Mixerul audio sau interfata audio

Am modificat articolul ultima data pe: 14.04.24

 

Daca esti la inceputul carierei tale de producator de sunet si esti pe cale sa-ti amenejezi propriul studiou de inregistrari sau “atelier” de prelucrare a inregistrarilor sonore, atunci ai nevoie si de instrumente potrivite. Iti oferim cateva argumente pentru care sa optezi pentru un mixer audio sau o interfata audio, in functie de ce pot ele sa faca, nevoile tale, spatiul de lucru si resursele finaciare.

 

Cum te bucuri de acces facil la o cantitate aproape nesfarsita de informatii din mediul online, poti sa-ti organizezi cu usurinta acasa propriul studiou de inregistrari, pentru care sa alegi echipamentul potrivit: microfonul, computerul si un dispozitiv de inregistrare. Ce ar fi cel mai potrivit pentru tine: un mixer sau o interfata audio? Am explorat pentru tine cele doua optiuni si iti oferim concluziile.

 

Diferente

O interfata audio actioneaza practic ca un card de sunet extern. Se conecteaza la computer sau laptop de obicei prin intermediul unei mufe USB, dar si prin FireWire sau alte metode. Acesta transforma semnalul audio analog de la chitara, microfon etc. intr-un semnal digital (practic o serie de 0 si 1 pe care un computer le poate intelege). De asemenea, va prelucra din nou un semnal digital de la laptop intr-un semnal analogic pentru ca difuzoarele sa redea inregistrarile.

Majoritatea interfetelor audio sunt livrate cu doua sau mai multe porturi de intrare, care iti permit sa conectezi cabluri de microfon XLR, mufe de instrumente si chiar MIDI in multe cazuri. Cantitatea de intrari variaza de la model la model si in functie de pachetul de preturi pentru care optezi.

Un mixer preia mai multe surse audio si le combina, echilibrandu-le si adaugand efecte unei piese audio primare. Majoritatea mixerelor traditionale nu au o modalitate de conectare directa la un computer prin USB sau alta conexiune. Iesirea audio nu este astfel transformata intr-un semnal digital care poate fi inteles de un computer si ramane in format analogic. 

Aceasta este una dintre diferentele primare dintre mixer si interfata audio, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie nevoie sa conectezi oricum iesirea mixerului intr-o interfata audio pentru a primi semnalul in computer sau laptop.

Calitatea sunetului

Interfetele audio sunt proiectate pentru a fi bune la inregistrare, aceasta este functia lor principala. Acest lucru inseamna ca pot fi mai eficiente decat un mixer, ceea ce este intr-adevar destinat mai mult pentru mixarea live. Multi se sperie si cumpara un mixer conceput pentru o configuratie live pentru dotarea studioului de acasa.

Deoarece functia lor principala este de a inregistra sunetul pe computer, majoritatea interfetelor audio vin cu pre-amperi de calitate superioara, imbunatatind calitatea audio si economisirea de bani pe care i-ai fi cheltuit pentru ei.

Mixerele nu actioneaza ca o placa sonora externa sau cu preamplificatoare incorporate de inalta calitate. Deci, te bazezi pe calitatea placii de sunet de pe computerul tau de cele mai multe ori.

De fapt, multe mixere mai ieftine vor aduce de fapt doar o iesire digitala pe 16 biti, ceea ce inseamna de fapt mai putin decat un CD. Nu este suficient daca incerci sa obtii un sunet profesional.

 

Spatiu

Majoritatea celor care vor sa-si faca un mini-studiou acasa sunt limitati la o camera mica (sau la o parte a unei camere). Din acest motiv, economisirea spatiului este intotdeauna o prioritate. Un mixer hardware va ocupa o multime de spatiu valoros, ceeea ce va fi destul de neplacut si, mai mult decat probabil, va interfera cu fluxul de lucru.

O interfata audio este mai compaca. Prin urmare, este o optiune mult mai sensibila pentru un studio mai mic.

 

Poti utiliza mixerul incorporat in DAW (Digital Audio Workstation)

Nu inregistrezi un numar mare de instrumente simultan. Majoritatea pachetelor software DAW vin cu un mixer incorporat, care poate face treaba de a mixa bine. Desi unora le place sentimentul fizic de a avea un mixer hardware, mixerul integrat in software functioneaza foarte bine pentru aranjarea pieselor după inregistrare.

Mixerele erau preferate pentru monitorizarea inregistrarilor in direct, intrucat latenta este mai mica decat in cazul monitorizarii prin interfata sau computer. Cu toate acestea, cu interfetele audio moderne, aceasta nu prea mai este o problema.

 

Cost

Interfetele audio variaza masiv ca pret, preamplificatoarele de calitate superioara, de exemplu, adaugadu-se la costul unitatii.

Cu toate acestea, poti obtine multe kit-uri pentru un pret foarte accesibil in prezent. Din ce in ce mai des se lanseaza piese inregistrate prin interfete audio care costa in jur de 200-250 de lei, ceea ce suna excelent! Tehnologia a avansat, intr-adevar, astfel ca te poti bucura de un sunet comparabil cu cel al interfetelor foarte scumpe pe care le intalneai in studiourile profesionale acum 5 – 10 ani.

Nu te complica

Mai putine echipamente inseamna mai putine lucruri care pot merge prost. Nu este nimic mai rau decat sa petreci ore in sir pentru a rezolva problemele provocate de echipamente defecte sau incercarea de a-ti da seama de ce nu merge o inregistrare. Aceasta insemana ca in acest timp te poti concentra pe lucruri mai importante. 

 

Inregistrari live

Mixerele au, si ele, unele avantaje proprii. De exemplu, acestea vin cu efecte pentru a adauga ecou, intarziere sau compresie la sonor, ceea ce poate fi util daca doresti sa redai sunetul in timp ce inregistrezi.

Daca inregistrezi, de exemplu, o trupa completa, deci mai multe instrumente, sau sunetul dintr-un concert live, este foarte posibil ca folosirea unui mixer audio sa fie ce iti trebuie. Capacitatea de a monitoriza sunetul analogic inseamna o sarcina mai usoara pentru sistemul computerului, ceea ce poate fi de dorit.

Daca vrei sa transmiti inapoi sunetul de monitorizare prin mai multe difuzoare pentru ca trupa  sa il auda in timp ce inregistrează in direct, atunci poti modifica nivelurile diferitelor difuzoare ale monitorului de iesire fara a modifica nivelurile de pe inregistrare.

 

Concluzie

Asadar, pentru a incheia, recomandarea ar fi sa amani cumpararea unui mixer USB daca iti infiintezi un mini-studio acasa si lucrezi direct pe computer. Totul depinde de spatiul de care dispui, de intentiile tale viitoare si, nu in ultimul rand, de bugetul de care dispui.

Pentru inceput, asigura-te mai bine ca dispui de o interfata audio de calitate satisfacatoare, cu cat mai multe intrari se potrivesc nevoilor tale de inregistrare. Asta ar trebui sa fie tot ce iti trebuie. Poti utiliza mixerul integrat in DAW pentru a mixa piese pe computer si pentru a economisi spatiu vital.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Catalin

June 14, 2020 at 8:45 am

Salut mi am luat si eu o interfata audio focusscarlet 3d solo de studio si nu reusesc sa se auda pe doua canale ptr sam la radio se aude doar pe un singur canal placa de sunet. Ce setari trebuie sa fac ptr a se auzi pe doua canale pe programul sam la placa de sunet prin usb? Va multumesc mult si astept un raspuns

Raspunde
Team ProMusicProd

June 14, 2020 at 12:52 pm

Buna, Catalin,

Nu am scris pana acum recenzii despre produsul mentionat de tine, insa sper ca poate vei gasi aici raspunsurile:
https://support.focusrite.com/hc/en-gb

Mult succes!

Raspunde