Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21

 

Suntem inconjurati de sunete, unele nu tocmai agreabile, ce au un efect mai putin placut asupra noastra, dar asa cum acestea ne influenteaza negativ, o muzica bine aleasa poate avea efecte pozitive asupra sufletului si corpului, si iti prezentam, in continuare, cateva repere care sa iti vina in ajutor.

 

Terapia prin muzica este o forma de ajutor cunoscuta inca din antichitate, cu perioade mai importante in dezvoltare sau mai putin pregnante, care in ultima perioada a revenit puternic in atentia cercetatorilor. 

Din pacate, in ultima perioada, ritmul de viata este tot mai alert, si preferam tratamente cu rezultate rapide, chiar daca au efect doar asupra efectelor, fara a inlatura cauza. Cu rezultate pozitive asupra multor pacienti testati, dar inca departe de a cunoaste toate implicatiile, terapia prin muzica a luat amploare si devine un tratament important in multe cazuri.

 

Terapie prin sunete

 

1. Aceasta forma de terapie o mai intalnesti si sub denumirea de meloterapie si are la baza imbunatatirea starii de sanatate mentala, dar si fizica, prin utilizarea muzicii in diferite moduri. Se poate aplica indiferent de varsta, de la copii la varstnici.

Poate de multe ori ai observat ca atunci cand ai o stare mai agitata, esti mai stresat dupa o zi plina la birou, muzica te ajuta sa te relaxezi si iti creeaza o strare de spirit pozitiva. Nu ezita sa asculti piesele preferate seara, inainte de culcare, muzica avand efectul de a stimula creierul sa produca dopamina, una dintre substantele responsabile cu starea de bine.

 

2. Din fericire muzica este un tratament care nu are la baza mecanisme laborioase si unelte specifice, fiind o forma la care poate ajunge cu usurinta oricine. Chiar daca, mergand la un terapeut cu experinta, in cazul unor probleme mai dificile, va exista un cost, poti sa uzezi de meloterapie si acasa, fara plati suplimentare.

 

3. Te ajuta sa te concentrezi mai bine. Au fost realizate o serie de teste asupra unor grupuri de elevi si studenti, unii fiind antrenati prin muzica inainte de un examen, altii nu, iar prima categorie a avut in general, rezultate mai bune.

4. Aplica modul de meloterapie potrivit cu posibilitatile tale, dar si cu afectiunea ce trebuie tratata. Sunt mai multe forme prin care se poate realiza terapia prin muzica si anume:

Improvizatia: poti sa creezi diferite linii melodice spontan, care sa iti exprime starea pe care o ai la un moment dat, evenimentele care au creat un reper important pentru tine, sau poti improviza despre persoane dragi. Acest mod se poate aplica pentru cei care doresc sa isi dezvolte creativitatea, sa isi imbunatateasca comunicarea si sa devina mai spontani.

Interpretarea: se bazeaza pe redarea unor melodii pe care le stii deja, fie vocal, fie cu ajutorul unor instrumente. Se poate merge pe instrumente muzicale usor de folosit precum muzica la tamburina, ukulele, fluier, adresandu-se astfel si persoanelor care nu cunosc un instrument muzical. Folosirea acestora ajuta persoanele care au probleme de coordonare motorie, dar si celor care sunt mai impulsivi. 

Compozitia: este o metoda mai tehnica si necesita din partea pacientului ceva mai mult efort si implicare, fiind necesar sa scrie versuri, se faca un videoclip, sa compuna. Astfel, iti poti exprima liber sentimentele, ideile, grijile, impartasindu-le si cu alte persoane.

Ascultarea: este cea mai la indemana metoda, care se poate practica in orice loc, si are ca scop crearea unui mediu propice pentru discutii libere, pentru meditatie, relaxare etc. Diferitele genuri muzicale iti pot provoca reactii diferite si poti discuta despre ceea ce simti si despre sentimentele pe care le ai ascultand un anumit gen muzical.

 

Cum se face meloterapia

 

5. Meloterapia se poate face individual sau in grup, mergand pe o singura forma sau combinandu-le dupa cum este mai convenabil. Poti face muzica la tamburina, la ukulele, muzicuta, chitara etc., fie acasa, fie in cadrul unor grupuri de terapie, care te ajuta sa iti imbunatatesti comunicarea si sa iti dai frau liber sentimentelor.

6. Sunt mai multe tipuri de afectiuni pentru care s-a demonstrat de-a lungul timpului ca meloterapia poate avea rezultate benefice. Printre acestea se numara:

Anxietate: multe persoane au probleme inainte de efectuarea unor interventii chirurgicale sau alte proceduri medicale, si studiile au aratat ca nivelul de anxietate scade atunci cand pacientii asculta muzica. Aceasta metoda are un efect linistitor asupra pacientului, care se calmeaza, astfel nemaifiind necesara administrarea unor pastile ce pot avea si unele efecte negative.

Schizofrenia si alte tulburari de acest fel: chiar daca nu vindeca aceste boli, meloterapia are efecte pozitive asupra pacientilor.

Autism: copii care sufera de autism au in general probleme mari de comunicare si de comportament, iar muzica poate imbunatati aceste aspecte.

Durere sau alte afectiuni: chiar daca muzica nu are un efect asupra cauzei in sine, ajuta mult la imbunatatirea starii generale, ajutandu-te astfel sa faci fata unor situatii dificile, si avand astfel posibilitatea sa tolerezi mai bine tratamentele administrate. 

Somn: in caz ca ai probleme cu somnul si adormi greu seara, incearca sa asculti pentru jumatate de ora o muzica relaxanta, linistitoare. Aceasta poate avea un efect pozitiv, deoarece va scadea nivelul hormonilor stresului si te vei putea odihni mai bine.

 

7. Meloterapia poate avea si efecte pozitive asupra sanatatii fizice. Fiind de interes pentru cercetatori, aceasta metoda este inca in studiu si sunt multe incercari care au dat rezultate. Plecand de la cercetatorii chinezi care au asimilat anumite instrumente cu diferite organe, se recomanda spre exemplu tobele pentru afectiunile rinichilor, clopotele pentru plamani, muzica la tamburina pentru afectiunile de la stomac. 

 

De asemenea, s-a constatat ca muzica are o influenta directa asupra pulsului, asupra respiratiei si presiunii arteriale. 

Nu ezita sa aduci muzica in viata ta, si chiar daca nu esti artist instrumentist, iti poti achizitiona diferite instrumente muzicale precum tamburina (aici o lista comparativa de modele), o toba mica, chitara clasica, ukulele etc., cu care sa te acompaniezi acasa, sau asculta muzica preferata ori de cate ori simti nevoia, pentru a-ti schimba starea in bine si pentru a te elibera de sentimentele negative.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments