Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Daca te pregatesti sa iti achizitionezi un saxofon si nu stii prea multe despre tipurile dintre care poti sa alegi, acest articol te va indruma si ajuta sa iti formezi o prima impresie. Pretul fiind destul de mare pentru un instrument de acest fel, alege cu grija tipul care ti se potriveste cel mai bine, in functie de dimensiune, de nivelul de pregatire, de stilul de muzica abordat, pentru a face o investitie buna. 

 

Printre cele mai cunoscute tipuri de saxofon, amintim: saxofon sopran, saxofon alto, saxofon tenor, saxofon bariton, saxofon bas si saxofon contrabas, ce reprezinta timbrele vocii umane. Saxofonul este incadrat in grupa instrumentelor de suflat din lemn, desi este confectionat in intregime din metal, dar foloseste aceeasi tehnica ca si fagotul, clarinetul si oboiul. 

Chiar daca a fost inventat pentru muzica clasica, ca facand parte din orchestra, saxofonul nu a fost foarte folosit de compozitori, luand un avand deosebit odata cu aparitia jazz-ului, unde ocupa un loc de frunte, fiind considerat chiar “regele jazz-ului”. 

Spre deosebire de alte instrumente muzicale de suflat, saxofonul nu are un stramos, apare pentru prima data in 1840, fiind patentat de Adolphe Sax, ca un instrument intermediar intre alamuri si lemne. 

 

Saxofonul sopran

Este in si bemol si are o sonoritate mai putin plina fata de cel alto si un timbru ceva mai aspru. Folosit in registru acut, capata o sonoritate ce se situeaza intre oboi si clarinet, iar in registrul grav este asemanator cu timbrul cornului englez. Este de obicei utilizat ca si rol solistic in anumite lucrari clasice, iar folosit intr-un cvartet de saxofoane are acelasi rol ca si violina dintr-un cvartet de coarde. 

Se mai regaseste si in muzica de fanfara, in orchestrele de muzica populara si mai rar in trupele de jazz. Se mai intalneste si saxofonul sopranini in mi bemol, fiind cel mai acut din familia saxofoanelor, cu o sonoritate puternica in registrul acut. 

Din punct de vedere constructiv, aceste doua modele de saxofon sunt drepte, confectionate din doua parti de baza: corpul instrumentului sub forma unui tub conic drept si mustiucul. Fiind mai complex, nu se recomanda incepatorilor. 

 

 

In afara de acestea, restul saxofoanelor sunt (in general) cu tubul conic curbat si se compun din 5 parti componente: trei dintre acestea (corpul, culassa si pavilionul) sunt unite, iar doua sunt mobile mustiucul si es-ul. 

Tubul sonor este confectionat tot din metal, fiind in mod clasic din alama argintata, cromata sau aurita si prezinta 3 gauri acoperite cu platouri in partea superioara, care pot fi actionate direct cu degetele sau cu clape; 7 gauri situate lateral acoperite cu pernite actionate prin intermediul clapelor, gaura de octava acoperita cu clapa fiind situata in partea din spate. 

Pe culassa si pavilion mai sunt o serie de gauri: 3 in fata ce se actioneaza cu degetele, 4 in partile laterale actionate de clape, iar in spate au suport pentru degetul mare si inelul in care se prinde carligul de la snurul de sustinere a instrumentului. Din aceasta categorie avem celelalte saxofoane (aici iti prezentam o lista comparativa):

 

Saxofon alto

Este cel mai utilizat model, atat de catre incepatori, cat si de artistii profesionisti, fiind considerat instrumentul solist din aceasta familie. Este in cheia mi bemol. Are un timbru adecvat pentru numeroase expresii si sentimente, melancolic si nostalgic, grotesc sau umoristic. 

Este preferat si de compozitori, avand un repertoriu mai bogat de concerte clasice, dar se foloseste si in alte genuri muzicale precum jazz, muzica comerciala sau moderna. Datorita dimensiunilor mai mici si usurintei de interpretare, este cel mai recomandat pentru copii. 

 

Saxofon tenor

Ca si dimensiuni, este ceva mai mare decat tipul alto, mustiucul este de asemenea mai mare si are cotul mai strans. Se utilizeaza in mai multe stiluri muzicale, precum jazz, rock, pop, dar si muzica moderna. 

Este in cheia si bemol si are o sonoritate mai sumbra, fiind mai incisiv in registrul acut, cantabil in registrul mediu si cu o sonoritate placuta, rotunda in registrul grav. Sustine cu usurinta partituri lirice sau pasaje umoristice. 

De asemenea, are functie de interpretare a figuratiilor melodice, de sustinere a sunetelor armonice, miscarilor de contrapunct, si uneori de sustinere a melodiei din registrul grav.

 

 

Saxofon bariton

Este mai mare decat cel tenor, si este cautat in special de instrumentistii saxofonisti barbati, atat de amatori, dar in special de cei profesionisti, fiind si destul de utilizat. Deoarece este mai jos, este mai greu de suflat si de apasat cu degetele, asa ca nu se recomanda pentru copii la inceput. 

Este in mi bemol cu un timbru plin, frumos, curgator, foarte asemenator cu sonoritatea violoncelului, rol pe care il preia in cadrul unui cvartet de saxofoane. Pe langa cele 24 de gauri si clape, specifice celorlalte tipuri de saxofoane acesta mai are o gaura in plus avand 25 (clapa pentru la inferior). Chiar daca are dimensiuni mai mari, se poate interpeta la el in picioare, utilizand snur pentru sustinere. 

 

Saxofon bas

Cu o sonoritate frumoasa si rotunda, ce ofera un bas placut, produce frecvente joase, si este acordat de obicei in si bemol, avand de asemenea 25 de clape ca si cel de tip bariton. 

Necesita un suflu puternic si putere in degete, iar datorita dimensiunilor mari pozitia din care se canta este sezand. Se foloseste mai mult in lucrari clasice si in ansambluri de saxofonisti, mai rar in muzica rock, dar nu se preteaza pentru muzica comerciala. In jazz este putin utilizat. 

 

Saxofon contrabas

Acordat in cheia mi bemol, are cel mai grav sunet din aceasta familie, dar datorita dimensiunilor foarte mari este rar utilizat in cadrul formatiilor sau orchestrelor. 

Pe langa aceste tipuri mai importante si mai cunoscute, mai sunt cateva ce apartin genului dar nu au avut succes precum saxofonul subcontrabas, soprillo sau saxofonul piccolo.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa iti faci o parere despre tipurile de saxofon existente, si ca iti vei putea alege cel mai bun instrument pentru tine, cu care sa te poti dezvolta si care iti permite sa iti arati adevarata valoare. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofonistii au avut un cuvant important de spus in lumea jazz-ului, contribuind la dezvoltarea acestuia si la aparitia unor noi stiluri. Sunt multi interpreti de marca la acest instrument si in articolul de fata, voi prezenta cateva nume emblematice, care au influentat alte generatii si au ramas in istoria jazz-ului. 

 

In jazz s-au remarcat multi saxofonisti, care au contribuit la dezvoltarea acestui gen muzical, si au pus bazele mai multor stiluri care s-au desprins din acesta. Fie ca a facut parte dintr-un ansamblu orchestral, fie ca a sustinut parti solistice, saxofonul s-a remarcat in lumea jazz-ului, si sunt multi interpreti care si-au lasat amprenta asupra genului. 

In continuare, iti prezint unii dintre cei mai cunoscuti saxofonisti, care au influentat generatii intregi de artisti si au avut un cuvant de spus in istoria jazz-ului.

 

Sidney Bechet (1897 – 1959).

De origine americana, Bechet a crescut intr-un mediu muzical, incepandu-si cariera de mic, cu clarinetul. Mai tarziu, prin anii 1919, in timpul unui turneu la Londra, descopera saxofonul sopran de care se indragosteste, si isi dezvolta un stil propriu prin care instrumentul transmite emotia, folosind adesea si un vibrato larg. 

In 1939 inregistreaza cateva piese in stilul jazz-ului latin, adaugand stilului clasic influente din melingura, rhumba, ritmuri haitiene. A fost un artist complet, multi-instrumentist (clarinet, saxofon sopran, saxofon tenor, pian, bas, tobe), maestru in arta improvizarii atat pe solouri, cat si in grup, compozitor, actor de film. 

 

Lester Young (1909 – 1959)

A influentat o serie de saxofonisti de marca, printre care Stan Getz, Al Cohn, Gerry Mulligan, si, de asemenea, a avut un rol important in formarea saxofonistului Charlie Parker, si deci asupra stilului be-bop. Young, tot de origine american, a inceput sa cante inca din copilarie la diverse instrumente (trompeta, vioara, toba) si in trupe, plecand de acasa la varsta de 18 ani. 

Invata sa cante la clarinet si la saxofon, incepand cu unul de tip alto, apoi tenor. Face unele schimbari asupra instrumentului, folosind o ancie din plastic si mustiuc din ebonita, care duc la o ingrosare a tonului saxofonului. A colaborat cu jazzmeni renumiti, printre care Billie Holiday si Nat King Cole.

 

 

Coleman Hawkins (1904 – 1969)

A fost un saxofonist de origine americana, care a performat pe un saxofon tenor, dandu-i stralucirea de care se bucura in prezent, chiar daca au mai fost si alti interpreti inaintea lui. 

S-a remarcat prin solo-uri de mare virtuozitate, cu improvizatii specifice instrumentului, cu nuante bogate, pline de incarcatura emotionala, cu vibrato plin si puternic. A avut un rol important in apartitia be-bop-ului, alaturi de alti saxofonisti de seama, si a dus instrumentul la o maturitate sonora, prin stilul lui unic de interpretare. 

 

Ben Webster (1909 – 1973)

Discipol al lui Coleman Hawkins, a preluat de la acesta stilul de interpretare la saxofonul tenor, imprimandu-i un ton puternic si cald, viu si in forta. S-a remarcat in perioada 1935 – 1940, cand a facut parte din orchestra Duke Ellington ca solist principal. 

Pe langa saxofon, stia sa cante si la pian si vioara, la care mai revenea din cand in cand, marea sa dragoste ramanad saxofonul, si a folosit acelasi instrument timp de multi ani (din 1938 si pana la moartea sa in 1973).

 

Charlie Parker (1920 – 1955)

Saxofonist si compozitor de jazz, desi a trait putin, Parker si-a pus puternic amprenta in lumea jazz-ului, fiind unul dintre fondatorii jazz-ului modern si a be-bop-ului. A inceput sa cante de la varsta de 11 ani pe un saxofon alto. 

In scurta sa viata a avut numeroase concerte alaturi de nume mari in jazz precum Miles Davis. A avut mari probleme de sanatate, fiind de timpuriu dependent de droguri si alcool.  

 

Canonball Adderley (1928 – 1975)

Facand parte dintr-o familie de muzicieni, acest saxofonist american a avut o contributie majora in muzica de jazz, interpretand alaturi de nume mari din acest gen, precum Miles Davis. Impreuna cu fratele sau isi infiinteaza un band, in care se vor remarca personalitati ai acestui gen la mai toate instrumentele (Charles Lloid, Barry Harris, George Duke, Ray Brown, Sam Jones etc.). 

 

Lee Konitz

Nascut in 1927, este un saxofonist important din lumea jazz-ului, dar si compozitor. A abordat o gama larga de stiluri precum be-bop, jazz cool si jazz avangardist. 

Interpreteaza la saxofon alto si a reusit sa isi pastreze un stil personal, atunci cand generatia sa era puternic influentata de saxofonistii renumiti ai vremii, avand improvizatii cu linii melodice si lungi, cu un ritm cu accente neobisnuite si folosirea unor grupuri de note neasteptate.

 

 

Sonny Rollins (nascut in 1930)

Desi a inceput abia in adolescenta sa cocheteze cu saxofonul, fara a sti daca va urma o cariera in acest domeniu, in cei peste 60 de ani de activitate Rollins a fost una dintre figurile marcante ale jazz-ului, devenind un standard pentru acest gen muzical. Colaborand cu nume importante din lumea muzicala, de la Miles Davis la Rolling Stones, a impresionat prin tonul sau puternic si printr-o abordare inedita a solo-urilor. A fost unul dintre primii saxofonisti care si-a inregistrat solo-urile doar cu bas si tobe, fara pian. De asemenea, a utilizat saxofonul pentru a trece la sectia ritmica, in acompanierea unor solo-uri de bas sau de tobe. A fost unul dintre pionierii jazz-ului liber, si a lasat in urma multe inregistrari celebre, avand o vasta activitate in domeniu.

 

John Coltrane (1926 – 1967)

O viata scurta si intensa, dar cu influente puternice in jazz, Coltrane fiind considerat unul dintre cei mai importanti saxofonisti din dezvoltarea jazz-ului modern, abordand mai multe stiluri, de-a lungul activitatii sale artistice precum be-bop, hard-bop, jazz free. 

Spre finalul vietii muzica sa va capata tot mai mult accente spirituale, fiind si canonizat dupa moarte de catre Biserica Ortodoxa Africana. 

 

Wayne Shorter

Saxofonist si compozitor de jazz, nascut la 1933 in America, a creat compozitii de exceptie ce sunt considerate standarde in acest domeniu muzical. A interpretat atat pe saxofon tenor, cat si sopran, si este detinatorul unui numar impresionat de premii si distinctii de-a lungul carierei sale. 

In cazul in care te-ai indragostit de muzica de jazz si vrei sa incerci sa interpretezi, primul pas este sa iti cumperi un saxofon. Poti sa inveti sa canti la orice varsta, si chiar daca nu vei face performanta este un bun remediu pentru relaxare, pentru suflet si poti canta pentru tine sau pentru prieteni. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofonul a patruns incet, incet in mai toate stilurile muzicale, mai ales dupa ce a cunoscut o mare popularitate odata cu aparitia jazz-ului. Multi instrumentisti de seama au pus bazele unor noi stiluri, mai ales in jazz, si s-au alaturat diferitelor trupe renumite pentru a sustine concerte sau pentru inregistrari. 

 

Saxofonul nu a avut un mare succes in muzica clasica, chiar daca a fost gandit ca un instrument intermediar intre cele doua tipuri de instrumente de suflat, lemne si alamuri, dar a facut istorie in muzica, odata cu aparitia jazz-ului.

Desi nu a fost un instrument aparut special pentru acest stil muzical, precum bateria, saxofonul este cunoscut ca regele jazz-ului, si usor, usor a prins si in alte stiluri muzicale, datorita multiplelor posibilitati de expresie, sunetului melancolic si nostalgic, timbrului cald si placut. 

 

Muzica clasica

In 1840, Adolph Sax, un cunoscut lutier de instrumente de suflat, a patentat saxofonul, acesta fiind o combinatie a mai multor instrumente: tubul conic cu clape specific oboiului, ancia si mustiucul clarinetului, corpul confectionat din metal in forma unui clarinet bas. El a fost, de altfel, si primul interpret la acest instrument, organizand si o clasa de saxofon la Conservatorul din Paris. 

In 1855 prezinta instrumentul in cadrul unei expozitii de la Paris, iar celebrul compozitor Hector Berlioz, prieten cu Sax, il promoveaza, incluzandu-l intr-o piesa compusa de el, alaturi de 2 tropete si 2 clarinete, la saxofon interpretand chiar inventatorul acestuia. 

Din pacate, instrumentul nu a avut un mare succes in lumea compozitorilor acelei vremi, dar mai tarziu, a fost inclus in compozitiile unor renumiti muzicieni precum: Rossini, Bizet, Debbusy, si este cunoscut de catre publicul larg mai ales din Boleroul lui Ravel. Acest instrument cu un timbru unic il gasim si in partiturile semnate de George Enescu. 

Saxofonul devine cunoscut la inceputul anilor 1900, in America, odata cu aparitia trupei Brown Brothers Saxophone Sextet, care in cadrul concertelor sustinute va canta un vast repertoriu la saxofon, de la Verdi (Rigoletto) la piese din music-hall si comedii muzicale compuse special pentru ei.   

 

 

Muzica populara 

Avand in vedere sonoritatea instrumentului, a fost usor preluat in repertoriul folcloric, facand parte din formatiile orchestrale de muzica populara si fanfare. Devine o prezenta in folclorul multor tari din Europa de Est, inclusiv in Romania, unde va inlocui des clarinetul, acelasi lucru fiind intalnit si in muzica indiana. 

Sunetul sau unic se aude in cadrul melodiilor de dor, cu tenta nostalgica, melancolica, dar si umoristice cu efecte caracteristice de hohote de ras, in cadrul pieselor de dans vesele, populare, ritmate. 

Mihail Dolga (cunoscut compozitor contemporan din Chisinau) compune prelucrari folclorice pentru voce, saxofon si orchestra. 

 

Jazz

Nascut la inceputul secolului XX, avand la baza muzica populatiei de culoare din America, jazz-ul a capatat avant si a devenit destul de usor popular in intrega lume. Numit si regele jazz-ului, saxofonul este o emblema pentru acest stil muzical, fiind un instrument des utilizat chiar si in formule mici de 3 – 4 membri.

Pe parcursul celor mai bine de 100 de ani de la apartia sa, muzica de jazz a cunoscut numeroase transformari si s-a impartit in diverse stiluri. In timpul Primului Razboi Mondial, se evidentiaza stilul “Chicago” care merge mult pe improvizatie, iar saxofonul este foarte des folosit. 

In anii ‘30, odata cu aparitia “Swing-ului”, se remarca un numar tot mai mare de saxofonisti care au ramas ca si etaloane pentru generatiile viitoare: Lester Young (saxofon tenor); Coleman Hawkins; Johnny Horges (saxofon alto). Un nume de marca in “Bebop”, stil aparut prin anii ‘40, format din trupe cu mai putini membri, mai tehnici, este si saxofonistul Charlie Bird Parker. 

Cu stilul “Cool Jazz” se revine la ritmuri mai linistite, complexe din punct de vedere tehnic, dar accesibile, cu reprezentati la Stan Getz – saxofonist ce readuce ritmurile muzicii sud-africane si Gerry Mulligan – saxofon bariton. Odata cu aparitia stilului “Free Jazz” se creaza o tot mai mare diferenta de jazz-ul clasic, printre pionierii acestui stil fiind si saxofonistii Archie Shepp si John Coltrane. 

 

Contemporan R&B

Acest gen muzical a aparut odata cu declinul stilurilor disco si funk prin anii 1980, fiind o abreviere de la traditionalul rhythm&blues, si are la baza o combinatie de elemente specifice altor genuri, precum blues, pop, soul, funck, hip hop. 

Ritmurile sunt create cu ajutorul unui sintetizator, la care se adauga destul de des un saxofon si un vocal. Sil Austin este un saxofonist de succes care a intrat rapid in topurile r&b.

 

Rock

Desi nu face parte din instrumentele specifice genului, saxofonul prin sunetul sau cald si catifelat, dar si strident si puternic, si-a castigat un loc in baladele de gen, dar si in alte piese, saxofonisti de seama alaturandu-se unor formatii de gen pentru a inregistra anumite albume sau in cadrul unor concerte, cum ar fi Sonny Rollins care a cantat alaturi de celebra formatie The Rolling Stones, in trei melodii la care adauga solo-uri improvizate din albumul “You Tattoo”. 

 

 

Reggae

Originar din Jamaica, a aparut spre sfarsitul anilor 1960 si s-a impus in mai toata lumea, fiind promovat de artisti de marca precum Bob Marley, Peter Tosh etc., avand puternice influente din muzica africana, caraibeana, rithm&blues. 

Abordeaza o tematica vasta ce tine de diverse probleme sociale, iubire, saracie, credinta, nedreptate. Pe langa tobe, bas, chitara, claviatura si voce, saxofonul este un instrument des intalnit in acest gen muzical, alaturi de trompeta si trombon, instrumentele de suflat fiind prezente cel mai adesea la inceputul piesei sau la contra-melodie. 

Dean Fraser este un foarte apreciat saxofonist de origine jamaicana, care a contribuit la inregistrarea unui numar foarte mare de melodii din genul reggae, mai ales in perioada anilor 1970. 

 

Funk

Acest gen muzical aparut pe la finele anilor ‘60, in America, isi trage originile din muzica soul, jazz si Rithm&Blues, avand un ritm rapid pe chitara bas si percutie. Este un stil mai simplist, ce se bazeaza deseori pe repetitia unui singur acord. 

Pe langa alte instrumente precum chitara electrica, bas, clape, tobe ce dau ritmul pieselor, trupele de funk au in componenta si saxofon, trompeta si uneori trombon. Printre cei care au abordat acest stil se numara si Prince. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofonul, fiind un instrument care iti ofera foarte multe posibilitati tehnice si expresive, trebuie stapanit bine, pentru a oferi ascultatorilor momente inedite, pline de pasiune si de caldura, cu un timbru catifelat si melodios. Indiferent ce stil muzical alegi, este bine sa iti insusesti tehnica, pentru a te putea dezvolta si exprima la adevarata ta valoare. 

 

Saxofonul a aparut in 1840, fiind inventat de marele mester lutier Adolphe Sax, de origine belgian, renumit pentru instrumentele aerofone pe care le construia, ca un element de legatura intre categoria aerofonelor din lemn si alamuri. Producerea sunetului nu difera de clarinet, iar grifura este asemanatoare cu cea de oboi. Timbrul este complex, aducand impreuna pe cel al cornului englez, al clarinetului si al violoncelului. 

Saxofonul este considerat un instrument perfect din punctul de vedere al posibilitatilor tehnice, putand realiza multiple nuante dinamice, de la un pianissiomo aflat la limita tacerii, pana la un fortisimo foarte puternic. In registrul grav are un sunet plin, amplu si putin brutal, la mijloc un sunet luminos, specific acestui instrument, foarte expresiv, iar in registrul acut are un sunet strident, tipator, coplesitor. 

 

Dintre posibilitatile tehnice si de expresie ale saxofonului putem aminti:

Legato

Fiind un instrument de natura cantilena, legato are un mare efect sonor si melodic. Ca si la alte instrumente aerofone, este mai adecvat un legato ascendent, pana la interval de octava. Acest procedeu tehnic este des intalnit in lucrarile clasice sau folclorice.

 

Staccato

Se realizeaza doar in forma de articulatie simpla, deoarece nu dispune de supletea altor instrumente de suflat, precum clarinetul, oboiul, taragotul mai ales in registrul grav. Nu se recomanda un staccato prea rapid.

 

 

Trilurile

Sunt foarte usor de realizat pe mai toata intinderea instrumentului, cu mici exceptii precum si-bemol – si; si-bemol – do etc.

 

Tremolo

Se executa cel mai comod in registrul mediu, mai jos de do si mai sus de si devenind mai dificile si mai imprecise ca si intonatie. Daca intervalul dintre sunete creste, devine mai greu de gestionat si ai nevoie de multa experienta.

 

Glissando

Se bazeaza in general pe tehnica buzelor, care este mai usor de gestionat decat la clarinet, saxofonul avand o ancie mai mare. Se realizeaza prin alunecarea de la un sunet la altul pe diferite intervale, de un ton, semiton sau intervale mai mari. Cel mai des se utilizeaza un glissando ascendent si mai rar cel descendent. In muzica de jazz, la saxofon mai sunt utilizate si alte efecte sonore precum sunet opac (sub tone), sunet inexpresiv (dead tone), sunet strident (slap tone) etc.

 

Portamento

Este caracteristic pentru muzica de jazz si se executa din buze, cel mai comod fiind in limitele uni registru (pe acut, mediu sau grav). La trecerea de la un registru la altul se obtine o mica intrerupere a sunetului, deoarece sunetele din fiecare registru se realizeaza in mod diferit. 

 

Vibrato

Se realizeaza prin oscilarea coloanei de aer de catre muschiul diafragmei, combinat si cu o usoara vibrare a degetului pe clapa. In muzica de jazz se utilizeaza cu precadere vibrato negro, destinat melodiilor cu caracter nostalgic. Aceasta tehnica a aparut mai intai la saxofon, fiind preluata ulterior si de clarinet si de alte instrumente de suflat. Este o exagerare a unui vibrato normal. In registrul acut apare cu caracter incisiv, precum un hohot de ras.

 

Surdina

Este sub forma unui bucati de pasla pe care o introduci in pavilion si are rolul de a diminua intensitatea sunetului, si, de asemenea, schimba culoarea timbrala a instrumentului. Este eficate in registrul grav si mai putin in cel mediu. Timbrul este mai inabusit, mai surd, iar sunetele au tendinta de a suna mai inalt. 

 

 

Cum respiri corect

Pentru a te putea dezvolta si a putea interpreta cu succes piese dorite, utilizand mai toate posibilitatile tehnice si de expresivitate pe care ti le ofera un saxofon trebuie, in primul rand, sa ai o respiratie corespunzatoare pentru a putea duce coloana de aer in tubul sonor, in care este gestionata cu ajutorul digitatiei. 

Daca esti la inceput, mergi pe un saxofon ieftin si bun, care sa iti permita sa exersexi si sa te deprinzi cu tehnicile, dupa care cand avansezi poti achizitiona un model profesional. In primele lectii, pe langa pozitia manilor pe instrument, pozitia corpului, trebuie sa inveti sa iti controlezi respiratia si, cel mai important sa ai o respiratie abdominala. 

Aceasta inseamna ca, atunci cand respiri, muschii obrazului si ai gatului sunt relaxati, aerul fiind impins si controlat cu ajutorul muschilor abdominali. Profesionistii utilizeaza si asa numita respiratie circulara, utila pentru producerea unui sunet continuu, fara a te intrerupe, inspirand pe nas si impingand in acelasi timp aerul prin gura, acesta fiind controlat de muschii faciali. 

Acest tip de respiratie a folosit saxofonistul Kenny G (pentru prima data), pentru a produce timp de 45 de minute si 47 de secunde nota mi bemol. 

 

Tehnica de suflat

Muschii gatului sunt folositi pentru a emite sunetele in registrul acut, iar cu muschii faciali (in special ai obrajilor) se perfectioneaza tehnica de suflat in mustiuc, numita si embouchure. 

Aceasta este diferita in functie de stilul de muzica abordat, fiind tehnici diferite pentru muzica clasica sau cea de jazz. Astfel, pentru muzica clasica, presiunea exercitata de buze pe mustiuc trebuie sa fie mare, cele mai utilizate tehnici fiind cea a lui Allard, care recomanda utilizarea buzei inferioare pentru a executa presiunea si cea a lui Larry Teal, ce presupune utilizarea buzelor circular, ca un snur, pentru a pune presiune. 

Pentru o embouchura clasica, maxilarul poate fi stationar, ceea ce este mai indicat pentru un incepator sau usor flexibil. In jazz, presiunea exercitata de buze este mult mai mica decat in muzica clasica, buza inferioara fiind responsabila cu exercitarea presiunii, fara a permite dintilor inferiori sa atinga mustiucul. Maxilarul este mult mai flexibil si se misca degajat in sus si in jos, barbia trasa mult in piept. 

Acestea se deprind in timp si ai nevoie de mult studiu individual si exercitiu pentru a te putea folosi de tehnica usor, dezinvolt, avand multa libertate pe solo-uri si pentru improvizatie. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Multi saxofonisti, prin stilul de a interpreta la instrument, au devenit standarde pentru generatiile viitoare. In acest articol, poti sa citesti despre cativa reprezentanti de marca care au contribuit la dezvoltarea unor noi stiluri muzicale, punand pasiune combinata cu o tehnica desavarsita, exemple bune de urmat, ce au facut istorie in lumea muzicii. 

 

Desi a fost inventat in 1840, de Adolphe Sax, ca si intermediar in muzica clasica intre instrumentele de suflat din lemn si alamuri, saxofonul s-a dezvoltat si a prins avant abia la inceputul secolului XX, odata cu apartitia jazz-ului, acesta fiind si motivul pentru care o mare parte dintre saxofonistii celebri provin din aceasta sfera muzicala. 

Acestia si-au dezvoltat de-a lungul timpului un stil propriu de interpretare, fiind si pionieri in aparitia mai multor stiluri de jazz, istoria lor impletindu-se in mod armonios. 

 

Sidney Bechet (1897 – 1959)

Este un celebru saxofonist de jazz, care a contribuit la implicarea saxofonului in muzica de jazz, inca de la primele aparitii ale acestui stil muzical. A fost contemporan cu Louis Armstrong si un virtuos al saxofonului, cantand pe un model de tip sopran, si oferindu-i tonul si modulatiile blues-ului. 

Sunetul sau era emotionant, puternic si neprevazut, folosind un vibrato larg similar cu cel al clarinetistilor, instrument pe care il cunostea bine. 

 

Frankie Trumbauer (1901 – 1956)

A devenit cunoscut la inceputul anilor 1920, folosind un saxofon C-Melody (un hibrid intre un model alto si unul tenor), cu un ton sec si un stil linistit, introspectiv, care a influentat generatii ulterioare de saxofonisti. Impreuna cu tompetistul Bix Biderbecke, ofera la vremea respectiva o alternativa pentru jazzul pasional care se interpreta in mod obisnuit. 

A compus piese sofisticate si complexe pentru saxofon, preferand sa cante in trupe mici, cu 3 – 4 instrumentisti. Pe langa saxofon, stia sa interpreteze si la fagot, clarinet ceea ce l-a ajutat pentru dezvoltarea unui stil personal.

 

 

Coleman Hawkins (1904 – 1969)

Prefera saxofonul tenor, fiind solist principal in cadrul orchestrelor anilor 1920 – 1930, cucerind publicul cu sunetul sau puternic, tonul agresiv si creativitate in improvizatii. Este unul dintre initiatorii stilului be-bop ce se considera o evolutie importanta in istoria jazz-ului, fiind axat pe abilitatea tehnica a interpretului, cu o armonie complexa. 

Acest mod de interpretare a schimbat perceptia publicului asupra stilului, de la o muzica de dans pentru toata lumea, intepretata de orchestre mari, la formule mici lasand libertate de exprimare interpretului.

 

Lester Young (1909 – 1959)

Prin stilul melodic abordat, Young pune bazele cool jazz-ului, o muzica mai linistita si mai usor de inteles, dar totusi de o mare virtuozitate si complexa, ce presupune utilizarea mai redusa a vibrato-ului si a percutiei. 

Este inspirat din jazz-ul clasic, si apare ca o alternativa la stilurile gruff ale anilor 1940. Young se foloseste in interpretare de un ton neted, lin, si o improvizatie relaxata.

 

Charlie Parker (1920 – 1955)

Bazat pe o tehnica incredibila, cu ritm si armonie, cu multa energie, Parker contribuie la dezvoltarea be-bop-ului si a jazz-ului modern. Stilul sau unic este un model pentru saxofonisti, acest mare artist fiind un standard pentru multe generatii de instrumentisti. Din pacate consumul mare la care a fost supus, combinat cu abuzul de droguri si alcool, i-au curmat viata foarte devreme. 

 

John Coltrane (1926 – 1967)

Compozitor si saxofonist de marca, isi dezvolta un stil propriu de interpretare, cu improvizatii libere si de o mare intensitate, dupa ce in tinerete a fost influentat de figuri marcante din lumea jazz-ului precum Charlie Parker. In perioada de tinerete adopta stilul be-bop si hard bop, mergand la maturitate spre free jazz, fiind si printre pionierii acestui stil. 

 

Ornette Coleman (1930 – 2015)

A avut un parcurs mai divers, trecand de la blues si r&b, la jazz, fiind considerat unul dintre avangardistii stilului free jazz. Imbina armonios tehnica cu linia melodica, cu ritmul si forma, pastrand un echilibru perfect, fara sa adere la formele conventionale de structuri armonice. Un artist complet, fiind compozitor, si multi-instrumentist (saxofon, vioara, trompeta). 

 

Sonny Rollins (nascut in 1930)

In acelasi timp cu cool jazz-ul apare si hard bop-ul, initiat de saxofonistul Rollins si trompetistul Clifford Brown. Inspirat de saxofonistii celebri ai timpului, Young, Parker, Hawkins, Rollins isi dezvolta un stil propriu, indraznet si mai neobisnuit, interpretand pe un saxofon tenor. 

In lunga sa cariera dezvolta o serie de compozitii care devin standarde in lumea jazz-ului, fiind si foarte bun pe improvizatie. Isi acorda perioade de sabat, in care cauta sa se reinventeze, sa isi remodeleze stilul, revenind de fiecare data in forta. In perioada de maturitate adopta si alte stiluri, afara de jazz, precum pop, r&b, funck si rock.

 

 

Kenny Garett (nascut in 1960)

Si-a dobandit recunoasterea la nivel mondial, cantand alturi de trupe mari precum in Orchestra lui Duke Ellington, inca din tinerete, apoi cu Miles Davis, in perioada in care acesta, deschis la inovatie, formeaza o trupa cu instrumente electrice. Dupa toate aceste benefice experinte, Garett imbratiseaza o cariera solo, fiind un saxofonist alto foarte apreciat.

 

Mark Turner (nascut in 1965)

Considerat alaturi de Garett si Potter drept unul dintre cei mai buni saxofonisti de jazz contemporani, Turner si-a perfectionat stilul, fiind influentat in tinerete de Coltrane. Isi dezvolta un ton sec, avand intercalate fraze unghiulare, cu preferinta spre registrul acut al saxofonului, ceea ce il fac remarcabil in timpul interpretarii. 

 

Chris Potter (nascut in 1971)

Considerat in tinerete un copil minune al saxofonului (la 13 ani are primul concert de jazz pe un saxofon alto, fiind puternic influentat la acea vreme de Parker), Potter interpreteaza la mai multe instrumente (mai toate tipurile de saxofon, preferand totusi saxofonul tenor, clarinet bas, flaut, chitara pian) ceea ce ii permite sa fie foarte inventiv si sa adopte un stil personal. 

Are o usurinta de trecere dintr-un registru in altul, care il diferentiaza de restul interpretilor la saxofon, iar solo-urile sunt de o mare inventivitate, complexe si virtuoase, cu un ritm frumos si o poveste care curge. 

In caz ca iti doresti sa traiesti aceleasi experiente precum marii saxofonisti ce au fost prezentati mai sus, poti sa incepi cu achizitionarea unui saxofon (aici gasesti lista noastra), alegand tipul care te atrage cel mai mult intre sopran, alto, tenor, bariton, bas, care sa iti ofera posibilitatea de a interpreta in stilul dorit, precum idolul pe care il ai. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Formula unei trupe de jazz este foarte diferita, putand avea un numar mic de interpreti (3 fiind una dintre cele mai reduse formule) sau mai mare (15 – 20 sau peste), intrand la categoria de big band-uri. Indiferent ce formula adopti in jazz, ai nevoie de instrumente ce tin linia melodica si pentru ritm, avand mai multe optiuni pe care le poti combina. 

 

Daca faci parte dintr-un grup de prieteni pasionati de jazz si vreti sa va infiintati o trupa, trebuie sa stii ce instrumente trebuie folosite, pentru a obtine sunetul placut si inconfundabil al acestui stil. Astfel, ai posibilitatea sa mergi pe o formula mai restransa de 3 – 4 artisti sau formule mari de tip big band cu un numar mare de intrumentisti (15 – 20 sau mai mult). 

Ai sectia ritmica care poate cuprinde: contrabas, bas, baterie, chitara, pian, si sectiunea melodica cu instrumente de suflat: trompeta, clarinet, saxofon. 

 

Contrabas

Este cel mai mare si mai masiv instrument cu corzi si arcus din familia viorilor, avand un registru grav. Are o lunga istorie in spate, de peste 300 de ani, timp in care a suferit mai multe transformari pana sa ajunga in forma cunoscuta azi. 

Are o arie foarte larga de utilizare, fiind intalnit atat in muzica clasica, cat si in cea populara, dar a jucat un rol definitoriu pentru muzica de jazz. Intra in componenta trupelor de jazz, ca si parte indispensabila, inlocuind tuba, inca de la inceputul secolului XX. 

Fiind un instrument de dimensiuni mari, mai greu de transportat este tot mai des inlocuit cu bas-ul, incepand cu anii 1960, dar in ultima perioada revine, fiind un instrument care si-a pus puternic amprenta in acest stil muzical.

 

Bas

Inca de la aparitie este preferat de instrumentisii care interpreteaza jazz, fiind mult mai usor de transportat si avand un registru grav apropiat de contrabas. Modelul clasic creat s-a mentinut inca de la inceput si pana astazi, fiind dupa modelul contrabasului, cu 4 corzi, cu acordaj in cvarte (mi – la – re – sol). 

Dupa o perioada in care a avut suprematia in jazz, inlocuind aproape in totalitate contrabasul, acum cele doua instrumente isi impart aria, fiind atat trupe ce au in componeta contrabas, cat si bas, iar in trupele mari, de gen big band, poti intalni si ambele instrumente.

 

 

Baterie

Asigura partea ritmica in trupa si consta intr-un set de tobe pe care le utilizeaza un singur instrumentist, fiind un instrument de percutie complex. In timpul executiei bateristul se foloseste atat de maini (utilizand bete, matirele sau chiar mainile goale), cat si de picioare (cu ajutorul pedalelor) pentru a actiona toate componentele. 

Poate avea: toba mare, cazan, toba mica, tom-tom-uri, cinele, precum si alte diverse instrumente de percutie dupa cum isi doreste instrumentistul. 

 

Chitara

Pe langa bas, in trupele mai extinse de jazz poate fi si chitara. Cele semi-acustice, din gama chitarelor electrice, au un sunet cald si rotunjit si datorita acestor caracteristici sunt des intalnite in muzica de jazz. 

Mai poti intalni in trupele de jazz si chitari acustice: precum cele de tip Parlor, cu un corp mai mic fata de standard, si cu un sunet mijlociu. In 1920 a fost construita prima chitara electrica dedicata pentru jazz, care avea in locul rozetei de pe cutia de rezonanta decupate 2 efuri, specifice familiei viorilor. 

 

Pian

Initial se folosea un pian de concert, care aducea ritm si culoare in muzica de jazz, fiind multi pianisti care au devenit celebri de-a lungul timpului. Datorita pretului foarte ridicat, cat si dimensiunilor mari care il fac si greu de transportat, incet, incet pianul a fost inlocuit de pianina, si mai apoi de modele digitale, care ofera o mare varietate de tonuri si sunete, ce completeaza maiestria interpretului. 

 

Trompeta

Incadrata la instrumente de suflat, trompeta a cunoscut o bogata utilizare in decursul istoriei. Timbrul acestui instrument este stralucitor, folosit initial pentru cantari triumfale sau strigate de razbunare, si imbogatit datorita folosirii in jazz, cu efecte comice, umoristice, grotesti sau sentimentale. 

Sonoritatea este clara, stridenta in forte si lina in piano. Ca si instrument, trompeta dispune de o forta considerabila, reusind sa domine o intreaga orchestra de coarde si suflatori. Tipurile de sunete sunt foarte diverse oferind posibilitatea artistilor sa se exprime, sa realizeze solo-uri uluitoare, remarcabile, mai ales in lumea jazz-ului.

 

 

Clarinet

Este un instrument deosebit de agil, ce dispune de bogate resurse expresive, depasind in acest sens, toate instrumentele din clasa sa (instrumente de suflat cu ancii). In ceea ce priveste nuantele, cuprinde o scare larga, de la un pianissiomo delicat, ce pare a veni de undeva departe, la un fortissimo patrunzator si puternic. 

Este un instrument de melodie, ce exceleaza in legato – cu o durata mare; lasand impresia de curgere lina; staccato ce se executa usor si rapid, iar pentru instrumentistii experimentati ofera posibilitatea de staccatura dubla sau tripla, triluri, tremolo etc.Folosit mult in jazz, clarinetul transmite starile sufletesti si o gama larga de sentimente, oferind interpretului posibilitati nebanuite pentru improvizatie. 

 

Saxofon

Devenit foarte cunoscut si celebru mai ales datorita marilor artisti instrumentisti din lumea jazz-ului, saxofonul are un timbru bogat, imbinand timbrul oboiului, al clarinetului si violoncelului intr-un singur instrument. 

Sonoritatea este usor voalata, cu o tenta de senzualitate, cu un sunet in grav plin si rotund, catifelat si intim pe mediu, si mic pe inalt. In muzica de jazz, se considera ca cel mai bun saxofon este cel tenor, avand o sonoritate puternica. Desi este folosit si in alte stiluri de muzica, totusi saxofonul isi castiga prestigiul la inceputul secolului XX, fiind considerat regele jazzului. 

Desi nu este un instrument propriu-zis, vocea este destul de prezenta in muzica de jazz si intregeste intreg ansamblul. Solistii ce adopta acest stil folosesc in general doua tipuri de emisie a sunetului: vocea de cap ce este neimpostata si vocea de piept. 

Trecerile de la o emisie la alta sunt line, fara a se simti diferenta, iar solistul se dezvolta si alege zona de ambitus in care se simte confortabil. In zona jazz-ului clasic, solistul nu prea se foloseste de efecte, in jazz-ul modern sunt voci care se folosesc de diferite efecte, dar nu intr-un mod excesiv.  

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Nu e usor sa interpretezi la saxofon, si chiar daca ti-ai insusit bine tehnica, ai in continuare cateva secrete, mici aspecte la care este bine sa fii atent, care sa te ajute sa te perfectionezi si sa te dezvolti, pentru a-ti gasi propriul stil in care sa poti transmite sentimente si emotii publicului. 

 

Muzica este o arta care patrunde pana in cele mai adanci parti ale sufletului, rascolind emotii si creand diferite sari, iar saxofonul cu sunetul lui plin de culoare si forta, foarte asemanator vocii umane, reuseste sa trezeasca sentimente in fiecare persoana care il asculta. Fiind un instrument mult folosit in muzica de jazz, cei mai multi saxofonisti celebri s-au ridicat din aceasta sfera muzicala, devenind adevarate standarde si influentand generatii intregi de artisti. 

Ca instrumentist, trebuie sa te perfectionezi in continuu, pentru a putea transmite cat mai bine emotia si, pentru a-ti veni in ajutor, iti prezint, in continuare, cateva secrete despre interpretarea la saxofon. 

 

Ai grija la note

Primele lectii la saxofon se refera la invatarea producerii sunetului si notelor. Desi esti tentat sa scoti sunete puternice, lungi, trebuie sa ai grija ca sunetele produse sa fie clare si rotunde, in acord cu mesajul transmis.

 

Foloseste constient vibrato

La saxofon, vibrato presupune oscilarea coloanei de aer introdusa in tubul sonor, concomitent cu oscilarea usoara a degetului pe clapa. In muzica de jazz se foloseste mult asa numitul vibrato negro, destinat melodiilor nostalgice, dar si efectul de hohot de ras ce se realizeaza prin inspiratia pe silabe (ha-ha-ha). 

Important este sa folosesti acest efect in cunostinta de cauza, fara a face exces si potrivit cu mesajul pe care il transmiti la acel moment. Coleman Hawkins si Ben Webster, sunt doar doua nume mari de saxofonisti care foloseau un vibrato amplu, care vibreaza aproape instantaneu pe note de un sfert sau intregi intinse.

 

 

Joaca-te cu dinamica

Dinamica este o modalitate extrem de facila de a adauga elemente noi si schimbari profunde si puternice in timpul melodiei, ceea ce te ajuta sa iti mentii publicul aproape si sa-l suprinzi de fiecare data. De la un sunet usor, abia soptit, la un accent grav puternic, alternat apoi cu cu parti luminoase si expresive, ce pot adauga un plus de culoare interpretarii. 

Sunt saxofonisti care nu utilizeaza acest procedeu, spre exemplu Coltrane, care prefera sa cante tot timpul la un volum mare, aceasta fiind modul lui de exprimare in interpretare.

 

Cum ataci notele

Inceputul si finalul unei note atacate, trebuie sa fie in stilul abordat, putand opta pentru un sunet usor si lin, precum Stan Getz sau Paul Desmond, sau pentru un atac puternic atunci cand se canta in stilul funck sau vrei sa impresionezi publicul in timpul unei balade. 

Poti termina un vibrato urcand usor dinamica pe final sau din contra diminuand nota in pianissimo. Indiferent de cum procedezi, trebuie sa alegi un mod care sa te reprezinte si care sa fie in acord cu stilul tau.

 

Ai grija la respiratie

In timpul interpretarii la saxofon respiratia trebuie sa fie abdominala, muschii difragmei fiind responsabili de controlarea coloanei de aer, si mai putin cei faciali si ai gatului care sunt mai relaxati. Respiratia circulara, nazala, te ajuta sa sustii notele pentru mai mult timp, precum Kenny G. care a sustinut nota mi bemol pentru aproximativ 47 de minute.

 

Adauga efecte sonore

Saxofonul este un instrument aproape perfect din punctul de vedere al posibilitatilor tehnice, realizand si orice nuanta dinamica, ceea ce iti permite sa realizezi efecte sonore de mare finete, care sa incante ascultatorii. 

Poti folosi supratonuri, cresteri rapide, flutter tonguing (o tehnica specifica instrumentelor de suflat, ce consta in oscilatii ale limbii, pentru a scoate un sunet specific muzicii de jazz, diferit in functie de volum), slap tonguing (tehnica cu ajutorul caruia poti produce un sunet similar cu un pocnet ce insoteste nota emisa), emiterea de sunete separate etc., ce iti vor imbogati interpretarea si vor ajunge la ascultator, emotionandu-l.

 

Invata versurile

Acest aspect se refera bineinteles doar la melodiile care au fost scrise pentru voce, precum in jazz, blues, r&b, rock. Cunoasterea versurilor si a mesajului pe care vrea sa-l transmita piesa, te va ajuta sa acorzi atentia cuvenita sunetelor emise, sa iti transmiti emotiile si trairile publicului, sa abordezi ritmul potrivit, fiecare silaba din cantec potrivindu-se cu notele emise. 

Pentru a adauga o traire piesei, dupa ce cunosti povestea, iti poti crea propriile scenarii in minte care sa te ajute sa transmiti, bucuria, regretul, iubirea, suferinta etc. Desigur ca poti sa nu tii cont de versuri si sa abordezi piesa intr-o maniera diferita, dar daca este o melodie indragita si cunoscuta de public, este posibil sa nu ai succesul scontat.

 

 

Repeta fraza pana ajungi la interpretarea dorita

Pentru interpretarea unei piese favorite, ce presupune voce, asculta pana la epuizare fraza, apoi incearca sa o reproduci cu toate inflexiunile vocii pana reusesti o abordare identica. Poti sa te inregistrezi si sa asculti alternativ frazele muzicale, cu voce si interpretate de tine la saxofon, pentru a vedea unde mai ai de lucrat.

 

Spune o poveste

In timpul unei interpetari libere, pe improvizatii este mult mai usor sa iti formulezi in minte o poveste pe care apoi sa o transpui in note, adaugand efecte, care sa accentueze starea, si sa transmita publicului exact ceea ce ai vrut sa spui.

 

Cauta surse de inspiratie

Poti sa te inspiri in diferite moduri, ascultand muzica preferata, vizionand un spectacol in care interpreteaza un saxofonist indragit, citind o carte despre viata artistilor de marca din muzica sau orice alte surse. Iti vor imbogati experienta si de asemenea vor fi o sursa de motivare si inspiratie. 

In timpul unei intepretari, chiar daca repeti, chiar daca esti in fata unui public in timpul unui concert, lasa gandurile deoparte si fii concentrat pe acel moment, pe povestea pe care vrei sa o transmiti, pentru a avea succesul dorit. 

Oferta la saxofoane fiind foarte bogata, sigur vei reusi sa iti gasesti un instrument care sa te satisfaca, si combinat cu notiunile de tehnica insusite si multa pasiune, vei reusi sa performezi in stilul dorit. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Deoarece saxofonul s-a dezvoltat si si-a pus puternic amprenta in jazz, cei mai mari saxofonisti provin tot din aceasta sfera a muzicii. In acest articol, sunt prezentati cativa reprezentanti de seama, care au avut cucerit lumea, lasand in urma piese de o reala frumusete si cu o tehnica de interpretare desavarsita, influentand o mare parte din generatiile viitoare de saxofonisti. 

 

Saxofonul a fost si este un instrument iubit de muzicieni, mai ales din sfera jazz-ului, si de-a lungul timpului s-au remarcat diferiti artisti care au cucerit lumea si au lasat in urma piese de o valoare incontestabila. In acest articol, voi prezenta unii dintre cei mai de seama saxofonisti care si-au pus amprenta asupra acestui instrument si au cucerit un loc in istoria muzicii.

 

John Coltrane

Nascut in America in 1926 – decedat in 1967, Coltrane este considerat unul dintre inovatorii jazz-ului modern, si a cucerit un loc important intre saxofonisti, fiind considerat printre cei mai buni, care au facut istorie la acest instrument. 

A adoptat mai multe stiluri de jazz, spre final impunand o nota spirituala interpretarii sale, fiind si canonizat de catre Biserica Ortodoxa Africana. De-a lungul vietii, sustine peste 50 de sedinte de inregistrari, alaturi de nume mari din jazz, precum Miles Davis (trompeta) si Monk (pian). 

Stilul sau unic a influentat generatii intregi de saxofonisti. A inceput sa cante la clarinet si corn alto inca din timpul scolii, trecand apoi la saxofon alto, tenor si experimental sopran. 

 

John Zorn

Un artist complet, recunoscut pentru muzica sa avangardista, Zorn s-a nascut in 1953 in Statele Unite ale Americii. Pe langa un desavarsit saxofonist, artistul mai este compozitor, aranjor, producator si multi-instrumentist. 

Muzica sa este cunoscuta in mai multe genuri muzicale, avand compozitii atat pe jazz, rock, metal, cat si coloane sonore pentru filme, muzica ambientala sau experimentala. A colaborat cu mari artisti instrumentisti, a compus pentru diverse trupe, a sustinut nenumatare concerte cu saxofonul, fiind o prezenta de marca.

 

 

Charlie Rouse

Cu un sunet inconfundabil, marele artist de origine americana, ce a trait in perioada de glorie a jazzului (nascut la 1924 si decedat in 1988), a colaborat cu mari orchestre si trupe de jazz, fiind timp de mai bine de un deceniu in trupa lui Monk (binecunoscut compozitor si pianist de jazz). Pe langa inregistrarile si turneele cu trupe importante din lumea jazz-ului, Rouse inregistreaza prin anii 1970 cateva albume ca lider. A cantat pe un saxofon tenor, dar a cochetat si cu flautul. 

 

Eric Dolphy

Desi a avut o viata scurta (nascut la 1928 – decedat in 1964), abilitatile sale instrumentale, precum si stilul unic, profund si plin de emotie, Dolphy a lasat in urma piese de o valoare incontestabila, si a fost personalitate ce a influentat generatii de saxofonisti. Multi-instrumentist, artistul american a cantat pe saxofon alto, clarinet si clarinet bas, flaut. 

In muzica sa a folosit saxofonul alto la maxim, largindu-i limitele, utilizand intervale lungi si printr-o tehnica de exceptie reusea sa produca sunete de animale sau voci umane. Desi era adeptul unui stil de jazz liber, in solourile lui se intalnesc influente din muzica clasica moderna, fiind pasionat de Bela Bartok si Igor Stravinsky.

 

Marion Brown

Artistul a trait in perioada 1931 – 2010, fiind de origine americana. Pe parcursul vietii, a avut un rol important in dezvoltarea jazz-ului avangardist fiind un cunoscut saxofonist, ce a cantata alaturi de formatii de jazz celebre. 

Pasionat de acest stil de muzica incitant, isi da doctoratul cu o lucrare intitulata “Muzica si calatoriile unui muzician contemporan de jazz”, fiind inspirat de propriile aventuri. Desi cu o lunga cariera de educator, in care a predat la universitati de top din SUA, continua sa inregistreze, sa compuna si sa interpreteze.

 

Roscoe Mitchell

Cu o tehnica desavarsita, acest saxofonist de origine americana, nascut in 1940, s-a situat in topul muzicii moderne. Pe langa un instrumentist de exceptie, Mitchell este si compozitor dar si profesor, fondator al mai multor asociatii si ansambluri, cunoscute la nivel mondial, fiind un sprijin pentru artistii tineri. Pe langa muzica de jazz, artistul cocheteaza si cu muzica clasica.

 

Coleman Hawkins

Considerat unul dintre primii saxofonisti de renume, artistul a trait pe perioada 1904 – 1969, fiind de origine american. A folosit un saxofon tenor, a fost printre primii care a adoptat improvizatia, realizand solo-uri memorabile, cu o puternica incarcatura emotionala, cu un caracter bogat si puternic. 

Si-a inceput educatia muzicala inca de la o varsta frageda, intai cu pianul si violoncelul, iar de la 9 ani cu saxofonul. A cantat alaturi de trupe renumite, artisti mari din sfera jazzului, printre care si Louis Amstrong. A avut concerte si turnee numeroase, atat in SUA, cat si in Europa, castigand rapid fani si fiind un exemplu pentru saxofonisti.

 

 

Fred Anderson

A cantat la saxofon tenor, incepand studiul asupra instrumentului inca din adolescenta. Si-a pus amprenta in muzica swing, dar si in jazz-ul liber, aducand inovatii si o interpetare tehnica de exceptie. 

A fost mentorul multor generatii de instrumentisti, care au avut posibilitatea sa se alature grupurilor formate de acesta, sau care au fost ajutati prin asociatiile a carui membru fondator era Anderson. Artistul de origine americana (nascut la 1929, decedat in 2010), a sustinut numeroase concerte si in Europa. 

 

Wayne Shorter

Nascut in 1933, artistul american este o figura proeminenta in istoria muzicii, cunoscut atat ca si saxofonist, cat si ca compozitor, avand la activ 11 premii Grammy care i-au adus recunoastere la nivel mondial. 

O mare parte din compozitiile lui au devenit standarde in jazz. A inceput pe un saxofon tenor, iar la finalul anilor 1960 schimba cu un saxofon sopran. Pe langa alte nume recunoscute in muzica, Shorter canta timp de mai multi ani alaturi de Miles Davis, pentru care si compune.  

Pe langa jazz, are si numeroase intregistrari in alte stiluri precum: funk, jazz latin, muzica etnica etc. 

 

David S. Ware

O figura remarcanta printre saxofonisti, ce si-a desfasurat cariera atat in SUA cat si in Europa, pe parcursul vietii sale (nascut in America in 1949 – decedat in 2012). Ca si genuri a interpretat jazz, atat liber, cat si avangardist, fiind unul dintre cei mai importanti instrumentisti la saxofon tenor din anii 1990.

Datorita tehnicii sale avea o disciplina completa asupra frazei si a armonicelor, si un sunet puternic, robust. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofoane – Opinii si Recenzii in 2021

 

Sunetul cald si placut al saxofonului prezinta o atractie deosebita pentru artistii instrumentisti, indiferent ca adopta un stil de muzica clasic sau modern. Pentru cei care sunt abia la inceput, studenti sau profesionisti, Yamaha YAS-280 este o alegere potrivita pentru cei care isi doresc calitate. Este un saxofon alto, confortabil, cu o intonatie precisa si ton colorat. Corpul si clapele sunt realizate din alama, instrumentul avand un finisaj lucios, auriu. Vine cu mustiuc 4C. Geanta de transport este comoda putand fi purtata si in spate, iar hamul inclus in pret ajuta la sustinerea instrumentului in timpul utilizarii. O alta varianta ce are incluse in pret mai multe accesorii este Roy Benson AS-202.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Yamaha YAS-280
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Preferata de cei mai multi profesionisti, aceasta marca ofera un instrument pentru studenti la o calitate buna, un saxofon alto cu un ton expresiv, comod de utilizat, cu un design placut, de culoare auriu, si rezistent in timp. La achizitie mai primesti, pe langa instrumentul propriu-zis, mustiuc, ham, geanta de transport, ulei de pluta pentru intretinere.

Fiind un instrument cu o calitate buna a sunetului, cu accesorii, este ceva mai scump decat alte modele dedicate studentilor.

Un instrument de marca, ce te ajuta inca din faza initiala de invatare sa obtii sunete de calitate si o intonatie precisa.  

A 2-A OPTIUNE!

Roy Benson AS-202
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest set poate fi o achizitie buna pentru tine, avand un saxofon construit din alama, atat corpul, cat si clapele, cu arcuri din otel ce sunt intarite, ce vine cu mustiuc, bratara si capac, cu un finisaj lucios, cu toc rigid pentru transport cu bretele de tip rucsac, curea pentru agatat instrumentul la gat si stativ din otel si plastic.

Prezenta accesoriilor poate fi binevenita pentru un incepator, dar pentru un artist profesionist poate sa nu fie agreata, deoarece fiecare isi are accesoriile preferate.

Un set ce contine, pe langa instrument, toc pentru transport, curea de agatat reglabila, precum si stativ.

A 3-a Optiune!

Yamaha YVS-100 Venova
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Producatorul ofera o alternativa ieftina pentru cei care isi doresc sa invete saxofonul, cu o digitatie mai simpla, similara cu fluierul german sau francez, cu o forma dreapta, mic si usor, fiind foarte portabil, ce are mustiuc pentru saxofon alto cu capac de protectie, ancie sintetica, bratara de prindere, husa si geanta speciala pentru transport.

Este un instrument realizat din rasina de ABS, ce emite sunete asemanatoare cu saxofonul sau clarinetul, fara a avea sunetul natural si plin a unui model din alama.

Portabil, mic si usor, facil de utilizat, este o varianta buna pentru incepatori, avand si un pret foarte bun.

 

 

Pareri despre cele mai bune saxofoane

Modelele de mai jos sunt selectate de noi, pentru a te ajuta sa gasesti mai usor ceva compatibil cu dorintele tale, fie ca esti la inceput, fie ca esti profesionist.

 

 

Saxofon:

 

Yamaha YAS-280

 

Preocupati pentru a oferi suport inca de la inceput, Yamaha are o clasa de saxofoane dedicate pentru studenti, ce imbina un pret corect cu o calitate buna, usor de utilizat si care faciliteaza invatarea. Acest model de saxofon este din gama alto, fiind in cheia Mi bemol.

Are o intonatie exacta si o tonalitate colorata, fiind confectionat din alama, urmand modul traditional de fabricare dar cu tehnologii moderne. Are tasta pentru nota inalta Fa# si combinata pentru Si/Do#. Finisajul este auriu, avand un look placut. Prinderea gatului este intr-o versiune noua, cu surub, ce ofera un raspuns rapid si creste rezistenta mecanismului.

Vine la pachet cu mai multe accesorii printre care: mustiuc, ham ce te ajuta sa sustii instrumentul in timpul folosirii, ulei de pluta pentru intretinere, precum si o geanta de transport confortabila, cu un design modern ce poate fi purtata si pe spate, tip rucsac.

 

 

 

Yamaha YTS-280 S

 

Daca esti atras de muzica rock sau clasica si vrei un saxofon de calitate, chiar daca pretul de achizitie este mai ridicat, te poti orienta spre acest model. Este din gama saxofoanelor tenor, fiind pentru studenti sau profesionisti, barbati in special, datorita dimensiunilor. Este in cheia Si bemol, si are clapa pentru nota inalta Fa#.

Corpul si clapele sunt confectionate din alama, saxofonul fiind suftat in argint, ceea ce ii confera o buna rezistenta in timp, un sunet amplu si placut, clar si puternic. Finisajul este lucios. Are mustiuc dotat cu capac pentru protectie si bratara de fixare a anciei. Forma ergonomica il face comod la utilizare. Ofera o intonatie buna, garantata de producator, si poti sa obtii sunete de calitate chiar daca esti incepator.

Pentru a-l putea lua cu tine ori de cate ori ai nevoie, are geanta compacta, dura, pentru transport, cu manere de tip rucsac pentru a putea fi pus pe spate si maner pentru mana.  

 

 

 

 

Saxofon alto:

 

Roy Benson AS-202

Daca deja esti la un nivel mai avansat si iti doresti si un instrument pe masura, poti sa optezi pentru acest pachet ce are incluse si anumite accesorii de interes.

Saxofonul (atat corpul, cat si clapele) este confectionat din alama, cu clapa F# inalta, chei unite pentru Do # si Si b, arcuri din otel, intarite, pentru o cat mai buna experienta in timpul folosirii. Include mustiuc, bratara si capac si are un finisaj lacuit. Tocul este rigid, usor, din ABS, cu bretele de tip rucsac, pentru a fi cat mai comod la transport.

Tot in pachet ai si o curea de agatat instrumentul la gat in timpul concertului, ce are un carlig metalic, pentru usurinta in manipulare. Are, de asemenea, un cursor cu ajutorul caruia poti regla rapid dimensiunea dorita. Stativul este din otel combinat cu plastic, de culoare neagra, cu o inaltime de 40 cm, si iti permite sa depozitezi pe scena instrumentul, cand nu ai de cantat. 

 

 

 

J.Michael AL-500N 

 

In caz ca iti doresti sa te axezi pe saxofon, poti sa mergi pe acest model, dedicat pentru incepatori, care te va ajuta sa te familiarizezi cu acesta si sa iti gasesti sunetul potrivit.

Corpul saxofonului este confectionat din alama si este cu finisaj lacuit. Are clapa Fa inalta si pozitionata in fata si Fa diez in registrul acut. Este acordat in Mi bemol, de tip alto. In plus, raportul intre calitatea instrumentului si pret este foarte bun.

La achizitie primesti si un toc rigid, cu sistem de inchidere ferm, in care poti sa depozitezi instrumentul cat nu il folosesti si poti sa il transporti in siguranta pentru repetitii. Tocul are maner ergonomic.

 

 

 

 

 

Saxofon Yamaha:

 

Yamaha YVS-100 Venova

 

Pentru cei care isi doresc un instrument inclus in gama de saxofoane ieftine si bune, acest model poate fi o alegere inspirata. Are un design compact, fiind foarte portabil, este mic, iar ca digitatie seamana cu un fluier german sau francez, avand doar orificii, fara clapete.

Sunetul emis de acest instrument este foarte asemanator cu cel de saxofon sau de clarinet. Are forma dreapta, este mic (460 x 90 x 55 mm) si usor (180 g), fiind o varianta buna pentru incepatori, copii sau studenti, care isi doresc sa invete acest instrument pentru placerea proprie. Acordajul se face in Do.

Are un design aparte, este de culoare alba, confectionat din rasina ABS, cu finisaj lucios. Vine dotata cu mustiuc de saxofon alto cu capac de protectie, ancie sintetica si bratara de prindere. De asemenea, pentru a putea fi transportat cu usurinta are husa si geanta speciala.

 

 

 

 

Saxofon copii:

 

Thomann Piccolino pentru copii

Deprinderea unui instrument este foarte utila pentru cei mici, avand multiple avantaje in dezvoltarea acestuia, si poti sa ii faci cadou acest model de saxofon, special dedicat pentru micii artisti.

Se adreseaza incepatorilor ce au peste 5 ani. Designul este foarte atractiv, cu finisaj auriu si clape colorate, pentru a fi mult mai usor sa retina pozitiile importante inca de la inceput, asociind culoarea cu nota dorita. Corpul este din alama, avand astfel si un sunet clar si foarte placut.

Este un saxofon de tip alto, dar de dimensiuni mici, pentru a se potrivi cu conformatia si mainile copiilor. Astfel, inaltimea instrumentului este de 48 cm, iar palnia are diametrul de 9,5 cm. Este acordat in Si bemol. Vine la pachet cu accesorii interesante precum mustiuc, ancii, curea de gat pentru a sprijini instrumentul in timpul interpretarii, precum si toc pentru transport.

 

 

 

 

Saxofon sopran:

 

Lucien SP-300C 

 

Acest model de saxofon este incadrat in clasa sopran, avand un sunet mai inalt, dedicat pentru artisti instrumentisti profesionisti. Se preteaza in general pentru muzica clasica. Este un model curbat, cu cot strans, si chiar daca este de dimensiuni mai mici, este un instrument dificil mai ales pentru incepatori.

Este in cheia Si bemol. Atat corpul, cat si clapele sunt confectionate din alama, pentru a obtine un sunet clar, curat, in tonalitati inalte (nota acuta in Fa #). Arcurile sunt realizate din otel de inalta calitate, oferind rezistenta instrumentului in timp.

Are un design placut, avand o culoare aurita cu finisaj lucios. Vine cu mustiuc si capac de protectie pentru acesta. Deoarece este un instrument pe care il transporti des, chiar si zilnic daca lucrezi intr-o orchestra, geanta dedicata este un atribut important si este inclusa in pret.

 

 

 

 

Saxofon tenor:

 

Yamaha YTS-280 S

 

Avand ca preocupare de baza realizarea unor instrumente de calitate, acest mare producator de traditie ofera un model de saxofon dedicat pentru studenti sau alti practicanti, aflati la inceput de drum.

Corpul instrumentului este din alama, cu un sunet clar si foarte placut, cu suport reglabil pentru degetul mare, tasta F# mare si F pozitionata in fata, cu acordaj in Si bemol. Este un model de tip tenor, ceva mai mare ca si dimensiuni decat versiunea alto, cu cot strans si mustiuc mare, ce vine la pachet.

Finisajul este pe argintiu, cu mecanismul corpului si clapele placate cu argint, rezistand foarte bine in timp. In plus, la achizitie primesti si curea de gat, pentru a putea sa-l sprijini usor in timpul interprtarii, precum si toc dedicat pentru depozitare si transport. Tocul are bretele pentru a fi comod de purtat.

 

 

 

 

 

Accesorii:

 

Microfon saxofon:

 

Audio-Technica PRO35cW

 

Achizitionarea unui microfon de saxofon poate fi o investitie buna, atunci cand ai nevoie de amplificare in timpul concertelor, iar acest model este ideal pentru prestatii live. Poate fi folosit pentru aproape orice tip de instrument ce intra in componenta unei orchestre: instrumente de suflat, percutie, corzi.

Sistemul de prindere, sub forma unei cleme, este fix, rezistent la vibratii. Nu intra in microfonie, fiind de tip cardioid, compact si capsulat, mono. Are doar 8g asa ca nu va ingreuna instrumentul, lasand libertate de miscare. Este cuplat la fir, cablul avand o lungime de 1,4m. Se poate alimenta de la emitatorul wireless atasat de buzunar.

 

 

 

 

 

Sennheiser E 908 B EW 

 

Multi artisti instrumentisti profesionisti isi doresc propriile accesorii pentru o buna interpretare in timpul unui concert si, daca te numeri printre acestia, poti sa cumperi acest model de microfon pentru instrumente.

Este dedicat pentru familia de alamuri, fiind potrivit pentru saxofon, trompeta, trombon, tuba etc. Microfonul este de tip cardioid si are o clema speciala de prindere pe instrument, care ii confera o pozitie stabila, chiar daca te misti.

Este un microfon de tip mono si se recomanda pentru sistemele wireless EW de la acelasi producator. Raspunsul in frecventa este foarte bun, de la 40 Hz la 20 kHz. Cantareste doar 210 grame, nu iti va ingreuna instrumentul si este de dimensiuni medii (11,6 x 4,1 cm). 

 

 

 

 

 

Mustiuc saxofon:

 

Yamaha AS-4C Alto Sax

 

Este un mustiuc potrivit pentru saxoafoanele de tip alto, ce poate fi utilizat atat de profesionisti, cat si de incepatori. Are o duritate buna, fiind confectionat din fenol rasina, un tip de plastic tare. Deschiderea la varf este de 1,6 mm potrivit atat pentru muzica clasica, cat si jazz, cu un ton cald, energic, conceput astfel incat sa nu afecteze fluxul de aer.

Sunetul obtinut este unic, bine echilibrat pe toata gama, fiind usor de a prinde un ton balansat. Nu contine bratara sau capac, ce trebuie achizitionate separat. Este compatibil cu un saxofon Yamaha, fiind produs de aceeasi firma, dar si cu alti producatori de saxofoane alto.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Saxofonul este un instrument de suflat, care desi este confectionat din metal nu se inscrie in sectiunea alamuri, ci este trecut la lemne, fiind foarte asemanator cu clarinetul. A fost inventat in 1841 de belgianul Adolphe Sax creator de instrumente muzicale, fiind si un renumit clarinetist si flautist. Sunetul unic, de o finete rara, poate fi intalnit atat in orchestrele de muzica clasica, cat si in cele moderne, precum rock, jazz, pop si in muzica populara.

Daca esti atras de acest instrument si vrei sa achizitionezi cel mai bun saxofon pentru tine, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte.

 

 

Parti componente: Pentru un incepator, familiarizarea cu forma si tipul instrumentului sunt esentiale, pentru a putea face o alegere corecta si a putea achizitiona un saxofon ieftin si bun care sa te ajute.

Saxofonul este sub forma unui tub conic din metal, subtire, ce se termina cu un varf evazat, sub forma unui clopot. Pe parte tubului sunt 20 – 23 de orificii, dintre care 2 de dimensiuni mai mici ce fac trecerea de la o octava la alta. Orificiile sunt acoperite cu taste (clape) care au pernite din piele pentru a acoperi etans gaurile cand sunt inchise. In functie de modul de acoperire a orificiilor, se emit sunetele.

Pernitele trebuie sa fie moi la atingere si au atasate elemente din metal sau alama, sub forma de discuri numite rezonatoare. Acestea au scopul de a reflecta sunetul inapoi in instrument, pentru a ajuta la proiectia sunetului si la cresterea volumului de ansamblu. Tastele sunt actionate cu ajutorul celor 4 degete de la maini, degetul mare fiind in opozitie pentru a sustine saxofonul in timpul interpretarii.

Are o singura ancie prinsa cu o bratara de mustiuc care da tonul saxofonului prin vibratie. Tijele sunt de asemenea foarte importante, deoarece ele sprijina si faciliteaza miscarea din timpul utilizarii. De calitatea lor tine durabilitatea si starea instrumentului. Cu cat calitatea materialului folosit este mai buna (de exemplu: argint), cu atat este un model mai profesional si va rezista mai bine in timp.

 

Tipuri de saxofon: Cele mai importante sunt urmatoarele modele:

Saxofon sopran: Poate avea doua forme: drept sau curbat. Sunetul emis este mai inalt, fiind in cheia Si bemol si poate fi mai dificil pentru incepatori. Este folosit mai mult de profesionisti, membri in orchestre sau ansambluri, solisti.

Saxofon alto: Poate fi de asemenea drept sau curbat, este in cheia Mi bemol, si datorita formei sale si dimensiunilor mai reduse este recomandat pentru incepatori sau pentru fete. Este cel mai utilizat tip.

Saxofon tenor: Este un model ceva mai mare decat cel alto, curbat, cu un cot mic, si are un mustiuc mai mare. Este in cheia Si bemol.

Saxofon bariton: Este cel mai mare din familia saxofoanelor, utilizate destul de des, atat de amatori, cat si de profesionisti. Este in cheia Mi bemol.

Pe langa aceste 4 tipuri principale mai sunt: sopranissimo (cu un sunet foarte ascutit), soprillo, piccolo saxofon (avand dimensiuni mici este si mult mai greu de invatat) sau contrabass (cu un sunet grav si adanc), care se utilizeaza in orchestre de muzica clasica, fiind dedicate pentru profesionisti.

 

 

Mustiuc, ancie, bratara: Sunt parti componente importante ale instrumentului, care sunt consumabile si se schimba. Chiar daca la inceput nu vei sti foarte bine ce sa alegi, in timp vei putea decide ce ti se potriveste cel mai bine, fiind in general vorba de experienta ta personala cu saxofonul.

Mustiuc saxofon: este recomadat sa fie din ebonita sau alt material dur (cauciuc, metal), cu o deschidere mica la varf, mai ales daca esti incepator.

Ancie saxofon: este realizata din lemn sau bambus, stuf, fiind responsabila cu transmiterea vibratiei sunetului in interiorul instrumentului. Se prinde de mustiuc cu ajutorul bratarii. Pentru inceput poti alege ancii de #1 sau #2, iar daca ai ales un mustiuc cu deschidere mai mare poti merge chiar pe #3 sau #4.

Dupa ce te obisnuiesti si ai testat mai multe feluri de ancii si mustiucuri vei putea opta si pentru jumatati de numere (# 1,5; #2,5; #3,5 etc.). Este nevoie de experienta si experimentarea diferitelor combinatii pentru a face o alegere corecta si perfecta pentru tine.

Bratara: are rolul de a prinde ancia de mustiuc. Prinderea trebuie sa fie ferma, fara insa a comprima ancia, aplicand presiune doar pe partile laterale ale acesteia.

 

Accesorii: Chiar daca ai gasit un saxofon la un pret bun, trebuie sa ai grija sa contina cat mai multe accesorii sau sa iei in calcul si achizitionarea acestora separat. Astfel ai nevoie de:

Curea de gat sau ham: are rolul de a sustine instrumentul in timpul folosirii, trebuie sa fie robusta, confectionata din piele sau material textil dur, cu posibilitatea de a se regla in functie de necesitati.

Protectia anciei: fiind o parte sensibila si cu un rol important in sunetul emis de instrument trebuie sa ai grija sa o protejezi, astfel ai nevoie de cutie sau husa dedicata care sa tina anciile saxofonului la umiditate optima, marind astfel durata de viata.

De asemenea, este indicat sa ai in trusa la indemana instrumente speciale pentru intretinerea anciei precum: cutit pentru ajustare, aparat pentru scurtare sau taietor cu clema.

Protectie mustiuc: este indicat sa protejezi mustiucul atunci cand il depozitezi, fiind indicata o punga speciala sau capac.

Suport: daca ai deseori concerte te poti dota cu un stativ special pentru a aseza instrumentul, atunci cand esti in pauza sau nu ai de cantat o perioada mai lunga de timp.

Huse sau genti pentru transport: fiind un instrument mic pe care il transporti singur, este bine sa fie dotat cu husa sau geanta dedicata, in care instrumentul este protejat si iti va fi comod sa il porti dupa tine. Pot fi rigide sau moi, captusite, compartimentate, dotate cu manere de transportat in mana sau pe umar.

Alte accesorii: pentru curatarea si intretinerea instrumentului poti avea la indemana o laveta pentru a-l curata de praf pe exterior, un pamatuf pentru stergerea interioara etc.

 

 

Cu cat instrumentul este mai performant, cu atat mai multe parti componente sunt lucrate manual, avand grija sa se potriveasca perfect, iar sunetele emise sa fie naturale, placute, corect acordate, desigur pretul fiind mult mai ridicat.

Poti gasi saxofoane la preturi bune, si anume produsele de serie care au avantajul costurilor mult mai reduse, dar pierd pe partea de calitate, sunet si armonie.

Din acest motiv, un instrument second hand de la un producator de marca, bine intretinut si folosit cu regularitate, va fi superior unui produs nou de serie si prezinta o varianta buna daca ai un buget limitat.  

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un saxofon de vanzare in regim second hand?

Pretul unui saxofon in regim second hand este foarte diferit si urmeaza cateva reguli: starea instrumentului si producatorul sunt cele mai importante criterii.

Pretul poate varia de la un Selmer in stare buna si functionalitate perfecta, cu preturi in intervalul 10.215 lei la 8.500 lei, la un saxofon Yamaha ce costa in jur de 4.000 lei, dar poti gasi si variante mai ieftine, de 1.500 – 2.000 lei gen Startone, Karl Glaser etc.

Chiar daca vanzatorul declara ca instrumentul este nou, ca nu a fost folosit niciodata, la un saxofon acest lucru nu este neaparat un avantaj. Pentru a se mentine in stare buna de functionare, acesta trebuie “cantat”, altfel existand riscul de a se infunda orificiile sau de a se uza moral.

 

 

Se poate canta muzica populara la saxofon?

Multe formatii de muzica populara au in componenta un saxofonist sau chiar mai multi, chiar si cele care au o formula restransa. Daca asta iti doresti este un pas foarte bun, iar sunetul cald si placut al saxofonului va completa frumos formula, sau poti canta anumite piese si solo.

 

Care sunt cele mai cunoscute canale cu muzica de relaxare saxofon?(canale de Youtube, Soundcloud etc.)

Sunetul unic al saxofonului iti ofera o stare de bine, te ajuta sa te relaxezi si creaza o atmosfera placuta, de aceea exista multe canale cu muzica de relaxare cantata la saxofon precum: pagina Instrumental Music Playlist Collection, cu muzica la saxofon de relaxare pentru masaj, citit, invatat; Desmond Amos – muzica romantica, prelucrari dupa coloane sonore din filme celebre cantate la saxofon; Dr. SaxLove, pentru iubitorii de soft jazz etc.

 

Cand e momentul potrivit sa incepi sa iei lectii de saxofon?

Fiind un instrument de suflat, care necesita atentie, coordonare si precizie, varsta cea mai indicata de specialisti este de minim 10 ani. La aceasta varsta copilul poate fi atent la lectie, poate studia zilnic 20 – 30 de minute pentru a-si insusi ce a invatat, poate citi o partitura si o poate descifra singur.

Sunt si exceptii, copii care au parinti sau apropiati ai familiei ce canta la saxofon, care au prins dragoste fata de acest instrument si au inceput lectiile mai repede. De asemenea, saxofonul se poate incepe si de la o varsta mai avansata (20 de ani sau peste) daca ai invatat un alt instrument de suflat, cel mai apropiat fiind clarinetul sau flautul.

 

Am nevoie de curea la saxofon?

O curea de gat sau un ham sunt accesorii esentiale pentru un saxofon, acesta avand rolul de a sustine instrumentul in timpul utilizarii si pot fi ajustate in functie de necesitati. Te ajuta sa iti odihnesti mainile in micile pauze intre piese si tine saxofonul intr-o pozitie stabila.

Unii profesionisti nu au nevoie de acest accesoriu, dar au in spate ani si ani de experienta si si-au format un stil propriu.

 

 

Gasesc lectii de saxofon pentru incepatori online?

Desi cel mai indicat este sa inveti un instrument cu ajutorul unui profesor, cel putin in primele faze, daca esti cat de cat familiarizat cu instrumentele de suflat si te-ai hotarat sa inveti singur sa canti la saxofon atunci poti gasi si cursuri online dedicate pentru incepatori.

Pe Youtube gasesti numeroase surse de invatare, precum playlistul acesta, ce ofera un set de 13 filmulete despre saxofonul alto dedicat pentru incepatori care sunt gratuite, dar nivelul informatiilor este destul de sumar/

O alta metoda e de a comanda online cursuri ce iti parvin sub forma de partituri, exemple audio, diferite metode de invatare etc.

 

 

 

Cum trebuie gasit un saxofon pentru incepatori

 

Chiar daca esti incepator este firesc sa iti doresti unul dintre cele mai bune saxofoane, dar costurile sunt destul de ridicate, asa ca este mai convenabil sa apelezi la un model de nivel mediu, pentru a putea invata si, abia mai tarziu, daca ramai pasionat, poti trece la un alt nivel.

 

 

Tip de saxofon

Analizand mai multe pareri despre cele mai bune saxofoane pentru incepatori, iti recomandam sa mergi pe un model de tip alto. Dimensiunile sunt medii, fiind mai usor sa te obisnuiesti cu instrumentul, sa iti gasesti pozitia corecta pentru a putea repeta mai mult timp fara a fi obositor pentru corp si maini. De asemenea, fiind in cheia Mi bemol si avand o digitatie buna, ergonomica va fi mai usor de invatat.

Daca marimea nu este foarte importanta, te poti indrepta si spre un model tenor (mai indicat pentru barbati, adulti). Cele de tip soprano sunt inalte si iti trebuie experienta pentru a putea obtine un sunet placut si o buna intonatie. De asemenea, cele de tip bariton sau bas sunt joase si, pe langa pretul mai ridicat, ai nevoie de putere in degete pentru apasarea pe clape si un suflu mult mai puternic.

 

Tipul de muzica

Alegerea unui saxofon poate fi facuta si in functie de stilul de muzica de care sunteti atras.

Astfel, pentru daca vrei sa te alaturi unei formatii de rock, cel mai potrivit este un model tenor; pentru muzica clasica un saxofon alto este o buna optiune pentru inceput, urmand ca mai apoi, dupa ce treci la un nivel avansat, sa te orientezi spre ce iti place mai mult; pentru jazz, pop, mainstream poti sa alegi ce iti place, alto sau tenor.

 

De la ce varsta trebuie sa incep?

Varsta optima pentru copii, pentru a incepe cursurile de saxofon, este de 10 ani. Adultii pot incepe oricand sa ia lectii de saxofon, avand multiple beneficii asupra interpretului, dar si a ascultatorilor, acest instrument avand o tonalitate deosebita.

 

Cat timp trebuie sa aloci

Pentru inceput, pe langa orele de predare, daca alegi sa lucrezi cu un profesor, trebuie sa iti aloci zilnic macar 20 – 30 de minute pentru studiu. Sunt diferite carti si tutoriale online care te ajuta sa studiezi si singur, dar daca nu ai mai facut nici un instrument pana acum, este mai indicat sa lucrezi cu un profesor, daca iti doresti sa faci performanta.

 

Nou sau second-hand

Oricare din aceste doua variante prezinta avantaje si dezavantaje. Daca ai un buget mic sau pur si simplu nu esti foarte sigur ca vei dezvolta o pasiune pentru acest instrument, poti sa mergi pe un produs second hand, care este mai ieftin decat unul nou din aceeasi clasa.

 

 

Trebuie sa fii atent ca instrumentul sa nu prezinte urme de lovituri, lipiri, pernitele sa fie in stare buna, clapele sa fie moi la pipait si sa inchida orificiile etans.

Un saxofon nou exercita o atractie deosebita asupra unui incepator, avand un look placut, lucios, beneficiind de tot ce e mai nou in materie, dar la un pret pe masura performantelor. Ca si dezavantaje, la produsele de serie aspectul artistic si grija pentru detalii este foarte diminuata.

 

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Produse recomandate momentan indisponibile:

 

Lucien AL-300

 

Daca vrei sa inveti un instrument de suflat si te fascineaza saxofonul, acest model, la un pret bun, cu un design placut, dedicat pentru incepatori, dar si pentru profesionisti, poate fi o alegere inspirata. Se inscrie in gama alto, fiind in cheia Mi bemol.

Materialele folosite sunt de calitate, pentru a putea emite sunete placute, bogate, astfel: corpul si clapele sunt din alama, pernitele folosite au rezonatoare metalice si asigura o buna inchidere a clapelor. Corpul este curbat, cu cot strans si gat acustic. Are un finisaj lacuit, placut si este auriu.

Deoarece la inceput este greu sa te decizi ce accesorii ai nevoie, saxofonul vine la pachet cu: ham pentru sustinerea instrumentului in timpul interpretarii; mustiuc prevazut cu capac de protectie, ancie si bratara pentru fixare; produse pentru intretinere, precum: laveta si vaselina; dar si geanta speciala pentru transport, solida, cu maner.

 

 

 

Conn AS-650

 

Acesta varianta de saxofon se incadreaza in clasa alto, fiind destinat in general studentilor, dar poate fi folosit si de copii deoarece este un model intermediar. Corpul si clapele sunt realizate din alama, cu pernite marca Pisoni ce au rezonatori metalici pentru a facilita inchiderea foarte buna a clapelor, ceea ce permite emiterea unor sunete placute, naturale.

Are o forma curbata si gatul arcuit, acustic, ce permite o folosire usoara. Merge pana la note inalte, atingand nota Fa#, iar pentru Do#/Si bemol are taste conectate. Pentru a nu te complica, daca esti incepator, sa achizitionezi mustiuc separat, vine cu un model inclus, inclusiv cu bratara, fiind necesar sa iti cumperi doar ancia pe care ti-o recomanda eventual profesorul.

Are un look placut, cu finisaj lacuit, auriu. Deoarece vei avea nevoie sa iti transporti instrumentul pentru orele de studiu de la scoala, geanta speciala din dotare este de un real folos.

 

 

 

Roy Benson AS-201 Eb Alto

 

Daca cel mic este pasionat de muzica si vrei sa inceapa studiul pe un instrument de suflat, poti sa alegi acest model de saxofon pentru copii, mai ales daca a depasit varsta de 10 ani. Fiind din clasa alto, este indicat pentru incepatori, iar dimensiunile medii, il fac usor de manevrat.

Mecanica este special adaptata pentru cei mici, are forma curbata cu cot strans. Gatul are de asemenea o forma special adaptata pentru incepatori. Pentru usurinta in invatarea si asimilarea instrumentului, tastele Do si Si bemol sunt unite.

Avand o greutate de numai 2,5 kg va putea fi purtat cu usurinta, fara a obosi corpul si mainile. Designul este placut, corpul si clapele instrumentului fiind realizate din alama, cu un finisaj lacuit, auriu. Are in dotare geanta pentru a fi usor de transportat. Este un saxofon la pret bun, indicat pentru cei care isi doresc un instrument nou si sunt la inceput de drum.

 

 

 

Roy Benson TS-202 Bb Tenor

 

Acest saxofon de tip tenor se preteaza pentru muzica de toate genurile: jazz, pop, clasic, dar si rock. Este pentru profesionisti, dar poate fi utilizat si de un incepator adult, barbat, daca pretul nu este un aspect important in alegerea instrumentului.

Este in cheia Si bemol, avand tasta inalta F# si clape unite pentru Do# si Si bemol. Corpul si clapele sunt realizate din alama, cu arcuri din otel, intarite pentru a fi rezistent in timp si pentru un sunet profesional. Are mustiuc si capac pentru protectia acestuia.

Finisajul este lacuit, avand o culoare aurita si o postura eleganta, cu cot mic. Vine dotat cu geanta pentru transport, dreptunghiulara, de tip rucsac, laveta pentru curatare si curea.

 

 

 

AKG C519 ML

 

Pentru anumite tipuri de concerte, in aer liber sau in sali de capacitate mare se impune amplificarea instrumentului, si ai nevoie de un microfon de saxofon. Acest model este dedicat in special instrumentelor de suflat, dar poate fi folosit si pentru percutie sau pian.

Se prinde de buza superioara a saxofonului cu ajutorul unui clips solid, ce ofera o prindere ferma. Este de tip cardioid, putand fi folosit si in apropierea monitoarelor de scena, fara a crea microfonie. Ofera un sunet clar, curat si puternic. Fiind de tip condenser are nevoie de alimentare si ai mai multe variante pentru care poti opta, acestea nefiind incluse in pret.

 

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare