Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Repertoriul pentru chitara acustica este imens si extrem de variat, dar exista cateva piese consacrate care nu pot lipsi din repertoriul unui artist. Gran Vals de Fernando Tarrega, Ejercicio No.9  scris de Jose Ferrer, Fantasia X de Alonso Mudarra, sunt doar trei dintre partiturile esentiale pentru studierea acestui instrument.

 

Fiecare persoana care incepe sa studieze acest instrument viseaza sa isi poata uimi audienta cu piese dificile si emotionante, precum Dans Spaniol Nr. 5 a lui Enrique Granados, Cavatina compusa de Stanley Yates sau La Catedral de Augustin Barrios Mangore. 

Inceputul si drumul pana acolo necesita insa un alt fel de partituri, mai usoare si mai deschise stangaciilor din primele luni de chitara, si care sa iti ofere toate elementele necesare pentru a deprinde treptat indemanarea de a lucra cu acest instrument. 

Iata 10 fragmente care te vor ajuta sa evoluezi cu pasi siguri in acest domeniu.

 

Gran Vals (F. Tarrega)

Opera a compozitorului spaniol Francesco Tarrega, Gran Vlas se numara printre partiturile pe care trebuie sa le incluzi in lista de piese, indiferent daca esti un incepator care se descurca deja cu corzile sau un chitarist experimentat. 

Se numara printre cele mai populare lucrari din repertoriul pentru chitara si mai este cunoscuta sub denumirea de Grande Valse sau Grand Waltz. 

Printre interpretii care iti pot servi ca model in interpretarea piesei se numara chitarista norvegiana Christina Sandsengen, George Sakellariou si Anika Hutschreuter.

 

Andante in G (F. Carulli)

Ferdinando Carulli se numara printre cei mai faimosi compozitori de muzica clasica pentru chitara si este considerat unul dintre cei mai buni profesori de chitara clasica din istorie. Andante in G major este o piesa care impune un ritm mai lent, de pana la 60 batai pe minut, usor de mentinut chiar si de catre chitaristi mai putin experimentati.

 

 

Greensleeves

Este o melodie traditionala englezeasca care se crede ca a fost compusa de regele Henri al VIII-lea pentru Anne Boleyn. Linia melodica se numara printre soneriile incluse in repertoriul unor modele de telefon Nokia, iar in unele tari este folosita de catre masinile de inghetata. Cei mai in varsta dintre noi o vor recunoaste si din coloana sonora a filmului “Lessie”. 

Partitura se regaseste in cateva manuscrise din secolele XVI – XVII si este una dintre piesele potrivite pentru incepatorii de gradul 2.

 

Ejercicio No.9  (J. Ferrer)

Este o piesa simpla si de mici dimensiuni, dar plina de culoare si suspans, compusa de Jose Ferrer, chitarist si compozitor spaniol. Desi implica si atingerea unor pozitii superioare, este o partitura accesibila pentru incepatori, necesitand doar miscarea organizata si controlata a mainii stangi. Se numara printre cele mai populare piese pentru elevii de grad 3 si poate fi gasita cu usurinta in mediul online.

 

Andantino (J. K. Mertz)

Pentru cei care prefera o abordare ceva mai dramatica si energica, recomandam Andantino din Schule für die Guitarre scrisa de Johann Kaspar Metz. 

Nascut in Ungaria, in anul 1806, Mertz urmareste exemplul pieselor pentru pian compuse de Chopin, Schumann, Schubert si Mendelssohn, spre deosebire de stilul clasic al lui Mozart si Haydn sau cel belcanto al lui Rossini, folosite ca inspiratie de alti compozitori ai epocii, precum Aguado si Sor. 

Este o piesa de chitara solo, mai putin melodica decat alte piese ale lui Mertz, dar care compenseaza prin forta si expresivitate. Face parte din categoria operelor recomandate pentru artistii de nivel incepator (gradul 3).

 

Fantasia X (A. Mudarra)

Alonso Mudarra s-a nascut in anul 1510 si se numara printre compozitorii cei mai cunoscuti ai Renasterii. A scris piese pentru vihuela, un instrument cu 15 – 16 corzi dublate si format similar chitarei, si pentru chitara cu 4 curse (4 corzi dublate), publicate in colectia “Trei carti de muzica in cifre pentru vihuela”.

Fantasia X este cea mai populara dintre compozitiile sale, abordata in numeroase concerte instrumentale. Este o piesa recomandata pentru interpretii care au deja ceva experienta in stapanirea corzilor, de nivel intermediar si avansat. 

Piesa include pasaje de fingering si cross-fingering, care dau melodiei armonia pieselor de harpa, dar complica interpretarea, necesitand precizie si indemanare.

 

Introducere si Variatii pe o Tema de Mozart, Op. 9 (F. Sor)

Se numara cu siguranta printre cele mai frumoase piese create pentru chitare clasice de catre unul dintre cei mai importanti compozitori ai genului, Fernando Sor. Partitura foloseste ca baza de plecare o tema dintr-una dintre sectiunile operei Flautul fermecat, scrisa de Mozart.

Plecand de la structura originala, Sor dezvolta cinci variatiuni incantatoare, creand o piesa muzicala pe care orice chitarist clasic trebuie sa o includa in repertoriul sau. A fost publicata pentru prima data in anul 1821 in Londra, dedicata de catre Sor fratelui sau, Carlos, si este o piesa de chitara solo, pentru artistii de nivel avansat (grade 8).

 

 

Asturias/Leyenda (I. Albéniz)

Creata de compozitorul spaniol Isaac Albeniz, aceasta piesa a fost initial scrisa pentru pian, dar cu elemente tehnica de chitara, fiind ulterior preluata in portofoliul pieselor pentru cel din urma instrument. 

Linia melodica se remarca prin tonurile delicate ale sectiunii de mijloc, combinate cu modificari dinamice abrupte. A fost descrisa ca “flamenco andaluz pur” si alterneaza ca structura intre interpretarea solo si acompaniamentul specific de flamenco. 

Este o opera dedicata celor avansati (grad 10), care stapanesc tehnica foarte bine.

 

Españoleta Theme (G. Sanz)

Compusa de Gaspar Sanz, aceasta piesa se numara printre cele mai cunoscute reprezentate ale stilului baroc in repertoriul pentru chitara, in formatul sa modern. Majoritatea partiturilor scrise de Sanz au la baza forme de dans spaniol precum canarios, espanioleta sau folia, specifice sfarsitului de secol XVII. 

Este o opera usor de abordat, potrivita pentru cei aflati la primii pasi in studiul chitarei clasice (incepatori de gradul 3).

 

Cantilène Espagnole (J. Ferrer)

Cantilene Espagnole este o piesa melodioasa, cu farmecul specific spaniol adus in creatiile sale de compozitorul si chitaristul Jose Ferrer. Prezinta un grad de dificultate potrivit pentru chitaristii de nivel intermediar (grad 4), care isi pot astfel exersa indemanarea si trece la urmatorul nivel de abilitati tehnice. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments