi piese mai complexe sau sa inregistrezi cantece cu mai multe niveluri melodice, iti recomandam sa iei in considerare si una dintre modelele de orgi electronice, la preturi bune, cu polifonie de 64. Versiunile de 128 si 256 sunt de regula recomandate profesionistilor.

 

Numar de sunete sau de tonuri: Ceea ce o orga de tip digital iti ofera in mod clar in plus fata de un pian acustic este posibilitatea de a combina sunete ale mai multor instrumente. De la notele de baza emise de pianul clasic, vioara, flaut, trompeta, acordeon, contrabas si pana la chitara, toba sau alte versiuni specifice muzicii pop, rock, jazz etc. o orga iti poate oferi intre 10 si 640 de sunete distincte, in functie de model. 

Iti atragem insa atentia ca, daca esti incepator, o bilbioteca de sunete prea bogata iti poate distrage atentia de la elementele importante, care tin de tehnica de baza de interpretare.


Tip de claviatura: Pentru ca multi dintre cei care aleg sa cumpere o orga electronica, la un pret bun, pentru a exersa acasa, doresc de fapt sa isi imbunatateasca abilitatile de a canta la pian, exista modele care redau intocmai senzatia de rezistenta pe care o opun clapele cu ciocanele ale pianului acustic. Acestea se numesc claviaturi grele.

Daca tot ce vrei este sa poti sa te relaxezi, interpretand usor piesele preferate, fara a viza pianul acustic ca obiectiv, te poti orienta fara probleme catre o claviatura usoara, care nu opune rezistenta la lovire. Aceste modele sunt mai facil de folosit de incepatori. Ca intotdeauna, exista si solutia de compromis, care ofera degetelor tale o usoara senzatie de rezistenta atunci cand atingi clapele, dar nu la fel ca in cazul unui pian, si care se numesc semi-grele.

 

Optiuni suplimentare: Daca abia inveti sa canti la acest instrument, iti recomandam sa cauti o versiune conceputa special pentru incepatori. Cele mai bune orgi electronice sunt in acest caz variantele care includ lectii preinregistrate, cu clape cu LED-uri, care se aprind atunci cand trebuie sa le lovesti si piese mai usoare, incluse pentru a-ti oferi material de invatare. La fel de util este si metronomul integrat, care te va ajuta sa mentii ritmul corect chiar si atunci cand vei avea deja ceva experienta.

Pentru cei care vor folosi instrumentul in locuinta si stau la bloc, recomandam optiunile care pun la dispozitie port jack pentru casti. Cei care doresc sa foloseasca orga pentru concerte, au nevoie de o versiune care permite conectarea la sisteme de amplificare audio.

In cazul in care vrei sa te inregistrezi ai nevoie de o orga care ofera aceasta functie si iti pune la dispozitie posibilitatea de conectare USB.

Accesorii: Pe lista accesoriilor pe care este bine sa le ai in vedere atunci cand cauti orgi electronice, ieftine si bune, se afla in primul rand stativul sau suportul pe care vei amplasa instrumentul. Poti folosi bineinteles si o masa, daca lucrezi de acasa, dar trebuie sa iti asigure inaltimea potrivita unei pozitii corecte si confortabile.

Vei mai avea nevoie de o husa sau o geanta, in care sa o pastrezi cand nu o utilizezi si cu ajutorul careia sa o poti transporta, cablurile de conectare, amplificatoare si o banca sau un scaun.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Gasesc online SH o orga electronica la pret bun?

Daca esti interesat de posibilitatea de a cumpara o orga electronica ieftina, poti apela la site-urile cu produse second hand. In functie de modelul care te intereseaza si starea instrumentului, poti obtine un pret cu pana la 30 – 40% mai mic decat cel din magazin.

Cat ar trebui sa coste o orga electronica ieftina?

O orga digitala ieftina costa intre 150 si 300lei, in functie de marca, numar de clape si functiile pe care le ofera.

 

Care sunt cele mai recomandate partituri pentru incepatori la orga electronica?

Pentru cei aflati la inceput in studiul acestui instrument recomandam, ca piese potrivite pentru imbunatatirea ritmului si obisnuirea cu pozitiile cheilor: Clarity (Zedd), One Call Away (Charlie Puth), All about that bass (Meghan Trainor), Stay with me (Sam Smith), Clocks (Coldplay), Bubbly (Colbie Caillat), Shake it off (Taylor Swift), Falling (Alicia Keys), Runaway (Bon Jovi), Your Song (Elton John).

 

 

 

4 argumente pentru lectii de muzica la orga electronica

 

Te gandesti ca ar fi interesant sa inveti sa canti la orga sau sa iti inscrii copilul la astfel de cursuri, dar nu esti sigur ca este instrumentul potrivit, sau ca iti va oferi suficiente beneficii? Iti spunem pe scurt, in randurile de mai jos, care sunt principalele avantaje de care se bucura persoanele care iau lectii de muzica la orga electronica.

O memorie mai buna

Daca te gandesti doar la faptul ca cele mai populare variante ale acestui instrument au 61 sau 76 de clape si ca trebuie sa retii o varietate de combinatii, pentru a putea interpreta corect piesele, iti vei da seama usor ca este un exercitiu foarte benefic pentru memorie, la orice varsta.

 

Atentie si concentrare

Cat timp exersezi la orga, chiar si cele mai simple piese sau insiruiri de note, atentia ta trebuie sa fie completa orientata catre ceea ce faci, pentru a obtine rezultate bune. Fiecare repetitie este asadar un antrenament al capacitatii tale de concentrare, care te ajuta sa fii mai atent mai usor si in celelalte activitati de acasa, de la scoala sau de la munca.

 

Antreneaza rabdarea si perseverenta

Desi in aparenta pare un instrument destul de usor de abordat, mai ales in cazul pieselor simple, pentru a atinge un nivel bun de interpretare este nevoie de multa munca, rabdare si perseverenta. Succesiuni de note aparent simple pot sa nu se auda asa cum trebuie daca ritmul nu este optim sau daca lucrezi la o orga cu clape sensibile la atingere si nu apesi suficient de tare sau de incet. Este asadar o modalitate placuta si relaxanta de a invata sa faci fata frustrarilor, momentelor dificile, esecurilor si perioadelor in care ti se pare sa faci pasi inapoi in loc sa evoluezi.

O activitate sociala

Aparent, orga este un instrument individual, la care poti canta foarte bine si singur, dar, ai nevoie de un cadru in care sa studiezi, care inseamna de cele mai multe ori lucrul cu un profesor si repetitii care implica si alti studenti.