Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.20

 

Ti-ai propus sa imbunatatesti sistemul audio si ai hotarat ca ar fi o idee buna sa cumperi un amplificator? Inainte de a da comanda, afla care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a te asigura ca amplificatorul se potriveste bine cu boxele.

 

Nu este suficient sa cumperi un set de boxe performante si un amplificator bun. Pentru a obtine un sunet de calitate, este nevoie si sa te asiguri ca cele doua componente sunt compatibile si functioneaza optim impreuna. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent atunci cand combini difuzoarele cu amplificatorul pentru a te bucura de un sunet impresionant.

 

Verifica impedanta

Impedanta defineste rezistenta manifestata de componentele electrice la trecerea curentului, se masoara in ohmi si se numara printre parametrii de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi boxe pentru un amplificator pe care il ai deja sau invers.

Compatibilitatea nu este dificil de obtinut. Regula de baza este sa eviti sa asociezi un amplificator cu impedanta mai mare cu o boxa cu impendanta mai mica, de exemplu, un amplificator de 6ohmi cu un difuzor de 4ohmi.

Este util sa stii ca in cazul in care folosesti boxe cu impedanta mai mare decat cea a amplificatorului, puterea transmisa se va reduce proportional. De exemplu, daca vei asocia cu un amplificator de 1.4kW, doua boxe de 8ohmi, vei avea o putere de 360W pe fiecare dispozitiv, in timp ce folosind doua difuzoare de cate 4ohmi, puterea transmisa fiecareia va fi de 720W.


Alege un amplificator cu putere putin mai mare

Pentru a obtine tot ce poti dintr-un set de boxe cu amplificator, fara a suprasolicita nici unul dintre elemente, este bine sa acorzi atentie si compatibilitatii de putere. Identificarea modelelor potrivite necesita evaluarea indicatorului care prezinta puterea continua, cu care lucreaza in mod normal amplificatorul, numita si putere RMS. Vei mai gasi in descrierile tehnice si puterea de varf sau “Peak power”, care iti spune nivelul maxim de putere pe care ti-l poate oferi dispozitivul la un moment dat. Este insa un indicator mai putin relevant.

Un alt element important este sa verifici puterea continua disponibila pentru un canal la o anumita valoare a impedantei. De exemplu, un amplificator poate oferi 100W pe 8ohmi sau 150W pe 4ohmi, in functie de impedanta boxelor cu care este asociat.

Boxele includ de regula, in prezentarea tehnica, puterea minima sau maxima admisa, valoare pe care o poti folosi pentru a te ghida in asocierea cu un amplificator potrivit.

Poti cupla un amplificator de 100W cu boxe de 150W si vor functiona bine, atat timp cat nu folosesti sistemul la volumul maxim, pentru mult timp, pentru a evita suprasolicitarea acestuia. Aceeasi precautie se recomanda si in cazul invers, in care folosesti un amplificator mai puternic pentru boxe care au nevoie de mai putini wati.

Concluzia pe care trebuie sa o retii din acest punct de vedere este ca este indicat sa alegi un amplificator care ofera putin mai multa putere decat solicita boxele, pentru a avea de unde sa tragi resursele pentru un volum ridicat, dar sa folosesti difuzoarele cu grija. Evita insa diferentele prea mari, pentru ca suprasolicitarea boxelor poate duce la stricarea acestora.

Afla de cati decibeli ai nevoie

Sub denumirea de sensibilitate, exprimata in decibeli, se ascunde o caracteristica ce te intereseaza foarte mult si care iti spune cat de tare se aude muzica la un anumit nivel de putere al sistemului. 

In general, acest parametru se masoara la o putere de 1W sau de 2.83Wrms. Cele mai multe modele de difuzoare au o sensibilitate de 85 pana la 95decibeli, insa exista variante mai puternice care acopera si intervalul 95 pana la 110dB.

Pentru a intelege principiul de combinare al boxelor cu un amplificator, din punct de vedere al sensibilitatii, trebuie sa stii ca puterea necesara pentru a adauga fiecare 3dB suplimentari fata de nivelul de baza, necesita o dublare a puterii folosite. De exemplu, daca ai o boxa cu sensibilitate de 85dB, ai nevoie de 1W pentru a o folosi la acest nivel. 

Pentru a ajunge la 88dB ai nevoie de 2W, pentru 91dB de 4W, pentru 94dB de 8W, iar pentru 106dB iti trebuie 128W si aceste cifre sunt calculate tinand cont de sunetul care se aude la distanta de 1m fata de boxe.

Studiile arata ca volumul perceput scade cu 6dB de fiecare data cand dublezi distanta fata de difuzor, ceea ce inseamna ca o boxa care genereaza 85dB la 1m, va oferi 79dB la 2m si 73dB la 4m. Pentru a auzi 94dB la o distanta de 8m vei avea deci nevoie de 512W.

Atunci cand alegi componentele sistemului poti opta intre a cumpara boxe cu sensibilitate mai ridicata si un amplificator cu putere mai mica, sau difuzoare cu sensibilitate mai mica, si un amplificator mai puternic, in functie de ofertele disponibile, buget si preferinte.

Analizeaza incadrarea in spatiu

Modul in care alegi amplificatorul si boxele pentru a completa o statie audio depinde si de spatiul in care vei folosi sistemul. Daca acesta va fi instalat si utilizat intr-o incapere de mari dimensiuni si cu tavan inalt, vei avea nevoie cu siguranta de o versiune de difuzoare cu sensibilitate mai mare si un amplificator mai puternic, care sa poata acoperi usor spatiul, fara a fi expus la distorsiuni cauzate de suprasolicitare.

Pe de alta parte, daca ceea ce cauti este un sistem audio pentru o camera obisnuita de apartament, s-ar putea nici sa nu ai nevoie de amplificator, cu un set de boxe bune. In acest context te poti descurca usor cu difuzoare cu sensibilitate mai redusa si, daca consideri ca vrei sa folosesti si un amplificator, va fi suficient unul de putere medie sau mica. 

Pentru cumparatorii mai tehnici exista pe Internet calculatoare care iau in considerare o varietate de variabile, incepand cu inaltimea si suprafata spatiului, pentru a calcula parametrii optimi ai unui astfel de pachet audio.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.20

 

De la amplificatorul audio, destul de popular, mai ales in randul celor care asculta muzica, si pana la modelele ultrasonice sau operationale, acest dispozitiv simplu, dar foarte util, este prezent in casele noastre in mai mult forme decat am putea banui. Afla din acest articol care sunt cateva tipuri interesante de amplificatoare, la ce folosesc si cum le poti integra in proiectele tale electronice.

 

Amplificatorul este un dispozitiv electric folosit pentru a creste amplitudinea unui semnal de intrare, fara a afecta insa si alti parametri ai acestuia, precum lungimea sau forma undei. Se numara printre cele mai folosite componente prezente in dispozitivele electrocasnice pe care le avem in locuinta, de la televizoare si pana la laptopul personal. Este de asemenea un element esential pe care trebuie sa il cunosti, daca te pasioneaza electronica. Iata o parte dintre cele mai utilizare tipuri de amplificatoare cu care te poti intalni in practica.

 

Amplificatorul de frecventa audio

Cele mai populare aplicatii ale acestui tip de amplificator includ difuzoarele, independente sau integrate in diverse dispozitive precum televizoare sau tabletele, castile, boxele, microfoanele etc. Rolul principal al acestor dispozitive este acela de a amplifica semnalele sonore a caror frecventa se afla in intervalul sesizabil de urechea umana, care inseamna, in cele mai multe cazuri, 20 pana la 20000Hz.

In unele situatii, acest tip de amplificator este completat cu tehnologie care permite modificarea semnalului la nivel calitativ, si nu doar cantitativ, ajustand tonul, egalizand nivelurile semnalului sau combinand mai multe unde sonore.

Categoria de amplificatoare profesionale, premium, poate acoperi un interval acustic mai mare, pana la 100.000Hz, fiind folosita in zonele de cercetare sau domenii profesionale, care necesita acces la acest nivel de frecventa.

Amplificatoarele ultrasonice

Dupa cum spune si denumirea, modelele ultrasonice acopera o zona diferita de frecventa audio si anume intervalul cuprins intre 20000 si 100000Hz, fiind dispozitive cu grad inalt de specializare. Le vei gasi integrate in sisteme care folosesc undele ultrasonice pentru indepArtarea impuritatilor, IN dispozitive de scanare a diferitelor suprafete, aparate de control la distanta, care lucreaza in aceasta zona de frecventa etc.

Spre deosebire de variantele audio, aceste versiuni acopera de regula un segment ingust de frecventa, bine stabilit, in functie de scopul dispozitivului in care amplificatorul este folosit ca si element component.

 

Modelele tip DC

Amplificatorul cu cuplu direct este conceput pentru a permite semnalelor cu frecventa zero, numite si CU curent continuu, sa treaca de la input sau output. Poate fi folosit atat cu curent direct, cat si alternativ, si, fiind singurul model care lucreaza cu frecventa zero, sta la baza conceptului de amplificator diferential si respectiv, operational.

Printre avantajele tehnice pe care le ofera se numara simplitatea structurii, care include un numar foarte mic de componente, costurile mici de realizare si posibilitatea de a fi folosit pentru frecvente joase, pana la zero. 

Nu este insa un sistem infailibil, in unele cazuri putandu-se observa, in timpul functionarii ,aparitia de modificari asincrone cu cele din semnalul initial, iar outputul se poate schimba o data cu uzarea dispozitivului si variatiile aparute la nivelul voltajului, in sursa de alimentare. Aceste modele se folosesc in calculatoare, televizoare, instrumente electronice etc.


Versiunile video

Amplificatoarele video sunt o categorie aparte, conceputa special pentru a gestiona semnale in banda larga si pentru a pastra caracteristicile DC ale acestora. Sunt destinate utilizarii in dispozitive video, cum sunt televizoarele sau echipamentele radar. De exemplu, in cazul televizorului amplificatoarele video lucreaza cu interval de frecventa de la 0Hz pana la 6MHz.

Pentru a mentine forma undei video a semnalelor, amplificatorul actioneaza uniform, cu o variatie de maxim 1 – 3dB pe o banda larga, fara a crea distorsiuni. Cele mai populare modele sunt cele cu una sau doua faze, cu rezistori de valoare mica si combinatii variate de capacitori si bobine.

 

Amplificator de distributie

O alta forma sub care vei gasi acest tip de dispozitiv in electronica este cea de amplificator de distributie. Dupa cum sugereaza si numele, aceste versiuni au rolul de a prelua un singur semnal sursa si de a-l distribui, in acelasi format, catre mai multi receptori diferitei, fara ca semnalul sa se degradeze.

Sunt utilizate pentru sustinerea tehnologiei de televiziune prin cablu, a sistemului care iti permite sa folosesti doua monitoare la acelasi calculator etc. si sunt realizate in variante tehnice diferite pentru semnal video si audio.

 

Variantele buffer

Dupa cum spune si numele, aceste versiuni tampon au rolul de a preveni situatiile in care functionarea unor circuite afecteaza modul de actionare al altora, izolandu-le unele de altele. Nu realizeaza propriu-zis o amplificare a semnalului care trece prin ele, amplitudinea ramanand aceeasi, insa ofera o modificare de impedanta, necesara in unele cazuri.


Amplificatorul RF

Numit si amplificator de frecventa radio, acest tip de dispozitiv are rolul de a converti un semnal audio slab, intr-unul mai puternic, si este adesea folosit in cadrul antenelor, atat radio, cat si al celor integrate in sistemele care asigura, de exemplu, accesul la Internet in sistem wireless.

Daca detii o statie audio (gasesti aici comparate niste exemple), care are si radio integrat, sau ofera posibilitatea de conectare wireless la boxe, cu siguranta un astfel de amplificator se gaseste in structura sa interna.


Modelele operationale

Sunt dispozitive specializate, concepute pentru a putea realiza operatiuni matematice, precum adunare si scadere, gandite initial pentru a fi folosite in cadrul primelor calculatoare care foloseau sistem analogic. Sunt utilizate si in prezent in circuite complexe, construite pentru destinatii specifice. Lucreaza in general cu doua semnale de input si unul de output, cu sau fara feedback negativ.

Primul dispozitiv de acest tip a fost inventat in anul 1967 de Karl Swartzel, si a castigat popularitate datorita adaptabilitatii sale la o varietate de contexte de folosire. Se utilizeaza si astazi in multe dispozitive, atat stiintifice sau industriale, cat si pentru larg consum, avand avantajul unui cost redus de productie. 

Il poti gasi in buffere, pre-amplificatoare, filtre, regulatoare de voltaj, convertoare analog-digital si digital-analog, oscilatoare, sisteme de verificare a preciziei de masurare etc.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.20

 

Amplificatorul este un dispozitiv electronic folosit pentru a intensifica semnalul audio, voltajul si puterea, utilizat intr-o varietate de aparate, printre care si telefoanele mobile, laptop-urile, boxele etc. Daca te pasioneaza electronica si vrei sa afli ceva mai mult decat parametrii de baza ai unui astfel de dispozitiv, poti citi in acest articol cateva informatii despre principalele tipuri de amplificatoare dezvoltate pana acum.

 

Rolul unui amplificator, dupa cum spune si numele, este acela de a creste amplitudinea unui semnal de la un nivel redus, pana la unul care poate fi folosit, pastrand in acelasi timp cat mai mult detaliile semnalului initial. Pentru ca aceste dispozitive sunt folosite intr-o multitudine de sisteme electrice, au evoluat si s-au diversificat destul de mult de-a lungul timpului pentru a putea vorbi astazi despre clase diferite de amplificatoare, indicate prin litere mari si diferentiate prin caracteristici tehnice importante.

 

Clasa A

Modelele din clasa A sunt cele mai vechi si mai simple. Ofera cel mai ridicat grad de fidelitate in ceea ce priveste redarea semnalului initial, motiv pentru care sunt folosite in contexte profesionale, in care calitatea audio are o importanta foarte mare. Elimina distorsiunile neliniare si nu necesita compensare de frecventa.

Pe de alta parte, sunt de asemenea si cele mai putin performante la categoria consum de curent, avand un randament de aproximativ 25%, ceea ce inseamna ca din 100W captati vor trimite mai departe, catre difuzoare, doar 25W. Daca puterea este deci un aspect care cantareste mult in economia situatiei, aceste versiuni nu sunt cele mai potrivite.

 

Clasa B

Amplificatoarele din clasa B au aparut ca raspuns la necesitatea de a identifica o alternativa cu randament mai bun la dispozitivele de clasa A. Aceste modele include doi tranzistori, care lucreaza pe rand, ceea ce inseamna economie semnificativa fata de un amplificator de clasa A. Acelasi sistem tehnic care permite un randament energetic mai bun, afecteaza insa calitatea redarii sunetului.

Versiunile de clasa B sunt deci o solutie de compromis si mai putin recomandate pentru proiectele care necesita acuratete foarte buna a redarii sau sistemele audio la care se asculta piese bogate in unde de frecventa joasa, zona in care apar distorsiuni. Sunt indicate de asemenea, in principal, pentru sistemele care lucreaza cu putere medie sau mare. Aceste amplificatoare sunt folosite in dispozitivele low-cost.

 

Clasa AB

Dupa cum spune si denumirea, amplificatorul de clasa AB a fost conceput pentru a combina avantajele oferite de clasele A si B. Pune deci la dispozitie o redare de foarte buna calitate a sunetului si un randament energetic multumitor.

Din punct de vedere tehnic, include doi tranzistori care nu lucreaza insa nici continuu, ca in cazul modelelor de clasa A, dar nici jumatate din timp, ca la cele de clasa B, aducand randamentul la un nivel de 50 pana la 60%, cu mentinerea liniaritati si calitatii sunetului pe zonele joase.

Acest tip de amplificator se regaseste frecvent in modelele de playere media, tablete, camere digitale, in unele versiuni de casti etc. Are comportament liniar, o structura foarte simpla, usor de reconstruit de catre amatorii de electronica, nivelul de distorsiune este sub 0.1% si calitatea sunetului este foarte buna.

Dispozitivele in care sunt folosite aceste amplificatoare necesita un sistem de racire eficient, pentru aceasta clasa implica o cantitate mare de caldura disipata in timpul functionarii.

 

Clasa D

O data cu aparitia dispozitivelor mobile (telefoane, MP3 playere etc.), randamentul energetic a devenit mai important, pentru ca afecteaza direct autonomia pe care o poate oferi bateria integrata a unui astfel de dispozitiv. Rezultatul preocuparilor pentru un model de amplificator mai economic la acest capitol a dus la aparitia clasei D, caracterizata prin folosirea tehnologiei de modulare a latimii pulsului (PWM).

Nu mai vorbim deci despre o procesare liniara, ci despre transformarea semnalului analogic in impulsuri care sunt apoi reconstruite. 

Este clasa cu cea mai buna eficienta la capitolul consum energetic din cele prezentate pana acum, oferind un randament de pana la 90%. De asemenea, folosirea energiei nu este insotita de o degajare prea mare de caldura, ceea ce face ca aceste modele sa nu necesite sisteme de racire prea puternice in cadrul dispozitivelor in care sunt incluse. Printre aplicatiile cele mai frecvente se numara placile de sunet ale calculatoarelor personale, tabletelor, telefoanelor mobile, subwooferele pentru sistemele audio ale masinilor etc.

In ciuda acestor avantaje, clasa D nu este cea mai buna optiune cand vine vorba despre redarea si amplificarea frecventelor inalte.

 

Clasa G

Bazate pe designul amplificatoarelor din clasa AB, cele de clasa G include o adaptare menita sa asigure o redare mai buna a undelor de frecventa joasa, si anume, mai multe linii de alimentare, cu voltaje diferite, intre care aleg in functie de caracteristicile semnalului transmis.

Aceasta solutie tehnica asigura in acelasi timp o calitate mai buna a redarii, dar si un randament energetic superior, pentru ca dispozitivul foloseste nivelul maxim de energie doar atunci cand este nevoie. Ofera parametri de functionare suficient de buni pentru a se numara printre modelele de amplificatoare folosite pentru a insoti chiar si cea mai buna statie audio cu boxe dinamice.

 

Clasa DG

Dispozitivele incadrate in aceasta clasa profita de doua avantaje principale oferite de clasele D si G, combinand tehnologia PWM cu folosirea de surse multiple de alimentare pentru gestionarea energiei utilizate, in functie de necesarul cerut de caracteristicile semnalului audio.

 

Clasa F

Produsele din aceasta clasa folosesc rezonatoare armonice, care ajuta la imbunatatirea calitatii redarii, dar si la mentinerea randamentului energetic la un nivel de peste 90%.

Clasa S

Similare dispozitivelor din clasa D, amplificatoarele de tip S convertesc semnalul initial in puls digital, folosind modulari delta-sigma si pot functiona la o eficienta de pana la 100%, datorita starii permanente de On/Off a semnalului convertit.

 

Clasa T

Datorita amplificatoarelor audio multi-canal si chipurilor DSP, aceasta clasa a devenit destul de populara in ultimii ani. Converteste semnalul audio in puls analogic, combinand nivelul redus de distorsiune oferit de modelele de clasa AB cu eficienta unui amplificator de clasa D.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.20

 

Cauti un amplificator de calitate care sa iti ofere acel sunet natural si puternic care incanta auzul? Inainte de a incepe evaluarile, asigura-te ca esti familiarizat cu cele mai importante caracteristici tehnice pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a alege din prima un aparat potrivit.

 

Daca nu esti multumit de calitatea pe care ti-o ofera sistemul tau audio in acest moment, desi ai cumparat cele mai bune boxe, este posibil sa iti lipseasca un amplificator audio performant. Cel mai adesea integrat in dispozitivele pe care le folosim zilnic, amplificatorul este de multe ori neglijat si subestimat, mai ales cand vine vorba despre produsele electronice pe care le cumparam pentru uz casnic. Pentru cei care au ajuns insa la concluzia ca este cazul sa afle ce pot cu adevarat difuzoarele in care au investit bani frumosi, iata cativa termeni de specialitate necesari pentru a evalua un amplificator potrivit.

 

Clase de amplificatoare

Un indicator destul de simplu, care iti ofera multe informatii utile, este clasa in care este incadrat produsul pe care il evaluezi. Modelele de clasa A sunt mai putin populare, fiind versiuni cu sistem analog, cu randament de aproximativ 25% , dar o calitate foarte buna a sunetului. Variantele AB au dimensiuni reduse, ofera un randament de 60%, deci mai ridicat, dar sunt mai expuse la distorsiuni ca cele din clasa A.

Tipul D include dispozitive digitale, cu design compact si randament de 75%, cu nivel mai redus de distorsiune, iar modelele GH sunt urmatoarele in ierarhie, cu randament de 80% si sunet mai clar. Cele mai bune optiuni catre care te poti orienta, dar, desigur, si mai costisitoare, sunt cele din clasa T, cu eficienta energetica foarte buna si sunet prelucrat digital, cu cel mai bun nivel de redare de pe piata.

Puterea RMS

Prima distinctie importanta pe care trebuie sa o faci este intre puterea consumata de un amplificator, trecuta de regula pe dispozitiv, in zona cablului de alimentare sau a butonului de On/Off ,si cea pe care acesta o ofera mai departe catre boxe, in functie de randamentul modelului, care nu este de 100%.

Indicatorul care iti ofera cea mai obiectiva si relevanta masuratoare este puterea RMS, testata prin intermediul unui semnal sinusoidal. Si in acest caz exista insa mai multe standarde, care implica parametri diferiti de testare. De exemplu, in cazul puterii RMS verificata conform EIA, valoarea iti indica nivelul de putere pe care amplificatorul il va oferi la iesire, atunci cand semnalul sursa este unul de frecventa medie cu distorsiuni de 1%.

Cel mai realist standard este insa considerat de specialisti cel FTC, care foloseste pentru evaluare un semnal in banda de frecventa larga, de 20 – 20000Hz, mult mai apropiat muzicii pe care o asculti, cu un nivel de distorsiune similar standardului EIA, dar obtinand valori cu pana la 10 – 20% mai mici. Din acest motiv este mai putin folosit de producatori, dar, daca il gasesti pe produs, este cel fata de care ar trebui sa te raportezi.

Pentru un sistem audio dedicat locuintei, este suficienta, in general, o putere de 100 – 200W de fiecare canal. Insa, daca ai o casa mare si vrei sa poti da petreceri nebune, te poti orienta ceva mai sus, catre un nivel de 300W.


Puterea la varf

Numita si putere instantanee, este parametrul care iti spune puterea maxima pe care o poate genera amplificatorul pentru o perioada scurta de timp, la un moment dat. Are, desigur, valoarea cea mai mare dintre indicatorii de putere inclusi in descrierea tehnica, dar nu este tocmai relevant, pentru ca nu poti mentine dispozitivul la acest nivel pentru o perioada suficienta, pentru a te bucura de acest varf de optim.


Impedanta

Este unul dintre indicatorii care te ajuta sa combini corect amplificatorul cu un set de boxe de calitate. Simplu spus, impedanta reprezinta valoarea rezistentei pe care circuitul electric al amplificatorului o opune trecerii energiei si se masoara in ohmi.

Pe descrierea tehnica a difuzoarelor vei gasi trecuta o impedanta maxima, in timp ce pe amplificator vei identifica o valoare minima. Nu este deci indicat sa asociezi o boxa care permite cel mult 2ohmi cu un amplificator caracterizat de o impedanta de minim 4ohmi. Invers insa, se poate.

Este bine totusi sa retii ca cele mai bune rezultate vei obtine atunci cand folosesti compatibilitate optima, adica boxa de 4ohmi pe amplificator de 4ohmi, pentru ca la fiecare dublare a impedantei la boxe, se injumatateste puterea pe care dispozitivul o poate trimite catre difuzor.

 

Banda de frecventa

Daca esti cat de cat familiarizat cu dispozitivele de tip statii audio, radio-uri, casti, boxe etc. stii deja ca un interval de frecventa mai mare va oferi o redare mai buna a sunetului. Ceea ce s-ar putea insa sa nu stii este ca urechea umana percepe, in general, undele sonore cu o frecventa de 20Hz pana la 20kHz, desi dupa ani de ascultat muzica la casti sau de munca in medii zgomotoase sensibilitatea se mai reduce.

Pentru a sti exact ce cumperi, iti putem spune ca in intervalul 20 – 60Hz se aud foarte bine sunetele de bass, intervalul 4000 – 6000Hz este responsabil de claritatea sunetului pe care il auzi, iar de la 6000 la 20000Hz se gestioneaza armoniile muzicale.

Mono, duo sau multicanal

O alta caracteristica tehnica pe care este bine sa o cunosti este numarul de canale. Este de altfel un indicator destul de simplu. Amplificatoarele mono canal, de exemplu, pot fi folosite cu subwoofer sau un difuzor, iar cele cu doua canale permite redarea stereo, prin intermediul a doua boxe.

Modelele multicanal sunt cele mai performante si vei avea nevoie de un astfel de amplificator daca ai cumparat un sistem audio de tip 5.1.

 

Signal to noise ratio

Este parametrul care iti spune cat de clar se va auzi muzica, si se recomanda de obicei un nivel mai mare de 80dB, care elimina riscul de a auzi un bazait deranjant cand dai muzica mai tare.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.20

 

Statii audio – Opinii si Recenzii in 2020

 

Daca iti place sa asculti muzica in conditii performante, atunci cu siguranta ai nevoie de o statie audio ce corespunde dorintelor tale. In caz ca vrei un model pentru acasa, simplu si usor de gestionat, atunci te poti opri la prima varianta Omnitronic CP-60P. Are un singur canal, cu o putere RMS de 60 W, cu MP3 player incorporat, cu intrare prioritara pentru microfon de tip XLR, receptor bluetooth pentru a putea avea conexiune cu mai multe device-uri si, in plus, este la un pret bun. Daca iti doresti ceva mai performant, profesional, iar pretul nu este un criteriu relevant de alegere, mergi pe Omnitronic MCD-4008

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Omnitronic CP-60P
Click aici pentru pret!

Un mod simplu si comod de a amplifica si de a asculta muzica preferata in conditii placute, este si acest model de statie audio, dotat cu MP3 player integrat, cu un singur canal, cu o putere RMS de 60 W, cu bluetooth, cu telecomanda si interfata usor de gestionat, cu un design atractiv. 

Este un amplificator de tip mono, cu un singur canal la care se amplifica de obicei un subwoofer. 

Pret decent, bune calitati de redare a sunetului, conectivitate diversa, telecomanda sunt doar cateva motive pentru care recomandam acest tip de amplificator audio. 

A 2-A OPTIUNE!

Omnitronic MCD-4008
Click aici pentru pret!

Cu 8 canale, aceasta statie audio poate fi un mod elegant si comod de amplificare, avand posibilitatea de a alege mai multe moduri de functionare in raport cu puterea si impedanta, cu posibilitatea de a intra in modul bridge, intrari de tip XLR, ajustare de nivel pentru toate canalele, distorsionare de 0,003%, cu un design modern si foarte placut. 

Fiind un produs de top, din gama profesionala, multi - canal, are si un pret mai ridicat decat celelalte modele prezentate.

Acest amplificator performant iti va oferi un sunet de calitate si o auditie de exceptie, fiind o buna investitie pentru orice utilizator. 

A 3-a Optiune!

Yamaha PX3
Click aici pentru pret!

Special dedicata pentru profesionisti, aceasta statie audio foarte performanta, ce foloseste tehnologie de ultima ora, cu o arhitectura cu un singur cip, cu functii avansate, cu o buna conectivitate, ofera putere mai mare, o calitate a sunetului de exceptie, cu zgomot redus, are protectie inalta, un design modern, fiind usoara si fiabila.

Daca esti incepator, vei putea folosi statia audio doar la un nivel redus al performantelor sale, asa ca pretul de achizitie ridicat nu se justifica. 

Un model de amplificator audio digital, de marca, care iti va satisface si cele mai exigente cerinte in domeniu. 

 

 

Pareri despre cele mai bune statii audio

Gasesti mai jos o serie de produse, incadrate pe anumite categorii, pentru a putea alege usor statii audio, ieftine si bune. 

 

 

Omnitronic CP-60P

 

Acest model de statie audio, la un pret bun, poate fi o alegere potrivita pentru tine, avand carateristici tehnice performante si cu un sunet placut, pentru auditii. Are o interfata prietenoasa, fiind usor de gestionat, cu butoane rotative bine conturate si telecomanda, pentru a putea sa-l controlezi si de la distanta.

In partea frontala ai MP3 playerul integrat, avand comenzile aferente, precum: control volum, inainte si inapoi, redare si memorie, mode pentru a selecta sursa de semnal care poate fi bluetooth, card SD, USB sau radio. Tot frontal sunt pozitionate si butonul on/off, indicatorii de stare de tip LED, controlul volumului pentru microfoane, pentru intrare in linie, pentru intrarea de telefon, controlul bass-ului si volumul semnalului mixt de iesire in difuzoare.

Ca si intrari, ai mai multe optiuni: una prioritara pentru microfon XLR, 2 intrari de linie jack mare, si doua intrari RCA duale. Iesirile sunt una de linie RCA duala si o amplificare, fiind de tip mono cu un singur canal. Puterea RMS este de 60 W. Are protectie la suprasarcina, la scurtcircuit, supraincalzire, pentru a te putea bucura de investitie pentru mai mult timp. Statia audio este de culoare neagra, cu dimensiuni reduse (32 x 23,8 x 9,3 cm) si are o greutate de 7 kg, putand fi mutat cu usurinta unde ai nevoie. 

 

 

 

 

Monacor PA-803 DMP 

 

Daca iti place sa asculti muzica de calitate si vrei o statie audio, la pret bun, te poti opri la acest model si nu vei fi dezamagit. Este incadrat din punct de vedere tipologic in clasa D, avand o eficienta ridicata, ceea ce se remarca prin reducerea costurilor energetice. Acest model este cu un singur canal, cu o putere de 30 W si racire silentioasa fara ventilator. Are 3 intrari de microfon si 2 de linie, precum si iesiri de difuzoare cu impedanta de 4 ohmi. 

Pe partea frontala ai butoanele de control, simplu si usor de utilizat, de volum, ajustare bass, indicatori de functionare de tip LED, pornire. Tot pe partea din fata ai si un ecran iluminat pentru a avea un control precis asupra MP3 player-ului incorporat. Butoanele aflate imediat sub ecran permit controlul volumului, inainte si inapoi etc.

De asemenea, este dotat cu tuner FM pentru a putea asculta emisiunile preferate si interfata bluetooth 3.0 ce permite si alte surse de redare (telefon mobil, tableta etc.). Este de culoare neagra, poate fi usor incadrat in decor si cantareste doar 3,93 kg. Functioneaza in bune conditii pe o plaja larga de temperatura, cuprinsa intre 0 si +40 de grade C. 

 

 

 

 

Statie audio 1000W

 

Omnitronic MCD-4008 

 

Destinat pentru profesionisti, acest model de statie audio iti va satisface si cele mai exigente cerinte, putand fi folosit atat acasa pentru a avea auditii de inalta clasa, cat si pentru o mica afacere in domeniu. Este o statie multi-canale, cu 8 canale, ce permite utilizarea pentru un sistem audio complet. Ca si putere ofera mai multe moduri: 8 la 500 W pentru o impedanta de 4 ohmi; 8 la 250 W pentru impedanta de 8 ohmi; si folosind modul bridge ai 4 la 1000W pentru o impedanta de 8 ohmi; avand astfel libertatea de a alege cea mai buna varianta de amplificare. 

De asemenea, are limitator integrat, protectie la soft-start, la scurt circuit, supraincalzire, supraincarcare, pentru a rezista cat mai bine in timp. Pe panoul din spate gasesti butoanele de ajustare de nivel pentru fiecare canal in parte. Ai 8 intrari de tip XL si 8 iesiri. Sunetul produs de acest amplificator este de acuratete si foarte clar, avand o rata de distorsiune de 0,003%. 

Cu un design foarte modern, combinatie de negru si argintiu in partea frontala, subtire, avand ca si dimensiuni o lungime de 48,3 cm, o adancime de 38,8 cm si o inaltime de 10,1 cm, cu manere mari pentru un transport cat mai confortabil, cu LED-uri de control, aceasta statie audio va fi o incantare pentru utilizator. Poate fi transportat avand o greutate de aproximativ 9 kg. 

 

 

 

Wharfedale Pro CPD-1000

 

Pentru profesionisti, o statie audio 1000W este ceea ce la trebuie, iar acest model nu te va dezamagi, fiind unul dintre cele de ultima performanta ale producatorului, de putere mare, ce se aude in toata incinta. Este o varianta cu 2 canale, stereo, oferind o putere RMS de 230W pentru o impedanta de 8 ohmi, si 350W RMS pentru 4 ohmi.

Se preteaza pentru sisteme de dimensiuni mici, pana la medii. In caz ca ai nevoie sa amplifici un subwoofer integrat de putere mare, poti trece in modul mono cu functia bridge la o impedanta de 4 ohmi, ce va oferi o putere RMS de 1000 W sau 700 W RMS la 8 ohmi. Ca si topologie se incadreaza in clasa AB, fiind unul dintre cele mai utilizate modele. Pentru o cat mai buna rezistenta in timp, amplificatorul este dotat cu mai multe tipuri de protectie precum: limitator comutabil, la scurtcircuit, la supraincalzire, la supracurent etc. 

Panoul frontal are un design aparte, cu butoanele asezate central, buton on/off, si doua butoane de control pentru fiecare canal – de dimensiuni mari pentru a face acest lucru clar si simplu, precum si indicatoare LED, pe patru segmente. In partea din spate sunt pozitionate 2 intrari de tip XLR, 2 iesiri XLR de serializare pentru a conecta alte echipamente audio si 2 iesiri SpeakON. Avand o curatare foarte la indemana, acest model de amplificator audio poate fi folosit si in medii mai ostile de lucru. 

 

 

 

 

Statie audio profesionala

 

Yamaha PX3 

 

Daca vrei o statie audio profesionala, un model puternic si eficient care sa iti ofere o auditie de inalta calitate, atunci aceasta optiune de la un producator de marca in domeniu, Yamaha, poate fi ceea ce iti trebuie. Este un amplificator digital din clasa D, ce foloseste o tehnologie performanta ce controleaza caracteristicile de transfer in timp real si utilizeaza un singur cip personalizat pentru toate functiile. Aceste imbunatatiri de ultima ora, folosite pentru acest model de statie audio, ofera o protectie superioara produsului, reducerea eficienta a zgomotului, ceea ce se traduce intr-o calitate superioara a sunetului. 

Sistemul se poate configura cu usurinta atat de incepatori, cat si de cei avansati, permitandu-le acestora sa aiba un control mai precis asupra fiecarui aspect al sunetului, selectand ruta de intrare si de iesire, avand nu mai putin de 15 moduri. Si din punctul de vedere al conectivitatii, este o statie audio performanta, avand intrari XLR si TRS, iesiri SpeekON si telefon, iesire pentru boxe, port USB 2.0 etc. Echipat cu modul Power Boost poate combina puterea a doua canale in unul singur, pentru a putea fi conectat si la difuzoare de mare putere.

Printre celelalte caracteristici mai amintim: 2 canale, impedanta 8 ohmi, indicatori cu LED-uri, circuite de protectie, 8 preseturi de amplificare, filtre, delay, functii de limiter etc. In plus, are o constructie robusta si maner pentru a putea fi transportat usor. Cu un design modern, cu afisaj generos, este o optiune bune pentru oricine. 

 

 

 

Audio NN_BT_326A 

 

Un amplificator din gama profesionala este de preferat, chiar daca vrei doar pentru acasa, oferindu-ti posibilitatea de a asculta muzica la un nivel de calitate superior, iar acest model de statie audio ieftina, poate fi exact ce ai nevoie. Este de culoare neagra si are un panou de comanda facil de folosit.

In partea frontala gasesti butoanele de control: 4 pentru a putea face cu usurinta anumite ajustari de volum general, pentru bass si inalte, balans; 3 pentru a potrivi nivelul ecoului, delay-ului si repetarea; 4 pentru ajustarea volumului, inalte, medii, joase pe microfon. Tot pe panoul din fata mai gasesti si intrarile pentru microfon in numar de 4, intrare USB si pentru card microSD, selectorul pentru a putea asculta radio, egalizator pe 5 benzi si 2 canale, precum si comutatorul on/off. In partea din spate ai intrarea de tip RCA.

Ca si caracteristici tehnice importante pentru tine, statia audio are o impedanta de iesire de 4 ohmi, 2 canale, putere RMS de 80W. Poate fi folosit si cuplat cu diferite alte device-uri precum telefon mobil, PC, laptop, tableta, MP3 player etc. Poti sa organizezi in cadrul unor intalniri sedinte de karaoke, atat la o petrecere pentru cei mici care vor fi foarte incantati, cat si pentru cei mari, fiind un mod foarte distractiv de petrecere a timpului.  

 

 

 

Audio statie_teli_329_xla_203 

 

Cu siguranta iti doresti o statie audio, ieftina si buna, iar acest model inclus in gama profesionala poate fi o alegere potrivita pentru a avea auditii de exceptie acasa. Este dedicata in special pentru boxe mici sau medii pasive si va amplifica sunetul la o calitate superioara. Este cu 2 canale, fiind de tip stereo si are impedante de iesire de 4, 8 si 16 ohmi, avand mai multe optiuni de conectare a boxelor. 

Puterea RMS a amplificatorului este de 80W, fiind pentru valori medii. Poti conecta diferite dispozitive de redare precum laptop, MP3 player, telefonul mobil, sistem stereo, tableta etc. avand intrare de tip RCA situata in partea din spate. In partea frontala ai la dispozitie butoanele de control, pentru volum, pentru bass si inalte, precum si de redare daca folosesti un MP3 player sau radio. Cele 17 butoane pentru ajustare sunt foarte prietenoase si vei putea sa asculti muzica asa cum iti place. Tot pe partea frontala ai intrare USB, pentru card microSD si 4 intrari pentru microfoane.

Statia audio iti ofera posibilitatea sa faci si karaoke, distrandu-te intr-o seara cu prietenii sau familia, putand sa controlezi microfoanele cu reglaje asupra volumului, ecoului si delay-ului. Este de culoare neagra si poate fi incadrat cu usurinta in decor. De asemenea, are protectie la supraincalzire si la scurt circuit, pentru a te putea bucura un timp mai indelungat de calitatile oferite. 

 

 

 

 

Statie audio cu boxe 

 

Focusrite Scarlett Production Set 

 

De multe ori nu stii exact ce sa alegi si cum sa iti faci singur un sistem de calitate, asa ca, daca intampini astfel de dificultati, poti opta direct spre un statie audio cu boxe, iar acest set, la un pret decent, poate fi ceea ce ai tu nevoie. Kitul de achizitie este compus din mai multe piese si anume: statie audio, 2 boxe si cablurile aferente.

Statia audio este deja un model la a doua generatie, mult imbunatatit, si care se adreseaza in mod special celor care isi doresc produse de calitate superioara. Are un design foarte placut, iar butoanele sunt situate in partea frontala, la indemana. Printre caracteristicile mai de interes mentionam: intrari de instrumente foarte puternice; protectie la supratensiune avand circuit analogic; interfata audio prin conexiune USB 2.0 cu latenta redusa, avand astfel posibilitatea de a face diferite efecte si de a monitoriza in timp real; 2 intrari RCA etc.

Boxele au o constructie solida, sunt din clasa AB, cu calota din matase, pentru un sunet cat mai profesional. Puterea fiecareia este de 25W, cu 2 intrari TRS balansate si 2 intrari RCA nebalansate, cu 2 iesiri (stereo si pentru casti). Au diferite protectii pentru a rezista cat mai bine in timp si pentru un sunet cat mai corect: la temperatura inalta, la interferente electro-magnetice, la tranzienti, filtru subtonic etc. In pachet mai ai la dispozitie si conexiunile aferente: cablu stereo RCA tata, cablu stereo TS tata. Cablurile sunt cu conductori placati cu aur, ce asigura o buna conductivitate. Au o lungime de 3 m. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Unul dintre componentele de baza ale unui sistem audio de calitate este amplificatorul, acesta avand un rol important in producerea si puterea sunetului. Cu siguranta poti opta pentru variante gata configurate, sub forma de seturi, sau, daca esti pasionat, poti opta sa iti alegi singur componentele, si cu siguranta vei gasi o statie audio, la preturi bune, care sa corespunda exigentelor tale. 

La achizitionarea unui amplificator trebuie sa iei in calcul cateva criterii mai importante care fac diferenta, pe care le vom prezenta in continuare, tinand cont de o varietate de pareri despre cele mai bune statii audio ale utilizatorilor. 

Numarul de canale: Inainte de a achizitiona un model de amplificator audio, trebuie sa stii foarte bine ce vrei sa faci cu el, si, in functie de acest criteriu, vei alege si numarul de canale potrivit. 

Statii audio cu un singur canal: acestea au un singur element de amplificare si se folosesc de regula pentru subwoofer. 

Statii audio cu doua canale: pentru a putea asculta muzica la o calitate superioara a sunetului acasa, poti opta pentru aceste modele, ce au doua canale amplificate si isi vor face treaba foarte bine.

Statii audio multi-canal: sunt dedicate in special pentru profesionisti, si cele mai uzuale sunt cu 5 canale, dar poti fi si mult mai performante, cu 11 canale de amplificare sau mai mult. 

 

Impedanta: Acest aspect se refera la buna functionare a sistemului si necesita ca impedanta amplificatorului sa fie in concordanta cu impedanta boxelor. Se masoara in ohmi si este specificata de producator la datele tehnice. 

Astfel, daca difuzoarele au impedanta mai mare decat impedanta de iesire a amplificatorului, puterea acestuia scade, iar in cazul in care au impedanta mai mica risti sa arzi dispozitivele. 

 

Puterea amplificatorului: Se masoara in Watti (W) si iti da o idee despre cat de tare vei putea asculta muzica in difuzoare. Se refera la puterea reala RMS, si este specificata in fisa tehnica a produsului.

Pentru sisteme audio de acasa sau pentru scena, puterea insumata a difuzoarelor poate fi mai mare decat puterea reala a amplificatorului, dar nu poate fi mai mica, deoarece risti sa arzi echipamentele. 

Amplificatoarele, din punctul de vedere al puterii RMS, se pot clasifica in 3 categorii: de putere medie cuprinsa intre 50 – 100 W, de putere mare 100 – 150 W si foarte mare 400 – 500 W. 

 

Alte functii: Pe langa functia de baza de amplificare a sunetului, statiile mai pot avea si alte optiuni interesante, precum:

Modul direct: se refera la eliminarea functiilor digitale si se regaseste doar pe o parte din modelele existente pe piata. La aceasta optiune ramai doar cu un control redus si poate fi o buna optiune atunci cand nu vrei sa iti fie modificate setarile, putand controla doar volumul, nivelul de amplificare si preamplificare.

Crosstalk: este o functie care te ajuta sa separi complet doua canale stereo si se masoara in dB. Cu ajutorul acestei functii, sunetele emise de cele doua canale sunt tinute la distanta pentru a nu interfera, avand astfel un sunet de calitate. Pentru o buna auditie, ai nevoie de un crosstalk de minim 100dB. 

Bluetooth: este o interfata des intalnita la modelele de ultima generatie, ce iti permite conectarea usoara cu alte device-uri precum telefon mobil, tableta etc. Astfel scapi de cablurile din casa, dar redarea este putin mai slaba calitativ.

Panou frontal cu butoane: aceasta functie tine mai mult de design si de gusturile utilizatorului, unele persoane preferand in continuare sa faca reglajele cu mana, pentru a “simti” sunetul. Aparatele au un aspect mai retro la care reglezi fizic calitatea frecventelor ce sunt redate.   

Telecomanda: dotarea cu telecomanda pentru a avea acces la anumite comenzi de la distanta este de asemenea o problema ce tine de fiecare utilizator in parte, cu ajutorul acesteia fiind mai comod de gestionat anumite functii. 

Producator: Cu siguranta este un criteriu important atunci cand vine vorba de calitate, si iti vei dori sa alegi un brand cunoscut la nivel mondial, ce are ani de experienta in spate, pentru a te putea bucura de un amplificator de calitate si cu un sunet de exceptie.

Printre firmele de top care ofera si produse pentru profesionisti vei gasi firmele: Yamaha – ce nu mai are nevoie de nici o prezentare; Pioneer – cu o lunga experienta in spate in domeniul electronicii, de peste 80 de ani; Omnitronic – desi mai recenta pe piata, din 1981, are produse de exceptie, fiind cunoscuta la nivel mondial; Marantz – ce prezinta o varianta optima, cu un raport calitate – pret foarte bun etc.

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cum functioneaza amplificatorul audio?

Rolul unui astfel de dispozitiv este de a mari semnalul sonor pe care il preia de la intrare, pentru a putea fi redat apoi, la un volum mai mare prin boxe. Indiferent ca ai o statie audio auto, pentru acasa sau profesionala, acestea vor genera un semnal mai puternic si la o calitate buna a sunetului.

Circuitul de iesire, dupa ce preia semnalul mai slab de intrare, care poate fi de la instrumente muzicale, de la un laptop sau alta sursa, se moduleaza si elibereaza puterea ce este stocata in condensatori si transformator, si amplifica semnalul pentru a fi redat prin boxele conectate. 

 

Ce trebuie sa stiu despre specificatiile amplificatoarelor audio?

In functie de specificatiile tehnice poti sa alegi cea mai buna statie audio pentru tine, coreland nevoile tale cu ceea ce ofera modelul dorit. Accentul se pune pe impedanta, puterea RMS, numarul de canale, banda de frecventa etc. 

Cum sa combin boxele cu amplificatorul?

Atunci cand iti faci singur sistemul audio, combinand una dintre cele mai bune statii audio cu boxele dorite, trebuie sa ai grija la cateva aspecte si anume: puterea boxei trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu puterea oferita de amplificator pe iesirea fiecarui canal; pe de alta parte impendanta de pe amplificator este de dorit sa fie egala cu impedanta boxelor. 

 

 

 

Ce trebuie stiut despre impedanta difuzoarelor

 

O caracteristica de care trebuie sa tii seama atunci cand combini amplificatoarele cu boxele este impedanta. Aceasta se masoara in ohmi, are ca sursa de curent alternativ amplificatorul si variaza in functie de frecventa.

Cum aflu ce impedanta au boxele? 

De obicei in fisa tehnica producatorul specifica impedanta difuzoarelor, care poate fi 4, 6, 8 sau mai mult, fiind o valoare nominala ce se masoara in ohmi. Aceasta este de interes atunci cand iti achizitionezi separat amplificatorul si boxele si trebuie sa corespunda pentru a functiona in bune conditii.

 

Ce relatie trebuie sa fie intre impedanta boxelor si cea a amplificatorului?

Pentru o buna functionare, cel mai indicat este ca impedanta amplificatorului sa fie egala cu impedanta boxelor. Astfel, cele mai noi modele de amplificatoare, din gama profesionala, au o plaja larga de impedanta, ajungand si pana la 2 ohmi si pot fi cuplate cu o mare varietate de boxe.

Daca impedanta amplificatorului este mai mare decat cea a boxelor (spre exemplu: 8 ohmi si 4 ohmi) atunci, in functie de volum, amplificatorul va incerca sa de-a mai mult si in cel mai bun caz va intra in modul de protectie. La volum maxim se pot arde boxele.

Daca impedanta amplificatorului este mai mica decat cea a boxelor (spre exemplu, 4 ohmi la 6 ohmi) atunci sunetul va fi incomplet, mai slab decat posibilitatea difuzoarelor, dar nu vor fi probleme majore cu dispozitivele folosite.