Am modificat articolul ultima data pe: 28.01.21

 

Pentru ca Internetul pune la dispozitie atat de multe surse de informatii, multi dintre cei care decid sa studieze un instrument muzical sunt tentati sa renunte la ideea unui profesor. Daca te confrunti cu aceeasi decizie in cazul orgii este recomandat sa evaluezi cu grija daca te poti descurca fara indrumare cu regina instrumentelor.

 

Orga este unul dintre cele mai complexe instrumente muzicale pe care poti decide sa incepi sa le studiezi. Pentru ca nu vorbim despre o singura claviatura, ci mai multe, si nu doar pentru maini, ci si pentru picioare, specialistii recomanda cel mai adesea lectiile cu un profesor, in loc de sau in completarea tutorialelor online.

 

Tipul de orga

Eficienta lectiilor online tine in cazul acestui instrument de tipul de orga pe care decizi sa o studiezi. Daca optezi de exemplu pentru o versiune electronica, desi destul de complexa, iti va fi mai usor sa iei singur cateva lectii de baza, decat daca ai ales orga cu tuburi. Unul dintre motive este in primul rand un numar mai mare de tutoriale disponibile pentru versiunea moderna decat pentru cea clasica. 

 

 

Este bine insa sa tii cont si de faptul ca, in plus, orga cu tuburi este disponibila intr-o varietate de structuri, cu numar diferit de elemente constructive, ceea ce face mai dificila identificarea lectiilor potrivit pentru modelul la care poti exersa.

Un alt argument in favoarea lectiilor cu profesor este faptul ca de obicei acestea vin impreuna cu accesul la o orga clasica, pentru repetitii. Este un instrument care ocupa mult spatiu si nu iti ofera varianta instalarii acasa.

 

Etapa de invatare

Tutorialele sunt o alternativa potrivita pentru a-ti testa hotararea de a incepe sa studiezi orga. Chiar daca nu ai un dispozitiv la care sa practici, urmarirea lor te va ajuta sa iti formezi o idee despre ceea ce inseamna lectiile la acest instrument, si cat timp va dura pana cand vei incepe sa poti canta efectiv linii melodice complexe. 

Inainte de a cauta deci un profesor ale carui ore sa le platesti, iti recomandam sa te folosesti de tutoriale pentru a fi sigur ca vrei sa te implici serios in aceasta activitate si ca este intr-adevar pe placul tau.

Al doilea scop pe care il pot indeplini cu succes materialele inregistrate pe Internet este acela de a te ajuta sa completezi lectiile cu profesor. Vorbim pe de o parte despre varianta in care nu consideri de cuviinta sa investesti in mai mult de o sedinta pe saptamana cu o persoana abilitata sa te invete sau de cazul in care vrei sa faci mai mult decat reusesti la ore. 

Tot tutorialele sunt cele care devin extrem de utile pentru elevii deja avansati, care stapanesc bine orga si doresc sa isi imbogateasca portofoliul.

In contrast cu lectiile online, profesorul are rolul de a-ti indruma pasii pentru a invata inca de la inceput corect elementele de baza. Este cel care decide succesiunea de abordare a lectiilor, astfel incat tu sa poti deprinde usor abilitatile necesare si corpul tau sa aiba timp sa isi dezvolte muschii pe care ii vei folosi. Are rolul de a-ti explica logic lucrurile si, cel mai important, de a te corecta atunci cand gresesti, ceea ce un tutorial automat nu poate face.

 

Varsta

Cand vorbim despre orga pentru copii, este de la sine inteles ca discutam inca de la inceput de studierea cu ajutorul unui profesor. Desi este un instrument care se abordeaza la o varsta ceva mai mare, de minim 7 – 8 ani, vorbim inca de o perioada in care mici au nevoie de indrumare. In general, abia incepand cu 12 – 13 ani, copiii pot reusi sa urmeze suficient de bine indicatiile unor tutoriale online pentru a canta la un instrument.

In afara de capacitatea lor de a urma indicatii inregistrate, mai vorbim de asemenea si despre cea de a studia planificat, acordand lectiilor suficient timp pentru a putea deprinde abilitatile necesare. Disciplina asigurata de un profesor este cu atat mai necesara, cu atat elevul are o varsta mai redusa. 

Este bine sa tinem cont si de faptul ca majoritatea lectiilor online sunt concepute pentru adulti, insemnand un vocabular si o dinamica specifica, in timp ce copiii au nevoie cel mai adesea de o abordare personalizata.

De partea cealalta a segmentului, adultii se pot descurca mult mai usor studiind singuri, in intimitatea propriei case. Au o capacitate mai buna de planificare si de organizare a timpului si suficienta experienta pentru a cauta informatiile care le sunt necesare pentru a interpreta corect o piesa.

 

 

Timp si accesibilitate

Este usor de sesizat faptul ca folosirea tutorialelor online pentru a invata sa canti la orga inseamna o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste timpul si locul in care se exerseaza. Daca inveti de pe net, o poti face in propriul tau ritm si de acasa, ceea ce in cazul adultilor cu loc de munca este o optiune foarte potrivita. 

Poti studia doar in weekend, sau dupa amiaza, cate ore consideri de cuviinta. In acelasi timp, este insa o abordare mai putin eficienta pentru cei are doresc sa studieze orga la modul profesional, ca viitoare cariera, pentru ca nu impune un ritm suficient de sustinut.

Pentru copii este adesea mai bine sa ia acest lectii intr-un cadru diferit de cel al casei. Un spatiu asociat doar cu studiul ii ajuta sa se concentreze mai usor asupra lectiilor, lasand la o parte elementele care i-ar putea distrage. In plus, au ocazia de a interactiona cu alti copii si de a socializa, reducand in acelasi timp influenta si prezenta Internetului in viata lor.

Este bine sa tii cont intotdeauna de faptul ca orga se poate deprinde mai usor daca ai la baza cateva notiuni de folosire a pianului. Foloseste deci tutorialele online pentru a te familiariza in primul rand cu acesta. Exista suficiente site-uri care ofera lectii de la nivel incepator, in care poti invata usor clapele, ritmurile si notatiile folosite pe partituri, astfel incat sa nu fii la prima intalnire cu claviatura atunci cand incepi sa studiezi orga.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments