Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Pionierul chitarii electrice Gibson, Les Paul, a fost un adevarat inventator care a schimbat modul in care se canta muzica in anii 1930 si mai apoi, fiind o adevarata personalitate despre care merita sa stii cate ceva, mai ales avand in vedere ca a dat si numele modelului celui mai popular de instrument. 

 

Poate ca nu ai auzit inca de Lester William Polsfuss, dar iti vom spune din start ca este posibil sa il cunosti sub numele Les Paul, el fiind un muzician american nascut in Wisconsin-ul anilor 1915. De ce este el important pentru muzica? Deoarece a pionierat chitarile electrice solid-body, inovatiile sale fiind inspiratie pentru crearea modelului Gibson Les Paul. De-a lungul vietii sale, muzicianul a preferat jazz-ul, country-ul si blues-ul, discografia sa mai cunoscuta fiind formata din piese populare din sfera jazz-ului. 

Si, cum modelul Gibson Les Paul este de neuitat, orice muzician amator sau profesionist dorindu-si unul, iata cateva informatii referitoare la acest instrument. 

 

Inainte de chitara a fost omul din spatele numelui ei

Incepand cu anii 1930, Les Paul a devenit o figura cunoscuta in lumea muzicii, care in timpul liber mai si lucra la noi tehnici de inregistrare si la prototipul de chitara ce avea sa ii poarte numele mai tarziu. 

Printre realizarile sale cele mai importante se afla difuzarea muzicii sale la majoritatea radiourilor din SUA, cantarea in fata presedintelui american de la acea vreme (Franklin D. Roosevelt) la Casa Alba si reusita unor hit-uri alaturi de sotia sa, Mary Ford, printre care s-a aflat melodia “How High The Moon”. 

 

Posibila aparitie a primului model

Desi Les Paul a incercat in 1946 sa convinga producatorul Gibson sa manufactureze o chitara dintr-un corp singular, de tip solid-body, acesta din urma a considerat ca infatisarea instrumentului nu e tocmai ce si-ar dori publicul sau cumparatorii, in general. 

Les a considerat, insa, ca muzicienii ar beneficia de pe urma unui astfel de design deoarece muzica ar putea fi auzita si peste zgomotele din cluburi, fara a produce feedback auditiv nedorit. 

 

 

Prototipul Goldtop

Chiar si in fata esecului primar, Les Paul nu a renuntat, reusind sa il convinga pe Ted McCarty, directorul companiei Gibson, in privinta ideii sale, cei doi reusind sa produca prototipul Les Paul Goldtop. 

Prima data cand a fost folosit produsul a fost in 1952, fiind intrebuintat si pentru inregistrarea melodiei jazz Tiger Tag, care a ajuns un adevarat hit al vremii. 

 

Prima chitara la comanda

Primul Les Paul Custom a fost lansat in 1954, fiind primul model dotat cu o punte a grafului care permitea ajustarea inaltimii si a intonatiei corzilor. Aceste modele se vand si in prezent, in medie pretul unui model fiind de 500 de euro, dar putand creste considerabil daca sunt efectuate modificari de design sau daca e un articol vintage, ce a trecut prin mana unor cantareti faimosi ai vremurilor trecute. 

In acelasi an a fost lansata pe piata si versiunea Les Paul Junior, cu mici diferente stilistice fata de “fratele” mai mare. 

 

Adaugarea dozelor Humbucker

In 1957 au fost adaugate modelului principal doua doze Humbucker, acestea avand rolul de a reduce zgomotele cauzate de alte surse electrice, pentru a mentine claritatea. 

 

Primul redesign

Desi modelul Custom a fost unul de succes la lansare, in doar cativa ani popularitatea sa a scazut considerabil, asa ca in 1961 a aparut primul model remodelat cu un corp mai “brutal”, cu coarne. Modelul acesta se produce si comercializeaza si in prezent, insa a fost redenumit, numele lui Les Paul fiind inlaturat, el primind codul de identificare SG de la Solid Guitar. 

 

Alti cantareti faimosi care au incercat chitara Les Paul

Este cunoscut faptul ca Jimmy Hendrix, pentru care Fender Stratocaster era instrumentul favorit, aducea uneori pe scena si modele de Gibson, pentru a canta la ele sau a le oferi celorlalti membri si invitati la concertele sale si a fi incercate pe scena. 

Una din cele mai “umblate” chitari este un Goldtop GLP din 1957, pe care a detinut-o chitaristul John Sebastian din formatia Lovin’ Spoonful, aceasta ajungand mai apoi la Rick Derringer, care a ajuns sa o modifice si sa o vanda unui magazin de unde a cumparat-o chiar Eric Clapton. Acesta a dat-o mai apoi lui George Harrison, imprumutand-o de la el pentru a canta alaturi de The Beatles in 1968. 

Jimmy Page, solistul care a fost in turneu cu Led Zeppelin in 1969 a cumparat si el un model de Gibson Les Paul 1959 caruia i-a dat numele Number 1, achizitia fiind facuta de la Joe Walsh, chitaristul formatiei Eagles. 

 

 

Modelul favorit al lui Les Paul

Muzicianul a avut o chitara electrica favorita, modelul Recording fiind in productie pentru opt  ani inainte de a fi lansat. Articolul acesta a fost construit pentru a se putea mufa direct in consola de mixaj, avand doze si o varietate de controale menite a ajuta la diversificarea sunetelor reproduse. 

 

Designul specific chitarii

Precum orice produs special scos pe piata, modelul acesta de chitara a beneficiat inca de la inceput de o atentie deosebita la detalii. Astfel, fiecare model de Les Paul a fost dotat cu doua straturi de vopsea si sase straturi de lac. 

 

Anul lui Les Paul

Compania Gibson a desemnat anul 2013 drept “Anul Lui Les Paul”, astfel onorandu-l pe artist. In plus, au fost lansate atunci anumite chitari din seria GLP Tribute. Nu in ultimul rand, modelul 1961 Gibson Les Paul SG a fost refacut cu un finisaj in culoarea lemnului de cires. 

 

Cea mai scumpa chitara Les Paul

Instrumentul cu numele Les Paul Black Beauty, un prototip original din 1954, a fost achizitionat in 2015 de catre Jim Arsay, care era pe atunci patronul echipei Indianapolis Colts, pentru suma de nu mai putin de 335000 de dolari, acesta fiind un avid colectionar de instrumente muzicale ce au apartinut figurilor remarcabile din industria muzicala americana (are si obiecte ce au trecut prin mainile lui Elvis Presley, Jerry Garcia sau Bob Dylan). Inainte de aceasta vanzare, familia lui Les Paul a ales sa renunte la acel prototip controversat, despre care se crede ca nu ar fi fost intru totul original, ci unul reconstruit, considerandu-l mai putin valoros decat alte chitari. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments