Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Clarinetul este un instrument cu o lunga istorie in spate, primele tipuri au aparut inca din 1700; face parte din familia lemnelor, cu ancie simpla, fiind sub forma unui tub cilindric cu gauri si clape, ce este cunoscut mai ales in cadrul orchestrelor simfonice si in muzica de camera, dar intalnit din ce in ce mai des si in alte stiluri muzicale.

 

Avand o paleta bogata de expresivitati, clarinetul a fost des utilizat de marii compozitori, atat in pasaje melodice ce exprima o gama variata de sentimente si stari sufletesti (neliniste, infrigurare, dramatism, calm, melancolie, visare, veselie, buna dispozitie etc.), cat si pentru realizarea armoniei in ansamblul orchestrei. Exista mai multe tipuri de clarinet, ce se impart in categorii in functie de anumite particularitati. 

 

Clarinet

Poate fi de tip francez sau german, ce se diferentiaza prin constructie, prin pozitia si marimea gaurilor si clapelor. Cel francez este mai des utilizat, avand o intonatie mai buna, cu o sonoritate clara si exacta in registrul mediu, si este mai facil de folosit.

De asemenea, in functie de acordaj, poti alege clarinet in Do – netraspozitional, utilizat doar daca tonalitatea lucrarii o cere; clarinet in Si bemol – utilizat mult mai des, mai ales pentru tonalitatile cu bemoli, ce sunt transpozitoare la secunda mare descendenta; clarinet in La – traspozitoare la terta mica descendenta, ce se foloseste cu precadere pentru tonalitatile cu diez. 

Este construit in mod traditional din lemn de abanos, sub forma unui cilindru cu o lungime de aproximativ 78 cm si un diametru interior de 15 mm, ce se poate demonta in 5 parti. In partea superioara este mustiucul din abanos, ebonita sau cristal, de preferat ultimele doua deoarece nu variaza in functie de conditiile exterioare. Mustiucul este dotat cu ancie. 

Dupa mustiuc urmeaza butoiasul ce nu are gauri, corpul superior al mainii stangi, corpul inferior al mainii drepte si pavilionul sub forma unei palnii. Acordajul se face dupa un sunet etalon, obtinut prin reglarea butoiasului pentru a fi corespunzator, scurtandu-l, inaltimea sunetului urca, iar lungindu-l, inaltimea sunetului coboara. 

Cuprinde o gama larga de nuante de la pianissimo abia auzit, ca din departare, la un fortissimo foarte patrunzator. Ofera posibilitatea de a utiliza o gama larga de procedee de la legato, staccato, triluri, tremolo pana la glissando, vibrato etc. 

Este des intalnit in orchestrele simfonice, cel mai adesea fiind 2 intrumentisti, dar si 3 – 4 in functie de partitura), in muzica de camera, triouri de suflatori cu ancii, sau ansambluri camerale mixte.

 

Clarinetul mic

Se aseamana din punct de vedere constructiv cu cel mare, doar ca are un tub sonor mult mai scurt si ancii mai mici. Cel mai des se utilizeaza clarinetul mic in mi bemol, ce poate fi transpus la terta mica superioara. In fanfare mai poate fi intalnit si cel in la bemol, traspozitoare la sexta mica superioara.

Sunetele se noteaza in cheia de vioara, intre oboi si clarinet. Are un timbru mai aspru, mai strident si incisiv, cu un registru grav foarte sters. Se preteaza pentru a contura imagini grotesti, caricaturi, pentru a ilustra o atmosfera galagioasa. 

Clarinet alto

Initial erau doua variante: acordat in fa – ce suna cu o cvinta perfecta mai jos, dar care se mai foloseste foarte rar; si in mi bemol – ce suna cu o sexta mare mai jos si este des intalnit in cadrul fanfarelor.

Este confectionat tot din abanos, dar are cateva diferente din punct de vedere constructiv fata de un clarinet: in locul butoiasului are un tub metalic ce este usor curbat, pavilionul este din metal. 

Se noteaza in cheia de vioara, cu o sexta mare. Are un timbru foarte placut, catifelat, moale.

 

Cornul de basset

Desi se numeste altfel, este tot din familia clarinetului, fiind un clarinet alto in fa, ce a fost creat in 1770. Initial avea doua tuburi cilindrice unite in forma de unghi ascutit sau drept, ce se ingroasa inainte de pavilion. Noile tipuri sunt asemanatoare ca si forma si constructie cu un clarinet alto.

Are un timbru solemn, catifelat, dar usor voalat, preferat de multi compozitori pentru starea pe care o creeaza.

 

Clarinet bas

Seamana cu cel alto, dar are dimensiuni mai mari (92 cm), cu o forma moderna data de belgianul Sax, fiind acordat in do, si bemol si mai rar in la. Mustiucul in forma actuala este sub forma unei tevi in forma de S, iar pavilionul are o intoarcere, precum o lulea.

Are un sunet cu o octava mai jos decat clarinetul, si o intindere de la do octava mica pana la do octava a treia. Ca si timbru este mai grav, sumbru, posomorat. In registrul mediu sunetul este sters, desi mult mai expresiv, iar in acut nu este foarte luminos. 

Desi este un instrument mai masiv (fiind dupa marimea tubului de doua ori mai mare decat clarinetul obisnuit), ofera posibilitati tehnico-expresive suprinzatoare, fiind foarte agil. 

 

Clarinet contrabas (sau cu pedala)

A trecut prin mai multe transformari, fiind creat din metal, dar si din lemn, acordat in do, si bemol sau la, traspozitional. Notarea se face in cheia bas sau de vioara. Are dimensiuni mari si un timbru gros, puternic, folosit in general in dublaj cu clarinetul bas sau contrafagotul. 

Daca iti doresti sa inveti un instrument, poti sa canti la clarinet, fiind foarte apreciat de publicul larg pentru bogatia intonationala pe care o ofera. Este foarte utilizat in mai toate tipurile de muzica atat pentru partituri solo, cat si in ansambluri. Pe langa muzica clasica, poti sa intalnesti sunetul deosebit al clarinetului in jazz, blues, muzica pop sau rock, dar si in muzica populara specifica pentru multe regiuni. 

In caz ca abia pornesti la drum, cel mai indicat este sa alegi clarinetul clasic, sa il inveti corect si sa il utilizezi un timp, dupa care, cand esti deja familiarizat cu acest instrument, sa alegi un alt tip care se potriveste mai bine cu genul tau. Fiecare tip de clarinet este cu particularitatile sale, si, ascultand diverse inregistrari, te vei putea obisnui sa recunosti calitatile fiecaruia, dar si aplicatiile lor tonale. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Clarinetul este un instument de suflat aparut ca imbunatatire a instrumentului francez chalumeau, dar si ca dezvoltare a altor instrumente precum flautului sau trompeta. Totusi, datorita interpretarii, unele modele au ramas la stilul rudimentar, iar altele au evoluat in mod diferit si pentru interpretari diferite. 

 

Muzica a fost dintotdeauna un mijloc de exprimare, a emotiilor, a bucuriilor sau a durerilor, precum si o modalitate de eliberare. Astfel, compozitorii scriau de multe ori dupa ce erau impresionati sau inspirati de interpretarea cuiva. In cazul clarinetului sunt multi interpreti ce au avut rolul de “muze”  pentru compozitori celebri.

 

Influenta Chalumeau

In general, instrumentele muzicale din zilele noastre sunt modele antice si rudimentare ce au fost imbunatatite de-a lungul timpului. Nu este cazul clarinetului, deoarece acesta a fost inventat in anul 1690, in Germania, de catre constructorului J.C. Denner din orasul Nurnberg. Acesta dezvolta si perfectioneaza un instrument, realizat initial in Franta, ce purta numele de  chalumeau. Numele acestuia vine din grecescul “calumus”, care insemana “teava”.

A fost larg raspandit in Europa si utilizat, in general, de catre oieri. Era un produs rudimentar, cu care nu oricine putea sa cante cu usurinta in acord. Din acest motiv, instrumentul nu a mai fost folosit, de acestia. In acest moment, unele companii incearca reconstruirea lui, lansand deja unele modele traditionale sau moderne ce se aseamana cu varianta initiala a obiectului 

 

 

Nasterea clarinetistilor

Initial clarinetul arata ca un flaut, avand 8 gauri si 2 clape, iar interpretarea unui registru inalt nu prea se putea face. Totusi, noul instrument avea o gama tonala mult mai larga decat obocii sau trompetele, de aceea cu ajutorul lui reusea sa se interpreteze alergari si salturi dificile din punct de vedere  tehnic. Instrumentul a inlocuit la inceput trompetele inalte – asa zisele “clarini”, asa ca numele lui deriva de aici.

Tonalitatea clarinetului a schimbat intreaga muzica interpretata de orchestre, astfel ca imediat s-a facut auzit si a fost introdus in marile concerte. In anul 1748, Handel a realizat o uvertura care solicita interpretarea clarinetului. In 1760, cei care interpretau la clarinet erau si cantareti de oboc,  insa din 1778 obiectul a fost folosit doar de clarinetisti.

La scurt timp dupa aceea, marii compozitori ai vremii, au inceput sa compuna special pentru clarinet. Acele partituri sunt dificil de interpretat, chiar si cu clarinetul zilelor noastre, de aceea este greu de imaginat, cum reuseau cantaretii vremii sa redea ceva atat de dificil, fara un clarinet profesional

 

Sisteme de dezvoltare a clarinetului

Compozitorii pe de-o parte si clarinetistii pe de alta parte sunt cei care au contribuit la dezvoltarea continua a instrumentului, pana la variantele existente azi pe piata. Exista modelul german, imbunatatit de Denner, folosit si azi in Gemania si Austria. Instrumentul de tip Albert este identic cu cel german, dar are tonalitatea mai joasa fata de varianta nemteasca, de aceea se foloseste in interpretari ale muzicii jazz sau ale celei orientale. Cel de-al treilea tip de instrument este Boehm. In momentul realizarii acestuia s-a intervenit major la constuctie, astfel ca modelul obtinut este mult schimbat, fata de cel initial. Instumentul obtinut in aceasta varianta, se foloseste si in acest moment de majoritatea cantaretilor, avand o raspandire larga in Franta, America, UK si restul lumii.

Dupa secolul XVIII, instrumentului i s-au adaugat si cateva clape, insa acesta nu avea inchiderea completa a gaurilor, iar acest lucru afecta puritatea sunetului. Iwan Muller este cel care a conceput un intreg sistem butoane, astfel incat sa aiba inchidere completa. Acest lucru a permis extinderea spectaculoasa a noilor instrumente, desi Conservatorul din Paris nu a acceptat schimbarea propusa.

Sistemul folosit si in zilele noastre este meritul lui Klose si a fost definitivat in 1839. Acesta a fost inspirat din modul Boehm. Fiind un realizator francez, a reusit sa-si impuna inventia si schimbarea in Franta, iar acum clarinetul este folosit in intreaga lume.

Si sistemul german este foarte asemanator cu cel francez, insa poarta numele de Oehler. Desi, dezvoltarea acestor doua sisteme s-a facut in mod diferit, ele sunt aproximativ la fel din punct de vedere tehnic. S-ar putea spune ca diferenta majora este data de interpret, adica de clarinetist si de modul sau de a reda acordurile, nu neaparat de tipul instrumentului folosit. 

 

Interpretarea la clarinet

Daca asculti muzica formatiilor dixieland sau jazz, o sa realizezi ca clarinetul de tip Oehler scoate sunete foarte diferite fata de celelalte doua modele. Se foloseste in aceasta forma pentru a interpreta muzica orientala si muzica traditional turceasca sau mai este intalnit, chiar si in interpretarea muzicii tiganesti.

Jean Philiphe Rameau este primul compozitor care a utilizat clarinetul. Fiind unul din cei mai talentati compozitori de origine franceza, al timpurilor sale, a scris opere inedite, ce au schimbat modul de interpretare la instrumente. Treptat, clarinetul nu a mai fost abordat ca un instrument solo, ci a fost inclus si in orchestra simfonica sau in ansamblurile de camera.

 

 

In timpul concertelor de orchestra simfonica se folosesc in mod obisnuit doua clarinete. Acestea sunt utilizate impreuna cu flautele, pentru sustinerea coardelor si a notelor, din care sunt compuse acordurile. Instrumentul a fost inclus in reprezentatiile culte, iar ulterior a castigat aprecierea publicului larg. Impreuna cu saxofon si taragot, clarinetul a devenit folosit in melodiile folclorice ale altor popoare.

Clarinetul a fost frecvent utilizat, incepand cu secolul XX, pentru interpretarea melodiilor ce apartin stilului jazz. Deoarece a castigat aprecierea publicului, era utilizat in mai multe genuri ale stilului. In zilele noastre, il regasim in interpretarea clasica individuala sau in spectacolele de orchestra in diverse parti ale lumii. 

Clarinetul apare din ce in ce mai mult in interpretarile moderne si spectacolele oferite de interpreti talentati (vezi Martin Fros), ce imbina muzica cu teatru si dansul. Il regasesti si in melodiile folk, dar si in cele ale diferitelor popoare, cum ar fi: grecii, turcii sau tiganii. Este un instrument nelipsit din interpretarile complexe ale muzicii din zilele noastre indiferent de genul ei. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Anton Stadler este cel care a contribuit la crearea pieselor lui Mozart, iar Johann Simon Hermstedt este un interpret tehnic dificil de reprodus chiar si de catre cantareti specilizati.  Pierre Dewey LaFontaine a ajuns sa indrageasca acest instrument, pentru ca a fost nevoit sa faca exercitii de suflat, pentru a remedia o problema a plamanilor.

 

Atunci cand ai o pasiune pentru un instrument muzical si te dedici studierii lui, este momentul sa incepi sa-i urmaresti pe cei mai buni din toate timpurile. Astfel, in istoria clarinetului au ramas cateva nume celebre ce si-au pus amprenta prin felul lor de a interpreta, prin inovatiile sau prin talentul lor. 

 

Anton Stadler 

Nascut in 1753, este cel care, prin interpretarea sa la clarinet, l-a inspirat pe Mozart sa compuna o parte din creatiile sale. Desi in acele timpuri clarinetul era mult mai rudimentar decat acum totusi intrepretarea lui Stadler era ingenioasa si a reusit sa fie o inspiratie puternica, astfel incat sa il faca pe Mozart sa scrie fantasticele partituri. Desi acesta a murit sarac, totusi nu poate fi negat rolul important pe care Stadler l-a avut in procesul de creatie. 

 

Johann Simon Hermstedt

A fost un talentat clarinetist care a trait intre 1778-1846, fiind foarte tehnic in toata interpretarea sa. Cel care a scris pentru el a fost Spohr, pe care nu-l interesa cum va reusi sa interpreteze ceea ce a compus. Acest lucru a determinat multe imbunatatiri pe care Hermstedt a trebuit sa le faca instrumentului, astfel incat sa poate interpreta. Acest lucru a reprezentat un punct important in devoltarea clarinetului, iar melodiile cantate de Hermstedt pot fi foarte dificil de intrepretat, chiar si in zilele noastre, de multi cantareti talentati. 

 

 

Heinrich Baermann

Acesta a trait intre 1784 si 1847. Dupa ce a invatat sa cante la clarinet, a mers in tur in intreaga Europa, cantand alaturi de orcheste mari. La Munich l-a intalnit pe Carl Maria von Weber a carui muza a devenit curand. Acesta a inceput sa compuna special pentru el, avand un succes rasunator cu fiecare reprezentatie pe care o facea pe scena. A murit la varsta de 63 de ani si a fost succedat de fiul sau, Carl. 

 

Carl Baermann

Fiul lui Heinrich, care canta foarte bine la clarinet, fiind invatat de mic de catre tatal sau. La moartea acestuia, a ocupat locul sau in orchestra, ca si clarinetist principal. Insa in zilele noastre e mai cunoscut pentru rolul lui de profesor, dar mai ales de compozitor si scriitor al manualului de clarinet dupa care se studiaza in Germania. 

 

Harold Wright

A trait in perioada 1926 – 1993 si probabil a fost unul dintre cei mai talentati cantereti clasici de clarinet ai Americii. A cantat pentru Orchestra din Boston si desi nu canta atat de rapid ca altii, totusi ritmul sau e mult mai dansant, mai plin de viata. In reprezentatiile sale reuseste sa imbine toate stilurile de interpretare – german, francez si american, oferind un spectacol inedit. A fost recunoscut pentru dorinta sa de perfectiune, de aceea sunt putine reprezentatii pe care le-a inregistrat solo. 

 

Benny Goodman 

Fiul unor imigranti rusi, al noualea din familie, a parasit scoala la 14 ani si s-a inrolat in Federatia Americana a Muzicienilor. Si-a inceput cariera ca si cantaret de jazz, facand parte dintr-o formatie a carui lider a devenit curand. Insa celebritatea a venit odata cu epoca swingului, fiind chiar numit regele acestuia, datorita interpretarii sale. 

A facut parte din prima formatie care a interpretat jazz intr-un concert in faimoasa sala din New York, Carnegie Hall. A cantat chiar si alaturi de clasici, insa stilul sau inconfundabil a dat o noua directie interpretarii clarinetului. Printre interpretarile sale moderne se numari si lucrari scrise de compozitori precum Bartok sau Copland. A murit in Manhattan in 1986, la varsta de 77 ani. 

 

Artie Shaw

S-a nascut in 1910 si pe parcursul vietii a devenit clarinetist, compozitor, scriitor si actor. A devenit celebru cu melodia Begin the Beguine si a dat nastere tipului de muzica cunoscut mai tarziu ca si Third stream muzic, ce imbina elemente de jazz cu muzica clasica. Din 1942 pana in 1944 s a inrolat in Armata Americana si a facut un tur cu o trupa condusa de el, ce avea rolul ridicarii moralului soldatilor din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. 

Dupa aceasta experienta, care a fost intensa si extenuanta, Shaw a fost lasat la vatra, de unde incet a inceput sa lanseze alte proiecte diferite de cariera sa muzicala, adica scrisul. In 1980 si-a donat toate partiturile si compozitiile Universitatii din Boston. 

 

 

Martin Fröst

Un cantaret suedez devenit celebru datorita improvizatiilor sale inedite si aparitiilor spectaculoase pe care le are pe scena. Spectacolele sale reusesc sa imbine muzica moderna cu dansul si cu teatrul. Din acest motiv, se poate spune ca este unul dintre cei mai indragiti clarinetisti al timpurilor noastre.

 

Woody Allen

Nascut in 1935 sub numele de Allan Stewart Konigsberg, cunoscutul actor, regizor si producator de film este totodata si un mare fan al jazzului pe care il foloseste de cate ori poate in creatiile sale. El a invatat sa cante la clarinet in copilarie, iar numele sau de scena (Woody) a fost inspirat de un cantaret de clarinet numit Woody Herman ce a trait intre 1913-1987. 

Woody Allen si formatia New Orleans Jazz Band au cantat multi ani impreuna, in fiecare luni seara, la un hotel in Manhattan, unde interpretau jazzul anilor ’20. Desi clarinetul (aici o lista de modele comparate) reprezinta doar un hobby pentru el, impreuna cu trupa a scos un album, folosind acest instrment, iar recenziile criticilor au fost favorabile, scotand in evidenta interpretarea sa deosebita.

 

Pierre Dewey LaFontaine

Cunoscut pe scena ca si Pete Fountain, acesta a fost un copil bolnavicios care suferea cu plamanii. La recomamdarea doctorului de a face exercitii de suflat cu ajutorul unui instrument,  Pete a ales clarinetul si astfel, luand lectii in particular, in scurt timp a devenit un bun cantaret, iar situatia plamanilor sai s-a imbunatatit. Deja in adolescenta canta la diferite petreceri facand astfel primii bani de buzunar. Asa si a inceput cariera de clarinetist la care nu a renuntat pana la moarte, la 86 ani. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Goodman este printre cei mai celebri clarinetisti americani ce a lansat o noua era prin intepretarea sa – era swingului. Vasilios Saleas s-a facut cunoscut, datorita interpretarii alaturi de cunoscutul Vanghelis. Martin Frost da o interpretare moderna clarinetului, aparand pe scena cu spectacole unde imbina teatru cu dansul si muzica, alaturi de unele dintre cele mai mari Filarmonici. Hüsnü Senlendirici reuseste sa introduca folkul in felul sau de interpretare. Julian Bliss a cucerit publicul prin interpretarea sa la o varsta foarte frageda.

 

Chiar daca ai un clarinet de calitate, interpretarea este cea care te scoate din anonimat. Aceasta se face in mai multe moduri in functie de personalitatea, imaginatia si talentul celui care canta.  Daca vrei sa afli care sunt cei mai cunoscuti artisti si prin ce s-au facut remarcati, lectureaza randurile de mai jos.

 

Benny Goodman

Goodman s-a nascut in 1909, intr-o familie numeroasa cu 11 frati, in Chicago. La varsta de 10 ani s-a dus sa studieze muzica la Sinagoga din Chicago, unde treptat a devenit tot mai bun, exersand alaturi de formatia de acolo. La 12 ani si-a facut debutul muzical, iar la 14 ani a parasit scoala pentru a se alatura Federatiei de muzicieni din America. 2 ani mai tarziu s-a mutat in Los Angeles, pentru a face parte din formatia lui Ben Pollack. 

Datorita talentului sau, in curand a devenit liderul acesteia, insa mai apoi a parasit formatia, pentru a-si croi drum pe cont propriu si in 1928 a scos primul sau album. A lucrat in diverse colaborari la radio sau in spectacole pe Broadway, insa in 1934 a infiintat o noua orchestra a carui lider era, cu care a inceput sa aiba aparitii constante pe postul de radio NBC. Cu aceasta orchestra a plecat in tur, iar intr-o seara din august 1935 a scris istorie prin reprezentatia sa. A dat o noua interpretare clarinetului si astfel a inceput era swingului. 

 

 

Datorita acestei intepretari, Goodman mai tarziu avea sa primeasca titlul de Regele swingului. Impreuna cu trupa sa, au fost primii cantareti de jazz care au concertat in Carnegie Hall in New York, in 1938. Din 1940, cariera sa a inceput sa paleasca, iar inregistrarile s-au oprit. 

Dupa razboi, scena muzicii a suferit mari schimbari, iar era swingului a ajuns la final. Intre 1950-1960, Goodman a petrecut mult timp in strainatate. In 1986 a primit premiu Grammy pentru activitatea avuta pe parcursul vietii, iar la scurt timp dupa aceasta ceremonie a murit, facand infarct, la varsta de 77 ani.

 

Vasilios Saleas

Este numele a doi clarinetisti greci, bunic si nepot. Bunicul Vasilios s-a nascut in Grecia, in 1928 si avea un stil de interpretare diferit de folkul grecesc, cu care toata lumea era obisnuita. S-a indreptat catre stilul oriental de interpretare a clarinetului. Atunci cand a emigrat in Statele Unite, modul de a canta l-a facut cunoscut si in America. In acele timpuri, era la moda stilul de interpretare al formatiilor de jazz, swing sau dixieland, iar muzica lui Vasilios remarcata, fiind in mare contarst cu ceea ce americanii stiau despre clarinet.

Nepotul Vasilios s-a nascut in Grecia, 30 de ani mai tarziu, si-a invatat sa cante la clarinet alaturi de tatal si de unchiul sau, la varsta de 9 ani, iar doi ani mai tarziu deja interpreta in tavernele grecesti. La varsta de 14 ani stapanea bine instrumentul si reusea sa scoata primul sau album, castigand admiratia publicului cu ajutorul talentului. Celebritatea sa a inceput prin interpretarea alaturi de figuri proeminente ale muzicii grecesti, cunoscute la inceputul anilor ‘90, cum ar fi Mikis Theodorakis sau Vangelis Papathanasiou. 

 

Martin Frost

Este nascut in decembrie 1970, in Suedia. Si-a inceput studiile muzicale la varsta de 4 ani cu vioara, iar la 8 ani a facut cunostinta cu clarinetul. Studiul acestui instrument l-a facut cu Hans Deinzer in Germania, continuand cu Sölve Kingstedt si Kjell-Inge Stevensson in Stockholm.

Este un clarinetist contemporan cu un stil aparte. Interpretarea sa este jucausa si spectaculoasa atrage publicul larg in reprezentatiile sale, deoarece imbina muzica la clarinet cu teatru si dans. Spectacolul sau il interpreteaza impreuna cu orcheste mari si renumite, cum ar fi filarmonica din Bremen, filarmonica din Salzburg sau cea din Hamburg. Alaturi de acestea, reuseste sa creeze pentru public, cu talent si ingeniozitate, un adevarat tumultum de emotii exprimate prin muzica sa. in 2014 a primit premiul Léonie Sonning Music, cea mai inalta distinctie acordata anual de Danemarca muzicienilior si compozitorilor internationali. Este prmul clarinetist ce a reusit sa obtina acest titlu. 

 

Hüsnü Senlendirici

Este un clarinetist turc, nascut in 1976, ce provine dintr-o familie muzicala in care ambii bunici cantau la clarinet, iar tatal canta la trompeta. Hüsnü a studiat in Istambul, insa nu a finalizat studiile cu o diploma. A cantat alaturi de tatal sau intr-o formatie numita Laço, dar a interpretat si alaturi de multi cantareti turci la diverse festivale internationale. De asemenea, aparitiile televizate la postul turcesc TRT i-a asigurat milioane de vizualizari in Turcia, dar si in intreaga Europa, prin cablu sau satelit. Stilul sau este muzica traditionala turceasca, pe care o interpreteaza la cel mai bun clarinet G, rezultand un sunet mai cald si mai adanc decat la clarinetul B, al carui sunet este mult mai ascutit. De aceea, de multe ori interpretarile lui Hüsnü te pot lasa cu ochii in lacrimi. 

 

 

Julian Bliss

Este nascut in 1989, in Anglia si este clarinetist de la varsta de 4 ani, cand a inceput studiul la Lyons C Clarinet. Acesta este un instrument special, la care sunt incurajati sa cante cei care incep muzica la varste fragede. Tainele clarinetului le-a descoperit alaturi de Harpenden si de David Johnston, iar la scurt timp canta impreuna cu Sabine Meyer, in Germania. La varsta de 12 ani a castigat la Universitatea din Indiana Postgraduate Artist’s. Diploma pe care insa a primit-o doar dupa ce a terminat liceul. La 13 ani a interpretat la Jubileul Londonez, in timpul balului de la palat si a repetat reprezentatia apreciata de public la aniversarea Reginei Elisabeta de 80 ani. 

Concertele sale se tin alaturi de mari orchestre si a colaborat cu numerosi artisti de-a lungul carierei sale, fiind cunoscut in intreaga lume. Dezvoltarea sa este si subiectul filmului documentar Gifted, alcatuit din 3 parti. In 2010 a constituit o  formatie, alaturi de care a scos albumul tribut lui Benny Goodman, al carui admirator este. In 2009 a elaborat dezvoltarea unui nou instrument, numit clarinetul Leblanc Bliss, unde a folosit un material inovativ, cu ajutorul caruia instrumentul produce cu 20% mai multa amplitudine decat cel clasic din ABS.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Clarinete – Opinii si Recenzii in 2020

 

Clarinetul este un instrument de suflat cu un sunet deosebit de frumos, rotund, ce contribuie la realizarea armoniei in cadrul unui ansamblu orchestral. Este folosit cu precadere in muzica clasica, dar si in genuri mai noi precum jazz, pop, rock sau muzica populara. Daca esti fascinat de acest instrument si vrei sa incepi sa-l studiezi, poti sa alegi prima noastra optiune din lista de recomandari si anume J. Michael CL-450S. Pretul este accesibil si prezinta calitati decente, mai ales pentru studiu. Este un clarinet in Si bemol, model francez, cu corp din ABS, 6 inele metalice, 17 taste, cheite placate cu argint. Finisajul negru mat combinat cu argintiu ii confera si un aspect placut. O alta varianta ar mai putea fi si Roy Benson CB-217.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Michael CL-450S
Click aici pentru pret!

Acest model de clarinet in Si bemol, din sistemul francez, este indicat pentru nivelul incepatori, in primii 2 - 3 ani de studiu, avand corpul din rasina de ABS, cu cheite placate in argint, 6 inele metalice si 17 taste, ce vine la pachet cu mai multe accesorii, printre care si 2 butoiase, precum si geanta de transport dedicata.

Este un model din ABS, caracteristicile acustice fiind mai putin performante decat la modelele traditionale din lemn.

Un clarinet bun pentru cei aflati la inceput, cu un look placut si la un pret convenabil.

A 2-A OPTIUNE!

Roy Benson CB-217
Click aici pentru pret!

Producatorul iti ofera un clarinet in Si bemol dedicat pentru studenti, cu corpul din ebonita si partile metalice argintate, cu 6 inele si 17 clape, ce vine la pachet cu mai multe accesorii utile (capac, bratara, lubrifiant, tampon) atat pentru interpretare, cat si pentru intretinerea instrumentului, precum si cu geanta gen rucsac, usoara, pentru a-l transporta in siguranta.

Fiind un model dedicat pentru studenti, pe care il vei folosi doar cativa ani (2 - 3 ani), are un pret destul de ridicat.

Model de clarinet in Si bemol, varianta franceza, conceput de producator special pentru nevoile studentilor.

A 3-a Optiune!

Yamaha YCL-255 S
Click aici pentru pret!

Un model de clarinet in Si bemol, pe sistem francez din punct de vedere constructiv, dedicat pentru incepatori, cu corp din ABS, componente metalice nichelate, cu 6 inele si 18 taste, butoias de 65 mm, mustiuc de la acelasi producator, ce are inclus in pret geanta pentru transport din material textil cu bretea pentru umar, precum si alte accesorii.

Pretul este ceva mai ridicat fata de alte modele prezentate ce sunt dedicate pentru studenti, fiind un produs de marca.

Acest model face parte din linia de instrumente dedicate pentru studenti a producatorului, oferind calitate chiar de la inceput.

 

 

Pareri despre cele mai bune clarinete

Fie ca esti la inceput si vrei sa-ti cumperi primul tau instrument, fie ca esti profesionist si ai nevoie de o noua achizitie, consulta lista de mai jos in care vei gasi diferite categorii de clarinete, pentru toate buzunarele pe care le poti lua din mediul online.

 

 

Clarinet:

 

Michael CL-450S 

 

Daca ai nevoie de un clarinet la pret bun, calitate profesionala, pentru incepatori, poti sa te orientezi spre acest produs. Este un clarinet in Si bemol, des utilizat in orchestre, in general pentru tonalitati cu bemoli.

Corpul este contruit din rasina de ABS, cu 6 inele metalice si 17 taste. Cheitele sunt placate cu argint, oferind rezistenta in timp si un look placut. Este un clarinet de tip francez, Boehm.

Finisajul este negru mat. La achizitie primesti si o geanta de transport din material textil, dreptunghiulara, cu buzunar mare in partea exterioara pentru partituri sau alte accesorii necesare, cu maner solid din material plastic, ce se inchide cu fermoar; 2 butoiase (standard adecvate pentru sezonul rece sau cald) precum si alte accesorii care iti vor fi de folos in timp.

 

 

 

Lucien CL 480 – N 

 

Vrei sa incepi studiul pe clarinet si nu stii ce model sa alegi, arunca o privire spre aceasta optiune si nu vei fi dezamagit. Pretul este decent si prezinta calitati bune pentru primii 2 – 3 ani de studiu. Este un clarinet in Si bemol, ce se utilizeaza des in ansambluri, fiind indicat pentru tonalitati de bemoli.

Din punct de vedere constructiv, are corpul din ABS, ce este rezistent la umiditate si la variatiile de temperatura, butoias tot din ABS, cu 17 clape nichelate si inele metalice.

Pentru a-ti fi mai usor la inceput, vine cu o serie de accesorii utile, precum: capac confectionat din material plastic ce asigura protectia mustiucului, bratara de prindere a anciei pe mustiuc argintata, produse pentru intretinerea instrumentului (laveta si vaselina), precum si geanta cu carcasa moale pentru depozitarea si transportul in siguranta al instrumentului.

 

 

 

 

Clarinet incepatori:

 

Roy Benson CB-217

 

Esti student si ai nevoie de un clarinet incepatori, la un pret bun, care sa te ajute in anii de studiu din perioada facultatii, atunci poti alege acest model de tip francez, in Si bemol. Te va ajuta sa interpretezi cu succes lucrarile cu tonalitati in bemoli si este foarte bine incadrat in orchestrele contemporane sau formatii de camera.

Corpul este din ebonita, un cauciuc dur ce se comporta bine in timp si este rezistent la umiditate. Are 6 inele si 17 clape, cu componentele metalice argintate. Pentru a nu mai avea o presiune pentru a alege diverse accesorii, producatorul iti ofera cateva piese mai importante precum: bratara pentru fixarea anciei de mustiuc, capac de protectie a mustiucului, tampon si lubrifiant pentru intretinerea instrumentului.

Deoarece trebuie sa-l porti aproape zilnic cu tine vine dotat cu toc dreptunghiular, usor, cu bretele de pus in spate, tip rucsac.

 

 

 

Cherrystone CH-80205

 

Pentru cei care sunt la primii pasi in insusirea acestui instrument sau pentru copii, care cauta un clarinet ieftin si bun, acest model poate fi foarte atractiv. Are o lungime totala de 67 cm, putand fi confortabil si pentru cei mici, si este din punct de vedere constructiv de tip francez, acordat in Si bemol.

Corpul clarinetului ca si butoiasul sunt din ebonita, un material din cauciuc dur, rezistent la umiditate si variatii de temperatura, cu elemente metalice argintii. Are 6 inele si 17 clape si ofera o sonoritate buna.

Producatorul iti furnizeaza pe langa instrumentul propriu-zis, dotat cu ancie si mustiuc, geanta pentru transport inclusa, cu bretea, precum si alte accesorii necesare pentru intretinerea instrumentului, ce sunt de folos mai ales unui incepator care nu stie ce sa aleaga: laveta pentru curatarea partilor componete atat pe interior, cat si pe exterior; unguent.   

 

 

 

 

Clarinet Yamaha:

 

Yamaha YCL-255 S

 

Pentru studentii care cauta un instrument bun, acest model de clarinet Yamaha le va safisface cerintele si va adauga un plus de valoare interpretarii, fiind dedicat pentru studiu. Este o varianta de tip francez, cu acordaj in Si bemol, des utilizat in orchestrele simfonice sau pentru muzica de camera. Cu aceasta linie dedicata studentilor, producatorul ofera instrumente de calitate la un pret bun.

Corpul este fabricat din ABS, fiind rezistent la umiditate si la variatiile de temperatura. Partile metalice sunt din nichel, argintii, ce ofera si un look placut instrumentului. Are 6 inele ce impiedica alunecarea degetelor de pe gauri si 18 taste. Butoiasul este de 65 mm, iar mustiucul este tot marca Yamaha.

Cutia pentru transport este rezistenta, din material textil, cu manere solide si bretea pentru umar, cu locuri speciale pentru fiecare parte a instrumentului, iar la achizitie mai primesti si accesorii pentru intretinere.

 

 

 

Yamaha YVS-100 Venova 

 

Daca vrei un clarinet la un pret bun, facil de folosit atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti, poti sa te indrepti spre acest model de la Yamaha. Ca si digitatie este foarte simplu, fiind similar cu fluierele, si ofera un sunet apropiat de clarinet sau de saxofon.

Este foarte usor si portabil, cantarind doar 180 de g cu tot cu mustiuc si capac, si avand o lungime totala de 46 cm. Este confectionat din rasina de ABS, fiind de culoare alba, cu elemente negre. Instrumentul are acordajul in Do si vine echipat cu mustiuc pentru saxofon alto.

Intreg pachetul la achizitie mai contine: ancie sintetica, capac pentru a proteja mustiucul, bratara de prindere a anciei pe mustiuc, husa pentru a putea depozita si transporta instrumentul in siguranta, manual de utilizare si un ghid pentru a te familiariza mai usor cu acest tip de clarinet.

 

 

 

 

Clarinet din lemn:

 

Leblanc CL-502

 

In caz ca esti artist instrumentist si ai nevoie de unul dintre cele mai bune clarinete care sa iti ofere performante deosebite in timpul interpretarii, te poti indrepta spre acest model. Ca si tip de clarinet din punctul de vedere al acordajului este in Si bemol, des intalnit in muzica clasica. Este in sistem Boehm (francez) si are 6 inele si 18 clape, precum si gaura deschisa de o clapa pentru Mi bemol, pentru mana dreapta.

Corpul este confectionat din lemn de grenadila – o specie de lemn de trandafir negru african – utilizat frecvent pentru instrumente deoarece imbunatateste tonul, se prelucreaza usor, este dens si stabil dimensional.

Elementele metalice sunt din nichel argint. Vine cu doua butoiase de diferite dimensiuni (64 si 66 mm) si cu mustiuc Primo, cu bratara si capac de protectie. De asemenea, are inclus tocul pentru transport, ce asigura siguranta instrumentului, usor si cu bretele de tip rucsac .

 

 

 

Yamaha YCL-450 M

 

Chiar daca esti la un nivel intermediar, poti sa alegi un clarinet din lemn pentru studiu, care iti va oferi de la inceput un sunet clasic, plin si bogat in expresivitate, cum este aceasta varianta de la Yamaha. Acordajul este in Si bemol, fiind recomandat pentru tonalitati cu bemoli. Ca si sistem este de tip francez, avand 6 inele si 17 clape.

Partile metalice sunt placate cu argint, ce confera rezistenta si eleganta instrumentului, precum si functionarea perfecta a clapelor pentru obtinerea unor sunete curate. Butoiasul este de 65 de mm, are mustiuc, bratara de prindere a anciei si inel pentru a putea fi prins cu ajutorul unui ham de gat (acesta fiind inclus).

Corpul este din lemn de trandafir negru african (grenadilla), ce confera un ton bun, este rezistent la fisuri, la umezeala si la variatiile de temperatura. Vine dotat cu toc pentru transport si depozitare.

 

 

 

 

Accesorii clarinet:

 

Movie Duets for Clarinet & Piano

 

Pentru cei care vor sa treaca la un nivel superior de interpretare si au nevoie de o partitura de clarinet, aceasta poate fi o alegere inspirata. Este in limba engleza si contine 10 partituri complete si parti de solo. Sunt duete ce se canta pe clarinet si pian, dupa piese celebre, aranjate de Andrea Cappellari.

Pretul este bun, iar piesele continute te vor ajuta sa interpretezi corect si sa iti dezvolti abilitati pentru partile solo. Dintre cele mai cunoscute amintim: Do, Re, Mi; Gonna fly now – tema muzicala din Rocky; Never on Sunday; Over The Rainbow; Tequila etc. Partitura are 44 de pagini.

 

 

 

 

 

Gewa GF – Maxima Silver Clarinet

 

Daca ai un model de tip german in Si Bemol si ai nevoie de accesorii clarinet, poti sa te indrepti spre acest set ce contine capac pentru mustiuc si bratara de prindere a anciei. Capacul este confectionat din plastic rezistent si are rol de a proteja mustiucul, avand pe interior puncte adezive din spuma de cauciuc.

Bratara este din material rezistent, cu surub argintat, ce asigura o buna prindere a anciei. Dimensiunea este ajustabila pentru a se potrivi perfect, fiind dotata cu 3 perechi de role cu diametru variabil. Setul contine si o surubelnita mica pentru a putea schimba cu usurinta rolele la nevoie.

 

 

 

 

 

Deutsche Grammophon Wolfgang Amadeus Mozart Clarinet Concerto 

 

Mozart Clarinet Concerto este un CD cu muzica clasica lansat in 2011, ce contine piese interpretate de artisti instrumentisti celebri. Piesele marelui compozitor sunt printre cele mai ascultate si mai indragite de publicul larg, iar o interpretare buna te ajuta sa iti formezi si sa te inspiri pentru a-ti crea propriul stil.

Piesele sunt interpretate de Charles Neidich – clarinetist, dirijor, compozitor din SUA; Frank Morelli – clarinet bas, solist, membru in orchestre de camera, profesor; Randall Wolfgang – oboi, SUA; acompaniati de Orchestra de camera Orpheus infiintata in 1971 in SUA, ce are peste 71 de albume si numeroase premii.  

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Clarinetul este un instrument de suflat cu ancie simpla, din clasa lemnelor, cu o lunga istorie, ce apare in anul 1690 prin transformari aduse stramosului sau chalumeau. Primele tipuri aveau 7 gauri si doua clape, suferind numeroase transformari si imbunatatiri pe parcursul timpului, pana in forma sa actuala.

Din 1710 este introdus in orchestre si atrage tot mai mult atentia compozitorilor care il folosesc din ce in ce mai des si ii largesc considerabil posibilitatile expresive. La ora actuala, sunt multe modele pe piata si poti gasi clarinete la preturi bune si performante.

Mai jos, iti prezint cateva informatii pentru a te putea ajuta sa alegi o varianta pe masura necesitatilor tale.

 

 

Tipuri in functie de constructie: Din acest punct de vedere, exista doua mari categorii, si anume clarinetul francez si cel german, care sunt diferite prin pozitia si marimea gaurilor si a clapelor.

Mai multe pareri despre cele mai bune clarinete il recomanda pe cel francez, care beneficiaza de o intonatie mai buna, tehnica este mai facila, are o sonoritate mai clara si mai exacta in registrul mediu, fiind mai des utilizat.

 

Acordajul: exista mai multe tipuri si anume clarinete in Do, netranspozitoare; in Si bemol, traspozitoare la secunda mare descendenta; in La, transpozitoare la terta mica descendenta.

La momentul actual, atat in orchestrele simfonice, cat si in cele de camera sau de opera se utilizeaza ultimele doua cel mai frecvent, primul fiind mai rar in functie de tonalitatea lucrarii. Pentru lucrari ce prezinta tonalitati de bemoli se prefera clarinetul in Si bemol, pentru cele cu diezi fiind mai potrivit clarinetul in La.

 

Parti componente: din punct de vedere constructiv clarinetul este sub forma unui tub cilindric, confectionat in mod traditional din lemn (modelele pentru incepatori pot fi si din alte materiale precum ABS, ebonita etc.) cu o lungime in jur de 78 cm, cu un diametru interior de aproximativ 15 mm ce se compune din 5 parti.

Partea superioara, care intra in contact direct cu buzele, este compusa din mustiuc clarinet si ancie. Mustiucul poate fi din lemn, ebonita sau cristal, de preferat ultimele doua care nu sunt foarte influentate de variatiile mediului. Ancia este confectionata dintr-o trestie speciala si este responsabila cu transmiterea vibratiilor in tubul sonor. Se fixeaza de mustiuc cu ajutorul unei bratari cu suruburi.

Butoiasul este o piesa cilindrica, ce poate fi confectionata din material plastic rezistent sau din lemn, cu inele metalice pe capete. Nu este prevazut cu gauri sau clape si are un rol important in acordajul instrumentului.

 

 

Corpul superior al mainii stangi pe care se pozitioneaza in timpul interpretarii mana stanga, este prevazut cu 4 gauri libere care se acopera cu degetele: trei in partea din fata (Fa, Mi, Re) si una in partea opusa (Sol) pentru degetul mare. Intre gauri prezinta inele ce impiedica alunecarea degetelor. Mai prezinta 11 gauri acoperite cu pernite, dintre care 9 actionate cu clape (pentru diferite sunete iar ultima este clapa de duodecima).

Corpul inferior al mainii drepte are doar 3 gauri libere (Do, Si bemol, La) situate in partea din fata, pe partea din spate se asaza degetul mare cu rol in sprijinirea instrumentului. Intre gauri sunt de asemenea inele metalice. Mai are 5 gauri acoperite cu pernite, 4 actionate de 8 clape. Unele instrumente mai au o gaura deschisa de o clapa pentru sunetul Mi bemol.

Pavilionul: este partea inferioara a instrumentului ce are forma unei palnii. Are un rol important pentru intarirea sunetelor, mai ales a celor din registrul grav.

 

Alte tipuri de clarinet: Pe langa modelul clasic de clarinet mai sunt cateva tipuri care se folosesc in orchestre in functie de partituri si de timbru. Astfel avem:

Clarinet mic: este foarte asemanator cu cel mare, doar ca are un tub sonor de aproximativ 48 cm, si foloseste si ancii mai mici. Timbrul este mai aspru si mai strident, incisiv, ideal pentru momente zgomotoase, vesele, exuberante.

Clarinet alto: are in locul butoiasului un tub metalic usor curbat, iar partea inferioara (pavilionul) este intoarsa in sus. Are un timbru moale, catifelat.

Clarinet bas: este foarte asemanator cu cel alto, doar ca de dimensiuni mai mari (92 cm). Timbrul este sumbru, mohorat, utilizat cel mai des in registrul grav.

Mai sunt si alte tipuri mult mai rar utilizate in orchestre cum ar fi: clarinet contrabas sau cu pedala ce are aceeasi forma ca si clarinetul alto, dar mai masiv si cu un timbru grav; cornul de basset este un clarinet alto in Fa, cu un timbru solemn, voalat.

 

Accesorii: Daca abia incepi sa cochetezi cu acest instrument si vrei un clarinet incepatori, trebuie sa stii ca mai ai nevoie si de alte accesorii.

Capac clarinet: se folosesc pentru a proteja mustiucul cand nu este folosit instrumentul. Poate fi confectionat din plastic dur sau din metal, fiind dedicat pentru diferitele tipuri de clarinete in parte.

Bratara clarinet: are rolul de a prinde ancia de mustiuc, fiind raspunzatoare si de deschiderea sunetului. Poate fi confectionata din metal, din material plastic, sau textil, piele. Sistemul de stangere este in general cu surub metalic, si prezinta unul sau doua puncte de fixare. De asemenea, poti opta pentru seturi de bratara cu capac.

Ham: in caz ca ai modele de clarinet mai mari, precum cel bas, poti alege un mod de agatare pentru a fi mai usor de sustinut inclusiv in timpul pauzelor.

Un set de pernite pentru clarinet poate fi o necesitate la un moment dat, sunt din pasla, si trebuie sa fii atent sa alegi un set compatibil cu modelul tau de clarinet.

Produse pentru intretinere: poti apela si la diverse solutii pentru intretinerea si curatarea instrumentului, atat pentru mustiuc (care are nevoie de o igienizare buna avand in vedere ca intra in contact direct cu gura instrumentistului), cat si pentru celelalte parti componente, precum si lavete speciale dotate cu siret pentru a putea fi trecute cu usurinta prin interiorul partilor componente.

 

 

Huse sau toc pentru clarinet: necesare pentru protectia instrumentului, mai ales daca ai un model profesionist pentru care ai facut o investitie importanta. Pot fi sub forma de toc, dintr-un material dur, cu spatii dedicate pentru fiecare parte componenta si pentru accesorii, care asigura o protectie ridicata si pentru transportul in conditii mai dificile.

Pentru elevi sau studenti sunt si variante din material textil, cu bretele de tip rucsac, usor de transportat in fiecare zi. Oferta este foarte variata, atat din punctul de vedere al formei si bretelelor de transportat, cat si al pretului si sigur vei gasi un model care sa fie pe placul tau.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa, in medie, un clarinet de vanzare online?

In mediul online poti gasi diferite clarinete, atat noi, cat si second hand, pretul fiind diferit in functie de performantele instrumentului. Astfel, pentru incepatori sau copii, poti gasi clarinete ieftine si bune, mai convenabile cu preturi variind intre 500 si 1000 lei, din plastic cu un sunet placut.

Cele performante dedicate avansatilor ce interpreteaza in cadrul orchestrelor au preturi cuprinse intre 4000 – 6000 lei, dar si peste 10000 lei – spre exemplu un clarinet Yamaha profesional. Sunt din lemn, cele traditionale fiind din abanos. Varianta second hand este pentru cei care isi doresc un clarinet performant la un pret mai bun.

 

 

Ce e un butoias de clarinet si la ce foloseste?

Butoiasul este partea componenta a clarinetului situata intre partea superioara numita capul clarinetului si corpul superior al mainii stangi. Nu este prevazut cu gauri si are o forma mai rotunjita de unde i se trage si numele de butoias.

Are un rol important in acordajul instrumentului: introducandu-l mai mult, lungimea tubului sonor scade, iar inaltimea sunetului urca; scotandu-l, tubul sonor se lungeste, iar inaltimea sunetului coboara, putand face astfel reglajele dorite.

Poate fi confectionat din material plastic rezistent sau din lemn, si este prevazut cu inele metalice pe capete. Sunt dedicate pentru fiecare tip de clarinet.

 

Care e diferenta dintre taragot si clarinet?

Desi sunt instrumente inrudite, ambele sunt instrumente de suflat din clasa lemne, cu ancie simpla, la taragot gaura de duodecima este inlocuita cu gaura de octava, putand realiza atat armonicele pare, cat si cele impare, spre deosebire de clarinet care are doar armonicele impare.

Tubul la taragot este mai larg fata de clarinet. Taragotul este un instrument popular ce se intalneste adesea in ansamblurile din Ungaria si din Romania, mai ales in zona Banatului. Spre deosebire de acesta, clarinetul contribuie la realizarea armoniei in ansamblul ochestral, fiind o componenta de baza a orchestrelor simfonice, de camera sau de opera.

 

Exista clarinet electronic? Gasesc sa cumpar in Romania?

Exista modele electronice care pot fi utilizate pentru a emite sunetul mai multor instrumente inrudite, dintre cele mai des intalnite sunt combinatii de clarinet, oboi, flaut sau saxofon. In Romania poti achizitiona un astfel de instrument din mediul online, din magazinele virtuale de specialitate care ofera in general instrumente pentru profesionisti la preturi mai ridicate.

 

Cand e momentul potrivit sa iau meditatii la clarinet?

Pentru copii, studiul asupra unui instrument poate incepe de la varste fragede deoarece are o buna influenta asupra dezvoltarii acestuia. Dintre instrumentele de suflat, clarinetul este cea mai usoara varianta, copilul putind incepe mediatiile de la varsta de 7 – 8 ani. Deja este mai mare si are putere de concentrare si incet, incet isi poate insusi notele muzicale.

Din punctul de vedere al respiratiei, clarinetul nu este un instrument obositor, nu are nevoie de mult aer. Cea mai mare durata a suflului este 40 de secunde in piano si 25 de secunde in forte, micsorandu-se treptat spre registrul acut.

 

 

Cum invat usor notele la clarinet?

In primul rand trebuie sa inveti pozitionarea corecta a mainilor pe clarinet, acesta avand o parte superioara pentru mana stanga si o parte pentru mana dreapta situata inferior. Acestea prezinta: gauri libere, ce sunt inconjurate de inele metalice ce impiedica alunecarea degetelor, dedicate pentru anumite note; gauri acoperite cu pernite si actionate de clape.

Fiecare dintre acestea scoate o nota specifica si trebuie actionata de anumite pozitii ale degetelor. Pe partea mainii drepte este o portiune libera, fara gauri pe care trebuie pozitionat degetul mare ce ajuta la sustinerea instrumentului.

Recomandat este sa inveti cu un profesor, dar poti folosi si tutoriale din mediul online sau materiale tiparite care, cu ajutorul diagramelor si ilustratiilor, iti arata pozitia corecta a mainilor.

 

 

 

Cum reglezi clarinetul

 

Clarinetul este un instrument cu bogate resurse tehnice si expresive care a atras numerosi compozitori ce i-au dedicat un rol important in cadrul creatiilor orchestrale, dar si lucrari concertante. In cadrul orchestrelor simfonice se intalnesc minim 2 clarinetisti, putand ajunge la 3 sau 4, in care 2 interpreteaza cu acelasi acordaj de regula, iar ceilalti sunt de alt tip (alto, bas, ambii).

Daca esti pasionat de acest instrument si deja ai achizitionat cel mai bun clarinet pentru tine ai nevoie sa stii cateva lucuri care sa te ajute sa il reglezi si sa-l pastrezi in stare buna si functionala.

 

 

Mustiucul si ancia

Sunt piese ce intra in contact cu buzele si ajuta la formarea sunetului. Mustiucul se introduce putin in gura, cu ancia pozitionata in jos. Prin retragerea limbii, aerul expirat patrunde la ancie si o pune in vibratie, vibratia se transmite coloanei de aer si este amplificata de tubul sonor.

Pentru a realiza scara cromatica se actioneaza clapele si gaurile ce sunt prevazute pe instrument. Daca nu se actioneaza nimic, sunetul produs este Sol. Cu multa practica si incercand diferite fluxuri de aer vei putea gasi modalitati comode de a emite sunetele dorite fara efort si curate.

Pentru incepatori de recomanda o ancie mai usoara (cu dimensiune de 1 pana la 2,5 inch) si pe masura ce muschii de la gura devin mai antrenati se trece spre modele mai tari. Ancia trebuie udata inainte de folosire, si o poti face cu apa utilizand un borcanas.

Anciile sunt consumabile, in functie de utilizare pot avea o viata de la 3 saptamani in sus, asa ca trebuie sa ai mereu la indemana rezerve pentru a o putea inlocui.

 

Acordajul

Se realizeaza dupa o nota etalon (de la un alt instrument sau cu ajutorul unui program pe telefon etc.) prin intermediul butoiasului. Cu ajutorul acestuia, putem scurta lungimea tubului sonor pentru a obtine sunete mai inalte, sau il putem lungi pentru a cobori inaltimea sunetului.  

Corectarea intonatiei se face prin marirea sau micsorarea presiunii buzelor asupra anciei, ceea ce determina lungirea sau scurtarea portiunii de ancie care vibreaza, avand ca efect coborarea sau urcarea intonatiei.

Aceasta se poate modifica pe parcursul executiei fie din cauza variatiilor de temperatura, fie datorita tendintei de a urca pentru a sustine fraze lungi (in pianissimo) fie de a cobora in registrul grav (fortissimo).

 

 

Asamblarea instrumentului

Clarinetul este format din 5 parti distincte ce se desfac cu usurinta si este recomandat sa il cureti de fiecare data dupa ce il folosesti. Acest lucru se realizeaza trecand o bucata de material textil moale, ce are la un capat un siret, prin fiecare piesa componenta pentru a indeparta umiditatea acumulata la interior.

Daca ai dificultati la asamblare si dezasamblare, partile de imbinare trebuie lubrifiate, nu mai des de o data pe saptamana daca folosesti regulat clarinetul. Dupa folosire si curatare, instrumentul se depoziteaza in tocuri speciale, prevazute cu locuri pentru fiecare piesa in parte, ce le tine bine fixate. De asemenea, trebuie ferit de variatii mari de temperatura si de umezeala.