Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

In acest articol imi indrept atentia spre un minunat instrument, si anume trompeta, ce se regaseste in foarte multe genuri muzicale, de la muzica clasica, la cea populara, in fanfare sau in jazz, in muzica pop sau rock.

 

Trompeta este un instrument de suflat cu ambusura, din clasa alamurilor, cu o bogata istorie in spate. Desi exista mai multe tipuri de trompete, cele cromatice sunt cel mai des utilizate, celelalte fiind folosite mai mult in cadrul orchestrelor clasice pentru a putea interpreta anumite lucrari. 

Folosita inca din cele mai vechi timpuri, o trompeta din metal, asemanatoare cu o goarna contemporana, fiind gasita in mormantul faraonului Tutankhamon (1400 – 1392 i Hr.), pe parcursul istoriei acest instrument isi modifica forma exterioara, calitatile sonore si isi gaseste un loc bine stabilit in lumea muzicala. 

 

Trompeta cromatica

Aceasta a aparut in anul 1835 pentru prima data si se va impune definitiv la sfarsitul secolului XIX. Are ventile sau pistoane, fiind varianta perfectionata in timp si transformata in decursul a cel putin 200 de ani de la prima aparitie a instrumentului (1607) in cadrul unei compozitii (Orfeu de Cl. Monteverdi). 

Dupa ce isi definitiveaza forma, este foarte des utilizata in lucrarile simfonice, in muzica de fanfara, dar o data cu patrunderea ei in muzica de jazz, resursele tehnico expresive se imbogatesc considerabil. 

In practica contemporana se utilizeaza cel mai frecvent trompetele cromatice cu ventile sau pistoane acordate in Si bemol sau Do. Unele instrumente acordate in Si bemol au un dispozitiv special ce permite modificare acordajului in La, fiind astfel utilizate si la lucrari care au aceasta cerinta. 

Timbrul trompetei cromatice acordate in Si bemol este stralucitor, nobil, clar, strident in forte, gratios in piano, des utilizat in lucrarile de marca pentru scenele pline, cu strigate de lupta, de razbunare, dar si al cantarilor triumfale. Des folosita in muzica de jazz, si-a diversificat foarte mult paleta resurselor timbrale, putand evidentia efecte comice, umoristice, grotesti, sentimentale.

Timbrul trompetei acordate in Do este mai putin eroic decat cel in Si bemol, dar are, de asemenea, stralucire si lumina. In registrul grav are o sonoritate plina, dramatica, solemna; registrul mediu este dens, dar luminos; cel acut are o sonoritate patrunzatoare, incordata, dar in acelasi timp stralucitoare; iar in regimul supraacut este foarte strident. 

 

Trompeta supraacuta

Este de mai multe tipuri in functie de acordaj precum:

Trompeta supraacuta in Si bemol: Este destinata a fi utilizata in anumite lucrari mai vechi, in care compozitorul a scris in registrul acut si se bazeaza pe o agilitate deosebita, mai ales in cazul Concertului brandenburgic nr. 2 de J.S. Bach, motiv pentru care se mai regaseste si sub denumirea de trompeta Bach. Are un timbru incisiv, foarte patrunzator si strident, ce aminteste de timbrul clarinetului in registrul supraacut. 

Este transpozitoare la septima mica ascendenta, cu patru ventile, ultimul avand rol de cvartventil, ce coboara acordajul cu o cvarta perfecta, in Fa.

Tompeta supraacuta in La: A aparut in anul 1884, tot ca urmare a unei lucrari scrise de compozitorul J. S. Bach (Missa in si minor). La aparitie avea doua ventile, urmand ca mai apoi sa fie cu trei. La notatie se foloseste o sexta mare mai jos decat ceea ce suna.

Trompeta supraacuta in Sol: este un instrument transpozitor la cvinta superioara, ce are aceeasi intindere scrisa ca si cea din La. Apare ca urmare a oratoriului Magnificat, de J. S. Bach, in anul 1885.

 

Trompeta acuta 

Trompeta acuta in Fa: Apare in anul 1916 si are prevazute 5 ventile descendente. Din acest motiv, numarul pozitiilor creste, iar instrumentul are posibilitatea de a urca in registrul acut inca o cvarta perfecta. Timbrul sau este foarte penetrant si este des utilizata in cadrul orchestrelor simfonice ce au in repertoriu lucrari preclasice.

Tompeta acuta in Mi: Cu un timbru mai ascutit si mai subtire decat cel obisnuit, acest instrument urca usor in registrul acut. Are trei ventile si o intindere in Si bemol. In prezent este foarte putin folosita, fiind doar o singura lucrare mai reprezentativa, si anume Don Juan a compozitorului R. Strass.

Trompeta acuta in Mi bemol: Are un timbru mai putin penetrant decat cea anterioara, in Mi, dar de asemenea, se intinde in Si bemol. Este utilizata si de un compozitor roman, Mihail Jora in baletul La piata.

Trompeta acuta in Re: Este mult mai des utilizata in cadrul orchestrelor simfonice, fiind multi compozitori cunoscuti la nivel mondial care au compus pentru ea (J. S. Bach, G. Enescu etc.). Timbrul ei este stralucitor, dar mic. 

 

Trompeta alto

Este de doua feluri si anume: acordata in La sau in Fa ce are un timbru impunator si o sonoritate puternica.

 

Trompeta bas

Foarte utilizata in compozitiile lui R. Wagner, motiv pentru care se mai intalneste si sub denumirea de trompeta wagneriana.  Pot fi acordate in: Mi bemol, Re si Si bemol ce au cate trei ventile; si in Do cu patru ventile.

Sonoritatea acestui instrument este foarte plina, ampla, si se foloseste destul de des inlocuind trombonul alto ce a fost scos din uz.

 

Trompeta egipteana

Este un tip de trompeta prevazuta cu un singur ventil. Poate fi acordata in Si si are o lungime de 1,38 m, si La bemol cu o lungime de 1,63 m. Acest tip de trompeta este foarte cunoscut si astazi, fiind utilizat in opera Aida de G. Verdi (se folosesc 6 trompete egiptene: 3 acordate in Si si 3 acordate in La bemol).

Trompeta militara

Este acordata in Mi bemol, Fa sau Do si se foloseste in armata ca mijloc de semnalizare. Este un instrument practic, fara nici o supapa, cu o constructie simpla, sunetul emis fiind dependent de persoana care utilizeaza instrumentul. 

 

Despre interpretare

Interpretarea la trompeta cere din partea artistului munca si daruire, rasplatind cu sunetele ei minunate, ce ilustreaza foarte bine starile sufletesti. Daca tehnica digitatiei se insuseste mult mai usor, tehnica de emisie a sunetului este mult mai dificila si tine de interpret producerea sunetului. In muzica de jazz trompeta si-a atins apogeul, fiind folosita la capacitatile ei maxime ce au imbogatit atat tehnica si modalitatile de exprimare ale acestui minunat instrument. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Chiar daca deja ai inceput sa profesezi in cadrul unei formatii sau orchestre si ai ceva experienta in a interpreta la trompeta este bine ca din timp in timp sa mai reflectezi si sa cauti mici trucuri pe care ti le poti insusi pentru a te perfectiona continuu si a deveni mai bun.

 

In acest articol gasesti cateva secrete care sa te ajute sa iti pastrezi o forma buna ca si interpret la trompeta si care sa te ajute sa iti cresti dexteritatea, sa reusesti sa devii din ce in ce mai bun in ceea ce faci. Gaseste-ti timp sa stai sa reflectezi si sa iti imbunatatesti tehnica si modul de interpretare, care sa te ajute sa te perfectionezi si sa cresti. 

 

Ai grija la postura

Este foarte important sa ai o tinuta dreapta in timp ce canti, sa iti mentii o pozitie deschisa astfel incat sa iti imbunatatesti coloana de aer si respiratia. O postura frumoasa te va ajuta sa capeti mai multa sustinere pentru notele lungi si un suport mai bun pentru respiratie. Un exercitiu simplu este sa iti prelungesti coloana, sa stai intr-o pozitie dreapta imaginandu-ti ca esti tras de o franghie in sus. 

 

Sa ai in minte destinatia

Este mult mai usor sa ajungi la punctul final daca il vizualizezi inainte si acest aspect se poate aplica si la un instrumentist, asa ca este bine sa auzi inainte in mintea ta cum trebuie sa sune, putand apoi sa produci sunetele dorite. Ascultand diferiti instrumentisti de valoare, care au un sunet bine conturat si abilitati tehnice de exceptie, vei putea sa iti creezi propriul stil.

 

 

Cautati limitele

Pentru a deveni mai bun este nevoie de studiu la modul cel mai serios si mai concret, dar trebuie combinat si cu o doza personala, cu rapiditate pentru a putea descoperi unde poti ajunge cu pasajul respectiv. 

Astfel atunci cand vrei sa aprofundezi un pasaj nou, canta-l de mai multe ori, primele dati rar respectand cu strictete indicatiile, ulterior ceva mai rapid si dupa ce il stii bine poti sa te joci cu el adaugand triluri si ornamente, mici variatii pentru a putea descoperi care este modalitatea de interpretare cea mai convenabila pentru tine. 

Cauta sa te perfectionezi pe fiecare bucata nou interpretata si sa iti aduci aportul personal, ducand totul pana la limita, pentru ca apoi sa te intorci la varianta cea mai buna.

 

Cauta informatii

Pe tot parcursul vietii un instrumentist trebuie sa caute sa se perfectioneze si una dintre cartile de baza pentru un trompetist este “Arban’s Complete Conservatory Method for Trumpet” de J.B. Arban, pe care o poti achizitiona si online din magazinele de specialitate. Este o metoda testata de-a lungul timpului, fiind de mare interes si in ziua de azi, ce porneste cu exercitii de baza, simple, si progreseaza spre compozitii tot mai avansate.

 

Studiaza cu rabdare

Chiar daca esti angajat intr-o orchestra simfonica si canti doar muzica clasica, dupa partituri, este bine sa iti dezvolti si latura de improvizatie. Subcostientul iti poate fi de ajutor daca reusesti sa il obisnuiesti si sa stochezi anumite informatii, care iti vor fi puse la dispozitie atunci cand vei avea nevoie. Pentru acest lucru alege o piesa mai dificila, pe care sa o repeti pana ajungi sa o poti interpreta fara partituri si continua sa o repeti saptamanal, pentru a putea stoca fiecare mecanism folosit pentru a interpreta la trompeta.

 

Canta in duet cu alt trompetist

Ca orice experienta, daca o poti impartasi cu un coleg care sa aiba aceleasi preocupari ca si tine, este un castig pentru amandoi. Daca poti gasi o persoana care sa fie si ceva mai avansata decat tine, iti va fi de mare ajutor pentru a putea sa treci mai usor de anumite pasaje mai dificile preluand din experienta acestuia. 

 

Fa o mica incalzire si la finalul studiului

Chiar daca ai la indemana cele mai bune trompete, dupa o zi intensa de studiu, dupa un concert vei fi obosit mai ales daca ai avut mult de cantat, la volum ridicat si ai abuzat de buze. Totusi la final inainte de a pune trompeta in husa, mai fa cateva mici exercitii de incalzire, la un volum redus, pentru a-ti reorienta instrumentul si pentru a pune in miscare toti muschii. Dimineata urmatoare iti va fi mult mai usor sa reiei studiul de unde l-ai lasat.

 

Asculta zilnic trompetistul preferat

Sigur ai un instrumentist pe care il adori si care iti este ca mentor, asa ca zilnic, chiar inainte de studiu, cat iti pregatesti trompeta si partiturile asculta macar 2 -3 minute. Sunetul iti va ramane in memorie si te va indruma pentru intreaga zi.

 

 

Cauta sa asculti si o alta parere

Chiar daca ai deja un profesaor care sa te indrume si aveti o relatie foarte buna, este util ca din timp in timp sa mai apelezi si la un alt profesor. Acesta iti poate oferi o noua perspectiva, iti poate lamuri niste lucruri la care ai ramas blocat anterior, si astfel vei putea avansa.

 

Experimenteaza stilul de suflat

In caz ca nu esti multumit cu stilul pe care il ai in prezent ai curaj si experimenteaza modalitati noi. Acest lucru este bine sa-l faci atunci cand ai o pauza, daca ai un concert sau un proiect in derulare este bine sa nu schimbi nimic. Chiar daca nu vei gasi nimic nou care sa te multumeasca poti sa revii oricand la stilul pe care l-ai avut. Te poti juca in diferite moduri, folosindu-ti muschi fetei si buzele pentru a crea noi stiluri, dar ai nevoie de macar doua saptamani de practica intr-un stil nou pentru a putea determina daca iti place mai mult si daca te simti confortabil.

Acestea sunt doar cateva sfaturi care sa te ajute sa devii un trompetist mai bun, dar munca trebuie sa fie continua, studiul consecvent si experimentarile, curajul de a adauga tenta personala interpretarii trebuie sa te insoteasca pe tot parcursul vietii. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Trompeta este un instrument des intalnit in cadrul orchestrelor sau grupurilor de jazz, astfel de-a lungul timpului facandu-se remarcati mai multi interpreti care au adus valoare in acest stil muzical si au incantat publicul prin maiestria si tehnica interpretativa. 

 

Alaturi de saxofon, trompeta a contribuit la dezvoltarea stilului de jazz, fiind instrumentul cu care Louis Armstrong, unul dintre cei mai mari cantareti de jazz, prin improvizatiile sale, a contribuit la dezvoltarea acestui minunat stil muzical. Acesta nu a fost nici primul instrumentist care a interpretat la trompeta in jazz, si nici ultimul, dupa el urmand numerosi artisti de marca, dar este un nume care a facut istorie, imbinand elementele de mare virtuozitate cu cele de atractie pentru public.

Cu mult suflet, stapanind foarte bine instrumentul, an de an, instrumentisti de seama au adaugat culoare si inovatie muzicii de jazz, cu ajutorul trompetei. In articolul de mai jos imi propun sa iti supun atentiei cateva nume care s-au remarcat de-a lungul timpului si chiar daca lista nu este completa o poti continua cu alte nume care ti-au starnit interesul.

 

 

Louis Armstrong (1901 – 1971)

Un nume bine cunoscut de iubitorii de jazz si nu numai, care a influentat generatii intregi de artisti si care a atras spre acest gen nenumarati ascultatori, indragostiti de sunetul deosebit al trompetei lui Armstrong. Daca pana la el in jazz se mergea mai mult pe improvizatia colectiva, acest mare artist a deschis drumul spre improvizatia solo, imbogatind stilul si dezvoltandu-l cu o inegalabila maiestrie. Originar din New Orleans, cu o copilarie zbuciumata, isi va dedica viata instrumentului, devenind pe buna dreptate una dintre cele mai reprezentative figuri din lumea jazz-ului. 

 

Dizzy Gillespie (1917 – 1993)

Este unul dintre fondatorii bebop-ului si al jazz-ului modern, avand un instrument confectionat la comanda, cu care a imbinat armonios tehnica stralucita cu arminicele foarte avansate. De asemenea, este cunoscut pentru ca a pus bazele jazz-ului latin si a infiintat un band afro-cubanez. De origine americana, a fost puternic influentat de muzica africana, dar a experimentat si alte genuri, colaborand cu artisti de exceptie din afara jazz-ului. A facut parte din orchestre mari de jazz unde si-a pus amprenta cu stilul sau inovativ si debordant.

 

Miles Davis (1926 – 1991)

O figura marcanta in lumea jazz-ului, trompetist de seama si compozitor, a fost una dintre cele mai inovatoare si originale personalitati din istoria muzicala a secolului XX. Stilul sau de a canta baladele, emotia pe care a reusit sa o transmita, folosindu-se cu succes de utilizarea tacerii si a spatiului, elegant si simplu, a creat o linie care a influentat multe generatii de trompetisti. 

A ajutat la modelarea jazz-ului, conducand cu succes formatii mari, inovatoare ce s-au remarcat in anii 50. Are o bogata paleta in repertoriu, accesand mai multe stiluri precum bebop, cool jazz, modal jazz si fusion – in a carui dezvoltare are un rol determinant. 

 

 

Freddie Hubbard (1938 – 2008)

Cu mare usurinta in partea de improvizatie, aceasta fiind la fel ca si respiratia, cu o tehnica de mare exceptie, acest trompetist de origine americana a avut o mare contributie in sfera jazz-ului. A inceput ca reprezentant al hard bop-ului, trecand apoi la soul jazz, iar dupa anii 70 abordeaza un domeniu mai comercial. Cu tonul sau inconfundabil si cu mare influenta a adus noi perspective in jazz-ul modern si bebop. 

 

Clifford Brown (1930 – 1956)

Desi a avut o viata foarte scurta murind la 25 de ani in urma unui tragic accident de masina, Brown a avut o mare influenta in nasterea hard bop-ului. Cu un sunet cald si rotund, cu note bine articulate chiar si in pasajele rapide, cu un simt al armoniei foarte bine dezvoltat, avand ritmul in sange, a putut interpeta la trompeta cu mare viteza si cu schimbari indraznete de acorduri, castigandu-si in scurta viata un loc bine meritat in randul celor mai de seama trompetisti din jazz. 

 

Lee Morgan (1938 – 1972)

Trompetist si compozitor american, a detinut unul dintre rolurile cheie ai hard bop-ului din anii 60. Bazat pe un ton stralucitor si o tehnica ametitoare, a inceput ca membru in orchestrele de jazz inca de timpuriu, urmand apoi o cariera solo. 

 

Chet Baker (1929 – 1988)

Cu mult sarm si o figura visatoare, cu vocea sa placuta si tandra, Backet a fost idolul multor persoane de sex feminin din era jazz cool. Desi a avut o viata zbuciumata, a reusit sa imprime o tusa puternica ca si interpret la trompeta, avand turnee in Europa si America. 

 

Roy Eldridge (1911 – 1989)

A inceput sa cante la trompeta de la varsta de 11 ani, dupa ce a abordat de la 5 ani pianul si de la 6 ani tobele, fara a avea o pregatire muzicala in citirea partiturilor, dar fiind capabil sa reproduca “dupa ureche” aproape orice melodie. Se remarca printr-o utilizare sofisticata a armoniei, iar solo-urile sale virtuoase se indeparteaza de stilul inovator al marelui trompetist Louis Armstrong, deschizand o noua era. Desi mic de inaltime, acest minunat trompetist isi gastiga locul printre gigantii muzicii de jazz. 

 

Donald Byrd (1932 – 2013)

De origine american, Byrd a fost in primele randuri ale scenei hard bop-ului la finalul anilor 50, trecand apoi la fusion si funck in anii 70, cu un stil de interpretare bazat pe improvizatii, putand sa transmita multa emotie printr-o tehnica de mare exceptie. Pe langa instrument, a cantat si vocal. 

 

 

Woody Shaw (1944 – 1989)

Un trompetist de seama, care cu ajutorul unei tehnici bine puse la punct, inovatoare la vremea sa, cu armonici desavarsite, pune bazele jazz-ului modern. Compozitor, cornist si trompetist, aranjor si educator, se evidentiaza atat in cadrul orchestrelor din care face parte, dar si ca artist solo, abordand mai multe stiluri precum jazz, bebop, hard bop, post bop, jazz modal, jazz de avangarda. 

Daca cu acesta scurta lista am reusit sa-ti starnim interesul, poti sa iti completezi usor top-ul cu noi descoperiri care sa te inspire si sa te ajute sa te perfectionezi in tehnica ta, sa iti imbogateasca modalitatile de exprimare in timpul solo-urilor. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Trompeta este un instrument de suflat, din familia alamurilor, foarte utilizat in mai toate genurile muzicale, avand posibilitatea de a acompania aproape orice instrument, acesta fiind motivul pentru care de-a lungul vremii s-au evidentiat multi instrumentisti de exceptie.

 

Prezenta inca din cele mai vechi timpuri, trompeta a cunoscut o bogata utilizare in decursul istoriei, fiind din ce in ce mai perfectionata, cu o sonoritate mult imbogatita, cu posibilitati tehnice de exceptie si multiple resurse expresive. Acest top prezinta o serie de mari instrumentisti care s-au evidentiat de-a lungul vremii si au facut istorie, indiferent de genul pe care l-au abordat.

 

Arturo Sandoval (nascut in 1949, in Cuba)

Compozitor, trompetist si pianist de marca, artistul s-a facut remarcat in jazz, cu influente cubanezo-americane, dar si in muzica clasica, avand mai multe premii castigate de-a lungul vietii, printre care 10 premii Grammy, 6 premii Billboard si 1 premiu Emmy, cu concerte in toata lumea. 

 

Rafael Mendez (1906 – 1981, de origine mexican)

Renumit pentru solo-urile sale de exceptie la trompeta, a atras atentia printr-un ton stralucitor, articulatie curata, rapiditate, avand o tehnica si o tonalitate dubla fara egal. Repertoriul sau a fost bazat pe un amestec de muzica clasica, populara, jazz si mexicana. In 1993 se deschide in cadrul Universitatii de Stat din Arizona biblioteca Mendez care contine manuscrise, compozitii si aranjamente ale trompetistului, cu sute de inregistrari, ce sunt disponibile si in format online.

 

 

Clifford Brown (1930 – 1956, de origine american)

Desi a murit de foarte tanar, a lasat in urma inregistrari de o mare valoare, devenind si un standard in muzica de jazz. Compozitor si trompetist de mare importanta, a abordat mai multe genuri muzicale printre care: hard bop, jazz, bebop etc.

 

Dizzy Gillespie (1917 – 1993, de origine american)

Compozitor, solist vocal si trompetist isi pune amprenta in jazz-ul american, contribuind la dezvoltarea bebop-ului si a jazz-ului modern. O figura marcanta in lumea muzicala, care a infuentat multi instrumentisti de renume.

 

Maurice Andre (1933 – 2012, de origine francez)

Un trompetist de valoare ce a profesat in domeniul muzicii clasice, profesor la conservator, avand mai multe inovatii asupra instrumentului si luptand pentru popularizarea lui. Introduce studiul trompetei piccolo si a muzicii baroce la trompeta. Practica, de asemenea, post-bop-ul, dar si jazz.

 

Clark Terry (1920 – 2015, de origine american)

Cu o indelungata cariera muzicala, pe parcursul a 70 de ani, a lasat in urma un material valoros, fiind educator, compozitor si trompetist, pionier al introduceri flugerhorn-ului in muzica de jazz, cu un bogat repertoriu in swing si bebop.

 

Freddie Hubbard (1938 – 2008, de origine american)

A performant ca si trompetist in mai multe genuri muzicale precum: bebop, hard bop si post bop, cu un ton inconfundabil, cu un sunet propriu bine conturat, fiind un model pentru multi artisti de seama.

 

Louis Armstrong (1901 – 1971, de origine american)

O figura marcanta, avand o mare contributie in dezvoltarea si promovarea jazz-ului intre anii 1920 – 1930, fiind unul dintre cei mai mari exponenti ai stilului New Orleans. Compozitor si trompetist de valoare, isi va pune amprenta asupra multor generatii de instrumentisti, fiind un nume binecunoscut in muzica.

 

 

Miles Davis (1926 – 1991, de origine american)

Cunoscut trompetist si compozitor de jazz, artistul isi va gasi locul bine stabilit in istorie, fiind un inovator, cu o personalitate puternica. A abordat o gama larga de stiluri de la bebop, la cool jazz si modal jazz, si contribuie la dezvoltarea stilului fusion.  Are un rol important asupra modificarii structurii de jazz, ce conduc la inlocuirea functiei armonice cu game melodice, accentuate, ca punct central in compozitii si interpretare. 

 

Sergei Nakariakov (nascut in 1977, in Rusia)

S-a facut remarcat inca de tanar, datorita interpretariilor de exceptie la trompeta a unor lucrari clasice de mare virtuozitate, avand inregistrari cu muzica unor mari compozitori precum: J. Haydn, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, P. I. Ceaikovski, M. Ravel etc.

 

Randy Brecker (nascut in 1945, in America)

Compozitor si trompetist de renume, artistul are un repertoriu bogat, abordand mai multe genuri muzicale precum: jazz, jazz fusion, funk, r&b, rock, cantand alaturi de mari artisti ai vremii, si imbagatind linia melodica cu sunetul liric si cald, fara egal, al instrumentului sau.

 

Lee Morgan (1938 – 1972, de origine american)

A avut un rol important in lumea muzicala a anilor 60, fiind o figura remarcanta in bebop, membru initial al unor orchestre de seama, dupa care se lanseaza in cariera solo. Compozitor si trompetist de inalta tinuta, se remarca in jazz, pop, r&b.

 

Al Hirt (1922 – 1999, de origine american)

Familiarizat inca de mic cu studiul trompetei, inca de la varsta de 6 ani, evolueaza de-a lungul timpului in formatii mari de swing, diverse grupuri de Dixieland, facandu-se remarcat datorita un dexteritati de mare virtuozitate si un ton extrem de fin. Temele sale sunt printre cele mai cunoscute, fiind des utilizate ca si coloana sonora in diferite emisiuni si filme.

 

Lew Soloff (1944 – 2015, de origine american)

A cantat alaturi de mari orchestre in intreaga lume si s-a facut remarcat deoarece face parte dintr-o elita stransa de trompetisti care pot canta lucrari dificile, foarte solicitante din punct de vedere tehnic, cu solouri de mare inspiratie, din muzica baroca, clasica, de camera.

 

 

Alison Balsom (nascuta in 1978, in Anglia)

Una dintre putinele femei care a acces la un loc inalt in topul celor mai buni trompetisti ai tuturor timpurilor, artista abordeaza cu precadere genul clasic, dar se implica si ca educator, organizator, producator, curator si solist, pentru a promova trompeta englezeasca. Are numeroase inregistrari alaturi de orchestre clasice de renume, fiind si laureata a mai multe premii la nivel mondial. 

Indiferent ce tip de tompeta (aici o lista comparativa) ai ales sa folosesti, cromatica cu pistoane sau cu ventile, acordata in si bemol sau do, supraacuta, acuta, alto sau bas, asculta instrumetisti celebri care au facut istorie la acest minunat instrument, pentru a putea sa-ti dezvolti abilitatile tehnice de interpretare, sa-ti gasesti un stil propriu pentru a te putea exprima si pentru a deveni un cat mai bun instrumentist. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Trompete – Opinii si Recenzii in 2021

 

Trompeta se numara cu siguranta printre cele mai cunoscute instrumente muzicale de suflat si reprezinta pasiunea multor interpreti talentati si tineri care doresc sa imbratiseze o cariera muzicala. Daca te numeri printre profesionistii domeniului, stii deja cu siguranta tot ce trebuie pentru a cumpara un instrument potrivit si de calitate. Pentru incepatori, lucrurile nu sunt insa atat de simple, motiv pentru care le venim in intampinare cu cateva sugestii si recomandari. Daca ai inceput sa studiezi de curand acest instrument sau ai deja ceva experienta si cauti un model de calitate, care sa se incadreze intr-un buget rezonabil, iti recomandam Roy Benson TR-101 Student. Pentru cei care cauta o versiune care ofera caracteristici premium, la un pret accesibil, propunem ca alternativa Yamaha YTR-2330.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Roy Benson TR-101 Student
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model in si-bemol, compatibil cu o varietate de stiluri de muzica, potrivit atat pentru incepatori, cat si pentru cei care au deja experienta in folosirea acestui instrument. Este confectionat din alama, cu pistoane rezistente din otel inoxidabil si este livrat impreuna cu toc dreptunghiular, pentru depozitare in cele mai bune conditii.

Face parte dintre instrumentele finisate cu lac, care sustin mai putin vibratiile decat cele placate.

Este un produs de calitate, disponibil la un pret accesibil, care asigura sustinerea tehnica necesara celor care nu isi permit performantele unui model de nivel profesional.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha YTR-2330
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca vrei sa cumperi o varianta pentru incepatori, pe care sa nu o inlcouiesti prea curand, iti recomandam acest model in si-bemol, cu diametru interior mediu, comercializat impreuna cu mustiuc si toc. Include doua valve de apa si pistoane confectionate din monel, aliaj care asigura o durabilitate superioara altor materiale.

Pentru ca instrumentul este realizat din materiale de calitate inalta, necesita o investitie mai mare decat alte versiuni din aceeasi categorie.

Trompeta din alama galbena, recomandata pentru interpretii de nivel incepator sau intermediar, care doresc sa cumpere un produs de calitate.

A 3-a Optiune!

J.Michael TR-200
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pe langa pretul accesibil, potrivit pentru o varietate de bugete, acest instrument iti pune la dispozitie tonalitate in si-bemol si diametru interior mediu, care te provoaca sa iti dezvolti suflul inca de la primele exercitii. Structura include inel detsabil pentru deget si tras din nichel argintat, iar pentru a-ti fi usor sa o transporti, pachetul include de asemenea si un toc semi-rigid.

Este o versiune dedicata incepatorilor, care ofera elementele necesare dezvoltarii abilitatilor de baza, dar mai putin potrivita pentru profesionisti.

Trompeta accesibila, ideala pentru cei care incep sa studieze acest instrument, cu care poti interpreta o varietate de stiluri muzicale.

 

 

Pareri despre cele mai bune trompete

Daca te-ai decis sa achizitionezi o trompeta si esti la prima alegere de acest fel, optiunile diverse existente in magazine te pot pune in incurcatura. Pentru a-ti forma rapid o parere despre modelele pe care le ai la dispozitie, ca nivel de performanta si buget implicat, consulta exemplele de mai jos, selectate pe baza popularitatii lor.

 

 

Trompeta:

 

Roy Benson TR-101 Student

 

Este un model de trompeta in si-bemol (Bb) recomandat pentru studentii care doresc sa aiba la dispozitie un instrument cu diametru mediu – mare, care permite generarea de sunete clare si puternice. Iti atragem insa atentia ca aceasta caracteristica inseamna ca vei avea nevoie de mai putin mai multa forta si suflu decat pentru modelele cu diametru interior mic.

Palnia si teava sunt confectionate din alama, iar pistoanele din otel inoxidabil, cu rezistenta buna in timp. Suprafata este finisata cu lac, pentru a asigura protectie la coroziune si a preveni uzura determinata de actiunea prafului si a impuritatilor din aer. Face parte din categoria modelelor standard, cu trei pistoane, si cantareste 1.05kg.

Pentru confortul utilizatorului si intretinerea corecta a produsului, trompeta este livrata impreuna cu toc dreptunghiular care se poate purta ca rucsac, pentru depozitare si transport facil. Orice versiune si-bemol poate fi considerata una dintre cele mai bune trompete in ceea ce priveste accesibilitatea partiturilor disponibile in mediul online pentru piese din variate stiluri muzicale.

 

 

 

Lucien TR-6330 

 

Preferi sa cumperi o varianta care este insotita de geanta pentru depozitare si transport? Poti lua in considerare si modelul Lucien TR-6330. Face parte din categoria optiunilor si-bemol, ceea ce inseamna ca iti va fi usor sa o folosesti pentru a invata primele note sau pentru a-ti desavarsi cunostintele. Poate fi de asemenea utilizata pentru a interpreta stiluri de muzica diferite, fiind mai adaptabila decat alte variante.

Este prevazuta cu trei pistoane verticale si doua valve si iti pune la dispozitie inel pentru deget la nivelului trasului 2. Produsul este de asemenea insotit de un mustiuc argintat 7C, deci nu va fi nevoie sa cumperi unul separat.

Suprafata este acoperita cu lac auriu, oferindu-i o rezistenta mai buna la coroziune si un aspect placut si elegant. Produce sunete clare, ascutite, puternice si se numara printre modelele de trompete ieftine si bune, pe care le poti folosi pentru a-ti exersa abilitatile. Geanta inclusa in pachet este confectionata din ABS rezistent, are culoare neagra si maner confortabil.

 

 

 

 

Trompeta Yamaha:

 

Yamaha YTR-2330 

 

Pentru cei care doresc sa achizitioneze un instrument de calitate, care sa ofere posibilitatea generarii de sunete puternice si clare, recomandam aceasta trompeta Yamaha YTR-2330. Este succesorul modelului YTR-1335 si pune la dispozitie o palnie de 123mm, confectionata din doua bucati, si doua valve de apa, pentru eliminarea salivei care se colecteaza in interior.

Pistoanele sunt confectionate din monel, aliaj utilizat la modelele premium, mai rezistent si mai stabil decat alternativele din inox sau nichel. Trompeta este realizata din alama galbena, material care iti ofera un sunet inalt si puternic si este finisata cu lac auriu.

Diametrul interior este mediu, de 11.65mm, care ofera un echilibru optim intre puterea sunetului generat si efortul necesar pentru a-l crea. Impreuna cu trompeta vei primi, ca accesorii utile, mustiuc si toc pentru depozitare si transport, sub forma de geanta, cu buzunar exterior pentru pastrarea partiturilor, manere rezistente si curea pentru umar.

 

 

 

 

Trompeta si-bemol:

 

J.Michael TR-200

 

Din categoria modelelor in si-bemol, cea mai populara si mai usor de adaptat diferitelor stiluri muzicale, am inclus in lista de propuneri si aceasta versiune marca J. Michael. Este o trompeta la pret bun din categoria celor disponibile pentru persoanele care sunt la primii pasi in deprinderea acestui instrument, oferindu-ti toate caracteristicile necesare pentru a te pregati de performanta.

Structura include tub vibrator cu diametrul interior de 11.7mm, ceea ce inseamna ca te afli in zona medie a optiunilor disponibile, din acest punct de vedere. Acest parametru iti mai spune si ca vei avea nevoie de ceva mai multa forta de suflu decat pentru alternativele mici, dar si ca vei fi rasplatit cu un sunet clar si puternic, eliberat prin palnia de 122mm.

Trasurile sunt realizate din nichel argintat si ai in plus la indemana, inel pentru deget, detasabil, care iti asigura confortul in timpul interpretarii. Este finisata cu lac transparent, lasand la vedere culoarea naturala a alamei si vine impreuna cu un toc semi-rigid, inclus in pachetul de livrare.

 

 

 

Bach Prelude TR-65

 

Potrivita pentru toate nivelurile de experienta si interpretare, aceasta trompeta si-bemol se numara printre optiunile pe care este bine sa le ai in vedere, daca vrei un instrument pe care sa il folosesti pentru o perioada lunga de timp. Include trei pistoane din otel inoxidabil, cu inel ajustabil la al treilea tras si carlig pentru deget in dreptul celei de-a doua valve.

Din punctul de vedere al diametrului interior, face parte dintre variantele medii, cu aleza de 11.66mm, sistemul fiind completat de o palnie de 11.9cm. Structura contine de asemenea doua valve de apa, care permit eliminarea lichidului in exces.

Teava principala este realizata din alama rosie, iar difuzorul din nichel argintat. Instrumentul vine dotat cu mustiuc original Vincent Bach 7C. Pe lista accesoriilor incluse alaturi de produs vei gasi ulei pentru intretinerea valvelor si etui de transport, confortabil si usor de folosit, cu design care permite utilizare si sub forma de rucsac.

 

 

 

 

Trompeta jucarie:

 

Bontempi 3831

 

Acest produs este o trompeta de jucarie, ideala pentru copiii mai mari de 3ani, la a caror dezvoltare armonioasa contribuie prin stimularea intelegerii muzicii si ritmului, imbunatatirea creativitatii, a atentiei si abilitatilor sociale. Utilizarea sa ajuta, intr-o forma vesela si antrenanta, la dezvoltarea coordonarii miscarilor fine si la asocierea dintre actiunile motorii si stimuli auditivi.

Instrumentul este realizat din plastic rezistent, finisat intr-o nuanta placuta de argintiu, care ii confera un aspect autentic si interesant. Este prevazuta cu patru pistoane, cu butoane colorate, pentru a fi cat mai atragatoare pentru cel mic si mai usor de retinut.

Are lungimea de 37cm, fiind destul de usor de tinut si folosit, chiar si de catre cei mai mici dintre muzicieni si este un cadou potrivit atat pentru fetite, cat si pentru baieti. Structura din plastic face ca produsul sa fie suficient de rezistent la micile accidente specifice varstei, astfel incat copilul sa se bucure de el pentru mult timp.

 

 

 

 

Mustiuc trompeta:

 

Gewa 7C Trumpet

 

Daca doresti sa cumperi separat un mustiuc pentru trompeta, iti propunem aceasta versiune 7C de la Gewa. Este o varianta potrivita pentru incepatori, cu adancime medie a cupei si janta cu deschidere medie.

Are diametrul interior de 16.20mm si este potrivita pentru persoanele care nu sunt foarte familiarizate cu acest instrument, fiind deci recomandata pentru incepatori. Orientativ, iti mai putem spune ca are dimensiunile de 9.2 x 3.2 x 3cm, greutatea de 99.8g si este placata cu argint.

 

 

 

 

 

 

 

Partituri trompeta:

 

Trumpet Play-Along Volume 6: Miles Davis

 

Interpretii pasionati de stilul lui Miles Davis vor aprecia cu siguranta aceasta colectie de 8 partituri pentru trompeta, care le vor da ocazia sa cante unele dintre cele mai cunoscute piese ale artistului. Pe lista melodiile se afla titluri precum Summertime, Doxy, Blackbird si Bye Bye.

Pe langa partiturile incluse, produsul iti mai ofera acces online la piese demonstrative, pe care le poti asculta pentru a-ti stabili un model al modului in care ar trebui sa sune piesele. Pe lista beneficiilor oferite se mai numara si melodii de acompaniament, la care ai acces tot prin intermediul internetului.

 

 

 

 

 

 

Microfon trompeta:

 

Audio-Technica ATM350cW Universa 

 

Ai nevoie de un microfon pentru trompeta care sa te ajute sa captezi sunetele pentru inregistrare sau amplificare? Iti recomandam acest model condensator, de tip cardioid, cu frecventa audio intre 40 si 20000Hz, conceput special pentru instrumente de suflat.

Este o versiune mono si nu include interfata digitala, dar iti ofera un raspuns in frecventa foarte bun, la presiuni sonore ridicate. Include conector de iesire tip HRS, prevazut cu patru pini si ofera compatibilitate cu toate transmitatoarele din gama UniPak a marcii AudioTehnica.

Pachetul de livrare include, in plus, brat flexibil pentru sustinere, cu montura universala si velcro, si o geanta cu structura rigida, care asigura cele mai bune conditii de depozitare si transport.

 

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

Atat tonurile pe care le poate genera un astfel de instrument, cat si usurinta cu care notele pot fi controlate, depind de multi factori printre care se numara materialul din care este confectionata trompeta, finisajul, diametrul tubulaturii, stuctura clopotului si alte elemente de acest tip.

Acest ghid are rolul de a te ajuta sa evaluezi usor produsele care te intereseaza, astfel incat sa poti alege corect cea mai buna trompeta pentru stilul tau.

 

 

Material: Impreuna cu forma acestui instrument si lungimea tubului, calitatea materialului din care este confectionat influenteaza semnificativ timbrul sunetelor create.

Cel mai popular este alama, care reprezinta un aliaj din cupru si zinc, utilizat de mult timp pentru construirea de trompete, apreciat pentru aspectul placut si rezistenta ridicata la coroziune. Nu toate alamele sunt insa la fel si raportul zinc/cupru determina profile sonore diferite.

Astfel, alama galbena, care contine 70% cupru si 30%zinc, genereaza un sunet inalt, luminos, cu multa forta, in timp ce alama aurie, formata din 95%cupru si 15%zinc produce un timbru mai bogat.

Vei mai gasi de asemenea in magazine si modele de trompete, la preturi bune, cu aspect ceva mai arginitiu si finisaj lucios, care contine in plus si nichel. Aceasta combinatie ofera cea mai buna rezistenta la rugina si genereaza sunete profunde si pline.

 

Finisaje: Suprafata instrumentului este fie lacuita, fie placata, pentru protectie impotriva ruginii si murdariei. La fel ca materialul din care este construita trompeta, si finisajul influenteaza calitatea sunetului obtinut.

Poti alege intre modele acoperite cu lac auriu, care produc unde sonore ascutite si puternice, in timp ce cel transparent are o acustica clara, moale, plina de substanta.

Versiunile placate cu aur creeaza sunete mai delicate decat cele generate de variantele placate cu argint, pe care numeroase pareri despre cele mai bune trompete le recomanda daca cauti o tonalitate vesela si energica.

 

 

Tipuri de trompeta: Exista mai multe tipuri de trompete intre care va trebui sa alegi, in functie de nivelul tau de experienta si stilul de muzica preferat. Cele mai populare versiuni sunt cele Bb (si-bemol), care ofera o tonalitate calda, care se integreaza usor in diverse compozitii si permite folosirea in aproape orice stil de muzica, de la arii clasice, la piese pop si jazz.

Urmatorul model ca nivel de utilizare este cel de tip C (Do), frecvent in orchestre, in asociere cu versiunile Bb. Cu un ton mai sus decat trompetele Bb, trompeta C are corpul ceva mai mic, care ii confera o sonoritate mai inalta. Se numara printre optiunile preferate de interpretii experimentati, care doresc sa isi extinda abilitatile.

Daca ai dat peste o trompeta ieftina si buna, din categoria celor de tip E(Mi), este bine sa stii ca este un model specializat, folosit pentru a interpreta compozitii pentru orchestra, in care tonurile inalte ajuta la imbunatatirea acuratetii sunetului.

Versiunile piccolo lucreaza pe o octava mai sus decat instrumentele Bb si includ aproape intotdeauna o clapa suplimentara si o a patra valva, care ofera trompetei mai multa flexibilitate, apreciata de profesionisti.

Mai poti opta de asemenea pentru un model de buzunar, al carui tub este curbat astfel incat sa ocupe cat mai putin loc. Aceasta varianta este preferata de cei care calatoresc mult si au nevoie de un instrument usor de transportat, insa nu este recomandat pentru incepatori sau cei care doresc sa-si perfectioneze interpretarea, nefiind gandita pentru performanta.

 

Diametrul: Volumul de aer care poate trece prin tubulatura vibratorie a trompetei influenteaza puterea sunetului si este la randul sau determinat de diametrul tubului in dreptul celei de-a doua valve.

Majoritatea optiunilor se incadreza intre 11.43mm si 11.98mm (mic/small – 11.43mm, mediu – 11.65mm, mare – 11.85mm si XL – 11.98mm). Modelele cu tub mai ingust sunt recomandate pentru incepatori, pentru ca necesita mai putina forta in crearea sunetului.

 

 

Nivelul de experienta: Daca esti la primele lectii, iti recomandam sa iei in considerare o trompeta, la un pret bun, din categoria optiunilor pentru incepatori. Aceste modele sunt concepute astfel incat sa fie disponibile la un pret accesibil, sa reziste in conditiile in care sunt folosite de o persoane care nu stie exact cum sa le intretina si sa fie usor de folosit.

Variantele pentru intermediari ofera caracteristici tehnice mai performante persoanelor care stiu deja sa cante la trompeta si cauta un model care sa le permita sa exerseze acorduri de finete, fara a fi nevoie sa plateasca costurile destul de mari ale unui model profesional. Acesta din urma include materiale de cea mai buna calitate, iar unele aspecte sunt finisate manual pentru a oferi cel mai bun sunet.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Gasesc online muzica la trompeta si saxofon? Ce spune legea copyright-ului?

Exista site-uri suficient de multe care pun la dispozitie muzica pentru aceste instrumente, incat sa poti fi sigur ca ai de unde sa obtii partituri pentru a exersa. Conform legii copyrightului este legal sa achizitionezi astfel de materiale de la surse care au dreptul de a le comercializa si sa detii un exemplar al partiturii, fie in forma listat, fie in forma electronica, pe laptop.

Variantele care se descarca gratuit sunt la limita legii, incadrandu-se in aceeasi categorie cu filmele si clipurile video, care se vehiculeaza in mediul virtual fara un control al provenientei si modului de folosire.

 

 

Iti atragem insa atentia ca, o data achizitionata, o astfel de partitura poate fi folosita doar in folosul personal, pentru scoala sau pentru a interpreta in fata familiei sau prietenilor. Odata ce reprezentatiile tale devin publice sau reprezinta, in orice mod, o sursa de venit, intri intr-o alta categorie de drepturi care nu sunt de regula atasate produselor vandute online.

 

Care sunt cele mai cunoscute partituri pentru trompeta?

Printre cele mai cunoscute partituri pe care cei pasionati de acest instrument obisnuiesc sa le includa pe lista pieselor invatate se numara La vie en Rose – Edith Piaf, What a wonderful world – Louis Armstrong, Fly Me to the Moon – Frank Sinatra, All you need is love – The Beatles, Yellow Submarine – The Beatles, The Pink Panther – The Pink Panther, Bohemian Rhapsody – Queen, Boogie Woogie Bugle Boy – The Andrews Sisters.

Cat de devreme trebuie luate lectiile de trompeta? Cand e prea tarziu sa incep?

Pentru performanta, specialistii recomanda ca varsta de incepere a studierii unui instrument muzical de tipul trompetei, intervalul 5 – 6ani. Este o perioada in care copilul prinde foarte usor notiunile si are gandirea si motricitatea fina suficient dezvoltate pentru a invata elementele implicate in interpretarea dupa o partitura.

Nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa canti la trompeta, mai ales daca faci acest lucru pentru propria ta placere, si nu neaparat pentru a performa.

 

 

 

Notiuni esentiale despre trompeta

 

Trompeta se numara printre instrumentele muzicale cu cea mai spectaculoasa evolutie, ajungand de la formele naturale, dificil de controlat, pana la modelele moderne de astazi, care se transforma in mainile unor virtuosi ai jazz-ului in adevarate opere de arta. Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le cunosti, daca te intereseaza un astfel de produs.

 

 

Forma si structura

Trompeta este un instrument de suflat, cu tub indoit de doua ori, in forma lunguiata, spre deosebire de corn, care este rotund, spiralat. Printre elementele structurale importante se numara piesa pentru gura, difuzorul, tubul principal, pistoanele, valvele de apa si palnia.

 

Tipuri

Cele mai populare si mai folosite modele include varianta in do, cu tub mai ingust, caracter mai mobil si ton mai inalt si trompeta in si-bemol, recomandata pentru etapele de inceput, datorita adaptabilitatii la o varietate de stiluri. Timbrul acestui instrument este considerat ca unul dintre cele mai puternice in cadrul orchestrei.

 

Accesorii

Unele trompete sunt comercializate fara piesa de gura, ceea ce inseamna ca va trebui sa achizitionezi una daca nu ai deja. In ciuda parametrilor tehnici prezentati pe site-urile care le comercializeaza, vei gasi modelul potrivit doar testand mai multe. Incepe cu o versiune generica – cei mai multi specialiti recomanda modelele 3C, cu adancime si deschidere medie.

Vei mai avea de asemenea nevoie si de un toc sau o geanta in care sa iti pastrezi instrumentul, protejat de praf si umezeala si ulei pentru procesul periodic de intretinere.

 

 

Intretinere

Pentru a functiona cat mai bine pentru o perioada lunga de timp, trompeta are nevoie de intretinere corecta. Procesul presupune uscarea si ungerea cu ulei a valvelor in fiecare saptamana, pentru a-si mentine mobilitatea, si igienizarea piesei de gura, pe care este bine sa o folosesti doar tu.

O data pe luna este bine sa clatesti instrumentul cu apa calduta, nu fierbinte, pentru a nu afecta finisajul. Desfa valvele si butoanele inferioare si curata interiorul folosind o carpa uscata. Prinde apoi la loc capacele, aplicand un strat subtire de ulei si pe ele pentru a nu se intepeni.

Pentru a o mentine in cea mai buna stare este bine sa apelezi la serviciile unui profesionist la 18 – 24 luni de folosire, in special daca ai un model mai scump, precum o o versiune premium de trompeta Yamaha sau o Monette ori Harrelson.