Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Vrei sa inveti sa canti la clape si nu stii exact daca ti se potriveste mai bine o pianina sau un grand piano? Citeste in acest articol care sunt cele mai importante diferente pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi.

 

Pianina sau grand piano? Este o intrebare la care ajung multe dintre persoanele care doresc sa cumpere un instrument muzical din aceasta categorie. O parte dintre elementele care diferentiaza cele doua produse sunt usor de observat cu ochiul liber, altele insa, ceva mai subtile, se ascund in structura lor si sistemul de functionare. Parcurge acest articol si afla ce deosebeste o pianina de un pian si care ti se potriveste cel mai bine.

 

Format si dimensiuni

Desi nu este chiar cel mai important criteriu, spatiul pe care il ai la dispozitie pentru a amplasa acest instrument este totusi un factor decisiv in alegerea sa. Nu este suficient sa gasesti o cale pentru a-ti permite un grand piano, este de asemenea nevoie sa ai la si o locuinta destul de mare in care sa il poti aseza fara a-l inghesui.

Pe scurt, cand vorbim despre grand piano, vorbim despre un pian orizontal, numit si pian cu coada, la care atat cutia de rezonanta, cat si corzile, sunt asezate paralel cu solul, in continuarea tastelor. Aceste produse se impart in trei categorii principale de dimensiuni: pianul cu coada scurta, care are intre 140 – 180cm lungime, pianul cu coada medie, care ajunge pana la 230cm si cel cu coada lunga, care ajunge pana la 300cm. In general, modelele mai lungi de 240cm sunt cele de concert.

Spre deosebire de grand piano, pianina are cutia de rezonanta si corzile asezate pe verticala, perpendicular pe taste, ocupand mult mai putin spatiu. Cele mai multe modele au o lungime cuprinsa intre 50 si 70cm, fiind deci similare unui birou obisnuit. Este motivul pentru care sunt preferate atat de cei care doresc sa poata interpreta in propriul apartament, cat si in unele scoli.

 

 

Calitatea sunetului

Din acest punct de vedere, o regula simpla spune ca sunetul este cu atat mai clar si mai puternic, cu cat corzile sunt mai lungi. Plecand de la aceasta idee, multe persoane considera inca din start ca o pianina este mai putin buna decat un grand piano, pentru ca cea dintai este de obicei mai mica.

Este bine sa tii cont de faptul ca la calitatea si claritatea sunetului contribuie in mod esential materialele folosite in constructia instrumentului, detaliile de design, experienta producatorului si maniera in care stie sa imbine toate elementele, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cu alte cuvinte, o pianina bine facuta poate oricand depasi un pian conceput cu mai putina atentie.

De asemenea, cea mai mare pianina din lume are inaltimea de 4.5m depasind cu usurinta majoritatea pianelor clasice in ceea ce priveste performantele de redare a sunetelor. Si nu este nevoie sa mergi pana acolo pentru a gasi astfel de situatii, exista si modele de grand piano mai mici, care sunt cu usurinta depasite de versiunile inalte de pianine, fara a fi nevoie ca acestea sa atinga vreun record. Nu este deci o certitudine faptul ca o pianina va genera un sunet mai slab decat un pian clasic, ci depinde de fiecare model in parte.

 

Sistemul de actionare a corzilor

Diferenta cea mai importanta pe care trebuie sa o iei in considerare, daca vrei sa cumperi un pian sau o pianina pentru a-ti imbunatati performantele de interpretare, tine de sistemul de actionare a corzilor.

Sistemul de actionare incepe de la tastele pe care le apesi folosind degetele si se termina cu ciocanelele care lovesc corzile, generand vibratii si sunet. Deosebirea dintre cele doua tipuri de instrumente sta in modalitatea in care componentele sistemului se deplaseaza. Astfel, intr-un grand piano majoritatea miscarilor se fac pe verticala, forta folosita pentru actionare fiind gravitatia, in timp ce in interiorul unei pianine, actiunea se desfasoara pe orizontala, miscarile avand la baza arcuri metalice.

Pentru ca gravitatia este mereu aceeasi, nu se schimba si nu se uzeaza, in cazul unui grand piano vei obtine intotdeauna aceeasi reactie sonora pentru un gest realizat identic asupra tastelor. In schimb, in cazul pianinelor, arcurile pot actiona diferit de la tasta la tasta, se uzeaza in timp, schimbandu-si viteza de raspuns si in general, nu vor oferi aceeasi consecventa si uniformitate ca in cazul unui grand piano.

Acest element constructiv influenteaza de asemenea si viteza cu care poti lovi tastele. Daca in cazul unui grand piano, trebuie sa astepti pana cand tasta a revenit doar la o treime din drumul sau catre pozitia initiala, pentru a lovi din nou, la pianina este nevoie ca tasta sa revina complet in pozitie orizontala inainte de a o folosi iarasi. Acest detaliu poate face dificila abordarea unor piese complexe, cu pasaje alerte.

 

 

Nivelul de pregatire

Atunci cand alegi intre cele doua optiuni este important sa iei in considerare si nivelul de pregatire. Daca esti abia la inceput in studierea clapelor, te poti descurca foarte usor cu o pianina, care este mai facil de transportat si amplasat, si inseamna si o investitie mai mica. In afara cazului in care evoluezi extrem de repede, te vei bucura de ea cativa ani buni pana cand vei ajunge la stadiul in care vei avea nevoie de ceva mai mult, sub forma unui grand piano.

Pe de alta parte, daca studiezi deja de cativa ani bun acest instrument si ai nevoie de un model performant, care sa iti permita sa iti duci talentul la nivelul urmator, iti recomandam sa investesti intr-un grand piano de calitate, care sa iti ofere acuratetea, viteza si volumul de care ai nevoie.

Mai exista bineinteles si modelele de pianine electronice, al caror sistem de functionare este complet diferit, preluand si redand sunetele dorite dintr-o baza de date inclusa in memorie. Aceste versiuni sunt mai usoare, pot genera sunet puternic, cu volum reglabil si permit in plus conectarea de casti pentru a putea exersa chiar si langa vecini sensibili.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Esti pasionat de muzica si te intereseaza o pianina pentru locuinta ta? Iata cateva informatii interesante despre evolutia acestui instrument care te pot ajuta sa intelegi mai bine oferta existenta pe piata la acest moment si ceea ce iti poate oferi un astfel de produs.

 

Daca vrei sa te bucuri de sunetul cald al pianului clasic, dar nu ai loc in casa pentru un model standard, s-ar putea sa ajungi curand la ideea de a cumpara, ca alternativa, o pianina. Concepute pe verticala, cu cutia de rezonanta si corzile asezate perpendicular pe taste, aceste instrumente muzicale incap foarte bine in orice living de apartament. 

Pentru ca interpretarea are mai mult farmec cand stii cate ceva despre produsul pe care il folosesti, iti spunem in cele ce urmeaza cateva detalii interesante din istoria pianinei.

 

Ce este pianina

Pianina sau pianul vertical este caracterizat de structura sub forma de cutie verticala din care iese tastatura, de obicei, pe la jumatatea inaltimii sale, prevazuta de regula cu doua picioare. De fiecare data cand o tasta este apasata, capatul sau posterior ridica un mecanism care trimite un ciocanel catre coarda asociata notei respective, producand sunetul dorit. In acelasi timp, o bucata din lemn acoperita cu pasla este ridicata de pe coarda activata, pentru a-i permite sa vibreze mai liber.

 

Prima pianina

Conform datelor istorice existente, se considera ca prima pianina a fost construita in anul 1739 de catre Domenicus del Mela de Gagliano, desi se pare ca  documentele istorice indica prezenta unui instrument similar, in anul 1735, in Leipzig, dar data nu este sigura si nu exista informatii asupra autorului. Unul dintre instrumentele realizate de Gagliano se afla in colectia Conservatorului Luigi Cherubini din Florenta si expus la Academia de Arte Frumoase.

 

 

 

Cine este John Isaac Hawkings?

Primele modele de pianine erau mult mai inalte decat cele din zilele noastre, deoarece corzile incepeau de la nivelul tastaturii, ceea ce implica prelungirea suplimentara a cutiei de rezonanta pe verticala. 

In anul 1800 John Isaac Hawkings, devenit ulterior un foarte bun si recunoscut producator de piane, a creat insa designul actual, in care corzile incep mult mai jos, aproape de podea. Pianinele lui Hawkings aveau ciocanele acoperite cu piele, initial, apoi cu strat de pasla, corzi duble si doua pedale. Una dintre pianinele produse de Hawkings se gaseste si astazi la Smithsonian.

Aceasta modificare face ca instrumentele sa fie mai usor de transportat si amplasat, fara a sacrifica din puterea sunetelor emise. Formatul mai jos asigura de asemenea si o incadrare mai facila in decor, pianina din ziua de azi fiind o prezenta mult mai eleganta si discreta decat versiunile initiale.

 

Pianina piramida si pianina girafa

Pianina girafa a fost inventata in Viena, aparand pentru prima data in anul 1798. Nu se cunoaste exact creatorul acestui design, dar sa banuieste ca ar fi vorba despre Seuffert, Schlimbach, Seuffert sau Wachtl. Structura abordeaza stilul vienez de montare a ciocanelor sub nivelul corzilor, pozitionare care le ofera o mai mare sensibilitate de actiune. 

Numele sau provine de la forma cutiei de rezonanta al carei segment superior se ingusteaza si se curbeaza spre lateral, sugerand un gat de girafa.

Varianta tip piramida isi are originea in prima jumatate a secolului XVIII, fiind conceputa de Christian Ernst Friederici. Profilul tip piramida, cu cutia de rezonanta ingustata catre partea sa superioara, similar unui triunghi isoscel alungit, se numara printre primele modele de pianine construite. Unele dintre ele erau decorate in stil egiptean, pentru a da mai mult farmec designului, altele includeau ceasuri ornamentale sau alte elemente de decor. Se numara printre cele mai inalte modele, corzile pornind de la nivelul tastaturii.

 

 

Pianul de casuta

Pianinele au inceput sa castige popularitate incepand cu 1805, fiind numite pentru o prioada “piane de casuta”. Aceasta forma de descriere are la baza formatul lor mai mic, care permite incadrarea si in locuinte mai putin impozante, casele aristocratiei fiind in general destul de mari pentru a putea include un pian clasic. De asemenea, pianina costa  semnificativ mai putin decat un pian mare, fiind mai usor de cumparat de catre cei din clasa medie. Catre inceputul anilor 1900 pianina devenise deja alternativa accesibila si preferata a celor care nu isi puteau permite un pian.

 

Pianina spinet, consola, studio si clasica

Nu toate pianinele au fost concepute la fel de mari, desi ele reprezinta deja o varianta subdimensionata a pianului clasic. Inaltimea standard a unui astfel de instrument este de pana la 150cm, cu adancimea de 60 – 70cm, spatiul ocupat in locuinta cu tot cu bancheta pentru interpret ajungand cam la 150 x 150cm.

Cele mai mici modele sunt denumite spinet si console. O pianina spinet are in general cam 90cm inaltime, in timp ce consola ajunge pana la 110cm. Pentru ca au corzile mai scurte si o cutie de rezonanta mai mica decat versiunile mai inalte, se considera ca acestea variante genereaza un sunet mai slab.

Versiunile studio sunt folosite cel mai frecvent in scoli si studiouri muzicale. Au o inaltime de aproximativ 120cm, care se traduce intr-o lungime mai mare a corzilor si deci, un sunet mai bogat si mai plin, comparabil, dupa unii experti, cu cel obtinut prin folosirea unui pian orizontal.

Modelele clasice sunt cele mai mari pianine, ajungand pana la o inaltime de 130 – 150cm. Pentru ca sunt cele mai apropiate ca si calitate a sunetului generat de variantele orizontale, aceste versiuni s-au numarat printre cele mai populare in casele iubitorilor de muzica. Erau suficient de mari pentru a suna bine, dar ocupau in acelasi timp destul de putin loc pentru a fi usor de integrat. Intretinute cum trebuie, aceste instrumente erau folosite de mai multe generatii.

 

 

Pianina digitala

In prezent, poti alege intre modele acustice sau digitale, cele din urma folosind o tastatura electronica si o baza de date pentru a genera sunetele dorite. Daca te intrebi care este cea mai buna pianina pentru tine, iti vom spune ca depinde de preferinte si de stilul de muzica pe care vrei sa il canti, dar, de asemenea, si ca este mai bine sa incepi cu o versiune acustica, daca bugetul iti permite.

 

 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Exista patru feluri de pianine si cea mai mare construita vreodata are inaltimea de 4.5m. Daca te pasioneaza acest instrument, afla mai multe despre evolutia sa si stadiul in care se gaseste in acest moment ca produs muzical.

 

Pianina este unul dintre instrumentele muzicale cu clape, suficient de mici ca dimensiune pentru a putea fi amplasate in locuinta, chiar si atunci cand vorbim despre un apartament de bloc. Inainte de a decide insa daca este cel potrivit pentru tine, este bine sa afli cat mai multe despre caracteristicile si evolutia sa.

 

Cum arata si cat de mare este o pianina

Spre deosebire de pian, care este orientat pe orizontala, pianina are o structura verticala, cu cutia de rezonanta si corzile amplasate perpendicular pe clape. Designul este unul care seamana mult cu o cutie inalta din lemn, la care s-a atasat o tastatura. Uneori tastatura este sustinuta de doua picioare, alteori nu.

Primele pianine erau mult mai inalte decat cele confectionata in prezent, pentru ca atat cutia de rezonanta, cat si corzile incepeau de la nivelul clapelor si se inaltau catre tavan. Din anul 1800 formatul a fost insa schimbat, cutia fiind construita de la podea, pentru a permite obtinerea unei lungimi mai mari a corzilor fara a crea pianine uriase pe inaltime. Majoritatea versiunile ajung pana la 90 pana la 120cm pe verticala si 70 – 80cm pe orizontala.

 

 

Cat cantareste o pianina

Exista mai multe tipuri de piane verticale, cu dimensiuni si greutati diferite. Spinetul este cel mai mic format, cu inaltime care se incadreaza de obicei sub 100cm, o latime de aproximativ 150cm si o greutate de pana la 100 – 150kg. Consolele sunt doar putin mai inalte, pana la 110cm si sunt cam la fel de grele.

Pianinele de studio sunt putin mai mari decat primele doua variante, avand o inaltime de aproximativ 115 – 120cm si pot ajunge pana la 200kg. Cele mai voluminoase modele sunt variantele clasice de pian vertical, care acopera pe verticala pana la 150cm si pot ajunge ca greutate, pana la 450kg.

In ciuda aparentelor deci, pianinele nu sunt cu mult mai usoare decat un grand piano, fiind cam la fel de solicitante cand vine vorba despre transport si amplasare. Daca vrei un produs cu greutate redusa, este cel mai bine sa cauti in gama de pianine digitale.

 

Pretul unei pianine

O pianina clasica costa intre 15.000 si 110.000lei, in functie de brand si de caracteristicile produsului. Nu se poate spune asadar ca este un instrument ieftin, diferenta fata de pianele cu coada fiind faptul ca pe acestea din urma nu prea le gasesti la un pret mai mic de 40.000lei.

Mult mai accesibile la pret sunt in schimb modelele electronice, pe care le poti achizitiona la costuri de 1.000 – 3.000lei, sau mai mult, daca cauti o versiune foarte performanta.

 

Producatori renumiti de pianine

Lista celor cau au produs sau produc inca aceste instrumente muzicale este foarte mare, insa cateva nume s-au facut remarcate de-a lungul timpului. Printre ele se numara marcile Baldwin, Chikering & Sons, Gulbransen, Kawai, Kimball, Kohler & Campbell, Sauter, Yamaha, Young Chang, Wurlitzer, Schiller.

La categoria pianine digitale, varianta moderna a celei acustice, printre brandurile pe care este bine sa le iei in considerare daca vrei sa cumperi un astfel de produs se numara Casio, Yamaha, Flychord, Korg si The One.

 

Pianinele, oglinda a stilurilor culturale

Pentru ca atat pianul cu coada, cat si pianina au reprezentat mult timp elemente strans legate de statutul locuintei din care faceau parte, simbolizand atat prosperitatea, cat si afinitatea pentru cultura, aceste instrumente s-au bucurat de-a lungul timpului de o atentie sporita in ceea ce privest aspectul si decoratiunile.

Primele modele erau acoperite, la comanda, cu mozaicuri, incrustatii si felurite detalii florale, cu finisaje din lemn pretios, precum santal sau trandafir, fiind de cele mai multe ori piesa principala din incapere.

Pianinele au urmat indeaproape evolutia stilurilor culturale trecand apoi prin tendintele rococo si romantice. Modelele din acea perioada se remarca prin detaliile decorative care il ilustreaza pe Cupidon, ghirlande florale, boboci si frunze, panglici incrustate si bucle in relief, plus elemente de traforaj concretizate in decupaje complexe.

La inceputul anilor 1900, designul pianinelor a inceput sa fie ceva mai relaxat, eliminand din detaliile decorative numeroase si pastrand in continuare lemnul in nuante inchise si elemente ornamentale mai discrete.

 

 

Cea mai inalta pianina are 4.5m

Construita de David Klavins si expusa pentru prima data in martie 2018, Klavins M450 este un model de pianina clasica cu inaltimea de 450cm. Cea mai lunga coarda din interiorul sau masoara 390cm, in timp ce pana acum recordul era de 201cm, detinut de un model Steinway. Lungimea este menita sa imbunatateasca claritatea si volumul sunetului, oferindu-i o acustica unica. 

Klavins se numara printre cei mai inventivi producatori de piane si pianine, cautand permanent sa ridice stacheta in privinta performantelor acestor instrumente.

 

Pianina acustica versus digitala

Cel mai evident si mai important criteriu de diferentiere este calitatea sunetului. Cand lucrezi cu versiuni acustice de pianine (aici lista cu modele comparate), obtii un sunet mai cald si natural, a carui expresivitate poate fi controlata mai bine. Prin comparatie, sunetul emis de versiunile electronice poate suna putin artificial, desi inregistrarile sunt facute tot dupa notele emise de modelele clasice, pentru ca aparatul nu este capabil sa redea cu aceeasi sensibilitate diferentele de forta, viteza si ritmicitate pe care le aplici tastelor.

Pe de alta parte, o pianina electronica este mult mai usor de intretinut, fiind de preferat daca muzica nu este tocmai o pasiune definita, ci mai mult o curiozitate de moment. Variantele acustice necesita acordaj periodic si gestionarea atenta a mediului din incaperile in care sunt amplasate, pentru ca lemnul este sensibil la umiditate excesiva si uscaciune.

Optiunile digitale ofera de asemenea si o portabilitate mai buna, insemnand ca vei gasi in aceasta gama modele care includ doar tastatura si care pot fi transportate foarte usor intr-o husa speciala, de catre o singura persoana. Chiar si cele construite cu respectarea designului clasic, sunt mult mai usoare si pot fi transportate si mutate mai facil decat echivalentul clasic, care cantareste destul de mult.

O versiune digitala ofera de multe ori posibilitatea de a genera si sunete specifice altor instrumente si asigura in plus oportunitatea de a inregistra interpretarea si de a controla volumul sunetului, ori de a conecta casti, fiind mai potrivita pentru exercitiile desfasurate intr-un apartament de bloc.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Daca te pasioneaza pianul, inainte de a incepe sa inveti cum sa il folosesti, este bine sa stii cate ceva despre pasii parcursi pana a ajunge la forma si performantele de acum. Afla deci care sunt cateva dintre cele mai importate momente din istoria pianului.

 

Multi dintre noi sunt atat de obisnuiti cu modul in care arata si suna pianul in prezent, incat cu greu isi pot imagina instrumentele atat de diferite care au sta la baza conceptului de astazi. Daca vrei sa stii cum a ajuns pianul la forma si performantele acustice de astazi, parcurge in cateva minute o scurta istorie a acestui instrument, atat de valoros pentru creatia muzicala.

 

De la ke la monocord

Cel mai indepartat stramos al pianului, identificat de istoricii care au urmarit evolutia sa de-a lungul timpului, este considerat a fi ke-ul, un instrument muzical chinezesc, prevazut cu corzi, asezate pe un bridge mobil, si o cutie din lemn, care era folosita pentru a obtine sunete prin lovire. Acest instrument dateaza din anul 2650 i.Hr.

Intr-o alta parte a lumii, experimentand cu latura matematica a muzicii, Pitagora inventa monocordul in anul 582 iHr, cu un concept similar ke-ului, adaugand insa mai tarziu bridge-ul mobil. Un important pas se face in anul 1000, cand monocordul primeste clape.

 

Clavicteriumul si secolul XIV

Clavicteriumul a fost inventat in secolul al XIV-lea si includea claviatura si corzi fixate sub forma de triunghi, dupa modelul harpelor. O data cu adaugarea de corzi suplimentare si legarea acestora de taste, pentru a permite transmiterea vibratiilor, apare clavicordul. Secolul XVI este perioada in care intre corzi s-au adaugat bucati de material textil, cu rol de amortizare a miscarilor.

 

 

Secolul XVI – aparitia spinetului

Spinetul a ramas pana astazi cea mai mica varianta a pianinelor clasice. In secolul XVI, mai precis in anul 1503, cand spinetul era insa o versiune a clavicordului, cu corzi mai lungi, dar mai limitata in ceea ce priveste controlul sunetului, nepermitand influentarea presiunii aplicate si respectiv a puterii sunetului degajat. Numele acestui instrument provine de la cel al inventatorului sau, Giovanni Spinetti.

Pentru ca se afla cel mai aproape de aparitia formatului de pian similar celui din prezent, se poate sa fi auzit deja de harpsicord. Harpsicordul aduce in plus fata de spinet modele cu doua claviaturi, inspirate din designul de orga, si butoane de stop, care permit adaugarea si eliminarea de octave, optiuni pe care nu le regasesti astazi in pian.  El este insa predecesorul direct al piano forte.

 

Piano forte

Daca te intrebi cand poti considera ca a aparut de fapt pianul, anii 1710 – 1720 pot fi considerati cea mai buna aproximare. Este perioada in care Bartolomeo Christofori adauga binecunoscutele ciocanele in sistemul de actionare a corzilor, inventand instrumentul numit piano forte – in esenta, un harpsicord cu ciocanele. Nu este insa singurul preocupat in acea perioada de obtinerea unui sunet mai puternic, aceeasi idee fiind pusa in practica in perioada 1710 – 1720 de Schrotter si Marius. 

Cristofori este recunoscut ca inventator al pianului pentru ca in anul 1720 instrumentele concepute de el au fost considerate cele mai bune.

 

 

Grand piano

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, devenise deja evident ca formatul orizontal al pianului forte permitea cele mai bune rezultate in ceea ce priveste calitatea sunetului si volum si ca designul tip pana, destul de popular pana atunci, optimiza interpretarea. De altfel, acest format este preferat si astazi pentru pianele destinate concertelor.

Primul model de Grand Pianoforte a fost construit in anul 1777 de catre Robert Stodard si a pus bazele pentru cele mai bune instrumente de acest tip construite ulterior.

In anul 1780 Johann Andreas Stein si Nanette Stein-Streicher au modificat sistemul clasic de actiune de atunci, combinand lovitura ciocanelului cu o usoara apasare si reusind sa produca un sunet atat de placut si clar, incat cei mai buni compozitori ai vremii au creat piese special pentru acel pian.

In anul 1838 Sebastian Erard a patentat un nou sistem de actiune, care aducea in completare o bara de presiune, cu rolul de a apasa corzile in zona unde sunt prinse de cadru, pentru a opune rezistenta ciocanului, crescand astfel volumul sonor obtinut. Aceasta modificare s-a pastrat pana in ziua de astazi ca standard in fabricarea pianelor cu coada.

Anul 1859 a insemnat pentru dezvoltarea pianului, introducerea cadrului realizat integral din fier, cu corzi in forma de evantai si sensibilitate mai mare la atingere.

 

1855 – 1880 perioada pianului patrat

Daca nu ai vazut niciodata un pian patrat, este pentru ca formatul respectiv a fost o incercare indrazneata, care a reusit sa dovedeasca faptul ca acest tip de design nu este cel mai inspirat. Primul pian patrat a fost realizat de Steinway & Sons in anul 1855. Fiind insotit si de modificari care au reusit sa aduca imbunatatiri calitatii sunetului, a fost adoptat usor de producatori. 

Pana in anul 1880 aceste modele au disparut insa cu totul de pe piata europeana si a Americii, fiind inlocuite de pianul vertical, mult mai usor de incadrat in spatiul locuintei intr-o perioada in care orasul se dezvolta in mod accelerat.

 

 

Pianina

Pianina sau pianul vertical a inceput sa fie in centrul atentiei inventatorilor cam in aceeasi perioada in care pianul patrat se bucura de interes. Conform documentelor istorice, prima pianina a fost construita in Austria, in anul 1780, de catre John Schmidt, insa multe altele au fost patentate in urmatoarele decenii.

Un pas important in dezvoltarea acestui instrument l-a facut Robert Wornum in anul 1811, introducand corzile in diagonala si alte elemente care au dus la imbunatatirea semnificativa a calitatii sunetului, multe dintre ele fiind folosite si astazi in productia de pianine clasice. Imbunatatirile au continuat cu adaugarea unui cadru metalic si folosirea de trei corzi pentru o clapa, modificare care a ajutat pianinele sa genereze un sunet mai puternic.

Pianina clasica a avut o adevarata perioada de inflorire intre anii 1860 si 1880 cand a inlocuit pe piata pianul patrat, fiind mult mai potrivita cu spatiile limitate ale locuintelor de la oras.

 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Pianine – Opinii si Recenzii in 2020

 

Pianina are o istorie lunga in spate, de peste 300 de ani, si a trecut prin numeroase transformari pana sa ajunga la forma in care este cunoscuta astazi. Este mult mai comoda decat un pian, putand fi folosita si acasa datorita dimensiunilor sale mult mai reduse. Daca performantele instrumentului sunt importante in alegerea ta, chiar daca trebuie sa dai un pret mai ridicat, atunci Yamaha B3 Polished Ebony poate fi o achizitie buna. Este o pianina acustica, cu un design clasic, fiind produsul de top din gama B a producatorului. In caz ca vrei un model mai accesibil, digital, poti sa te indrepti spre Yamaha Arius YDP-163 B.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Yamaha B3 Polished Ebony
Click aici pentru pret!

Pentru incepatori sau pentru hobby, acest model de pianina acustica iti va oferi satisfactii maxime, fiind confectionat din materiale de calitate pentru o buna rezonanta si un sunet de exceptie, cu un design clasic, cu 3 pedale si 88 de clape, ce ofera o interpretare fara efort si o atingere receptiva.

Avand o constructie solida, cu elemente din lemn masiv, are si o greutate pe masura de 237 kg.

Un produs de top din gama sa, ce ofera o calitate buna la un pret accesibil, un sunet bogat si cu multe nuante.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha Arius YDP-163 B
Click aici pentru pret!

Acest model de pianina digitala este performant si iti ofera experienta unei pianine clasice, cu un sunet bogat, inclusiv pentru pasajele complexe, avand tonuri inregistrate de la un pian de concert, cu polifonie de 192 de note, cu claviatura grea ce raspunde ca una clasica, cu conectivitate diversa, amplificare si multiple functii.

Pentru un model digital pretul este destul de ridicat, fiind un produs de top, cu sunet foarte apropiat de o pianina acustica.

O pianina digitala complexa, ce iti ofera posibilitatea unei interpretari performante, utila pentru orice etapa din viata unui artist.

A 3-a Optiune!

Yamaha B2 Polished Mahogany
Click aici pentru pret!

Este o pianina acustica din gama B a producatorului, cu o silueta zvelta, ce ofera sunete mari si vibrante, proiectata cu grija si cu materiale de calitate, cu claviatura cu 88 de clape ce se simt placut la atingere, 3 pedale, placa de rezonanta din lemn masiv de molid, cu finisaj lucios, cu role pentru a putea fi deplasata cu usurinta.

Fiind un model performant, cu grija pentru detalii si bine optimizat, are si un pret mai ridicat.

Cu un ton bogat si rezonant, cu volum impresionant, acest model de pianina acustica va satiface si un profesionist.

 

 

Pareri despre cele mai bune pianine

Pentru a te putea hotara mai usor asupra unui model, iti prezentam in continuare cele mai bune pianine, aranjate pe categorii, cu recenzii bune de la clienti, pe care le poti achizitiona din magazinele virtuale de specialitate, din mediul online.

 

 

Pianina:

 

Yamaha B3 Polished Ebony

 

Este un model de pianina acustica din seria B a producatorului, ce ofera produse performante la preturi accesibile, fiind dedicate pentru categoria amatori sau incepatori. Este modelul de top din acesta gama, avand dimensiuni mai mari (inaltime 121 cm, latime 152 cm, adancime 61 cm) si o constructie solida (cantareste 237 kg), ceea ce ii confera un sunet mai bogat si mai plin.

Avand grija la detalii, producatorul foloseste materiale de calitate precum: placa de rezonanta este din lemn masiv de molid, pentru un ton echilibrat si bogat, cu multe nuante; cadrul de rezistenta este din fonta; ciocanelele de inalta calitate care raspund frumos la atingere pentru o interpretare riguroasa si fara efort.

Claviatura este clasica cu 88 de clape si are 3 pedale, inclusiv pentru amortizare. Ca si design imbina un finisaj negru lucios cu elemente metalice aurii. Pentru a putea fi mutata mai usor, pianina dispune de roti.

 

 

 

Yamaha U1-Q PM 

 

Acest model de pianina Yamaha este special conceput pentru institutiile de invatamant cu acest profil (scoli de muzica, conservator), dar si pentru instrumentistii profesionisti, punand accent in principal pe calitatea deosebita si rezistenta.

Ca si design este un instrument elegant, cu finisaj de mahon, lucios. Este un model acustic, cu 88 de clape si 3 pedale. Dimensiunile sunt medii, avand o latime de 153 cm, o adancime de 61 cm si o inaltime de 121 cm, cu o greutate de 228 kg.

Modelul este mult imbunatatit, beneficiind de ultimele inovatii in domeniu ale producatorului (placa de rezonanta si cadru cu o configuratie speciala a nervurilor pentru un plus de putere, ciocanele speciale rezistente si cu un ton optim, imbunatatirea elementelor care contribuie la formarea sunetului etc.), pentru a crea un sunet echilibrat si bogat. Capacul ce protejeaza claviatura este cu amortizare, pentru a preveni accidentele, mai ales la copii.

 

 

 

 

Pianina electrica:

 

Yamaha Arius YDP-163 B 

 

Pentru cei care isi doresc o pianina digitala Yamaha acest model poate fi o alegere buna. Este o varianta performanta ce are inregistrate tonuri ale pianului de concert Yamaha, cu variatii din pianissimo pana la fortissimo, oferind interpretului o polifonie de 192 de note pentru o interpretare de exceptie, inclusiv pentru pasajele complexe.

Claviatura este cu 88 de clape, placate cu fildes sintetic, ce opun aceeasi rezistenta ca o pianina clasica. Are un design traditional, cu consola, 3 pedale cu aceleasi functii ca la o pianina mecanica, suport pentru partituri si capac pentru acoperirea claviaturii.

In plus, ofera nenumarate functii care te ajuta la interpretare (10 tonuri, 4 moduri de reverb, melodii demo si preset etc.), metronom, posibilitatea de a inregistra melodii etc. Are port USB, doua iesiri pentru casti si sistem de amplificare.

 

 

 

Roland RP-102 BK

 

Daca vrei pianine la preturi bune, te poti orienta spre acest model digital, ce nu face rabat de la calitate. Experienta de interpretare este asemanatoare unei pianine acustice, producatorul avand grija sa reproduca atat ca aspect, cat si ca sunet un model clasic. Este de culoare neagra, cu consola, cu claviatura cu 88 de clape, cu 3 pedale cu aceleasi functii, cu stativ pentru partituri si capac de protectie pentru claviatura.

In plus, acest model este dotat cu functii care iti vor usura munca si iti vor imbunatati stilul de interpretare, avand: bluetooth pentru a te putea conecta usor cu telefonul sau tableta, 5 moduri de raspuns a claviaturii la atingere, polifonie de 128 de note, functie de transpunere, efecte, metronom, memorie interna.

De asemenea, cu ajutorul aplicatiei gratuite Roland Piano Partener 2 ai acces la o baza larga de date, partituri, ritmuri de acompaniament, muzica. Dispune de 2 porturi USB (de tip B si A), conectori pentru casti, amplificare.

 

 

 

 

Pianina Yamaha:

 

Yamaha B2 Polished Mahogany

 

Dedicat pentru incepatori, dar si pentru profesionisti, pentru acasa sau institutii specializate, acest model de pianina, perfect echilibrata, are un ton bun si un volum mare chiar la dimensiuni medii (latime 149 cm, inaltime 113 cm si adancime de 53 cm). Desi are o greutate de 194 kg, fiind dotata cu roti atat in fata, cat si in spate poate fi mutat cu usurinta in interiorul incaperii. Designul clasic, cu finisaj lucios si linii elegante, se va incadra perfect in orice decor.

Este o pianina acustica din gama B a producatorului, cu claviatura de 88 de clape, ce se simt foarte placut la atingere, cele albe fiind acoperite cu un stat de rasina acrilica, cele negre fiind din rasina fenolica cu miez de lemn. Placa de rezonanta este din lemn masiv de molid ce asigura un sunet clar si puternic.

Pianina are capac de protectie a claviaturii si suport pentru partituri. De asemenea, este un model cu 3 pedale, avand inclusiv si pedala de amortizare a sunetelor pentru a putea repeta fara a deranja.

 

 

 

Yamaha B1 PE

 

In caz ca iti doresti o pianina la pret bun, dar de calitate, poti alege acest produs de la Yamaha. Este o pianina acustica, cu un design modern, ce respecta standardele ridicate ale producatorului.

Claviatura este clasica cu 88 de clape, ce ofera o experienta placuta interpretului, cu raspuns bun la atingere, clapele albe fiind fabricate din rasina acrilica, cele negre din rasina fenolica cu miez din lemn.

Are trei pedale, oferind posibilitatea de a repeta la orice ora, cu amortizare pentru a nu deranja. Finisajul este negru, lucios, elegant, cu capac pentru protectia claviaturii si suport de partitura. Cantareste 174 kg si are o inaltime de 109 cm, o latime de 148 cm si o adancime de 54 cm.

 

 

 

 

Pianina copii:

 

Roland FP-10

 

Daca ai nevoie de o pianina de copii, atunci un model digital, portabil, poate fi o buna alegere, fiind usor de mutat dintr-o camera in alta sau de transportat pentru concerte la scoala sau pentru lectiile cu profesor.

Este unul dintre cele mai compacte modele cu claviatura cu 88 de clape, avand o lungime de 128,4 cm, o latime de 25,8 cm, o inaltime de 14 cm si cantareste 12,3 kg. Vine la pachet cu stativ (inaltime maxima 74,5 cm), suport pentru partitura, pedala de sustinere a sunetului si alimentator.

Claviatura este in trepte (cu o greutate mai mare in partea de bas, mai usoare spre partea de alto), polifonie de 96 note, sunetul este bogat si expresiv. Pentru a veni in ajutorul celor mici, pianina este echipata cu metronom, conectivitate bluetooth si MIDI, avand acces usor la aplicatii pe telefonul mobil sau tableta. Are 2 difuzoare incorporate si iesire pentru casti.

 

 

 

Medeli SP4000

 

O pianina ieftina si buna este si acest model, digital, portabil, foarte util pentru copii sau incepatori. Nu are consola, dar vine dotat cu stativ pentru partituri.

Dimensiunile sunt medii (lungime 136,5 cm, latime 36,6 cm, inaltime de 13,7 cm) si avand o greutate de 12,1 kg, poate fi transportat cu usurinta. Claviatura este de 88 de clape ce se comporta ca la un model clasic, avand un raspuns bun la apasare.

Are o polifonie de 64 de note fiind destinata unui nivel intermediar de interpetare. Pianina are o conectivitate buna, avand port USB, MIDI si 2 iesiri pentru casti. De asemenea, are difuzoare incluse, pedala de prelungire a notelor (sustain). Poti alege dintre 50 de ritmuri ce iti doresti, ai 20 de sunete si poti adauga interpretarii diferite efecte precum reverb, chorus, delay etc.

 

 

 

 

Pianina digitala:

 

Medeli DP260 

 

Dedicata pentru nivel intermediar, aceasta pianina la un pret bun, digitala, cu consola, iti va oferi posibilitatea de a studia si interpreta diferite lucrari, ca si un model traditional. Claviatura este clasica, avand 88 de clape la care poti regla dinamica in functie de cum te simti mai bine la interpretare.

Polifonia de 128 de note te ajuta si la piesele mai complexe. Are diferite functii care sunt de ajutor in perioda de invatare, inclusiv studii pentru fiecare mana in parte, dar si posibilitatea de a imparti claviatura in doua, pentru a studia alaturi de profesor.

Este de culoare neagra si are suport pentru partituri. De asemenea, are difuzoare incorporate si 3 pedale precum un model clasic. Dimensiunile sunt mai mici fata de un model clasic (lungime 132 cm, inaltime 81,5 cm, adancime 44 cm), asa ca isi va gasi cu usurinta loc in apartament, iar greutatea de numai 38, 5 kg permite mutarea cu usurinta.

 

 

 

 

Pianina acustica:

 

Yamaha B1 PE

 

In caz ca vrei sa optezi pentru o pianina Yamaha, model acustic, te poti orienta si spre acesta varianta. Are un design modern, fiind de culoare neagra cu finisaj lacuit, asa ca se va potrivi bine in orice decor.

Din punctul de vedere al dimensiunilor, pianina se incadreaza in standard, avand o latime de 148 cm, o inaltime de 109 cm si o adancime de 54 cm, cantarind 174 kg. Claviatura este de 88 de clape, cele albe fiind din rasina acrilica, cele negre din rasina fenolica cu insertii din lemn.

Este un model cu trei pedale, pentru prelungirea sunetului, pentru atenuarea intensitatii sunetului si pentru amortizarea sunetului, utila in caz ca locuiesti la bloc si vrei sa studiezi la diferite ore fara a deranja.

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pianina face parte din gama instrumentelor cu claviatura, fiind un pian ce are dispuse coardele in plan vertical, cu o cutie de rezonanta mai mica, mult mai utila pentru studiu acasa sau pentru corepetitii in filarmonici si opere. Daca te-ai hotarat sa incepi studiul si ai nevoie de informatii pentru a achizitiona cea mai buna pianina pentru tine, atunci ai ajuns unde trebuie si poti citi ghidul nostru care iti va fi de ajutor.

Vei afla care sunt criteriile de departajare, pentru ce tipuri poti opta, precum si unde gasesti o pianina de vanzare la un pret convenabil pentru tine.

 

 

Tipuri de pianine: In principal, sunt doua mari tipuri de pianine si anume: mecanica si electrica.

Pianina mecanica sau clasica: are corzile asezate pe vertical, cu cat este mai inalta, cu atat va suna mai bine, avand o cutie de rezonanta mai mare. In mod traditional este confectionata din lemn, mai nou utilizandu-se si MDF pentru modele de pianine ieftine si bune.

Claviatura are in jur de 88 de clape, in mod traditional cele negre fiind din abanos, iar cele albe avand un strat de fildes, ceea ce determina un pret pentru pianina veche mai ridicat datorita materialelor folosite.

Pot avea doua sau trei pedale, una situata in partea dreapta, fiind si cea mai des folosita cu rol de prelungire a sunetului, a doua situata in partea stanga, folosita mai rar, ce are ca scop atenuarea intensitatii sunetului. Cea de a treia poate fi situata in partea din mijloc si are rol de amortizare a sunetului, coborand un rand de pasla intre ciocanele si corzi. Mai nou este si sub forma de buton.

Din punct de vedere constructiv pianina are: carcasa – cu rol in emiterea sunetelor, de cutie de rezonanta, dar si estetic, putand opta pentru diferite culori, o pianina alba fiind eleganta si usor de incadrat intr-un decor clasic; capac – ce poate fi deschis pentru a mari penetratia acustica; placa de rezonanta – cu rol in preluarea vibratiilor corzilor si amplificare, de ea depinde bogatia si frumusetea sunetelor emise; cadru de rezistenta – de obicei din fonta ce sustine tensiunea corzilor intinse ce poate ajunge pana la 20 tone forta; corzile – de diferite lungimi si grosimi pentru a face diferenta sonora; sistemul de acordaj – format din cuiele de acordaj pe care se infasoara corzile si butuc confectionat din lemn de esenta tare ce sustine cuiele.

Pentru a avea un sunet clar, bine conturat si frumos trebuie sa ai grija sa iti acordezi periodic pianina, macar o data la 2 ani, acest proces fiind executat de catre o persoana specializata.

Pianina electrica: are avantajul ca este mult mai usoara si la un pret mai convenabil, fiind potrivita atat pentru profesionisti, cat si pentru incepatori. Datorita evolutiei tehnologiei, in ultima perioada o pianina digitata moderna suna foarte realist, avand un sunet foarte apropiat de un model clasic.

Procesorul de sunete are un rol foarte important, el fiind responsabil de claritate si ton. Unele modele au inregistrate sunetele unor modele de pianina clasica performante pentru un sunet cat mai realist.

 

 

Claviatura la modelele performante raspunde la fel cu una clasica, dar sunt si modele low-cost cu clape foarte usoare ce raspund la o simpla atingere. Conform mai multor pareri despre cele mai bune pianine digitale, acestea trebuie sa aiba o claviatura grea, ce opune rezistenta la fel ca una clasica, in trepte, cu clape mai grele pentru partea de bas si mai usoare in partea de alto. Sunt si modele la care poti seta tipul de claviatura dupa cum iti este mai usor sa o folosesti.

Pentru a fi cat mai apropiate de modelele clasice, pianinele digitale cu consola pot avea si  pedale, 2 sau 3, cu acelasi rol.

Au diferite efecte de sunet (inclusiv voci sau alte instrumente), tonuri si melodii de acompaniament. Pot avea mai multe tipuri de conexiuni: USB sau MIDI – pentru conectarea la calculator sau la alte dispozitive pentru inregistrarea compozitiilor proprii sau descarcarea de noi piese sau tonuri; jack – pentru casti sau boxe etc.

Mai nou aparute pe piata sunt si modelele de pianina hibrida ce imbina actiunea acustica, cu sunetul digital, pentru a putea beneficia de calitatile si performantele oferite de ambele categorii anterioare.

Pe langa acestea se mai adauga si modelul de pianina pentru copii ce are o claviatura mai redusa pentru a fi usor de invatat de la varste fragede. Sunt din material plastic, usoare, de dimensiuni reduse.

 

Dimensiuni pianina: Pentru o pianina clasica, avem patru categorii in functie de inaltime (cu cat este mai inalta o pianina va suna mai bine si mai calitativ), astfel: Spinete (cea mai scunda aproximativ 90 cm), Console, Studio, Concert (cea mai inalta depasind uneori 150 cm). Latimea este in jur de 150 cm, iar adancimea poate fi variabila intre 45 – 60 cm.

Pianina digitala poate fi de marimea unui model clasic, dar mai scund, deoarece nu are nevoie de cutie de rezonanta, de 80 – 90 cm in inaltime; sau modele portabile fara consola ce pot fi folosite cu un stativ usor sau asezate pe o masa, in timpul studiului.

 

Greutate: Desi este mult mai usoara fata de un pian, totusi un model clasic poate ajunge la o greutate cuprinsa intre 150 si 300 kg, fiind destul de complicat sa o transporti (mai ales daca stai la un etaj superior) si sa o muti dintr-un loc in altul chiar in interiorul casei.

Un model digital este mult mai usor fiind cu carcasa din material plastic sau MDF, avand o greutate de aproximativ 30 – 40 de kg. Cele fara carcasa sunt usoare, putand fi transportate de o singura persoana (10 – 15 kg).

 

 

Accesorii: In cazul unei pianine clasice, dar si pentru un model digital cu consola, este foarte util un scaun special, care iti confera o pozitie confortabila si nu te incomodeaza la miscari. Poti alege si un model ce se regleaza pe inatime.

Pentru cele portabile este foarte utila o husa pentru transport, care protejeaza instrumentul si, de asemenea, iti ofera confort si un stativ pe care sa iti asezi instrumentul in timpul utilizarii. Si un set de casti este o achizitie buna, mai ales daca vrei sa studiezi fara a deranja pe cei din jur.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce dimensiuni are o pianina?

In mod uzual o pianina clasica are o inaltime de 110 – 130 cm (dar sunt si modele cu peste 150 cm), o latime de 130 – 150 cm si o adancime cuprinsa intre 45 – 60 cm. Diferenta la o pianina electrica este ca nu are cutia de rezonanta, asa ca este mai scunda, avand o inaltime intre 80 – 100 cm, celelalte dimensiuni pastrandu-se ca la un model clasic.

 

 

Exista vreo diferenta intre pianina acustica si cea mecanica?

Nu. Este acelasi lucru si se refera la pianina traditionala.

 

Cum gasesc pianina second hand? E mai rentabil asa?

In caz ca vrei o pianina pentru cel mic pentru a putea repeta si acasa, poti sa optezi la inceput pentru un model second hand care are un pret mai bun.

In mediul online gasesti multiple variante de anunturi cu “vand pianina”, dar este mai bine sa te indrepti spre persoane care reconditioneaza pianinele si care iti pot oferi o garantie in ceea ce priveste mecanica instrumentului.

O pianina nu are o viata foarte lunga deoarece piesele mecanice, precum arcuri, ciocanele etc., se uzeaza in timp si nu mai tine acordajul, asa ca 30 – 40 de ani vechime este cel mai potrivit.

 

Exista o varsta maxima la care pot incepe lectiile de pianina?

Nu. Poti incepe studiul la orice varsta, insa bineinteles ca daca incepi de la o varsta frageda (peste 4 – 5 ani) vei putea ajunge la performante si poti asimila mult mai usor lectiile. Cei mici au mainile mai suple, capacitatea de a invata este mult mai mare, asimileaza mai usor informatiile si au timp pentru a exersa.

Pentru un adult, din cauza programului mult mai aglomerat si al ritmului de viata, poate fi mult mai anevoios acest proces, dar nu imposibil.

 

 

Daca invat sa cant la pianina, pot utiliza la fel de usor un pian?

Diferentele sunt in general de ordin constructiv si sigur ca poti usor trece de la o pianina la pian si invers. De obicei, acasa se exerseaza pe pianina, care are dimensiuni mult mai mici si poate fi asezata si intr-o camera de apartament, urmand ca apoi concertele sa fie executate la un pian, deoarece acesta ofera o sonoritate mai bogata, abilitate sporita de a adauga expresivitate subtila notelor etc.

 

 

 

Notiuni de baza despre cantatul la pianina

 

Daca ti-ai achizitionat o pianina acustica si vrei sa incepi studiul, trebuie sa ai in vedere cateva notiuni de baza care sa te ajute sa iti formezi o postura corecta, fara a te forta in timpul interpretarii.

 

 

Folosirea musculaturii

Este una dintre primele lectii in care vei vedea ce grupe de muschi trebuie sa actionezi, pentru cat timp si cum ii relaxezi. In timpul interpretarii se foloseste atat forta degetelor, cat si a mainii, a cotului, umerilor si musculatura spatelui.

Cand ai nevoie de forta te vei folosi de miscarea antebratului, cand miscarea este mica, antebratul poate fi relaxat si te folosesti doar de miscarea mainii. Fie ca ai o pianina electrica sau una clasica, postura si folosirea musculaturii este aceeasi.

 

Gimnastica degetelor

Dupa ce ti-ai format o postura corecta se incep primele lectii de gimnastica muta a degetelor, care se executa la pianina pe capac sau se pot face si pe o masa. Se fixeaza pozitia mainii care trebuie sa fie in prelungirea antebratului, cu o forma rotunjita, tinand mana usor, nefortat si natural. Se executa miscari de atac ale degetului, ridicari si coborari, gandul anticipand miscarea urmatoare.

 

Citirea notelor

Un prim pas este invatarea asezarii notelor pe claviatura si impartirea acestora in octave. Se fac exercitii pentru fiecare mana in parte, apoi se incepe studiul cu ambele maini in acelasi timp. Important este sa cunosti si durata si forma notelor si a pauzelor.

 

 

Printre primele exercitii sunt cele de independenta ritmica a mainilor, ce se executa cu ambele maini. Se trece apoi la legato, ce foloseste grupuri mai mici sau mai mari de sunete, pentru a obtine o fraza muzicala.

Indicat este sa incepi studiul cu un profesor, cu lectii individuale pentru ca acesta sa se poata concentra asupra ta pe tot parcursul orei, dar sunt si metode si tutoriale care sa te indrume pentru primii pasi.