
Ti-ai cumparat deja un instrument si doresti sa fii pregatit cand iei prima lectie? Ti se poate parea prea complicat sau coplesitor sa inveti sa canti la acordeon, cand il iei pentru prima oara in maini? Iata cateva lucruri ce te-ar putea ajuta sa ai succes si sa prinzi incredere in fortele proprii.
La inceput, ai putea crede ca ai nevoie de numeroase cunostinte in domeniul muzical inainte de a pune pentru prima oara mana pe un instrument precum acordeonul. Lucrurile nu sunt atat de complicate precum par, trebuindu-ti doar timp, cateva sfaturi si aparatul potrivit, care sa iti faca studiul mai putin complicat.
Contents
Alegerea tipului de acordeon dorit
Exista numeroase tipuri de instrument ce pot fi incercate, unele fiind mai potrivite incepatorilor decat altele. Cu cat ai mai multe informatii la indemana inainte de a achizitiona unul, cu atat mai usor iti va fi, mai apoi, sa inveti sa canti.
Cele mai potrivite pentru novici sunt acordeoanele cu clape si nu cele doar cu butoane. Din fericire, reprezinta si cele mai populare si des intalnite aparate, avand o forma portabila si multe optiuni specifice pianelor, precum redarea melodiilor, a liniilor de bas sau acordurilor. Pe dreapta, au intre 25 si 45 clape iar in stanga folosesc butoane ce redau diferite sunete.
“Asezonarea” cu butoanele si clapele
Fiecare parte mobila a acordeonului este importanta, motiv pentru care iti va fi util sa te familiarizezi cu locatia acestora. Vei observa si exersa la clape si butoanele de registru, care schimba tonul de la jos, de bas, pana la cel inalt. Vei observa cum functioneaza burduful, gratie caruia este produs sunetul, si anciile care permit aerului sa circule.
Nu uita de bretele, cea mai importanta pentru o persoana dreptace fiind cea din dreapta, care ajuta la fixarea instrumentului pe piept.
Alege marimea corecta
Daca un copil este cel care invata, instrumentul ar trebui sa fie mai mic decat in cazul unui adult, deoarece forma mainii si a corpului vor fi diferite.
Pentru copii sunt de ajuns modelele cu 12 butoane de bas si 25 de sunete inalte, in timp ce pentru adolescenti vor fi indicate modelele cu 48 butoane de bas si 26 clape. Acest tip de produs este relativ usor de manevrat si capabil de o varietate de sunete, aratandu-se util chiar si celor care au deja cateva lectii bune la bord si nu mai sunt chiar invatacei.
Cum tii acordeonul
Pentru prima oara, vei pune instrumentul pe piept cu butoanele si clapele in fata, deoarece bratul tau stang se va misca pe verticala si orizontala, in timp ce cel drept se va misca doar pe verticala. Dar, mai intai, il vei tine si te vei obisnui cu greutatea si forma sa.
Poti sta jos sau in picioare cand faci asta, fiind esential sa fii confortabil si sa ai incredere in fortele proprii, asa ca iti va fi util sa incerci mai multe pozitii pana cand o gasesti pe cea mai potrivita.
Este important sa stai drept, postura avand o valenta esentiala cand canti la un astfel de instrument. Incordarea si aplecarea vor aduce greseli in practica. Pentru ca e relativ mare si necesita familiaritate cand este manevrat, trebuie sa te obisnuiesti cu el. Cu cat esti capabil sa iti tii echilibrul, cu atat mai mult vei tine greutatea acordeonului pe tine, si vei obtine control.
Vei folosi bretelele si vei “imbraca” instrumentul, tinandu-l ca si cum ai pune un rucsac invers. Clapele se afla in dreapta si butoanele in stanga, mana stanga aflandu-se sub breteaua de bas, adica cea mica din aceeasi parte. Foloseste rotita din stanga pentru a ajusta baretele in asa fel incat sa iti stea confortabil pe corp si sa nu se miste. In cazul in care ai nevoie de ajutor, incearca o bretea ajutatoare pentru spate.
Primele jocuri cu clapele si butoanele
Primul lucru pe care il vei face este sa tii incheietura paralela cu claviatura, fara a ti-o indoi, tinand cotul aproape de corp, desi poate parea ciudat la inceput deoarece, astfel, vei avea o acuratete mai mare la apasarea clapelor si nu vei amorti.
Mana stanga se trece prin chinga de sub butonul de pe placa de bas pentru a-ti putea misca mana mai usor printre butoane. Apesi butonul din stanga, de langa chinga (valva de aer) incet, tragand de instrument cu mana stanga pentru ca aerul sa intre in burduf.
Mai intai, vei incerca sa vezi cum suna butoanele de bas, pentru a le invata pozitia, in timp. Incearca sa nu te uiti unde apesi, pentru ca nici nu vei vedea foarte bine ce faci, daca esti in pozitia corecta. Este evident ca iti va fi dificil la inceput, dar vei invata pozitia fiecarui grup de sunete pe masura ce le folosesti.
La inceput, te vor interesa primele doua sau trei randuri de butoane, cautand nota Do de jos, pe care o gasesti pe randurile de deasupra. Pui aratatorul pe acest buton si apesi butonul Do Major, de langa el, cu degetul mare. Apesi butoanele alternativ si tragi burduful pentru a produce un sunet. Poti exersa un ritm de vals in acest fel, cu Do si Do Major Do Major.
Trebuie sa stii din start ca nu va fi usor sa canti la acordeon chiar si un cantec foarte simplu. E mai facil sa inveti sa canti la tobe, sa ajungi sa lucrezi cu o consola DJ sau chiar folosirea unei statii walkie talkie profesionale. Nu dispera, caci doar exercitiul constant o sa te familiarizeze cu claviatura, astfel incat sa poti spune ca reproduci un pasaj muzical cu fidelitate.
La claviatura
Do este prima clapa ce merita stiuta, aceasta fiind de culoare alba, alaturi si deasupra celor doua clape negre. Se extinde burduful si il strangi incetisor la loc, apasand prima clapa Do, dupa care treci la clapa urmatoare si repeti largirea si strangerea burdufului, repetand pasul cu fiecare clapa alba pentru a invata gama de baza.
Poti face un acord apasand cu degetul mare Do, cu cel mic Sol si cu un al treilea deget Mi. In acest sens, te va ajuta si profesorul de muzica sau chiar filmuletele pe care le poti gasi la o simpla cautare online, daca esti interesat sa inveti singur tehnicile de baza.
Dupa cum poti vedea, cantatul la acordeon nu este atat de dificil precum pare la prima vedere, necesitand timp pentru a te obisnui cu pozitia clapelor si a butoanelor, precum si cu manipularea aerului prin burduf. Initial, coordonarea poate fi dificila, asa ca iti va fi de folos sa te familiarizezi cu pozitia fiecarei parti mobile.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
November 13, 2021 at 2:46 pm
Am avut ocazia sa invat la acordeon dar din diferite situatii am sistat iar acuma la ceu 45 de ani ai mei ma bate gind sa reincep aceasta stiu ca in viata nimic nu este usor fara ore petrecute cu un profersor su tine si acordeonul tau care va fii parte din tine plus ca nu pot sta pe scaund cind ascult pe youtube anumiti acordionisti .Doamne Ajuta Ionut Bihor Beius
Raspunde
November 23, 2021 at 10:18 am
Buna ziua,
Va uram mult succes la repetitii!
Raspunde