Notiuni de tutorial pentru mixerul audio, pe care sa le aprofundezi

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.23

 

In caz ca vrei sa iti achizitionezi un mixer audio, sunt cateva notiuni de baza pe care trebuie sa le cunosti in amanunt si sa ti le insusesti temeinic pentru a putea utiliza aceasta aparatura la intreaga capacitate, iar acest ghid iti poate fi de un real folos. 

 

Desi la o prima vedere un mixer audio poate parea foarte greu de folosit, avand numeroase butoane, daca incepi sa le studiezi cu atentie vei vedea ca multe sunt repetitive si nu este imposibil sa inveti sa gestionezi aparatura. Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezint in acest articol cateva notiuni mai importante pe care sa le aprofundezi, pentru a te putea descurca cu succes in demersul tau de a invata sa lucrezi pe un mixer audio.

Rolul unui mixer este de a prelua semnalul de la diferite surse si a-l trimite spre iesiri. Dispune in general de mai multe canale care au un comportament identic, asa ca daca stii sa folosesti unul, le vei putea utiliza pe toate.

 

Numarul de intrari si de iesiri

Ca si caracteristica principala a unui mixer este numarul de intrari si de iesiri de care acesta dispune, si de numarul de canale care poate fi intre 4 si zeci in functie de model. Spre exemplu, poate fi un mixer cu 8 intrari si 2 iesiri, adica poti prelua semnalul de la 8 surse diferite si dupa ce il prelucrezi si il combini il poti trimite spre 2 iesiri. 

Un canal este compus dintr-o banda de potentiometre si are mai multe butoane de control cu ajutorul carora proceseaza semnalul si il trimite spre iesiri. Intrarea poate fi sub mai multe forme: XLR – pentru microfon, de impedanta mica; jack – pentru semnale de putere; stereo. La un mixer cu 16 intrari, spre exemplu, poti sa ai 8 intrari XLR pentru microfon si 8 intrari jack. 

 

 

Preamplificatorul

Are rolul de a aduce semnalul de intrare la acelasi nivel, ridicand semnalul mic (al microfonului) si ocolind semnalul puternic (de pe linia de jack). Filtrele low-cut si high-cut au rolul de a taia frecventele foarte joase, respectiv foarte inalte, pentru a diminua zgomotul de fond.

 

Indicatoarele de semnal

Sunt foarte importante, acestea avand rolul de a anunta in caz ca semnalul intrat este prea mare si depaseste puterea preamplificatorului, in acest caz trebuie diminuat: poate fi un LED simplu sau un LED bicolor care este verde la intrarea semnalului si se face rosu cand acesta depaseste nivelul.

 

Butonul Pan 

Il vei folosi atunci cand iti doresti sa mixezi stereo, este sub forma de potentiometru si iti permite sa transmiti semnalul in campul stereo, avand o plaja larga de la total spre stranga la total spre dreapta. 

 

Intrerupatorul Solo

Este de mare ajutor atunci cand ai nevoie sa asculti doar un singur canal, pentru a verifica acuratetea semnalului, acesta avand rolul de a inchide pe mute celelalte canale care nu sunt de interes in acel moment.

 

Intrerupatorul Mute

Este util atunci cand ai mai multe canale pe care nu le folosesti, fiind bine sa le dai pe pozitia mute pana vei avea nevoie de ele.

 

Butonul de Fader

Poate fi rotund sau linear si iti ofera posibilitatea de a regla volumul canalului in raport cu celelalte pe care le utilizezi.

 

Mixerele audio

Mai simple au doar doua iesiri (bus-uri) cu ajutorul carora semnalul este transmis catre boxe, modelele mai performante fiind dotate si cu iesiri auxiliare de folos mai ales pentru a putea monitoriza scena in cazul unui concert. 

Spre exemplu, pentru a nu intra in microfonie, solistii sunt asezati in spatele boxelor, si au monitoare de control pentru a se auzi. Pentru acestia se poate face un mix special, cu vocea si instrumentele melodice mai tare, sectia ritmica mai incet, folosind iesirile auxiliare. 

Iesirile auxiliare sunt dotate de obicei cu intrerupatoare cu pre/post Fader, in pozitia pre nu sunt influentate de miscarea butonului de Fader, volumul ramanand constant, in pozitia post sunt direct influntate de miscarea butonului de Fader. 

 

 

Pe langa partea ce tine de canale, un mixer audio mai are si o sectiune de master ce cuprinde: master output – ce permite controlul asupra iesirii in totalitate; send/auxiliar master – ce permite sa controlezi facil volumul tuturor iesirilor auxiliare in caz ca dispozitivul este dotat cu acestea; masurarea iesirilor – fiecare dispozitiv este dotat cu un display general, iar la unele modele mai performante este cate un display pe fiecare canal, format din LED-uri diferit colorate pe anumite plaje care iti permit sa vizualizezi rapid nivelul volumului (verde – normal, galben – apropiere de suprasarcina, rosu – suprasarcina), la suprasarcina pot sa apara distorsiuni; iesirea de casti – pentru a putea asculta independent de volumul general in casti anumite piese.

Pentru un concert indicat este sa folosesti un mixer mono pentru ca toti cei din public sa auda acelasi semnal, cu un dispozitiv stereo doar cei de pe mijloc vor auzi corespunzator. In caz ca ai un mixer stereo il poti folosi pe mono pozitionand toate butoanele Pan la ora 12. 

 

Nivelul de volum

Este foarte important pentru a avea un semnal confortabil, nu prea tare pentru a nu crea distorsiuni, nu prea incet pentru a fi auzit. Pe un mixer audio ai la dispozitie trei sectiuni cu ajutorul carora poti sa reglezi volumul si anume: 

Primul este gain-ul preamplificatorului care trebuie setat cat mai tare, pana la limita distorsiunii, daca LED din indicator se aprinde rar poti sa il lasi la acel nivel, dar daca incepe sa clipeasca tot mai des, trebuie setat mai jos.

Iesirea master este cel de-al doilea control asupra volumului, si trebuie pozitionat la 0dB, cand este cu valori pozitive indica aplicarea primul control si anume gain-ul, cand are valori negative inseamna ca semnalul este atenuat. In momentul in care incepi un mix este bine sa fixezi iesirea master la -3dB.

Ultimul reglaj se face din Fader-e si trebuie setate in asa fel incat varful sa fie tot la -3dB, iar in caz ca ai nevoie de volum mai puternic poti sa il duci spre 0dB sau putin mai sus. Daca tot mai simti nevoie de volum mai puternic ridica nivelul la boxele active sau la amplificator.

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Dan

August 22, 2021 at 9:52 pm

Buna am un mixer audio studiomaster xs10 si se aude o microfonie si suna foarte urat!

Raspunde
Team ProMusicProd

August 23, 2021 at 9:48 am

Salut, Dan,

Poate gasesti vreo idee aici: https://www.allegromusic.ro/blog/8_Cum-s%C4%83-scapi-de-microfoniile-nedorite-

Raspunde