Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Daca vrei sa iti perfectionezi abilitatile de interpretare intr-un mod profesionist, ai cu siguranta nevoie de un metronom. Care este insa cel mai potrivit tip de dispozitiv pentru tine? Clasicul metronom de tip analogic, cu sistem mecanic, usor de utilizat si sunet placut, natural, sau o alternativa digitala, cu jack pentru casti, functii suplimentare, indicator vizual si functionare pe baza de baterii?

  

Metronomul se numara printre cele mai importante accesorii de care ai nevoie, daca ai decis sa studiezi un instrument muzical. Este conceput in mod special pentru a te ajuta sa sesizezi momentele in care gresesti ritmul si sa reusesti sa deprinzi mai usor tempo-ul pieselor exersate. Daca o perioada destul de indelungata muzicienii au avut la dispozitie doar versiunile clasice, cu pendul, in prezent interpretii pot opta si pentru alternative digitale, cu baterii si functii suplimentare. Iata ce iti ofera fiecare dintre cele doua categorii.

 

Metronomul analogic sau mecanic

Este varianta clasica de metronom, conceputa de regula din lemn, cu forma piramidala, un pendul cu greutate, prin a carui miscare se creeaza sunetele ritmice specifice, si o scala pe care poti stabili usor numarului de batai pe minut (BPM) sau tempo-ul.

Acest produs este foarte simplu de utilizat, apreciat de persoanele care prefera abordarea clasica, atat in muzica, cat si la capitolul amenajari interioare, si are un aspect placut, fiind usor de incadrat in atmosfera si ca obiect decorativ, atunci cand nu este utilizat.

Un astfel de metronom nu ocupa mult spatiu si functioneaza fara baterii, deci nu trebuie sa ai grija inlocuirii lor. In plus, pornirea, oprirea si schimbarea de ritm se realizeaza rapid si usor, dintr-un singur gest. Vorbim deci despre o unealta care poate fi folosita usor si de catre copii.

Cu un metronom mecanic, clasic, poti masura foarte precis ritmul daca il asezi pe suprafete plane, insa nu il vei putea utiliza prea eficient daca este pozitionat inclinat, situatie in care sistemul mecanic de baza, care asigura masuratorile, este afectat de unghiul in care este asezat instrumentul.

Pe lista dezavantajelor pe care este bine sa le cunosti, daca optezi pentru un astfel de metronom, se numara si faptul ca, spre deosebire de alternativele digitale, in acest caz nu poti schimba sunetul care indica ritmul. Desi este unul placut, clasic, nederanjant pentru cele mai multe persoane, se poate dovedi la un moment dat, plictisitor.

Tot aici incadram si faptul ca un metronom mecanic nu iti permite sa stabilesti batai de accent si nu ofera decat indici sonori ai ritmului, fara suport vizual. Daca lucrezi in spatii inalte sau mari, este posibil, de asemenea, sa intampini dificultati in ascultarea metronomului, de vreme ce varianta mecanica nu permite ajustarea volumului, iar sunetul generat nu este foarte puternic.

La categoria dezavantaje, mai poti include si mobilitatea mai redusa oferita e acest tip de metronom. Desi nu ocupa prea mult spatiu asezat pe masa sau pe un raft, este destul de robust si greoi pentru a nu fi foarte usor de transportat, comparativ cu variantele digitale.

Avantajele si dezavantajele unui metronom digital

De cealalta parte a optiunilor se afla alternativa mai noua a metronomului digital. Spre deosebire de orice varianta de metronom analogic, optiunile digitale au la baza un sistem electric si functioneaza cu baterii, avand, asadar nevoie de alimentare periodica.

Cele mai multe dintre versiunile digitale ofera atat semnale audio, cat si vizuale, care ajuta la perceperea mai facila a ritmului, in special daca exersezi acasa, la casti, si nu vrei sa asculti sunetul metronomului impreuna cu cel al instrumentului la care lucrezi. 

Pe lista functiilor suplimentare pe care ti le ofera un metronom digital se numara posibilitatea de a seta volumul sunetului pe care il asculti, cea de a alege tipul de sunet dintr-o biblioteca presetata, disponibila in memoria dispozitivului, precum si setarea de sunetele speciale pentru bataile de accent. In general, sunt considerabil mai mici decat cele analogice, si mai usor de transportat. Pe de alta parte, sunt si ceva mai complicat de utilizat, schimbarea tempo-ului luand ceva mai mult timp decat in cazul unui metronom de tip analogic.

Majoritatea sunt prevazute jack pentru casti, extrem de util in cazul folosirii intr-un studio de inregistrari, situatie in care sunetul metronomului trebuie auzit doar de interpret, nu si de echipamentul de inregistrare. 

Tipuri de metronom digital

Datorita sistemelor electronice de generare a sunetului, optiunile digitale sunt disponibile in mult mai multe formate decat cele analogice. Poti opta intre variantele cu disc sau panou de control mecanic, la care selectia ritmului se face prin rotirea unui disc din plastic pe o scala. Sunt cele mai simple modele, deci nu te astepta sa gasesti functii suplimentare, insa vor fi de regula dotate cu jack pentru casti.

Cele mai comune sunt variantele cu clips pentru centura. Prevazute cu ecran digital si panou de control cu butoane, aceste metronoame sunt concepute pentru a putea fi fixate fie la curea, fie chiar de instrumentul la care canti. Daca te hotarasti sa optezi pentru un astfel de model, este bine sa stii ca exista versiuni care includ si functie de tunner.

Pentru doamnele si domnisoarele care prefera accesorii slim, muzicienii care sunt mereu pe drum sau cei care pur si simplu doresc sa economiseasca spatiu, exista variante de tip card. Micute, subtiri, prevazute cu baterii similare celor cu care functioneaza ceasurile de mana, aceste modele de metronom sunt insa prevazute cu butoane destul de delicate, ce pot fi greu de folosit daca ai degetele ceva mai mari.

Mai poti opta de asemenea si pentru un metronom in-ear, cu design similar castilor wireless pentru telefon. Acest tip de metronom elimina dificultatea ascultarii ritmului intr-un mediu ceva mai galagios, prin eliminarea distantei dintre dispozitiv si ureche. Pe de alta parte, dimensiunile reduse inseamna si un grad ridicat de simplitate, excluderea oricaror functii suplimentare, dar si butoane foarte mici prin care poti gestiona mai dificil aparatul.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments