Top 10 acordeonisti celebri

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca te-ai hotarat sa te dedici studierii acestui minunat instrument, ti-ar fi de ajutor sa cunosti unii dintre cei mai mari artisti care au performat atat pe plan international, cat si national. In acest articol vei gasi o serie de nume celebre, pe unii poate ii cunosti deja, de altii nu ai auzi, dar iti va fi de ajutor sa ii asculti. 

 

De aceea iti ofer in continuare o lista cu cateva nume celebre in acest domeniu, pe care sa ii asculti pentru a te putea familiariza cu stilurile lor, pentru a-ti alege un model pe care sa il urmezi, pentru a vedea diferite moduri de abordare a muzicii si tehnicile utilizate. 

Lista artistilor celebri care au ales acest instrument este mult mai lunga, dar ai cateva optiuni pe care te poti baza pentru inceput. 

 

Tony Murena (1917 – 1970)

A fost un celebru acordeonist si compozitor, nascut in Italia, dar care a trait in Franta. Inca de la varste fragede a fost atras de jazz si si-a perfectionat stilul avand un joc de finete la instrument si o expresie plina de eleganta. Pe langa acordeon, a utilizat des bandeonul. Primele lectii le incepe de la 9 ani, cand unchiul lui ii ofera drept cadou un acordeon cromatic, incepand de timpuriu sa cante alaturi de varul sau prin cabarete si sali in care se dansa. 

In 1932 incepe sa cante si la bandeon, fiind atras de senzualele tangouri foarte la moda in acea perioada. Are spectacole in multe orase ale lumii, avand turnee in America de Sud, Germania, Italia, Elvetia. Canta alaturi de celebri chitaristi ai vremii si lasa in urma sa compozitii de o mare sensibilitate artistica.

 

Salomon Canelo

De origine spaniola, este considerat unul dintrei cei mai rapizi instrumentisti la acordeon, din intreaga lume, fiind campion mondial la viteza la acordeon. Din acest motiv a primit porecla de “Dedos magicos” ceea ce s-ar traduce ca “degete magice”. In timpul carierei sale a contribuit la popularizarea acestui interesant si complex instrument, organizand diverse festivaluri muzicale si fiind totodata profesor.  

 

Carmen Carrozza (1921 – 2013, America)

A inceput studiul intrumentelor de mic, cu vioara si pianul, trecand apoi la acordeon, fiind fascinat de posibilitatile oferite de acest instrument. A activat in cadrul unor ansambluri de prestigiu din America, inclusiv in orchestra filarmonice din orase mari (Boston, New York) ca solist. A avut concerte in marile orase din Europa, obtinand si o medalie de aur in Italia, dupa o interpretare de exceptie in cadrul unui concert. A promovat acordeonul in toate mediile, fiind si profesor si presedintele unei asociatii de specialitate.

 

Gianni Coscia

Initial de profesie avocat a descoperit acest fabulos instrument si a devenit cunoscut in randul pasionatilor de jazz din Italia si nu numai. Pasionat de muzica, lucreaza inclusiv la compunerea unui spectacol de mare amploare dedicat antisemitismului si devine in 2006 membru al Academiei de Muzica din Siena.

 

Henry Doktorski

De origine american din parinti polonezi ce au emigrat, a inceput studiul acordeonului inca de la 7 ani, avand ca motiv in alegerea acestui instrument si faptul ca este foarte prezent in muzica polulara poloneza. A trecut prin mai multe stiluri muzicale, incepand cu muzica populara si jazz, trecand apoi la stilul rock, fiind membrul al unei trupe ce interpreta piese din repertoriul unor trupe celebre precum The Beatles, Carlos Santana, Black Sabbath. 

La maturitate trece la muzica clasica si se ocupa de promovarea acordeonului in scoli, formand si o orchestra. Intre 1995 si 2005 canta ca si solist alaturi de mari orchestre clasice, avand un succes deosebit.

Acordeonisti care au influentat muzica secolului 20 - ProMusicProd.ro
Acordeonisti care au influentat muzica secolului 20 – ProMusicProd.ro

Richard Galliano (nascut in 1950)

De origine franceza a inceput studiul instrumentului inca de la 4 ani fiind influentat de tatal sau, cunoscut acordionist de origine italiana. Are o solida educatie muzicala, pe langa acordeon mai interpreteaza si la trombon. Este fascinat de muzica de jazz si introduce acordeonul in acest stil muzical ca si instrument de baza. Castiga premii pentru interpretarea sa deosebita la acordeon si colaboreaza cu mari cantareti precum Astor Piazzola, Enrico Rava, Eddy Loise etc.

 

Charles Magnante (1905 – 1986, SUA)

Este cunoscut ca si acordionist, compozitor, aranjor, educator, avand o mare influenta in trecerea acordeonului de la muzica populara in multe alte stiluri. Canta la acordeon inca de la varsta de 5 ani, iar de la 16 ani devine cunoscut ca si instrumentist. Are un concert in New York unde canta ca si solist in fata unui public de 40.000 de oameni. A scris numeroase carti de metoda pentru a invata usor acordeonul, precum si aranjamente a multor piese cunoscute. 

 

Pete Townshend (nascut in 1945, Anglia)

Este recunoscut la nivel mondial mai ales ca fiind membru al celebrului grup englez de muzica rock, The Who, experienta ce se intinde pe o perioada de peste 50 de ani. Este unul dintre membrii fondatori, dar a avut si o vasta cariera solo. Este compozitor, vocal, multi-intrumentist, folosind de multe ori acordeonul in timpul concertelor. Este un autodidact si a invatat singur sa cante pe toate instrumentele pe care le foloseste cu o mare virtuozitate (clape, bonjo, armonica, ukulele, vioara, sintetizator, chitara bass, mandolina, tobe). 

Provine dintr-o familie de muzicieni, tatal sau fiind saxofonist, iar mama cantareata. Fara a avea o educatie formala in domeniul muzicii, devine un artist complet, avand la activ sute de compozitii, precum si opere rock. 

 

Faramita Lambru (1927 – 1974, Romania)

Este un cunoscut acordeonist de origine romana, nascut dintr-o veche familie de lautari, ce se face cunoscut atat pentru auzul foarte fin, cat si pentru stilul de interpretare. A cantat alaturi de Maria Tanase, iar dupa moartea acesteia devine dirijor al unor formatii profesioniste, solist si virtuoz interpret la acordeon. Foarte cunoscut in Romania, este invitat sa concerteze si peste hotare, avand concerte in Franta, Germania, Italia si Rusia. 

 

Benone Damian (1938 – 2012, Romania)

A fost profesor, acordionist si violonist, ce si-a dedicat viata promovarii muzicii populare romanesti in afara tarii, avand numeroase turnee in Franta, Elvetia, Germania, Canada, SUA, Belgia, Damenarca, Olanda etc. 

 

Ca o concluzie incurajatoare dupa acest clasament, chiar daca nu ai cel mai bun acordeon, cu rabdare si mult exercitiu, insusindu-ti tehnicile de baza si formandu-ti un stil, vei putea sa obtii la randul tau rezultate bune, atat pentru stadiul de amator, cat si ca profesionist. Nu iti trebuie decat timp, perseverenta si un loc in care sa exersezi linistit. Chiar si un leagan de gradina sau garajul iti pot oferi confort pentru ca tu sa incepi sa devii mai bun in cantatul la acordeon.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

ionut

February 9, 2021 at 7:16 pm

Mai multe sfaturi putem vorbi in privat aveți un email, Facebook sau instagram ?

Raspunde
Team ProMusicProd

February 16, 2021 at 6:57 am

Buna, Ionut,

Pentru colaborari, ne poti contacta pe adresa de pe homepage sau la contactseroxy pe Gmail.

Numai bine!

Raspunde