
Una din operele de balet clasic, “Spargatorul de nuci” cunoaste numeroase interpretari pentru diferite categorii de varsta, incluzand si copiii. De unde vine aceasta poveste, ce rol are jucaria in viata oamenilor, ce reprezinta ea si de ce este legata de Craciun?
Cu totii am auzit macar o data de spargatorul de nuci, unii fiind chiar colectionari de astfel de figurine, unele mai infricosatoare decat altele, de dimensiuni si culori diferite. Iar acesta este personaj principal si intr-o opera de balet de marca ce se desfasoara pe marile scene ale lumii, incluzand spectacole in Romania, atat pentru adulti, cat si pentru copii, adaptandu-se complexitatea celor relatate la varsta publicului tinta, existand chiar si spectacole cu papusi.
De unde provine aceasta poveste, ce rol are Spargatorul de nuci si de ce a devenit atat de popular? Hai sa vedem.
Contents
Jucaria de lemn de la care a pornit totul
Spargatorul de nuci decorativ are forma unui soldatel, rege sau cavaler ori alte detalii ale profesiilor specifice civilizatiilor ce dateaza de prin secolul 15. Majoritatea articolelor realizate in secolele trecute au si un rol functional, de a sparge nucile. Este posibil sa fi aparut mai intai in regiunea muntilor Metaliferi (Muntii Ore) dintre Germania si Cehia. A fost adesea dat drept cadou iar, la un anumit punct, a devenit strans legat de Craciun. In secolul 19 popularitatea sa a crescut in asa masura incat a ajuns in intreaga Europa.
Friedrich Willhelm Fuchtner este considerat parintele acestui tip de jucarie caci a inceput sa o produca in masa la atelierul sau din Seiffen din Saxonia prin anul 1872. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, spargatorii de nuci au ajuns pe intregul continent si in afara sa, cand americanii stationati in Germania au ajuns inapoi acasa, peste Ocean, si au luat cu ei cadouri pentru familie. Exista chiar un muzeu al spargatorilor de nuci in Neuhausen unde pot fi observate diferite designuri si inspiratii ale figurinelor, de la cavaleri pana la soldatei.
In prezent, exista si alte reinterpretari ale spargatorului de nuci care se inspira din personaje contemporane, precum Darth Vader, pentru a atrage diferite nise de piata. Compania Steinbach din Hanovra este producatorul cel mai cunoscut din lume pentru astfel de jucarii, afacerea dezvoltandu-se foarte mult in perioada de dupa razboi. In fiecare an sunt propuse noi si noi modele de jucarii care se inspira din tot felul de teme de actualitate.
Fiecare figurina are cel putin 60 de parti componente facute din lemn de fag sau brad, detaliile colorate fiind facute manual, lucru ce creste considerabil pretul unui spargator handmade.
Legendele spun ca spargatorul de nuci are forma unui soldat cu gura mare deoarece un papusar ar fi castigat o provocare de spargere a nucilor cioplind o astfel de jucarie. Nuca se pune in gura papusii si se strange folosind un maner la spate. In prezent, insa, mai ales in cazul jucariilor care se vand de Craciun, scopul este unul pur decorativ.
Si-a gasit loc printre obisnuitele traditii de Craciun in Germania, facandu-si aparitia sub brad sau pe polite, fiind dat in dar. In ajutorul jucariei spargator de nuci vine faptul ca acesta ar fi un protector al casei. Jacob Grimm, fratele Grimm mai mare, scrie in Mitologia Germana ca rolul figurinelor din lemn precum spargatorul este de a proteja locuinta in traditii germane, de a aduce noroc si bunastare, fericire si putere, fiind un simbol de forta si autoritate. Dintii sai mari si fiorosi ar tine la distanta spiritele rele, pe care nu le lasa sa patrunda in locuinta.
Spargatorul de nuci – povestea originala
ETA Hoffmann, un autor prusac, a scris in 1816 povestea Spargatorul de nuci si Regele Soarecilor, aceasta fiind si baza baletului cu acelasi nume. In aceasta poveste, jucaria preferata a Mariei Stahlbaum prinde viata, il invinge in lupta pe Regele soarecilor si o ia pe mica fata intr-o lume magica populata cu papusi. Povestea debuteaza in Ajunul Craciunului, un posibil motiv al asocierii spargatorului de nuci cu aceasta perioada a anului, in care se mananca mai multe nuci, de obicei.
Povestea lui Hoffmann este reinterpretata de Alexandre Dumas si reintitulata Spargatorul de Nuci, firul epic ramanand aproape identic, in 1844. Din aceasta se inspira compozitorul rus Pyotr Ilici Tchaikovsky atunci cand produce, in 1892, baletul cu acelasi nume, Spargatorul de nuci, opera fiind, poate, cel mai cunoscut balet din lume, intr-un format cu doua acte. Desi, initial, baletul nu a avut un succes considerabil, in prezent se pune in scena in perioada sarbatorilor de iarna, in preajma Craciunului, cunoscand o popularitate considerabila.
Spectacole pentru copii
Desi exista in varianta pentru adulti, care genereaza aproape 40% din veniturile anuale ale companiilor de balet americane, Spargatorul de nuci se joaca si in format ludic, pe intelesul copiilor. Chiar si in tara noatra, in special la Teatrul Odeon, a fost pus in scena spectacolul Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci in care copiii pot invata mai multe despre balet, de la lectii si pana la modul in care se scrie acesta, cum se utilizeaza un metronom pentru a tine ritmul in timp ce se invata piesa si cum se pregateste balerinul pentru rol, dupa care se pot bucura de creatia in sine.
In fiecare an pot exista multiple puneri in scena ale operei pe diferite podiumuri de teatru din tara, in unele dintre ele numele Mariei, protagonista originala a povestii, putand fi redenumit in Clara.
In concluzie, desi este o opera de balet lunga, povestea Spargatorului de nuci poate sa mentina atentia copiilor pe intreaga durata a sa, la fel ca si Lacul lebedelor sau Frumoasa din padurea adormita, atragand prin muzica si scenariu, dar si prin munca balerinilor si a interpretilor care iau parte la proiect.
Aranjamente contemporane
De-a lungul timpului, diferite orchestre si-au incercat norocul in transformarea muzicii clasice, influentand-o cu note de jazz, dance sau fusion. Alti artisti, precum Mariah Carey, Madonna, Pentatonix sau Pet Shop Boys au utilizat anumite melodii sau aranjamente din opera in propriile lor compozitii si proiecte muzicale.
Se joaca atat in format clasic, cat si contemporan pe marile scene ale lumii si exista chiar si ecranizari animate, pentru copii, si versiuni pentru adulti, in format de film.
Lasa un comentariu
0 Comentariu