Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Saxofonistii au avut un cuvant important de spus in lumea jazz-ului, contribuind la dezvoltarea acestuia si la aparitia unor noi stiluri. Sunt multi interpreti de marca la acest instrument si in articolul de fata, voi prezenta cateva nume emblematice, care au influentat alte generatii si au ramas in istoria jazz-ului. 

 

In jazz s-au remarcat multi saxofonisti, care au contribuit la dezvoltarea acestui gen muzical, si au pus bazele mai multor stiluri care s-au desprins din acesta. Fie ca a facut parte dintr-un ansamblu orchestral, fie ca a sustinut parti solistice, saxofonul s-a remarcat in lumea jazz-ului, si sunt multi interpreti care si-au lasat amprenta asupra genului. 

In continuare, iti prezint unii dintre cei mai cunoscuti saxofonisti, care au influentat generatii intregi de artisti si au avut un cuvant de spus in istoria jazz-ului.

 

Sidney Bechet (1897 – 1959).

De origine americana, Bechet a crescut intr-un mediu muzical, incepandu-si cariera de mic, cu clarinetul. Mai tarziu, prin anii 1919, in timpul unui turneu la Londra, descopera saxofonul sopran de care se indragosteste, si isi dezvolta un stil propriu prin care instrumentul transmite emotia, folosind adesea si un vibrato larg. 

In 1939 inregistreaza cateva piese in stilul jazz-ului latin, adaugand stilului clasic influente din melingura, rhumba, ritmuri haitiene. A fost un artist complet, multi-instrumentist (clarinet, saxofon sopran, saxofon tenor, pian, bas, tobe), maestru in arta improvizarii atat pe solouri, cat si in grup, compozitor, actor de film. 

 

Lester Young (1909 – 1959)

A influentat o serie de saxofonisti de marca, printre care Stan Getz, Al Cohn, Gerry Mulligan, si, de asemenea, a avut un rol important in formarea saxofonistului Charlie Parker, si deci asupra stilului be-bop. Young, tot de origine american, a inceput sa cante inca din copilarie la diverse instrumente (trompeta, vioara, toba) si in trupe, plecand de acasa la varsta de 18 ani. 

Invata sa cante la clarinet si la saxofon, incepand cu unul de tip alto, apoi tenor. Face unele schimbari asupra instrumentului, folosind o ancie din plastic si mustiuc din ebonita, care duc la o ingrosare a tonului saxofonului. A colaborat cu jazzmeni renumiti, printre care Billie Holiday si Nat King Cole.

 

 

Coleman Hawkins (1904 – 1969)

A fost un saxofonist de origine americana, care a performat pe un saxofon tenor, dandu-i stralucirea de care se bucura in prezent, chiar daca au mai fost si alti interpreti inaintea lui. 

S-a remarcat prin solo-uri de mare virtuozitate, cu improvizatii specifice instrumentului, cu nuante bogate, pline de incarcatura emotionala, cu vibrato plin si puternic. A avut un rol important in apartitia be-bop-ului, alaturi de alti saxofonisti de seama, si a dus instrumentul la o maturitate sonora, prin stilul lui unic de interpretare. 

 

Ben Webster (1909 – 1973)

Discipol al lui Coleman Hawkins, a preluat de la acesta stilul de interpretare la saxofonul tenor, imprimandu-i un ton puternic si cald, viu si in forta. S-a remarcat in perioada 1935 – 1940, cand a facut parte din orchestra Duke Ellington ca solist principal. 

Pe langa saxofon, stia sa cante si la pian si vioara, la care mai revenea din cand in cand, marea sa dragoste ramanad saxofonul, si a folosit acelasi instrument timp de multi ani (din 1938 si pana la moartea sa in 1973).

 

Charlie Parker (1920 – 1955)

Saxofonist si compozitor de jazz, desi a trait putin, Parker si-a pus puternic amprenta in lumea jazz-ului, fiind unul dintre fondatorii jazz-ului modern si a be-bop-ului. A inceput sa cante de la varsta de 11 ani pe un saxofon alto. 

In scurta sa viata a avut numeroase concerte alaturi de nume mari in jazz precum Miles Davis. A avut mari probleme de sanatate, fiind de timpuriu dependent de droguri si alcool.  

 

Canonball Adderley (1928 – 1975)

Facand parte dintr-o familie de muzicieni, acest saxofonist american a avut o contributie majora in muzica de jazz, interpretand alaturi de nume mari din acest gen, precum Miles Davis. Impreuna cu fratele sau isi infiinteaza un band, in care se vor remarca personalitati ai acestui gen la mai toate instrumentele (Charles Lloid, Barry Harris, George Duke, Ray Brown, Sam Jones etc.). 

 

Lee Konitz

Nascut in 1927, este un saxofonist important din lumea jazz-ului, dar si compozitor. A abordat o gama larga de stiluri precum be-bop, jazz cool si jazz avangardist. 

Interpreteaza la saxofon alto si a reusit sa isi pastreze un stil personal, atunci cand generatia sa era puternic influentata de saxofonistii renumiti ai vremii, avand improvizatii cu linii melodice si lungi, cu un ritm cu accente neobisnuite si folosirea unor grupuri de note neasteptate.

 

 

Sonny Rollins (nascut in 1930)

Desi a inceput abia in adolescenta sa cocheteze cu saxofonul, fara a sti daca va urma o cariera in acest domeniu, in cei peste 60 de ani de activitate Rollins a fost una dintre figurile marcante ale jazz-ului, devenind un standard pentru acest gen muzical. Colaborand cu nume importante din lumea muzicala, de la Miles Davis la Rolling Stones, a impresionat prin tonul sau puternic si printr-o abordare inedita a solo-urilor. A fost unul dintre primii saxofonisti care si-a inregistrat solo-urile doar cu bas si tobe, fara pian. De asemenea, a utilizat saxofonul pentru a trece la sectia ritmica, in acompanierea unor solo-uri de bas sau de tobe. A fost unul dintre pionierii jazz-ului liber, si a lasat in urma multe inregistrari celebre, avand o vasta activitate in domeniu.

 

John Coltrane (1926 – 1967)

O viata scurta si intensa, dar cu influente puternice in jazz, Coltrane fiind considerat unul dintre cei mai importanti saxofonisti din dezvoltarea jazz-ului modern, abordand mai multe stiluri, de-a lungul activitatii sale artistice precum be-bop, hard-bop, jazz free. 

Spre finalul vietii muzica sa va capata tot mai mult accente spirituale, fiind si canonizat dupa moarte de catre Biserica Ortodoxa Africana. 

 

Wayne Shorter

Saxofonist si compozitor de jazz, nascut la 1933 in America, a creat compozitii de exceptie ce sunt considerate standarde in acest domeniu muzical. A interpretat atat pe saxofon tenor, cat si sopran, si este detinatorul unui numar impresionat de premii si distinctii de-a lungul carierei sale. 

In cazul in care te-ai indragostit de muzica de jazz si vrei sa incerci sa interpretezi, primul pas este sa iti cumperi un saxofon. Poti sa inveti sa canti la orice varsta, si chiar daca nu vei face performanta este un bun remediu pentru relaxare, pentru suflet si poti canta pentru tine sau pentru prieteni. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments