Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Pianul si orga sunt veri îndepartati. In familia pianelor, exista pianul acustic, de obicei un pian grandios, pianul electric care este foarte aproape de acustica si pianul digital, portabil. Intr-o alta familie, exista organe si armonii. Ambele au aceeasi radacina si sunt jucate in acelasi mod, cu cateva diferente, pe care este bine sa le cunosti inainte de a opta pentru oricare dintre ele.

 

Nu toate instrumentele cu tastatura sunt la fel, cel putin nu sunt concepute pentru a se exprima in muzica in acelasi mod. Daca pianul acustic este adesea capabil sa depaseasca situatii muzicale delicate, orga electronica, datorita specificului sonor istoric, are un repertoriu mai orientat. Afla alaturi de noi care sunt principalele asemanari si deosebiri intre cele doua instrumente.

 

Premise 

Pianul digital: s-a nascut cu intentia de a inlocui pianul acustic pe termen mai mult sau mai putin lung. Numeroasele sale avantaje cantaresc astazi mult mai mult decat dezavantajele. Pianul digital necesita o intretinere mica, iar achizitia sa este mai putin costisitoare decat a unui pian acustic „bun”. 

Doar nivelul de rezistenta la trecerea timpului il impiedica sa detina suprematia (inca nu pot fi comparate robustetea tastaturii, posibilitatea executiei tehnice etc.). De aceea, de obicei este descurajata orice punere in oglinda a celor doua tipuri de pian, fiecare dintre ele adresandu-se unor contexte artistice si actori diferiti.

Orga electronica: este un instrument cu sunet continuu (atata timp cat degetele tin apasate tastele). Orga electronica poate fi simpla sau cu tastatura dubla. La fel ca in cazul pianului, polifonia sa este totala. Scopul acestui instrument este de a produce un sunet dens si profund. Datorita numeroaselor sale resurse (uneori cu un sintetizator si un inregistrator integrate, fara a uita posibilitatea de a imita o gama larga de instrumente și o amplificare puternica), orga electronica ramane un instrument autonom prin excelenta.

Sunete diferite

Orga, in functie de tipul sau, produce sunete precise prin propagarea unor vibratii.Ca dezavantaj insa la acest capitol, mentionam faptul ca, pentru a produce sunete de calitate exceptionala, este necesara o intretinere continua. O orga necesita reglarea de aproximativ doua ori pe an. Ceea ce este destul de scump, adaugat la pretul initial al acestui instrument, care nu este cel mai mic.

Pianul digital propaga sunete pre-inregistrate. Nu este tocmai floare la ureche sa produci sunete clare. Cu un pianist bun insa, care stie sa profite de toate optiunile si oportunitatile, rezultatul este simfonic. Pianul digital nu necesita interventii tehnice periodice majore. O carpa simpla din microfibra face minuni. Nu este nevoie, de asemenea, sa-l acordezi.

 

Tastatura

Tastatura este adesea primul dusman al sintetizatoarelor si al orgilor electronice. Acest lucru ramane adevarat, chiar daca producatorii au depus eforturi. Astazi, multe tastaturi au un prag reglabil care tine cont de viteza de apasare si de dinamica exercitata asupra tastei. La modelele high-end, mecanismul este foarte asemanator cu tastatura pianului cu dubla evacuare.

In plus, fata de tastatura lor dinamica, sintetizatoarele si pianele digitale au avantajul de a oferi zone de timbre fragmentate, denumite in limbaj tehnic, impartit. Iti permite sa impartii intervalul tastaturii in mai multe zone, fiecare cu un ton diferit.

 

Repertoriu

Desigur, este vorba despre interpretarea unor sonoritati pe aceeasi familie de instrumente muzicale. Dar cand doresti sa canti la orga, te astepti la altceva decat de la un pian si invers.

Posibilitatile sale polifonice, si calitatea sunetului (Hammond), precum si avantajele date de independenta si autonomie au transformat orga intr-un instrument la mare cautare si au facut-o sa reziste in timp (Hammond SKX). Ea are adeptii sai fideli. Cu toate acestea, particularitatea sonica isi limitează domeniul de investigare la doar cateva stiluri de muzica, in special jazz, blues, gospel si rock.

Pentru muzica religioasa contemporana, sunetul de orga electronica nu este cel mai potrivit; cu greu ne putem imagina ritmuri de soul sau rythm&blues pe acest instrument. In schimb, pianul digital este foarte nimerit pentru aceste genuri. De la muzica cantecelor protestante la rock and roll, se potriveste de minune. 

Doar pianul digital – datorita gamei sale de sunete acustice (pian, orga liturgica etc.) – este capabil sa raspunda satisfacator la repertoriul muzicii clasice.

Partituri

Aceasta dorinta de a scapa de „clasic”, i-a determinat pe compozitorii si pe editorii de partituri sa foloseasca coduri specifice pentru tastaturile electronice portabile mici. Poti intalni pe pagina numere neobisnuite, destinate incepatorilor, care uneori depasesc portativul. Aceste numere corespund tastelor claviaturii, asa cum sunt ele notate si explicate la inceputul fiecarei colectii.

 

Portabilitate

Desi ambele instrumente stau bine la acest capitol, trebuie sa te gandesti bine inainte de a face alegerea finala. Daca iei lectii la scoala sau in privat, la profesorul tau, sau daca ai deja concerte sau repetitii cu tovarasii din trupa, atunci vei fi nevoit sa porti dupa tine instrumentul in majoritatea deplasarilor. Asadar, cu cat mai mic si mai usor, cu atat mai bine.

Sa nu uitam si de repetitiile de acasa. Chiar si cand nu il folosesti, instrumentul trebuie sa fie amplasat undeva. Orga electronica apare in avantaj, din aceste prespective.

 

Experienta

Pentru copii sau pentru cei care abia deslusesc abc-ul notelor si al partiturilor, nu este neaparat o idee buna o investitie consistenta intr-un instrument mai greoi si care ocupa mai mult spatiu.

Poti, in acest caz, sa achizitionezi piesa de pornire, cea mai buna orga electronica. Asteapta apoi sa vezi cum se descurca si cat de mult ii place sa cante, abia dupa aceea treci la urmatorul nivel.

Pe de alta parte, s-a constatat ca un elev al instrumentelor digitale tinde sa practice mai mult. Intr-adevar, o particularitate a lor este echilibrul interpretarii. Prin urmare, nu exista o relatie de putere ca in cazul instrumentelor clasice. Sunetul este produs cu mai multa usurinta si claritate; prin urmare, exercitiul este facil si distractiv si, mai ales, pierzi mai puțin timp.

Concluzie

Nu exista un anumit rationament strict pe care sa-l urmezi sau o reteta unica ce iti asigura fara ezitare cea mai buna alegere. Abia dupa ce cantaresti toate avantajele si dezavantajele pe care le prezinta cele doua variante, iti consulti bugetul si, nu in ultimul rand, pui in balanta preferintele si nevoile personale, poti sa decizi astfel incat riscul de a regreta achizitia sa fie cat mai mic. Alegerea iti apartine in totalitate.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments