Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Atunci cand vrem sa cumparam o pereche de casti, functiile prezente sunt foarte importante. Una dintre cele mai cautate e Noise cancelling, care intr-adevar ajuta la redarea unui sunet mai acurat. Ce este, ce alte beneficii mai are, dar si care sunt dezavantajele pe care le poate avea, vei afla in cele ce urmeaza.

 

Ce este functia Noise cancelling

Dispozitivele care au o astfel de dotare anuleaza zgomotele din fundal in timpul in care sunt folosite, ceea ce e foarte placut mai ales atunci cand esti deranjat/a de ceea ce se aude in jurul tau.

Nu e placut sa asculti muzica preferata si pe fundal sa fii acaparat/a de diverse zgomote, motiv pentru care aceasta functie reduce intensitatea sunetelor care nu fac parte din fisierele redate de tine. Ea poate fi prezenta atat prin intermediul unor softuri si microfoane speciale, ce sunt capabile sa acopere zgomotele, fie prin modul in care sunt construite difuzoarele si dotate cu pernite speciale.

Exista casti care sunt foarte calitative din acest punct de vedere, dar si modele care permit sa se mai auda sunete la frecventa mai scazuta. Depinde acum mult si de cat este de puternic un anumit zgomot, dar si de modul in care folosesti tu dispozitivele de redare.

Cum afecteaza poluarea fonica

Aceasta dotare a aparut din dorinta oamenilor de a nu mai fi atat de afectati de poluarea fonica, ce e foarte deranjanta mai ales cand are o intensitate puternica. Ea e prezenta la tot pasul din cauza traficului intens, a fabricilor, radiatoarelor, ventilatoarelor etc.

Studiile facute de-a lungul timpului au demonstrat ca poluarea de acest fel este daunatoare atat pentru oameni, cat si pentru animale. Persoanele pot fi afectate deoarece poate provoca insomnii, infarct, probleme de concentrare, tiuiti in urechi etc., iar necuvantatoarele pot suferi din cauza unor leziuni la nivelul urechii interne ce pot duce chiar si la moarte.

Cea mai mare sursa de poluare fonica este data de trafic, motiv pentru care Uniunea Europeana a impus o limita de 74 dB ce poate fi redata de rularea masinilor, acesta fiind motivul pentru care nu sunt legale anvelopele care pot furniza un zgomot mai mare de atat. Se pare ca in ceea ce priveste Comisia Europeana, responsabilii de aici vor sa reduca acest nivel pana la 68 de dB.

 

De ce apreciaza oamenii o astfel de functie

Daca e sa vorbim putin despre motivele care-i fac pe oameni sa-si doreasca o pereche de casti care sa aiba aceasta functie, primul e cel amintit si anterior si anume faptul ca blocheaza sunetele externe. Astfel poti merge mai linistit/a in drum spre locul de munca, poti citi relaxat/a o carte cand vecinul tau renoveaza apartamentul sau locuiesti intr-o zona cu trafic intens sau te poti concentra mai bine la munca daca e pus in functiune aparatul de aer conditionat.

Un alt motiv pentru care multi prefera astfel de casti e acela ca nu e necesar sa asculti muzica la un volum foarte mare pentru a acoperi poluarea sonora. Ele vor fi eficiente si la un nivel ceva mai scazut (daca sunt intr-adevar de calitate), ceea ce va imbunatati experienta pe care o ai vizavi de modul in care te bucuri de melodiile preferate.

Trebuie sa stii si ca per total, claritatea audio va fi una mai buna, totul fiind mult mai acurat, ceea ce-ti va permite sa te poti concentra mai bine, sa te relaxezi in voie si sa ai conversatii placute.

Astfel de device-uri sunt foarte apreciate mai ales pentru persoanele care calatoresc mult si sunt satule sa auda zgomotul reprodus de avioane, trenuri sau alte mijloace de transport in comun.

Argumente contra pentru o astfel de functie

Daca vrei sa-ti cumperi o casca wireless sau o pereche de astfel de device-uri cu aceasta functie, tine cont si de aspectele mai putin placute.

In caz ca nu stiai, prezenta unei astfel de functii necesita si o investitie financiara mai mare, deoarece aceste device-uri costa mai mult. E normal, pentru ca ele trebuie construite intr-un anume fel ca sa fie capabile sa ofere caracteristicile de care ai nevoie, ca in final sa ai parte de o experienta audio placuta.

Daca intentionezi sa faci o astfel de achizitie si doresti casti cat mai usoara, cele cu Noise cancelling nu sunt cea mai buna varianta. De ce? Pentru ca necesita intrebuintarea unor elemente suplimentare care pot creste din greutatea lor. Acum, nu te astepta sa fie incomode, dar nici nu vor fi la fel de usoare ca unele normale.

Daca alegi sa cumperi casti Bluetooth care sa aiba o astfel de functie, ia in calcul faptul ca bateria se va epuiza mai rapid, deoarece ele consuma destul de multa energie.

Producatorii incearca sa scoata pe piata device-uri cu Noise cancelling ce sa redea un sunet acurat si multi sustin acest lucru ca fiind un avantaj al acestor produse. In practica insa, multi utilizatori se plang de faptul ca in momentul in care acest mod este activat, calitatea sunetului pare sa scada, ceea ce in mod categoric nu e un lucru placut.

Castile cu o astfel de functie pot sa-ti afecteze auzul, dar nu doar acestea. Orice pereche poate fi daunatoare daca alegi sa redai sunetul la un volum foarte mare. Si nu e de gluma, deoarece au fost situatii in care oamenii au avut probleme grave cu auzul (inclusiv pierderea acestuia) din cauza ascultarii muzicii la un nivel foarte ridicat, pentru o perioada lunga de timp.

Asadar, castile ce au incorporata o tehnologie de anulare a zgomotului din fundal pot fi o buna varianta de a reduce din efectele negative ce pot fi cauzate de poluarea fonica, insa, trebuie folosite cu grija, la un volum ce nu iti pune in pericol sanatatea. Chiar daca sunt ceva mai scumpe si putin mai grele, te pot ajuta sa te linistesti si sa te relaxezi cat mai bine.

Pentru a face o achizitie cat mai buna si pentru a avea parte de calitate superioara, indreapta-ti atentia spre un producator de renume, ce fabrica si distribuie articole cu adevarat performante (Beats, Sony, Bose, JBL, JVC, Philips etc.).

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Daca esti preocupat sa ai cat mai multe cunostinte tehnice, cu siguranta vrei sa stii si cum functioneaza un amplificator audio, iar in acest articol vei gasi informatii pentru a te pune in tema si, daca esti o persoana exigenta in ceea ce priveste calitatea sunetului, vei sti sa iti alegi aparatura necesara pentru tine.

 

Desi este un dispozitiv pe care il folosesti si il ai la indemana, este posibil sa nu stii cum functioneaza un amplificator audio si te poti documenta in acest articol. Un amplificator este o componenta electromagnetica sau electrica care are ca scop stimularea unui semnal electric.

Castigul unui amplificator reprezinta raportul dintre semnalul de intrare si cel de iesire, cu alte cuvinte un amplificator care dubleaza semnalul de intrare are un castig de 2. Pentru modelele de amplificatoare audio castigul este exprimat in decibeli (dB) si se gaseste specificat de catre producator.

 

Distorsiunile amplificatoarelor

Un amplificator, pe langa cresterea unui semnal electric, se mai confrunta si cu alte probleme importante precum reproducerea fidela a semnalului de intrare, chiar daca acesta are variatii si nu este constant, in ceea ce priveste frecventa si amplitudinea (adica volumul pentru amplificatoarele audio).

Un amplificator audio va functiona mai bine in anumite frecvente, in altele nu, iar gama de frecvente in care este stabil se mai numeste si latime de banda. In cazul in care amplificatorul nu reproduce fidel frecventele de intrare la iesire inseamna ca are raspuns la frecventa neliniar, amplificand mai mult unele sunete fata de altele. Uneori acest lucru poate fi facut constient, de exemplu la castile foarte mici se amplifica in mod diferit basul.

In teorie o reprezentare a semnalului de iesire ar fi perfect liniar, ceea ce in practica nu este posibil, forma semnalului la iesire fiind diferita de cea de la intrare, iar acest fenomen se numeste distorsiune.

Distorsiunile pot sa fie liniare sau de frecventa, datorate variatiilor coeficientilor de amplificare, sau nelianiare, inerente in procesul de amplificare, si apar in special din cauza ca dispozitivele audio folosite nu au caracteristici liniare, si apar armonii suplimentare care modifica forma semnalului la iesire. 

 

Ce reprezinta feedback-ul?

Cei care lucreaza in domeniul spectacolelor, mai ales in organizarea de concerte, sunt foarte familiarizati cu acest termen, ce se concretizeaza printr-un sunet puternic asurzitor.

Acesta se datoreaza faptului ca microfoanele de scena nu au fost pozitionate corespunzator, fiind intoarse sau prea aproape de un difuzor. In acest caz microfonul va prelua si semnalul difuzorului pe care il va reamplifica, rezultand acel sunet foarte deranjant si puternic.

 

Tipuri de amplificatoare audio

Pe piata gasesti o gama foarte larga de amplificatoare audio si pentru a fi mai usor de gasit o varianta corespunzatoare sunt impartite dupa mai multe criterii. 

Astfel, in functie de anumite caracteristici, precum tensiune, putere si curent, ai mai multe variante precum: amplificatoare conventionale – la care de interes este raportul dintre tensiunea de intrare si cea de iesire, contorizate sub forma de castig; amplificator de transconductanta – util atunci cand iti doresti sa ai un curent de iesire proportional cu tensiunea de intrare; sau un amplificator de rezistenta care este opus celui de transconductanta, avand o tensiune de iesire proportionala cu cea a curentului care intra.

In functie de frecventa, amplificatoarele se pot clasifica de asemenea, fiind mentionata banda in care functioneaza, in conditii optime. Astfel, semnalele audio pe care poti sa le auzi au o plaja foarte larga intre 20 Hz si 20.000 kHz. Dupa cum sunt construite, amplificatoarele vor functiona mai bine intr-o anumita banda de frecvente si, fiind specificata in clar banda de catre producator, vei putea alege ceea ce ai nevoie.

O alta clasificare, in functie de anumite caracteristici se noteaza fie cu litere mari din alfabet, fie cu combinatii de litere mari, desemnand astfel anumite clase de amplificatoare si vei putea alege in functie de ceea ce este de interes pentru tine: fie castig, fie liniaritate sau eficienta.

Astfel, amplificatoarele din clasa A se bazeaza in general pe liniaritate, oferind cea mai buna calitate a iesirii, cu putine distorsiuni, dar pentru a avea aceste rezultate sunt mai mari, mai greoaie, se incalzesc si nu sunt foarte eficiente. In clasa B gasesti unele dintre cele mai convenabile modele ca si pret, cu o eficienta crescuta, dar care lasa de dorit in ceea ce priveste liniaritatea. Pentru a combina cele doua caracteristici ale claselor prezentate a aparut si clasa AB, o solutie de compromis, cu o liniaritate buna ce vine din clasa A si o eficienta mai buna din clasa B.

Clasa C se remarca printr-un randament mult mai bun fata de cele anterioare, de peste 80%, si o calitate a sunetului de iesire performanta. Din pacate, distorsiunile amplificatoarelor din aceasta categorie sunt mult mai mari, motiv pentru care se folosesc mai rar.

Mai nou au aparut si alte clase de criterii D, E, F, GH, I, S, T, dar sunt mai putin folosite. De interes sunt cele din clasa T, moderne, cu un sunet foarte clar, dar care au un pret mult mai ridicat decat alte clase prezentate. O optiune mai convenabila sunt cele din clasa GH, la un pret mai convenabil si cu un randament de pana in 80%. 

Amplificatoarele se mai pot imparti si din punct de vedere constructiv, existand modele cu tuburi cu vid, care au fost printre primele modele si nu erau foarte eficiente, foarte mari ca si dimensiuni si chiar daca emite multe distorsiuni acestea erau din categoria celor cu ordin par, fiind inregistrate de auditor ca foarte placute; in jurul anilor 50 – 60  au aparut tranzistoarele care au revolutionat tehnologia audio, dar au amplificat toate semnalele de intrare in mod egal, ceea ce a integrat si zgomotele de fundal; din anii 80 se trece la circuite integrate complexe, care amplifica selectiv, fara zgomote de fundal.

 

Inca din 1908, odata cu primul brevet inregistrat in SUA a aparut primul amplificator cu tuburi de vid in triunghi. Acesta a apartinut inginerului si fizicianului Lee de Forest care isi dorea sa faca un aparat de radio. Acesta este considerat “parintele” amplificatorului si pornind de la acesta se dezvolta, fiind necesar in multe domenii, dar foarte bine reprezentat si cunoscut din domeniul audio. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Daca iti place sa asculti muzica la o calitate buna, inclusiv in masina, atunci trebuie sa iti pui la punct sistemul audio din dotare si un amplificator va fi bine venit pentru a putea face auditii la un nivel inalt atunci cand esti la drum.

 

Amplificatoarele audio pentru masina sunt o necesitate pentru orice sistem, chiar daca este mic si mai ieftin, deoarece imbunatateste mult sunetul si te va ajuta sa asculti muzica preferata la o calitate buna. Dar sa vedem mai pe larg care sunt imbunataririle aduse.

 

Ce este un amplificator audio auto?

La fel ca si orice alt tip de amplificator, fie ca este destinat pentru un sistem audio casnic, fie pentru masina, rolul acestuia este de a prelua un semnal mai slab si a-l amplifica. 

Semnalele audio sunt slabe si nu se aud foarte bine, asa ca un amplificator este un element crucial pentru orice sistem audio. Desi multe sisteme audio au amplificator incorporat, daca vei vrea sa asculti la un volum mai ridicat, iti vei da seama ca exista multe probleme legate de sunet, precum distorsiuni si reducerea calitatii sunetului muzicii pe care o asculti.

Astfel cel mai indicat este sa iti achizitionezi un amplificator dedicat, care va imbunatati mult calitatea sunetului si vei vedea ca investitia intr-un astfel de aparat merita facuta.

De asemenea, daca ai un subwoofer, acesta necesita un amplificator, deoarece sunetele joase de bas au nevoie de mai multa putere pentru a se putea propaga si pentru a se auzi asa cum au fost ele concepute in cadrul muzicii. 

Care sunt avantajele achizitionarii unui amplificator pentru sistemul audio auto?

Sunt multe motive pentru care iti doresti un amplificator audio, dar printre cele mai importante se remarca:

Volum marit: De obicei, masinile produc foarte mult zgomot ce provine de la motor, de la frecarea anvelopelor pe sosea, traficul afecteaza de asemenea nivelul de zgomot, sistemul de aer conditionat, si din acest motiv, pentru a te bucura de muzica preferata ai nevoie de volum.

Adaugarea unui amplificator la sistemul audio din masina va rezolva aceasta problema si iti va oferi volumul de care ai nevoie, facand boxele sa ofere mai multa putere, fara a denatura calitatea sunetului si astfel vei putea sa te bucuri de muzica.

Creste calitatea sunetului: In general, difuzoarele au tendinta de a distorsiona si denatura calitatea sunetului, la cresterea volumului. Prin adaugarea unui amplificator audio, acest aspect neplacut dispare.

Chiar daca optezi pentru o varianta mai ieftina, muzica se va auzi mai clar, mai tare, cu frecventele joase bine conturate si fara distorsiuni. Astfel, prin adaugarea unui amplificator, vei putea sa auzi foarte distinct fiecare instrument care interpreteaza, sa auzi foarte clar vocalele, ceea ce iti va crea o senzatie foarte placuta si te vei bucura de muzica preferata.

Iti pun la dispozitie si alte functii de interes: Daca esti un audiofil convins, atunci functiile de personalizare care sunt puse la dispozitie de un amplificator audio, precum egalizatoarele si procesoarele de semnal, vor fi foarte importante pentru tine.

Te ajuta sa ai controlul deplin asupra sunetului, chiar daca sistemul audio de pe masina este de generatie mai veche si iti va oferi mai multe libertate de alegere.

 

Cum alegi un amplificator audio potrivit?

Sunt multe modele de amplificatoare audio auto pe piata si important este sa alegi in functie de modul in care vrei sa iti construiesti sistemul audio sau cum este deja construit, in caz ca doar vrei sa adaugi pe vechiul sistem un astfel de aparat.

Numarul de canale poate fi un criteriu de alegere, acesta referindu-se in special la numarul de iesiri pe care il are amplificatorul. Deci numarul de canale este in legatura stransa cu numarul de echipamente pe care vrei sa le conectezi si anume boxe si subwoofere. Astfel daca iti doresti sa conectezi un sistem cu doua difuzoare, alegi un model cu 2 canale, pentru 4 difuzoare cu 4 etc.

Multe masini sport, dar si camioanele, au doar doua difuzoare, asa ca un model de amplificator cu doua canale este foarte bine venit. Cel mai uzual este modelul cu patru canale, care poate alimenta cele doua boxe frontale si un subwoofer cu punte pentru partea din spate a masinii. 

Daca la cele doua difuzoare vrei sa mai adaugi si un subwoofer, atunci alegi un amplificator auto cu 3 sau 4 canale. Este ok sa mai ai loc in caz ca vrei sa te mai extinzi pe viitor. Pentru un sistem cu 4 boxe si un subwoofer mergi pe un aparat cu 5 canale.

Exista de asemenea si alte optiuni precum amplificatoare cu: un singur canal, mono – util pentru a adauga doar un subwoofer la sistemul existent, care sa ajute la reproducerea notelor de bas clar; cu trei canale ce poate alimenta doua difuzoare si un subwoofer util intr-o masina mica; cu sase canale sau cu opt pentru sisteme audio mai sofisticate, digitale, avand cai de inalta fidelitate. 

 

Este necesar un amplificator auto?

Sunt foarte multe persoane pentru care calitatea muzicii nu inseamna nimic si care pot sa asculte in masina fara a avea instalat un amplificator. Dar daca nu te numeri printre acestia si iti place sa te delectezi cu muzica preferata, mai ales la drum, atunci cu siguranta un amplificator auto va face diferenta.

Astfel, te vei putea bucura de muzica asa cum a fost ea conceputa de compozitor, auzind fiecare instrument folosit, si toata bogatia vocalelor, la volum mare daca asa iti place, fara distorsiuni si denaturari de sunet, cu un bas bine diferentiat. Te vei putea delecta si cu muzica la un nivel mic, puterea suplimentara data de amplificator fiind folosita pentru a scoate la iveala toata emotia investita, impactul sonor si detaliile fine utilizate de interpreti. 

Daca acum esti convins ca ai nevoie de un amplificator auto, este timpul sa pornesti la cumparaturi si poti sa alegi magazinele virtuale de specialitate unde vei gasi o gama foarte larga de aparate, de toate tipurile si in plus, vei putea sa te informezi mai amanuntit din mediul online. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Vrei sa inveti sa canti la clape si nu stii exact daca ti se potriveste mai bine o pianina sau un grand piano? Citeste in acest articol care sunt cele mai importante diferente pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi.

 

Pianina sau grand piano? Este o intrebare la care ajung multe dintre persoanele care doresc sa cumpere un instrument muzical din aceasta categorie. O parte dintre elementele care diferentiaza cele doua produse sunt usor de observat cu ochiul liber, altele insa, ceva mai subtile, se ascund in structura lor si sistemul de functionare. Parcurge acest articol si afla ce deosebeste o pianina de un pian si care ti se potriveste cel mai bine.

 

Format si dimensiuni

Desi nu este chiar cel mai important criteriu, spatiul pe care il ai la dispozitie pentru a amplasa acest instrument este totusi un factor decisiv in alegerea sa. Nu este suficient sa gasesti o cale pentru a-ti permite un grand piano, este de asemenea nevoie sa ai la si o locuinta destul de mare in care sa il poti aseza fara a-l inghesui.

Pe scurt, cand vorbim despre grand piano, vorbim despre un pian orizontal, numit si pian cu coada, la care atat cutia de rezonanta, cat si corzile, sunt asezate paralel cu solul, in continuarea tastelor. Aceste produse se impart in trei categorii principale de dimensiuni: pianul cu coada scurta, care are intre 140 – 180cm lungime, pianul cu coada medie, care ajunge pana la 230cm si cel cu coada lunga, care ajunge pana la 300cm. In general, modelele mai lungi de 240cm sunt cele de concert.

Spre deosebire de grand piano, pianina are cutia de rezonanta si corzile asezate pe verticala, perpendicular pe taste, ocupand mult mai putin spatiu. Cele mai multe modele au o lungime cuprinsa intre 50 si 70cm, fiind deci similare unui birou obisnuit. Este motivul pentru care sunt preferate atat de cei care doresc sa poata interpreta in propriul apartament, cat si in unele scoli.

 

 

Calitatea sunetului

Din acest punct de vedere, o regula simpla spune ca sunetul este cu atat mai clar si mai puternic, cu cat corzile sunt mai lungi. Plecand de la aceasta idee, multe persoane considera inca din start ca o pianina este mai putin buna decat un grand piano, pentru ca cea dintai este de obicei mai mica.

Este bine sa tii cont de faptul ca la calitatea si claritatea sunetului contribuie in mod esential materialele folosite in constructia instrumentului, detaliile de design, experienta producatorului si maniera in care stie sa imbine toate elementele, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cu alte cuvinte, o pianina bine facuta poate oricand depasi un pian conceput cu mai putina atentie.

De asemenea, cea mai mare pianina din lume are inaltimea de 4.5m depasind cu usurinta majoritatea pianelor clasice in ceea ce priveste performantele de redare a sunetelor. Si nu este nevoie sa mergi pana acolo pentru a gasi astfel de situatii, exista si modele de grand piano mai mici, care sunt cu usurinta depasite de versiunile inalte de pianine, fara a fi nevoie ca acestea sa atinga vreun record. Nu este deci o certitudine faptul ca o pianina va genera un sunet mai slab decat un pian clasic, ci depinde de fiecare model in parte.

 

Sistemul de actionare a corzilor

Diferenta cea mai importanta pe care trebuie sa o iei in considerare, daca vrei sa cumperi un pian sau o pianina pentru a-ti imbunatati performantele de interpretare, tine de sistemul de actionare a corzilor.

Sistemul de actionare incepe de la tastele pe care le apesi folosind degetele si se termina cu ciocanelele care lovesc corzile, generand vibratii si sunet. Deosebirea dintre cele doua tipuri de instrumente sta in modalitatea in care componentele sistemului se deplaseaza. Astfel, intr-un grand piano majoritatea miscarilor se fac pe verticala, forta folosita pentru actionare fiind gravitatia, in timp ce in interiorul unei pianine, actiunea se desfasoara pe orizontala, miscarile avand la baza arcuri metalice.

Pentru ca gravitatia este mereu aceeasi, nu se schimba si nu se uzeaza, in cazul unui grand piano vei obtine intotdeauna aceeasi reactie sonora pentru un gest realizat identic asupra tastelor. In schimb, in cazul pianinelor, arcurile pot actiona diferit de la tasta la tasta, se uzeaza in timp, schimbandu-si viteza de raspuns si in general, nu vor oferi aceeasi consecventa si uniformitate ca in cazul unui grand piano.

Acest element constructiv influenteaza de asemenea si viteza cu care poti lovi tastele. Daca in cazul unui grand piano, trebuie sa astepti pana cand tasta a revenit doar la o treime din drumul sau catre pozitia initiala, pentru a lovi din nou, la pianina este nevoie ca tasta sa revina complet in pozitie orizontala inainte de a o folosi iarasi. Acest detaliu poate face dificila abordarea unor piese complexe, cu pasaje alerte.

 

 

Nivelul de pregatire

Atunci cand alegi intre cele doua optiuni este important sa iei in considerare si nivelul de pregatire. Daca esti abia la inceput in studierea clapelor, te poti descurca foarte usor cu o pianina, care este mai facil de transportat si amplasat, si inseamna si o investitie mai mica. In afara cazului in care evoluezi extrem de repede, te vei bucura de ea cativa ani buni pana cand vei ajunge la stadiul in care vei avea nevoie de ceva mai mult, sub forma unui grand piano.

Pe de alta parte, daca studiezi deja de cativa ani bun acest instrument si ai nevoie de un model performant, care sa iti permita sa iti duci talentul la nivelul urmator, iti recomandam sa investesti intr-un grand piano de calitate, care sa iti ofere acuratetea, viteza si volumul de care ai nevoie.

Mai exista bineinteles si modelele de pianine electronice, al caror sistem de functionare este complet diferit, preluand si redand sunetele dorite dintr-o baza de date inclusa in memorie. Aceste versiuni sunt mai usoare, pot genera sunet puternic, cu volum reglabil si permit in plus conectarea de casti pentru a putea exersa chiar si langa vecini sensibili.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Muzica este produsul artistic pe care il folosim cel mai des, ascultand melodiile preferate de zeci de ori, pentru a ne transporta intr-o alta stare. Indiferent de tipul de muzica preferat, fie clasic, rock, folk, jazz, blues etc. anumite piese simti nevoia sa le asculti la volum maxim pentru a te bucura de sunetele produse si pentru a simti toata bogatia de tonuri propusa.

 

Unele melodii trebuie ascultate cu o amplificare maxima, asa ca fie mergi la un concert live unde traiesti la maxim experienta, fie ai acasa un sistem audio performant si faci auditii de exceptie sau pur si simplu asculti la casti. Amplificarea este foarte importanta si impreuna cu boxele formeaza un tot unitar care te ajuta sa simti si sa te transpui in zona propusa de muzica. 

Mai jos, iti prezint cateva titluri pe care merita sa le asculti amplificate la maxim, la care subwoofer-ul va schimba semnificativ auditia, crezand de multe ori ca asculti ceva nou chiar daca ai auzit deja piesa de zeci de ori.

 

“Limit To Your Love” – James Blake:

este o melodie a artistului de origine canadiana, Leslie Feist care a inclus-o in cadrul albumului de studio Memento cu titlul “ The Limit To Your Love”. In 2010 este preluata de interpretul si compozitorul britanic James Blake si introdusa in albumul lui de debut, reusind sa intre in topurile din Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Olanda. 

Cu un sound de exceptie, bazat de sunete joase, piesa este folosita si la celebra emisiune MythBusters, unde realizatorii vor sa demonstreze ca teoria prin care un subwoofer puternic inchis intr-o masina poate produce explozia acesteia este doar un mit. 

Este o melodie care se asculta amplificata la maxim, pentru a simti pulsul transmis de joase asemanator cu bataile inimii, care iti evoca magia si romantismul piesei, vibrand in acelasi acord cu ritmul emis. Daca asculti aceasta piesa fara subwoofer pierzi mai mult de jumatate din experienta sonora propusa de artist.  

 

“Trickstept” – Amon Tobin:

cunoscut si sub numele de Cujo, este un muzician, compozitor si producator de muzica electronica de origine brazilian. Are o larga contributie in aceasta zona muzicala, inclusiv albume de coloana sonora, albume live si de studio si multe inregistrari impreuna cu alti artisti. 

Piesa recomandata este digitala, cu o imbinare de sunete bine realizata, ce transmite starea artistului. Acesta se remarca printr-o metodologie de redare a sunetului mai putin obisnuita, fiind considerat unul dintre cei mai buni designeri de sunet si, de asemenea, este un nume foarte influent in muzica electronica. Batai, exclamatii, vuiete precum si suiere, zgomote de bruiaj, murmure confera o dinamicitate si un amalgam de sunete familiare care dau unicitate piesei.

 

 

“Pyramids” – Frank Ocean:

piesa a fost lansata in 2012, iar artistul american a revenit in atentia publicului cu aceasta compozitie. Piesa are in spate o poveste, cu metafore care fac referire la Cleopatra, piramide si cluburi de striptease. 

Cu o durata de aproximativ 10 minute, piesa atrage atentia printr-o imbinare fericita de stiluri, de la muzica de club, la r&b, cu ritmuri de sinteza electro-house, solo de chitara si saxofon, cu pauze si blocaje care incanta si incita ascultatorul. 

Contine patru parti, prima in forta si celelalte cu intensitate mai redusa pentru a mari dramatismul. Ultima parte contine un pasaj cu tonuri inalte si puternice, avand un final cu senzatii explozive. Pe parcursul piesei este prezentata in mod liric povestea, ca un scenariu, iar lungimea piesei permite rasturnari de ritmuri, de asemenea pulsatii eterice, toate aceste calitati  ridica piesa in topuri, devenind preferata de multi ascultatori. 

 

“Kiara” – Bonobo:

de origine engleza, lanseaza piesa Kiara in cadrul albumului Black Sands in 2010. Un artist complex ce interpreteaza la un mare numar de instrumente printre care pian, bas, chitara, chitara clasica, orga, mandolina, harpa, vibrafon etc. Trecerile dintre piese sunt rezolvate de catre artist cu mare eleganta. Stilul sau aduce frumusete si ofera energie ascultatorului prin aportul original de sunete joase, ce schimba starea acestuia in bine dupa numai 20 de secunde de auditie. 

 

“Monday Massacre” – Mr Oizo:

artistul este de origine franceza si isi foloseste acest nume pentru opera sa muzicala, pentru partea de film folosind numele intreg Quentin Dupieux. Un artist complex, muzician, DJ, regizor de film ce isi pune amprenta in lumea muzicala abordand un stil techno-experimental. Piesa apare pe un album din 1999, unde a folosit doar echipamente analogice. Merita ascultata la maxim pentru a surprinde toate efectele folosite, distorsiunile, sunetele ce imita zgarieturile. 

 

“Hysteria” – Muse:

considerata una dintre piesele cu cea mai buna linie de bas, cu o linie complexa, piesa se afla in topul preferintelor multor ascultatori si merita ascultata la maxim pentru a putea suprinde toata frumusetea si complexitatea liniei melodice. Piesa a fost lansata in 2003 in Marea Britanie si a urcat rapid in topuri. Inclusiv coperta care ilustreaza albumul single este o lucrare de arta, castigata prin concurs de catre Adam Falkus. Melodia a fost utilizata frecvent pentru coloana sonora la reclame, in filme, jocuri video etc.

 

 

“Papercut” – Linkin Park:

melodia celebrei trupe de rock americane a fost lansata in 2000 ca al treilea single de pe albumul Hybrid Theory, cucerind publicul. Melodia are la baza chitarile grele, cu ritmuri distorsionate, iar efectele si imaginile din videoclipul care insoteste piesa, transmit o stare de agitatie si o anumita paranoia de care este vorba in cantec. 

Acum ca te-am convins ca ai ce sa asculti la volum maxim, poti sa consulti oferta de amplificatoare (aici lista noastra comparativa) existente pe piata, pentru a gasi un model care ti se potriveste. Pentru amplificatoarele de sunet exista 5 clase mari de departajare (A, AB, D, GH si T) care difera in functie de doua caracteristici importante si anume: puterea amplificatorului si nivelul de distorsiuni sonore pe care le emite. 

Cu siguranta iti vei gasi ceva pe gustul tau pentru a face auditii de calitate, la un pret decent si daca vei experimenta auditia cu si fara subwoofer-e, controland diferentiat volumul pe fiecare canal, vei putea descoperi plenitudinea sonora si tonurile noilor armonici.  

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Un criteriu important in alegerea unui amplificator audio este si brand-ul, acesta facand diferenta intre un produs de calitate si unul mai putin bun, si poti alege de la o serie de producatori de top, ce iti ofera garantia unui produs performant la un pret corect, pentru a te putea bucura cat mai mult de investitia facuta. 

 

Daca ai nevoie de un amplificator audio pentru a face auditii de calitate, trebuie sa stii ca sunt mai multe criterii de alegere printre care: numarul de canale – mono, cu doua canale sau canale multiple; impedanta ce se masoara in ohmi – impedanta cu intrare normala si impedanta minima de iesire; puterea RMS (W) – de putere medie 50 – 100W, mare 100 – 150W sau foarte mare 400 – 500W; banda de frecventa – pentru locuinta si profesionale. 

Deoarece tehnologia avanseaza pe zi ce trece si sunt schimbari frecvente si in acest domeniu care duc la imbunatatirea aparatului, este bine sa te orientezi si spre branduri renumite care sa iti ofera aparate de ultima generatie si sa poti face o alegere potrivita pentru tine. In continuare iti prezentam cateva firme pe care te poti baza atunci cand faci o astfel de achizitie.

 

 

Denon

Produsele Denon au ajuns la un nivel inalt de performanta prin ani si ani de inovatii, lucrand cu personal de varf din domeniul ingineriei si combinand pasiunea, cu arta si tehnologia. Este o firma de origine japoneza ce a luat fiinta in 1910. Se axeaza pe produse audio precum boxe wireless, home cinema, sisteme compacte, sisteme audio portabile si hi-fi. Cu o lunga experienta in domeniu, bazate pe precizie si performanta, produsele oferite de aceasta firma iti ofera o garantie a calitatii.

 

Marantz

Infiintata in 1953 in SUA, pornit din pasiunea unor persoane ca o afacere mica acasa, firma cunoaste o puternica dezvoltare in anii 1970, dezvoltand sisteme audio de inalta fidelitate, in prezent avand sediul in Japonia. Poti alege diferite tipuri de amplificatoare audio, cu doua sau mai multe canale de intrare (5, 7 etc.), produse de calitate si inalta fidelitate, ce poate fi o varianta optima si de luat in calcul la achizitionarea unui astfel de produs.

 

Yamaha

Un brand ce nu mai are nevoie de prezentare fiind bine cunoscuta atat la nivel mondial, cat si pe piata din Romania, pentru produse oferite. In domeniul audio firma ofera o gama larga de produse printre care: amplificatoare (de putere, integrate stereo, preamplificatoare), diverse tipuri de boxe (de centru, de raft, de tavan, sisteme surrond, subwoffer, soundbar etc.), minisisteme, receivere, casti, playere, si tot felul de accesorii. 

Incepand inca din 1900 cu producerea sunetului, odata cu primul pian construit de firma, nu a mai trecut mult pana la a oferi sisteme de redare a sunetului, din 1922, fiind un deschizator de drumuri in multe domenii dar in ceea ce priveste echipamentele audio.

 

Pioneer

Atunci cand iti propui sa achizitionezi cel mai bun amplificator audio, nu poti sa nu iei in calcul si produsele oferite de aceasta firma. Inovatie, pasiune, tehnologie de ultima generatie, sunt cateva ingrediente care asigura suprematia produselor, avand in domeniul audio o gama larga de echipamente precum: home theater, componente si sisteme hi-fi; casti, precum si diverse tipuri de amplificatoare audio. 

Din 1970 firma a inceput sa se extinda rapid si in Europa, avand filiale in mai toate tarile din aceasta regiune. Firma a luat fiinta in 1938 in Japonia.

 

Dayton Audio

Cu o experienta in spate de peste 2 decenii, firma a fost infiintata in SUA, ajungand in scurt timp sa fie cunoscuta la nivel mondial, pentru produsele audio de inalta calitate, punand accent pe inovatie, calitate si valoare. Prin produsele oferite reusesc sa creeze un echilibru perfect intre arta si tehnologie, venind in intampinarea clientilor sai cu solutii care de multe ori le depasesc asteptarile. Ofera si o diversitate de amplificatoare audio, unele cu un design mai special, futurist, compact, cu dotari performante la preturi accesibile. 

 

Powersoft

Este o companie infiintata in 1995 in Italia, ce ofera produse de calitate la preturi competitive pe piata audio la nivel european si mondial. In ceea ce priveste amplificatoarele audio acestea pot fi pentru sisteme fixe, in instalatii de dimensiuni mici sau medii, cu un numar diferit de canale, ce pot fi adaptate pentru diferite nevoi, utilizand tehnologii patentate si softuri proprii ce ajuta la gestionarea fiecarui canal in parte pentru a putea utiliza calitatea boxelor la maxim. 

 

QSC

Cu peste 5 decenii de experienta, aparuta in SUA, firma a devenit un lider recunoscut la nivel mondial pentru solutii audio – video profesionale, comercializand: amplificatoare audio de putere, difuzoare, procesarea digitala a semnalului, mixere digitale. Marea majoritate a produselor se fac in SUA, oferind astfel posibilitatea de a controla si eficientiza tot procesul tehnologic, calitatea produselor fiind una de exceptie. 

 

Crown

Membra a corporatiei Harman, firma a fost infiintata in 1947 in SUA, devenind un lider la nivel mondial in industria sunetului amplificat. Ofera solutii profesionale pentru sali de cinematograf, platforme turistice etc., dar si produse de larg consum, pentru acasa. In 1949 produce primul magnetofon cu amplificator de putere incorporat, iar in 1964 primul amplificator solid, fiind un deschizator de drumuri in domeniul audio. 

Cu produse fiabile si inovatoare, firma isi consolideaza pozitia pe piata, depasind de multe ori asteptarile clientilor in domeniu. Amplificatoarele oferite de aceasta firma sunt proiectate si realizate la cele mai inalte standarde de calitate ale acestei industrii, oferind produsele de care ai nevoie pentru aplicatiile de sunet din acest secol. 

 

 

Lab Gruppen

Nascuta in Suedia in 1979, aceasta firma a aparut din pasiunea pentru electronica a doi tineri. Dezvoltand pe parcursul timpului noi si noi solutii inovatoare, firma a ajuns in prezent un nume in domeniul audio, cu produse de calitate, optimizate pentru a produce un sunet de calitate, ce fac fata si celor mai solicitante aplicatii audio in retea digitala. 

 

Ashly

Daca ai nevoie de un sunet bun pentru o locatie dedicata precum scoli, restaurante, hoteluri, sali de curs, biserica etc., dar si pentru acasa, nu ocoli produsele acestui brand. Ultimele tipuri de amplificatoare audio ofera un castig fata de alte modele, putand fi conectate la orice tip de difuzor avand iesiri selectabile pe fiecare canal, control Ethernet, iti ofera posibilitatea de a programa diferite evenimente etc. Firma are peste 45 de ani de experienta, fiind infiintata in 1974 in SUA.  

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Amplificatoare – Opinii si Recenzii in 2020

 

Amplificatoarele sunt dispozitive nelipsite din produsele care presupun inregistrarea si redarea de sunete. Sunt disponibile in versiuni integrate in diverse aparate, cum sunt boxele, telefoanele, televizoarele, laptop-urile si castile, dar le poti achizitiona si separat, in formate concepute special pentru a imbunatati performantele celor dintai. Pentru artistii profesionisti, care au nevoie de un pachet de baza necesar inregistrarilor, recomandam setul Focusrite Scarlett 2i2 Studio mk2, cu amplificator, microfon si casti pentru monitorizare live. Daca doresti sa achizitionezi un dispozitiv compact, care iti ofera caracteristicile tehnice necesare pentru a ridica nivelul sistemului audio al masinii, iti recomandam ca solutie versiunea Pioneer GM-A3702.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Focusrite Scarlett 2i2 Studio mk2
Click aici pentru pret!

Este setul ideal pentru persoanele care doresc sa se inregistreze in propria locuinta sau intr-un spatiu special amenajat. Include amplificator cu doua intrari, pentru microfon si instrument, si iesire pentru monitorizare, cu buton de control al volumului si jack pentru casti, care permite ascultarea in timp real, cu latenta zero.

Fiind o versiune profesionala, cu mai multe produse si programe incluse, implica costuri mai ridicate decat alte modele.

Acest set cu amplificator, casti, microfon condenser si software dedicat cu optiuni extinse de procesare audio este recomandat pentru inregistrari profesionale care necesita o calitate superioara a sunetului.

A 2-A OPTIUNE!

Pioneer GM-A3702
Click aici pentru pret!

Conceput in format slim, de dimensiuni reduse, pentru a se potrivit usor in orice autoturism, acest model de amplificator pune la dispozitie o frecventa larga de raspuns, de la 10Hz la 7kHz, pentru sunete de inalta definitie. Este o versiune stereo, cu doua canale si nivel redus de distorsiune, livrat impreuna cu accesoriile necesare montajului facil, in interiorul masinii.

Fiind un model cu doua canale, limiteaza numarul de boxe pe care le poti folosi impreuna cu dispozitivul.

Amplificator pentru sistemul audio al masinii, cu format compact si putere de 190W, util pentru a imbunatati calitatea redarii sonore.

A 3-a Optiune!

Randall RH-50 TE
Click aici pentru pret!

Este o versiune de amplificator cu tuburi si acuratete deosebita a sunetului generat, recomandata pentru chitaristi. Pune la dispozitie doua canale, cu posibilitatea de a crea efecte acustice separat, pe fiecare dintre ele, are o putere de 50W si un design robust, prevazut cu elementele necesare deplasarii si pozitionarii sigure la fiecare utilizare.

Face parte din categoria modelelor profesioniste, care ofera performante deosebita si implica, in consecinta, costuri mai mari de achizitie decat alte versiuni.

Model conceput pentru scena si studio de inregistrari, care pune la dispozitie structura cu lampi si efecte acustice, pentru a oferi solistilor de chitara cele mai bune rezultate.

 

 

Pareri despre cele mai bune amplificatoare

Cauti amplificatoare ieftine si bune si nu stii exact de unde sa incepi evaluarea produselor disponibile? De la modele simple, de mici dimensiuni, pentru casti, si pana la variante cu mixer sau subwoofer integrat, oferta este intr-adevar suficient de variata pentru a te pune in dificultate. Foloseste exemplele selectate de noi pentru a-ti face o imagine cat mai corecta asupra optiunilor pe care le ai la indemana.

 

 

Kit amplificator audio:

 

Focusrite Scarlett 2i2 Studio mk2 

 

Daca vrei sa poti inregistra propriile melodii la o calitate foarte buna, iti recomandam acest kit cu amplificator audio, conceput pentru muzicienii profesionisti. Include tot ceea ce ai nevoie din punct de vedere hardware si software pentru a putea surprinde tonalitatile subtile ale vocii si a combina cu un background instrumental.

Setul este format din microfon de tip condenser, cu cablu de conectare XLR, casti profesionale pentru monitorizare in timp real si amplificator Scarlet 2i2. Acesta din urma este o versiune cu conexiune USB ceea ce inseamna ca poate fi folosit foarte usor in combinatie cu un laptop, pe care poti rula software-ul de procesare acustica inclus in pachet (Pro Tools First Focusrite Creative Pack si Ableton Live Lite).

Amplificatorul include doua preamplificatoare pentru microfon si instrument, doua intrari tip combo XLR/Jack Neutrik, iesiri jack si control dedicat al volumului pentru casti. Este de asemenea prevazut cu potmetru de gain pentru gestionarea volumului de intrare, insotit de un indicator luminos. Raspunsul in frecventa este de 20Hz pana la 20kHz, cu distorsiune (THD) redusa, de 0.002% pe microfon si 0.005% pe instrument, si sensibilitate peste 100dB.

 

 

 

JBL Amplificator Stage 1200B si Subwoofer GX-A3001

 

Potrivit pentru imbunatatirea calitatii sunetului oferit de boxele autoturismelor, acest kit cu amplificator audio include in plus, fata de alte modele, subwoofer Stage 1200B, cu difuzor de 30cm, pentru un bass cu sunet profund si vibrant, si cablurile necesare pentru conectare.

Amplificatorul GX-A3001 pune la dispozitie o putere de 415W, cu senzitivitate de 98dB si frecventa de raspuns intre 10 si 320Hz. Este prevazut cu intrari RCA si este un model cu un singur canal, care ofera putere RMS de 200W in 4ohmi si 300wati in 2ohmi. Setul include cablu de alimentare de 5m lungime, cu diametrul de 10mm, papuc inelar M8 si M12, siguranta ACU si suport siguranta, cablu metalic de 1m si RCA de 5m.

Subwooferul JBL Stage 1200B este conceput pentru a fi instalat usor in orice autoturism, fara a ocupa mult spatiu. Pune la dispozitie o putere RMS de 250W, cu senzitivitate de 91dB,  impedanta de 4ohmi si frecventa de raspuns de 34 – 200Hz, ideala pentru tonalitatile joase.

 

 

 

 

Amplificator audio auto:

 

Pioneer GM-A3702

 

Soferii care circula mult cu masina si doresc sa poata asculta muzica la cea mai buna calitate audio, se vor bucura cu siguranta de performantele acestui amplificator audio auto de la Pioneer. Este un model din categoria versiunilor de clasa A/B, care imbina deci armonios calitatea deosebita a sunetului, cu o functionare eficienta energetic.

Lucreaza pe o banda de raspuns in frecventa de 10Hz – 70kHz, cu senzitivitate de peste 95dB si distorsiune THD mai mica de 0.05%, scotand la iveala profunzimile acustice ale pieselor ascultate. Include doua canale, cu impedanta minima suportata pe canal de 2ohmi si are o putere RMS de 2x60W la 2ohmi si 2x95wati la 4ohmi. Il poti folosi in mod stereo sau in varianta bridge, ca dispozitiv mono.

Are dimensiunile de 24.6 x 6 x 18cm si cantareste 1.4kg, fiind conceput special pentru a se incadra usor in spatiul autoturismului, fara a ocupa mult loc. In pachetul de livrare vei gasi manualul cu detaliile tehnice, garantia oferita de producator si suruburile pentru montaj.

 

 

 

Alpine Amplificator BBX-T600 si Subwoofer SWT-12S4

 

Alpine BBX-T600 este un amplificator audio auto cu design slim, din clasa A/B, prevazut cu doua canale, control al temperaturii si protectie la supratensiune. Are o putere maxima de 300W si RMS de 50W pe canal la 4ohmi si respectiv, 70W pe canal la 2ohmi, cu distorsiune THD mai mica de 1%. Poate fi folosit in varianta stereo sau mono cu bridge si permite controlul volumului de gain intre 0 si 12dB.

Lucreaza cu o frecventa de raspuns cuprinsa intre 5Hz si 50kHz, cu un raport intre semnal si zgomot de fundal de 95dB si este o versiune de dimensiuni reduse (25 x 5.2 x 24cm), cu greutatea de 1.9kg, livrat impreuna cu suruburile de fixare.

Acest pachet contine in plus subwoofer Alpine SWT-12S4, cu putere de varf de 1000W si RMS de 300W, impedanta de 4ohmi si senzitivitate de 92db/W. Are format cilindric, design compact si este livrat impreuna cu accesoriile de fixare.

 

 

 

 

Amplificator audio profesional:

 

Randall RH-50 TE

 

Daca vrei sa cumperi un model de amplificator audio profesional, cu finalii pe lampi, care sa iti ofere o acuratete ridicata a undelor sonore si un profil acustic natural, iti recomandam acest model marca Randall. Este conceput pentru a imbunatati outputul oferit de chitara si pune la dispozitie o putere de 50W.

Include doua canale, clean si overdrive, efecte de spring si reverb si corectii de ton pe fiecare dintre canale. Iti pune la dispozitie doua intrari, high-gain si low-gain, si iesire catre difuzor extern de 8/16ohmi, de tip FX Loop serial, pentru a asigura difuzarea optima a sunetului.

Aceasta versiune tehnica este prevazuta cu buton de On/Off si Play/Stand by si design robust, cu picioare de sustinere si maner rezistent, care permite deplasarea rapida si sigura pana la locul in care ai nevoie de el. Iti ofera volumul necesar pentru interpretare live si flexibilitate in modificarea sunetului, pentru a da forme noi pieselor inregistrate.

 

 

 

Behringer HA400

 

Pentru ca, si atunci cand canta impreuna, artistii au nevoie sa auda in timp real coloana melodica, iti propunem acest amplificator audio profesional pentru casti, produs de marca Behringer. Este un model care imbina in mod optim simplitatea structurala cu calitatea tehnica superioara.

Designul de mici dimensiuni include patru canale, cu reglaj de volum pe fiecare dintre ele, astfel incat fiecare persoana sa poata alege intensitatea audio a redarii. Conectorii sunt de tip TRS – jack de 6.3mm, mare, stereo, pentru input si output, iar puterea de iesire pusa la dispozitie ajunge pana la aproximativ 40mW in 100ohmi, cu o impedanta de 80ohmi.

Produsul este livrat impreuna cu adaptorul de curent 12V DC si asigura o calitate audio foarte buna pentru aproape orice tip de casti, chiar si la volume ridicate, fiind folosit atat in studioul de inregistrari, cat si pe scena, in interpretari live. Designul ultra-compact asigura mobilitate ridicata si transport facil.

 

 

 

 

Kit amplificator audio 1000W:

 

IBIZA ISP-1116-A

 

Pentru evenimente muzicale de dimensiuni mari si medii, iti propunem acest kit cu amplificator audio de 1000W, un concept tehnic cu doua canale si putere RMS de 500wati pe fiecare dintre ele. Este prevazut cu protectie termica si ventilator pentru racire, care asigura functionarea optima pentru perioade lungi de timp. Include comutator On/Off si control de volum pe fiecare canal.

Printre caracteristicile tehnice oferite se numara raport intre semnal audio si zgomot de peste 76dB, impedanta de 4ohmi si raspuns in frecventa pe intervalul 20Hz si 20000Hz, cu distorsiune THD mai mica de 0.1%.

Include intrari de tip XLR, RCA si Jack de 6.3mm si se potriveste in carcasa de 19inch. Ofera un sunet clar, curat si puternic, cu caracteristici stabile atat pe lungimile joase de unda, cat si pe inalte. Poate fi folosit atat pe scena, cat si pentru imbunatatirea calitatii acustice a inregistrarilor din studiouri profesionale.

 

 

 

 

Amplificator audio PC:

 

Statie Kinter 006

 

Potrivit pentru difuzoare pasive, cu capacitate mica sau medie, acest model de amplificator audio PC este ideal pentru a imbunatati sistemele sonore din locuinta, indiferent ca vorbim despre DVD sau MP3 player, laptop, calculator, tableta sau telefon. Pune la dispozitie intrari de tip RCA, USB si card SD, pentru a putea asculta piesele dorite si permite de asemenea conectarea de microfon, cu reglaj propriu de volum, pentru karaoke.

Lucreaza pe doua canale, fiecare cu o putere de 30wati, cu impedanta de 4 – 16ohmi si are un raspuns pe frecventa de 20 pana la 20000Hz, care ii ofera posibilitatea de a reda cu acuratete semnalele de intrare.

Include radio FM cu selector de frecventa si este dotat cu butoane rotative pentru ajustarea undelor sonore (bass, inalte, echo, volum microfon si volum general). Piesele preluate de pe stick sau SD card sunt gestionate prin butoane dedicate. Designul statiei este prevazut de asemenea cu antena de receptie si telecomanda.

 

 

 

 

Kit amplificator audio 2x500w:

 

BST ISP-1189-A 

 

Pentru cei care doresc sa beneficieze de calitatea de reproducere acustica a versiunilor analog, am inclus in lista de propuneri si acest model cu 2 canale, care permite folosirea in sistem stereo sau punte. Pune la dispozitie o putere norminala de 1000W cu RMS de 2 x 300W la 8ohmi si 2 x 500@ la 4ohmi.

Este un kit cu amplificator audio 2 x 500W din clasa A/B, profesional, cu raspuns in frecventa de 20Hz pana la 50kHz si protectie la scurtcircuit, supraincalzire, VHF, DC si softstart care ii asigura functionare optima, chiar si atunci cand incepe sa se incalzeasca.

Iti pune la dispozitie intrari XLR, RCA si de tip Jack 6.35mm si iesiri turnlock, jack sau borne, care asigura adaptarea facila la o varietate de surse de sunet si dispozitive de difuzare a undelor sonore. Include buton On/Off si permite controlul separat al volumului pe cele doua canale.

 

 

 

 

Amplificator audio cu boxe:

 

Set boxe cu amplificator ZNC2023

 

Daca vrei sa cumperi un amplificator audio cu boxe pentru petreceri in interior si exterior, care sa iti ofere sunet puternic si clar, iti recomandam setul ZNC2023. Permite reglarea pe note joase si inalte, include buton pentru volum separat pe chitara si microfon cu fir, si egalizator pe sapte benzi.

Amplificatorul functioneaza pe doua canale, cu impedanta de  4 – 8ohmi si putere RMS de 300W si include ecran LED pentru gestionarea parametrilor de functionare. Permite citirea de fisiere mp3 de pe USB sau card SD, conectare fara fir, prin bluetooth, si este dotat cu mixer incorporat.

Setul include doua boxe active, inalte, cu amplasare pe podea, cu design robust, intarit cu colturi metalice, care protejeaza structura in timpul transportului si manevrarii. Pot fi folosite atat in locuinta, cat si de catre solistii sau formatiile care participa la diverse evenimente. Pachetul de livrare include boxe cu amplificator integrat si un microfon profesional.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Scopul amplificatoarelor este sa reproduca semnalele audio primite, catre dispozitive de tip difuzor, la nivelul dorit de putere si volum, cat mai fidel, cu distorsiuni minime. Au o istorie indelungata si sunt prezente in momentul de fata in cam tot ce inseamna aparat care emite sunete, de la telefon, la laptop si televizor. Daca vrei insa sa achizitionezi unul extern, pentru a imbunatati ceea ce ai deja la indemana, lucrurile se pot complica destul de mult.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa alegi cel mai bun amplificator din punctul de vedere al modului de redare a sunetului, al compatibilitatii cu difuzoarele la care il conectezi, al calitatii outputului, conectivitatii si altor caracteristici tehnice relevante.

 

 

Clasa: Clasa in care este incadrat amplificatorul ne spune modul in care acesta proceseaza semnalul de intrare, pentru a-l obtine pe cel de iesire. Exista mai multe categorii, dar cinci sunt suficient de populare pentru a le mentiona in acest ghid.

Iti recomandam sa alegi o versiune de amplificator, la un pret bun, din clasa A, daca ai nevoie de un model care sa iti ofere o calitate foarte buna a reproducerii sunetului. Trebuie sa tii insa cont de faptul ca aceste versiuni au o eficienta redusa, de numai 20%, deci consuma mult curent, functioneaza continuu si se incalzesc destul de tare, necesitand o ventilatie foarte buna.

Variantele din clasa B sunt mai performante la capitolul randament, consumand mai putin curent, dar sunt mai predispuse la distorsiuni si la un sunet de calitate mai slaba.

Cum este de asteptat, clasa A/B combina ce este mai bun din ambele, pastrand acuratetea variantelor de tip A si aducand in plus un randament energetic mai bun. Sunt folosite frecvent pentru sistemele audio pentru locuinta si pentru cele stereo din masini.

Versiunile din clasele G si H asigura posibilitatea de suplimentare a nivelului de putere folosit pentru generarea output-ului, atunci cand intensitatea semnalului sonor primit o solicita, pastrand un grad de eficienta energetica similar modelelor A/B.

Variantele din categoria D asigura cel mai ridicat randament energetic, care ajunge pana la 80%, pentru ca pierd mai putina putere si genereaza un nivel mai redus de caldura. Au design compact, sunt mai usoare si mai confortabil de folosit si genereaza sunet de calitate buna.

Pentru cei mai pretentiosi vom insa ca aceasta versiune tehnica se descurca excelent pe unde joase, insa are dificultati in a reda cu acuratete sunetele inalte.

 

Compatibilitate: Unul dintre indicatorii de care trebuie sa tii cont pentru a alege cel mai bun model pentru dispozitivele tale electronice este puterea RMS (root mean square sau medie). Aceasta trebuie sa fie cel mult cat valoarea indicata pe difuzorul sau difuzoarele cu care il folosesti, indiferent ca vorbim despre casti, boxe instalate la laptop sau la masina.

De exemplu, daca ai un singur difuzor de 100wati, iti recomandam un amplificator cu puterea RMS intre 80 si 100wati, pentru 2 casti de cate 100wati ai nevoie de 150 – 200 wati, pentru 3 boxe a cate 100wati poti folosi intre 200 si 300wati.

Pentru o asociere corecta, gasesti valoarea RMS trecuta atat pe difuzoare, cat si pe amplificatoare.

 

 

Numarul de canale iti spune cate iesiri sau difuzoare poate gestiona produsul. Daca ai doua boxe si un subwoofer vei avea deci nevoie de un model cu 3 sau 4 canale. Tot pentru asocierea potrivita ai nevoie si de impedanta sau rezistenta circuitelor.

O regula generala iti recomanda sa folosesti un difuzor care are de 8 – 10 ori mai putini ohmi decat amplificatorul. De exemplu, pentru o pereche de casti de 200ohmi vei folosi un model de 20 – 25ohmi.

Impreuna cu senzitivitatea acustica a difuzorului, impedanta iti mai poate spune si daca ai sau nu nevoie un amplificator la pret bun, care sa imbunatateasca sunetul. In general, iti este necesar un astfel de adaos daca impedanta este ridicata (peste 100ohmi) sau senzitivitatea este scazuta (sub 100 – 110dB).

 

Frecventa si distorsiune: Frecventa de raspuns iti spune cat de bine poate amplificatorul sa redea sunete de pe intreaga gama ce poate fi auzita de catre om, de la acustica joasa a bassului, la 20Hz si pana la cele mai inalte acute, la 20000Hz.

Un nivel de distorsiune cat mai mic inseamna un sunet clar, foarte apropiat de semnalul original care a intrat in dispozitiv. Numeroase pareri despre cele mai bune amplificatoare recomanda modele cu THD (total harmonic distortion) de pana la 0.5%.

 

Digital sau analogic: Daca te intrebi ce sa alegi intre versiunile analogice de amplificatoare, la preturi bune si modelele digitale, iti putem spune ca ambele reprezinta o combinatie echilibrata de avantaje si dezavantaje.

Variantele analogice sunt apreciate pentru sunetul cald si natural pe care il redau. Simplitatea circuitelor le face de asemenea mai usor de reparat de cei care se pricep suficient de mult la electronica. Pe de alta parte, pot costa mai mult decat versiunile digitale si se incalzesc mai usor la folosire intensiva.

Modelele digitale sunt mai noi, dar au evoluat suficient de mult pentru a oferi o redare precisa a sunetelor si sunt adesea mai accesibile la pret, aspect care le face usor de inlocuit, balansand astfel dificultatea repararii.

Alegerea depinde de asemenea si de tipul semnalului sursa, pentru laptop, mp3, televizor, smartphone, fiind recomandat un amplificator digital sau un model analogic cu DAC (digital to analog converter).

 

 

Fix sau portabil: Pentru cei care petrec mult timp la birou si asculta muzica in timp ce lucreaza sau au nevoie de un amplificator pentru sistemul media de acasa, o versiune fixa este foarte potrivita.

In schimb, daca vrei sa imbunatatesti peformantele castilor pe care le folosesti pe drum, cel mai bun model de amplificator va fi unul de mici dimensiuni, care iti ofera mobilitate ridicata.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E mai rentabil un amplificator audio second hand? – Argumente pro si contra

Daca vrei sa cumperi un amplificator ieftin si bun pentru casti sau boxe, vei fi cu siguranta tentat sa cauti si intre versiunile second hand. In cantarirea modelelor noi si folosite este bine sa ai in vedere cateva elemente importante cum sunt pretul, gradul de uzura al produsului si modelul, posibilitatea de a obtine garantie si de a-l testa inainte.

Din punctul de vedere al costurilor, vei putea intr-adevar sa obtii o economie considerabila cu un model second hand, mai ales daca este vorba despre o versiune cu vechime de cel putin un an, care nu maieste considerata de ultima generatie. In unele cazuri, preturile ajung si pana la 40 – 60% din cel de pe piata.

 

 

Acest avantaj vine insa impreuna cu riscul de a cumpara un produs defect, care necesita reparatii, mai ales daca il iei cu livrare online si nu ai ocazia sa il testezi. Boxele si amplificatoarele sunt considerate intre produsele cu grad de risc mediu spre scazut in astfel de achizitii.

Cu toate acestea, specialistii iti recomanda sa selectezi cu atentie vanzatorii, orientandu-te mai mult catre cei pasionati de muzica decat catre amatori, si sa pui cat mai multe intrebari despre produs.

 

Gasesc online schema amplificator audio?

Vei gasi foarte usor scheme de amplificator audio pe Internet, sub forma de imagine sau fisier pdf si optiunea de descarcare. Majoritatea includ detalii de realizare si in plus, poti folosi diverse tutoriale video daca ai nevoie de informatii suplimentare pentru a intelege notatiile.

 

La ce e util un amplificator audio cu mixer?

Vei avea nevoie de un model de amplificator cu mixer daca vrei ca, pe langa imbunatatirea volumului si a calitatii sunetului, sa poti lucra cu mai multe surse audio, pe care sa le combini intr-un singur output sau mai multe, in functie de posibilitati.

 

Pot improviza o carcasa la amplificatorul audio?

Daca ai experienta necesara pentru a-ti construi singur un amplificator din componentele cumparate separat sau carcasa originala este foarte deteriorata, poti improviza destul de usor o carcasa. Gasesti rapid pe Internet tutoriale care te ghideaza pentru a realiza o versiune din carton, lemn sau chiar metal, in functie de materialele pe care le ai la dispozitie.

 

 

Ce inseamna kit amplificator audio clasa D?

Un modul cu amplificator audio de clasa D este tot o versiune analogica, de obicei cu tranzistori, care ofera insa performante mai bune din punctul de vedere al folosirii energiei, decat variantele A, B si A/B.

Aceste produse sunt mai mici, mai usoare si includ tehnologie care limiteaza disiparea puterii prin caldura, asigurand o eficienta de pana la 80%, ceea ce inseamna ca doar 20% din curentul care intra intr-un astfel de amplificator se transforma in efect termic.

Kiturile in care sunt incluse includ, la fel ca si in cazul versiunilor A, B si A/B, cabluri de conexiune, boxe, microfon si/sau casti pentru monitorizarea in timp real a sunetului obtinut prin procesare.

 

 

 

Cum asociezi corect un amplificator audio cu boxe procurate separat

 

Pentru persoanele care nu sunt familiarizare cu folosirea unui astfel de dispozitiv, chiar si versiunile de amplificatoare cu sisteme simple de gestionare pot sa para complicate, mai ales atunci cand sunt cumparate separat de boxe.

In acest caz, in afara de parametrii de functionare care iti spun cat de bun este dispozitivul, mai trebuie sa tii cont si de compatibilitatea cu difuzoarele.

Afla din randurile de mai jos care sunt elementele de baza de care trebuie sa tii cont pentru a asocia corect speakerele cu amplificatorul audio.

 

 

Impedanta

Aceste termen face referire la rezistenta pe care o opune un dispozitiv la trecerea curentului si se masoara in ohmi (Ω).

Valoarea impedantei se gaseste printre specificatiile tehnice ale amplificatorului, de obicei sub forma de interval, de exemplu 8 – 12ohmi, si a boxelor, care au in general intre 4 si 8ohmi.

Conform unei reguli simple, cele mai bune amplificatoare pentru boxele tale sunt cele care au valori ale impedantei mai mici sau egale cu ale speakerelor.

 

Puterea

Cea mai simpla modalitate de a identifica varianta corecta de amplificator pentru boxele tale sau cele mai bune boxe pentru amplificatorul deja achizitionat, este sa consulti specificatiile tehnice ale speakerelor pentru a gasi o putere recomandata.

Este important insa sa stii ca ceea ce te intereseaza este puterea medie continua, simbolizata prin RMS, care inseamna outputul energetic al amplificatorului in cea mai mare parte a timpului, si nu Peak Power, ce reda valori ocazionale, de milisecunde, generate pentru a raspunde necesitatilor dispozitivelor digitale, precum laptop-uri sau televizoare smart.

 

Senzitivitatea

Sau nivelul presiunii sunetului (SPL), se masoara in decibeli (dB) si iti spune cat de tare se aude o boxa atunci cand esti la 1m distanta de ea daca este alimentata de 1 watt. De exemplu, un difuzor cu SPL de 84dB se va auzi mai incet ca unul cu SPL de 91dB, de la aceeasi distanta. Specialistii spun ca ai nevoie de un amplificator doar daca aceste valori sunt sub 100dB.

Ceea ce trebuie sa stii atunci cand il alegi este ca acest dispozitiv foloseste o putere dubla pentru a ridica valoarea SPL cu 3dB. Deci daca speakerele tale genereaza 85dB si tu vrei 100dB, vei avea nevoie de 10wati.

Un alt aspect care conteaza este distanta la care te afli atunci cand asculti muzica, pentru ca din cauza aerului, sunetul se reduce cu 6dB la fiecare dublare a distantei. Asadar, cu o boxa de 100dB, vei auzi 94dB la 2m, 88dB la 4m, 82dB la 8m si asa mai departe.

Ceea ce explica de ce intr-un club de 400mp vei avea nevoie de un kit cu amplificator audio de putere mai mare, decat pentru sistemul dintr-o locuinta cu incaperi de maxim 23mp.

 

 

Numarul de canale

Daca ai doua boxe vei avea nevoie de un amplificator cu doua canale, pentru doua speakere si un subwoofer, de un model cu trei sau patru canale, iar pentru un set de patru difuzoare, vei fi nevoit sa achizitionezi o varianta cu patru canale. Din acest motiv este bine sa stii dinainte cate dispozitive de tip difuzor vei folosi.