Notiuni esentiale despre acorduri la o chitara clasica

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Combinatii de trei sau mai multe corzi, acordurile reprezinta structura fundamentala a interpretarii la chitara si unealta care iti ofera libertatea de a canta orice piesa doresti. Sunt numeroase, dificil de invatat si nu trebuie sa le stii pe toate, dar cateva dintre ele sunt esentiale pentru evolutia ta artistica.

 

Daca vrei sa incepi sa iei lectii de chitara sau studiezi deja acest instrument, acordurile se numara printre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le deprinzi. Sunt ceva mai dificil de invatat, pentru ca solicita atat memoria, cat si sincronizarea perfecta a degetelor pe corzile instrumentului. Iata cateva informatii care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce implica aceste combinatii de note si cum sa le retii mai usor.

 

Ce sunt acordurile?

Definitia de baza a acordurilor muzicale le caracterizeaza ca fiind combinatii de minim trei note, denumite intotdeauna dupa cea care reprezinta radacina (C – Do, D – Re, E – Mi, F – Fa, G – Sol, A – La, B – Si) si tipul lor: majore, minore, septacorduri, diminuate etc.  In repertoriul pentru chitara de tip clasic, cele mai populare sunt acordurile minore si majore.

Cele majore ofera in general piesei o tonalitate mai vesela, energica si optimista, in timp ce cele minore sunt mai lirice, mai profunde si adesea folosite in piese mai triste. Pentru a fi usor de deosebit, standardele de notatie prevad, in acest ultim caz, adaugarea unui “m” mic langa nota care da titlul acordului.

Septacordurile includ, spre deosebire de acordurile minore si majore, patru corzi folosite in acelasi timp. Ofera o coloratura specifica pieselor si se numara printre variantele pe care este bine sa le incerci, pentru a vedea ce au de oferit.

Desi acordurile sunt foarte numeroase, daca esti la inceput in studiul acestui instrument, nu este nevoie sa le stii pe toate. Specialistii spun ca poti canta aproape orice piesa cu doar 10 acorduri, daca nu tii neaparat sa explorezi toate profunzimile si nuantele partiturii.

 

 

Notatii

Din fericire, in ciuda numarului mare de surse de partituri si lectii disponibile pe Internet, notatiile sunt standardizate si aceleasi de la site la site. Multe dintre pagini prezinta notele in formatul simplifcat, de tabulatura, cu cate un rand alocat pentru fiecare coarda si simboluri care iti spun clar ce coarda trebui sa canti si pe care nu trebuie sa o atingi sau va fi nevoie sa o opresti imediat dupa primele vibratii.

 

Acorduri cu sau fara barre

Acordurile cu barre sunt variante ale celor simple, luate mai sus pe grif si folosind in plus degetul aratator, care are in acest caz rolul de a compensa corzile care, in acordurile de prima pozitie sunt lasate libere.

Este o maniera putin mai dificila de a canta, dar te ajuta foarte mult sa iti intaresti degetele si sa iti formezi dexteritatea si capacitatea de control necesare pentru piesele cu un grad mai mare de dificultate.

Impreuna cu acordurile de prima pozitie, niste acorduri chitara barre iti ofera cunostintele necesare pentru a putea interpreta sute de compozitii din repertoriul national si international. In plus, o data ce le stapanesti, vei putea stapani usor orice coarda si de asemenea sa iti testezi talentul si la capitolul compozitie pentru chitara.

 

Primii pasi in studierea acordurilor

Ai trecut de etapa in care cautai primul instrument printre ofertele de chitare clasice (aici gasesti lista noastra) si ai ajuns in sfarsit la lectii serioase? Stim cat de tentant poate fi sa te grabesti, cu gandul la acele piese dificile pe care iti doresti sa le poti canta.

Nu uita insa ca, mai important decat viteza cu care deprinzi acordurile, este corectitudinea tehnicii. Este bine sa inveti mai intai formele de prima pozitie a acordurilor si sa lasi formatul barre pentru mai tarziu.

Incepe prin a-ti familiariza mana cu chitara, cu fiecare coarda in parte si implicit cu pozitia corzilor, atingandu-le invidual, fara graba, pana cand memoria motrica inregistreaza corect miscarile si nu mai este nevoie sa te uiti pentru a fi sigur ca ai lucrat cu coarda care trebuie. Exerseaza mai intai miscand rar degetele, concentrandu-te pe o rata cat mai redusa a greselilor si un sunet cat mai clar al notelor.

Apoi lasa mainile sa lucreze mai repede si in final incepe sa atingi toate cele trei corzi in acelasi timp. Evita sa inveti prea multe acorduri simultan pentru ca te poti incurca. Cel mai bine este sa abordezi cate unul, pe rand, si sa treci mai departe cand il stapanesti destul de bine pe cel la care ai lucrat pana atunci.

Si in cazul acordurilor barre exista o abordare care iti face studiul ceva mai usor. Specialistii recomanda luarea pozitiei de interpretare prin pozitionarea, mai intai, a degetelor necesare pentru luarea acordului de prima pozitie. Ciupeste notele pentru a fi sigur ca esti acolo unde trebuie si ai mobilitatea dorita.

Abia apoi este indicat sa asezi degetul aratator peste corzile pe care trebuie sa le compensezi de aceasta data. Aceasta tactica te ajuta sa iei foarte usor o pozitie corecta si astfel vei putea sa iti gestionezi mai bine forta aplicata asupra corzilor libere. Nu uita ca pentru a deveni mai bun sau a excela, iti trebuie nu numai perseverenta, ci si mult timp.

 

 

Schimbarea acordurilor si metronomul

O data ce acordurile invatate incep sa se adune, acum vine timpul sa exersezi trecerea de la un acord la altul. Cel mai important aspect pe care trebuie sa te concentrezi la acest pas este pastrarea unui ritm constant. Viteza si indemanarea vor veni mai tarziu, daca faci tot posibilul sa pastrezi o curgere lina a notelor si sa faci toate exercitiile zilnice similare, pentru a intra in rutina.

Foloseste un metronom pentru a-ti fi mai usor sa mentii ritmul la inceput, iar mai tarziu pentru a accelera incet, dar sigur, viteza. Acest accesoriu extrem de util te va ajuta de asemenea sa iti dai seama de evolutia ta. De exemplu, daca ai inceput studiul de la 60bpm si acum lucrezi la 100pbm, este clar ca lucrurile merg bine.

Cauta pe Internet informatii si exercitii deja create pe acest subiect. Sunt multe si variate si te vor ajuta sa iti imbunatatesti tehnica, ducandu-te prin mai multe optiuni de abordare a acordurilor. Gasesti de asemenea destul de usor si piese recomandate pentru acordurile specifice (tabulaturi chitara, informatii suplimentare, clipuri etc), de prima pozitie sau barre, pe care vrei sa le exersezi. Vei invata mai usor interpetand melodii si iti vei imbogati astfel si portofoliul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu