
Avand in vedere ca exista nenumarate studii care arata ca invatarea unui instrument de la varste fragede are o influenta buna in dezvoltarea copilului, ajutand la consolidarea disciplinei si a perseverentei, dezvoltarea inteligentei etc., este bine sa te orientezi si tu spre acest lucru.
Contents
De ce chitara?
Chitara este un instrument fascinant si atractiv ce poate fi insusit la orice varsta, atat pentru placerea personala, pentru a te destinde si relaxa impreuna cu prietenii si familia, cat si la nivel profesional. Este mai facil de invatat decat alte instrumente, avand un numar mai redus de corzi si, de asemenea, gasesti instrumente pe diferite marimi pentru a fi potrivite in functie de varsta. Este facil de transportat si poti sa repeti acasa, ceea ce il ajuta pe cel mic sa invete mai repede.
Care este varsta potrivita?
Cu un profesor particular poti sa incepi studiul de la varsta de 4 – 5 ani, dar cele mai multe cluburi au un nivel mai ridicat de la 7 ani sau chiar 10 ani. In functie de varsta copilului metoda de predare este cel mai important aspect, pentru a reusi sa il tii atent si captivat, sa nu resimta oboseala si sa isi piarda interesul pentru studiu.
Astfel, lectiile trebuie sa fie cat mai scurte, de maxim 50 de minute, cu pauze la 15 – 20 de minute, la varsta de 4 – 5 ani puterea de concentrare a celui mic fiind de maxim 15 minute. In pauze se poate dezvolta auzul muzical si se pot face mici exercitii de miscare. La aceste varste fragede, copiii pot avea rezultate uimitoare si este bine sa le dezvolti dragostea fata de instrument.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca?
Pentru a incepe primele lectii de chitara cel mic ar trebui sa indeplineasca 3 conditii mai relevante cum ar fi:
Sa fie confortabil cand tine chitara in mana – astfel trebuie sa alegi un instrument pe masura lui si poti alege: chitara 1/4 – pentru copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani, ce au o inaltime de 1 – 1,3 m; chitara de 1/2 – ce se adreseaza celor cu varsta cuprinsa intre 7 – 9 ani, inaltime 1,30 – 1,45 m; chitara 3/4 – pentru copii de 9 – 11 ani, ce au o inaltime de 1,45 – 1,55 m; chitara 7/8 – destinata celor mai marisori cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani, cu o inaltime intre 1,55 – 1,66 m si pentru cei mai mari de 13 ani, cu o inaltime de peste 1,66 poti alege o chitara pentru adulti de 4/4.
Sa aiba degetele suficient de puternice pentru a apasa pe corzi – este nevoie de multa forta in degete pentru a putea canta la chitara. Cel mai indicat pentru cei mici este sa alegi o chitara clasica cu corzi mai moi care sa nu ii solicite mult degetele si sa nu il raneasca, sau un model cu corzi metalice (acustica sau electrica), pe care sa cante cu ajutorul unei pene.
Pentru cei mici poate fi o optiune buna o chitara electrica, fiind mai usor de invatat fata de una acustica, cu un corp mai mic si mai comod, cu gatul si corzile mai subtiri.
Sa fie entuziasmat de invatarea unui instrument si sa ii placa muzica in general – fiind un instrument destul de complex, unde ai nevoie de o postura corecta si multa rabdare pentru a-ti insusi primele notiuni, avand un parcurs destul de lung pana sa poti interpreta primele melodii, copilul trebuie sa iubeasca muzica pentru a nu-si pierde interesul.
Cum trebuie sa decurga lectiile?
Cel mai indicat este sa optezi pentru profesor individual, chiar si in cadrul cluburilor care sa se adapteze pe abilitatile si temperamentul celui mic, sa reuseasca sa ii capteze atentia si sa gaseasca metodele cele mai eficiente de invatare.
Pentru cei mai mici doritori sa invete sa cante la chitara este potrivita metoda Suzuki care are la baza diferite tehnici bazate pe jocuri, dezvoltarea auzului, sunt interactive, profesorul introducand incet, incet, notiuni teoretice.
Cum aleg instrumentul?
Pe langa marimea corecta pe care o alegi in functie de varsta copilului si de inaltime, mai sunt cateva aspecte de care este bine sa tii seama.
La achizitionare, mai ales daca optezi sa faci cumparaturile din mediul online, de la magazinele virtuale de specialitate sau la mana a doua, cel mai bine este sa fie prezent si cel mic, pentru a alege culoarea, forma etc., care chiar daca nu au relevanta pentru interpretare, conteaza pentru placerea interpretului.
De asemenea, daca are o trupa favorita, poti cauta modele care sunt asemanatoare cu preferatul copilului, care il va impulsiona sa aiba rezultate bune. Husa poate fi aleasa tot impreuna cu cel mic, fiind utila pentru transport.
Cum il determini sa repete acasa?
Pentru a avea rezultate cat mai bune, pe langa lectiile propriu zise de chitara cu un profesor este foarte important sa studieze si acasa. Astfel pentru a-l impusiona iti oferim cateva mici trucuri care te pot ajuta.
Cumpara un stativ de perete sau pentru birou de care sa agati chitara, la vedere si la indemana, accesibil pentru cel mic. Incurajeaza-l sa repete ori de cate ori isi doreste, dar stabileste si un program de jumatate de ora pe zi pentru a stabili o rutina si pentru a repeta ceea ce a invatat la lectie.
Daca vezi ca are dorinta sa studieze cel mai bine este sa nu il intrerupi si sa nu ii distragi atentia. Chiar daca face greseli, ceea ce este normal in procesul de invatare, este bine sa il incurajezi si sa nu il critici, corectarea interpretarii fiind mai bine sa fie realizata de catre profesor.
De cele mai multe ori copilul are nevoie de aprecierea si incurajarea ta, asa ca la final poti sa il aplauzi si sa ii lauzi prestatia. De cate ori merge in vacante, in tabere sau excursii este bine sa ii dai chitara cu el, pentru a se obisnui cu prestatii si in alt mediu.
Indiferent ca alegi un club sau profesor particular, este bine sa iti sustii copilul si sa il incurajezi, sa il determini sa treaca peste momentele mai grele si de descurajare, sa il impulsionezi sa participe la tot felul de evenimente care il vor dezvolta si ii vor creste increderea in el.
Vrei sa afli mai multe? – Aici si lectii de chitara online!
Lasa un comentariu
2 Comentarii
February 5, 2021 at 7:35 am
o informaţie foarte utilă
Raspunde
February 5, 2021 at 8:12 am
Salut, Tamara,
Multumesc mult pentru feedback!
Numai bine!
Raspunde