
Ne-am propus, in acest articol, sa iti supunem atentiei mari artisti instrumentisti la bass, care au scris istorie in lumea muzicala, au influentat generatii intregi de alti basisti si, prin tehnica abordata si solo-urile de mare finete, au avut o contributie importanta in promovarea si dezvoltarea bass-ului, activand in diferite stiluri muzicale.
Este greu sa faci un top cu cei mai buni basisti ai tuturor timpurilor, fara a avea si o influenta subiectiva, dar pana la urma, este o lista menita sa aduca in atentia iubitorilor de gen sau tinerilor care abia incep sa cocheteze cu acest instrument, cu un sunet deosebit, mari artisti care si-au pus amprenta asupra basului, au creat tehnici noi si stiluri, o lista cu care, de asemenea, poti sa nu fii de acord.
In acest top ne-am orientat pe lista facuta de cei de la Bass Player, o publicatie foarte ampla si cuprinzatoare pentru pasionatii de bas, care au alcatuit un top cu cei mai buni 100 de basisti ai tuturor timpurilor. Pentru a alcatui acest top, au avut mai multe criterii relevante de selectie si, de asemenea, au colaborat cu mari artisti din lumea muzicala.
Contents
James Jamerson (1936 – 1983)
Este considerat unul dintre cei mai importanti basisti, care a avut un aport important in istoria instrumentului, aducand arta improvizatiei pe cotele cele mai inalte, si punand bazele in tehnica (constructia si scrierea liniilor de bas, expresia, tonul etc.).
Este de origine americana, si a ocupat ani la rand primele locuri in topuri. A inceput cu un bas acustic de provenienta germana, iar pe la inceputul anilor 1960 a trecut la basul electric. A folosit mult timp un bas Precision Bass Fender, dar a avut si modele create special pentru el.
Jaco Pastorius (1951 – 1987)
Desi a avut o perioada scurta de viata, artistul american a contribuit la dezvoltarea bas-ului in jazz, fiind si compozitor. A contribuit cu mari cantareti de jazz si a lasat o urma adanca in istoria jazz-ului prin stilul sau propriu, cu o tehnica desavarsita si printr-o utilizare inovatoare a armonicelor, fiind influentat in special de ritmurile afro-cubaneze.
A folosit o chitara bas fara tastiere si a preferat registrul inalt, cu tonuri ce se aseamana cu cele ale cornului. Cel mai des a folosit chitara Fender Bass of Doom.
Paul McCartney (nascut in 1942)
Foarte cunoscut datorita trupei The Beatles in care a activat o lunga perioada, dar si datorita carierei solo pe care a urmat-o ulterior, artistul de origine britanica, ocupa un loc de cinste in istoria muzicii, atat ca si instrumentist, cat si pentru compozitiile sale. A obtinut numeroase premii si de asemenea piesele sale au ocupat primele locuri in topuri lungi perioade de timp.
Larry Graham (nascut in 1946)
Celebru ca si artist instrumentist la bas deoarece a reusit sa extinda paleta tonala a instrumentului, cu o tehnica de exceptie, Larry Graham, de origine americana, a abordat in special stilul funck, r&b. A reusit sa sustina sectia ritmica si in perioade in care trupa la care activa nu avea tobosar, devenind un stil pentru funck-ul modern.
A colaborat cu nume mari din lumea muzicala, avand o colaborare stransa cu Prince.
Stanley Clarke (nascut in 1951)
De origine americana, celebrul basist de culoare a excelat in jazz si rock, stiluri pe care le-a abordat cu precadere si si-a pus puternic amprenta ca si interpret la chitara bas. Inspirat de jazz-meni importanti precum Coltrane, a dezvoltat tehnici inovatoare pentru bas-ul acustic, cu solo-uri de exceptie si preferand frecventele joase.
Ron Carter (nascut in 1937)
Axat pe muzica de jazz, a contribuit la dezvoltarea jazz-ului modern, colaborand cu artisti importanti precum Miles Davis. Are si un rol important in dezvoltarea altor artisti, avand la activ mai multe publicatii si carti cu metode de invatare a bas-ului, fiind si profesor la un prestigios colegiu din New York. A inceput sa cante de la varsta de 10 ani pe violoncel, trecand mai apoi la bas.
Basul electric il abordeaza doar ocazional. Are o bogata activitate muzicala, avand la activ o discografie larga, atat solo cat si cu diverse trupe, precum si numeroase premii de prestigiu.
John Entwistle (1944 – 2002)
Vocal, basist, compozitor, celebrul artist de origine britanica este bine cunoscut in lumea rock-ului, fiind membru a trupei The Who. Cu un stil foarte agresiv, a influentat multi alti basisti celebri din trupe de rock.
Pasionat de acest instrument si-a facut o colectie impresionata, care numara la data mortii sale peste 200 de bucati, avand diverse preferinte in ceea ce priveste producatorii pe anumite perioade. A ajuns la bas destul de tarziu, dupa ce inainte a interpretat la pian, trompeta si corn francez.
Anthony Jackson (nascut in 1952)
De origine americana, este un nume binecunoscut in lumea muzicala, avand o contributie deosebita in dezvoltarea bas-ului. A pornit initial cu pianul, apoi a urmat cursuri de chitara, trecand in cele din urma la bas. Limitat de posibilitatile oferite de un bas cu 4 corzi, in 1974 ia legatura cu lutieri de renume pentru a le prezenta proiectul sau si anume o chitara bas cu 6 corzi, numita chitara contrabas.
Din 1981 canta numai pe acest tip de chitara, care il ajuta mult in dezvoltarea sa ca artist, fiind remarcat pentru tehnica de utilizare a degetului mare si a podului palmei, improvizatii fara egal cu rearmonizari si buna folosire a pedalei de volum.
Ray Brown (1926 – 2002)
Riguros si atent, artistul american isi pune puternic amprenta in muzica de jazz, colaborand cu multi artisti ai genului, fiind membru in mai multe trupe, avand la activ nenumarate inregistrari precum si premii importante.
Cu o tehnica de exceptie si un stil fluid, este un basist de marca al genului, ce isi pune amprenta si pe generatiile viitoare, publicand carti despre metoda Ray bas inca din 1963. Stabileste un standard ridicat pentru muzica de jazz, avand predilentie si spre bues si bebop.
Marcus Miller (nascut in 1959)
Cunoscut artist de origine americana, fiind remarcat pentru sunetul inconfundabil la bas, pe care si l-a creat in timp, dar este si compozitor, multi-instrumentist (clarinet, clape, saxofon, chitara), producator, axat in special pe muzica de jazz.
Apare alaturi de cunoscuti artisti din lumea muzicii, in peste 500 de albume, dar are si o serioasa activitate proprie. Colaborand cu Fender, aduce imbunatariri si instrumentului, producatorul adaugand un preamplificator pentru ca artistul sa-si poate controla singur volumul, dar are o contributie importanta si in producerea corzilor (din otel inoxidabil marca Marcus Miller).
Lasa un comentariu
4 Comentarii
March 13, 2022 at 4:20 am
Niels Orsted Pedersen nu i trecut,pacat mare pacat.Contrabasist de origine daneza,
Raspunde
September 11, 2020 at 5:05 am
Niels Pedersen nu ar fi trebuit sa lipseasca din acest top dupa parerea mea.
Raspunde
September 11, 2020 at 6:43 am
Salut, Mihai,
Multumim mult pentru feedback si sugestie!
Raspunde
March 13, 2022 at 4:22 am
Va multumesc pentru raspuns.Sigur,toate topurile sunt subiective din punctul meu de vedere
Raspunde