
Saxofonul, fiind un instrument care iti ofera foarte multe posibilitati tehnice si expresive, trebuie stapanit bine, pentru a oferi ascultatorilor momente inedite, pline de pasiune si de caldura, cu un timbru catifelat si melodios. Indiferent ce stil muzical alegi, este bine sa iti insusesti tehnica, pentru a te putea dezvolta si exprima la adevarata ta valoare.
Saxofonul a aparut in 1840, fiind inventat de marele mester lutier Adolphe Sax, de origine belgian, renumit pentru instrumentele aerofone pe care le construia, ca un element de legatura intre categoria aerofonelor din lemn si alamuri. Producerea sunetului nu difera de clarinet, iar grifura este asemanatoare cu cea de oboi. Timbrul este complex, aducand impreuna pe cel al cornului englez, al clarinetului si al violoncelului.
Saxofonul este considerat un instrument perfect din punctul de vedere al posibilitatilor tehnice, putand realiza multiple nuante dinamice, de la un pianissiomo aflat la limita tacerii, pana la un fortisimo foarte puternic. In registrul grav are un sunet plin, amplu si putin brutal, la mijloc un sunet luminos, specific acestui instrument, foarte expresiv, iar in registrul acut are un sunet strident, tipator, coplesitor.
Dintre posibilitatile tehnice si de expresie ale saxofonului putem aminti:
Contents
Legato
Fiind un instrument de natura cantilena, legato are un mare efect sonor si melodic. Ca si la alte instrumente aerofone, este mai adecvat un legato ascendent, pana la interval de octava. Acest procedeu tehnic este des intalnit in lucrarile clasice sau folclorice.
Staccato
Se realizeaza doar in forma de articulatie simpla, deoarece nu dispune de supletea altor instrumente de suflat, precum clarinetul, oboiul, taragotul mai ales in registrul grav. Nu se recomanda un staccato prea rapid.
Trilurile
Sunt foarte usor de realizat pe mai toata intinderea instrumentului, cu mici exceptii precum si-bemol – si; si-bemol – do etc.
Tremolo
Se executa cel mai comod in registrul mediu, mai jos de do si mai sus de si devenind mai dificile si mai imprecise ca si intonatie. Daca intervalul dintre sunete creste, devine mai greu de gestionat si ai nevoie de multa experienta.
Glissando
Se bazeaza in general pe tehnica buzelor, care este mai usor de gestionat decat la clarinet, saxofonul avand o ancie mai mare. Se realizeaza prin alunecarea de la un sunet la altul pe diferite intervale, de un ton, semiton sau intervale mai mari. Cel mai des se utilizeaza un glissando ascendent si mai rar cel descendent. In muzica de jazz, la saxofon mai sunt utilizate si alte efecte sonore precum sunet opac (sub tone), sunet inexpresiv (dead tone), sunet strident (slap tone) etc.
Portamento
Este caracteristic pentru muzica de jazz si se executa din buze, cel mai comod fiind in limitele uni registru (pe acut, mediu sau grav). La trecerea de la un registru la altul se obtine o mica intrerupere a sunetului, deoarece sunetele din fiecare registru se realizeaza in mod diferit.
Vibrato
Se realizeaza prin oscilarea coloanei de aer de catre muschiul diafragmei, combinat si cu o usoara vibrare a degetului pe clapa. In muzica de jazz se utilizeaza cu precadere vibrato negro, destinat melodiilor cu caracter nostalgic. Aceasta tehnica a aparut mai intai la saxofon, fiind preluata ulterior si de clarinet si de alte instrumente de suflat. Este o exagerare a unui vibrato normal. In registrul acut apare cu caracter incisiv, precum un hohot de ras.
Surdina
Este sub forma unui bucati de pasla pe care o introduci in pavilion si are rolul de a diminua intensitatea sunetului, si, de asemenea, schimba culoarea timbrala a instrumentului. Este eficate in registrul grav si mai putin in cel mediu. Timbrul este mai inabusit, mai surd, iar sunetele au tendinta de a suna mai inalt.
Cum respiri corect
Pentru a te putea dezvolta si a putea interpreta cu succes piese dorite, utilizand mai toate posibilitatile tehnice si de expresivitate pe care ti le ofera un saxofon trebuie, in primul rand, sa ai o respiratie corespunzatoare pentru a putea duce coloana de aer in tubul sonor, in care este gestionata cu ajutorul digitatiei.
Daca esti la inceput, mergi pe un saxofon ieftin si bun, care sa iti permita sa exersexi si sa te deprinzi cu tehnicile, dupa care cand avansezi poti achizitiona un model profesional. In primele lectii, pe langa pozitia manilor pe instrument, pozitia corpului, trebuie sa inveti sa iti controlezi respiratia si, cel mai important sa ai o respiratie abdominala.
Aceasta inseamna ca, atunci cand respiri, muschii obrazului si ai gatului sunt relaxati, aerul fiind impins si controlat cu ajutorul muschilor abdominali. Profesionistii utilizeaza si asa numita respiratie circulara, utila pentru producerea unui sunet continuu, fara a te intrerupe, inspirand pe nas si impingand in acelasi timp aerul prin gura, acesta fiind controlat de muschii faciali.
Acest tip de respiratie a folosit saxofonistul Kenny G (pentru prima data), pentru a produce timp de 45 de minute si 47 de secunde nota mi bemol.
Tehnica de suflat
Muschii gatului sunt folositi pentru a emite sunetele in registrul acut, iar cu muschii faciali (in special ai obrajilor) se perfectioneaza tehnica de suflat in mustiuc, numita si embouchure.
Aceasta este diferita in functie de stilul de muzica abordat, fiind tehnici diferite pentru muzica clasica sau cea de jazz. Astfel, pentru muzica clasica, presiunea exercitata de buze pe mustiuc trebuie sa fie mare, cele mai utilizate tehnici fiind cea a lui Allard, care recomanda utilizarea buzei inferioare pentru a executa presiunea si cea a lui Larry Teal, ce presupune utilizarea buzelor circular, ca un snur, pentru a pune presiune.
Pentru o embouchura clasica, maxilarul poate fi stationar, ceea ce este mai indicat pentru un incepator sau usor flexibil. In jazz, presiunea exercitata de buze este mult mai mica decat in muzica clasica, buza inferioara fiind responsabila cu exercitarea presiunii, fara a permite dintilor inferiori sa atinga mustiucul. Maxilarul este mult mai flexibil si se misca degajat in sus si in jos, barbia trasa mult in piept.
Acestea se deprind in timp si ai nevoie de mult studiu individual si exercitiu pentru a te putea folosi de tehnica usor, dezinvolt, avand multa libertate pe solo-uri si pentru improvizatie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu