Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Iti prezentam in acest articol 10 dintre cele mai populare, faimoase si, de ce nu, dintre cele mai bune melodii pentru mandolina compuse vreodata. S-ar putea chiar sa te faca sa vrei sa iei instrumentul si sa inveti sa canti. Distreaza-te ascultand aceste piese minunate si afland o parte din backstory-ul lor.

 

Din cauza istoriei sale, multi nu se asteapta ca mandolina sa apara in muzica rock clasica si/sau moderna. In aceste zile, auzi mai des mandolina in trupele de bluegrass. Si totusi, din cand in cand, isi face aparitia intr-o melodie de mare intensitate, fie cu un riff cool, fie ca instrument prezent in intreaga melodie. Iti oferim 10 exemple de piese celebre, de muzica clasica sau contemporana, care sa probeze adaptabilitatea mandolinei.

 

Deh vieni alla finestra, Wolfgang Amadeus Mozart

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, Mozart a inclus in opera sa Don Giovanni o serenada a unui bariton acompaniat de mandolina. Deh vieni alla finestra descrie o scena incredibila, o imagine cu Don Juan in actiune, neincarcata de “foste” furioase sau logodnici gelosi. Don Giovanni ii canta unei femei fara nume (servitoarea Elvirei, din punct de vedere tehnic), în acel stil cu adevarat spaniol, cu o mandolina sub fereastra. 

Muzica lui Mozart este perfecta, cuvintele din libretul lui Da Ponte sunt sexy, iar simplitatea tuturor iti ofera sansa de a-l auzi pe Giovanni facand ceea ce face mai bine decat oricine din lume: seduce.

Concertul de mandolina in C major, RV 425, Antonio Vivaldi

A fost scris de compozitorul italian Antonio Vivaldi in 1725 si este adesea insotit in inregistrari de Cele patru anotimpuri (compuse in acelasi an). Muzica consta intr-un tratament virtuos al instrumentului solo, mandolina si al interactiunii dintre solist si acompaniamentul orchestrei. Lucrarea este una dintre cele mai cunoscute piese pentru mandolina. 

Muzica din concert a fost inclusa in nu mai putin celebrul film Kramer vs. Kramer in 1979, precum si in continuarea din 2015 a productiei The Gentleman’s Wager.

 

Sonatina pentru mandolina in C minor, Ludwig van Beethoven

Este o piesa lirica scrisa in 1795, probabil pentru Josephine Clary, contesa de Clam-Gallas, o tanara aristocrata si mandolinista amatoare. Exista o anumita supozitie rezonabila ca Beethoven ar fi putut fi indragostit de contesa, intrucat pe Adagio pentru mandolina este inscrisa dedicatia: “pentru frumoasa J., de la L. v. B.” Piesa este compusa intr-o singura miscare si include o tema in sectiunea principala pe care Beethoven avea sa o foloseasca ulterior in prima lucrare a pieselor sale Opus pentru pian.

Poti gasi partitura pentru aceasta bucata in multe colectii de exercitii pentru mandolina si in lucrari de metoda.

 

Concertul nr. 1, Op. 113, Raffaele Calace

Daca un singur exemplu muzical ar trebui sa demonstreze emotia si expresivitatea mandolinei, acesta ar putea fi fara discutie Concertul nr. 1, Op. 113, dedicat marelui mandolinist Giuseppe Pettine. 

Cele 2 concerte pentru mandolina ale lui Calace au fost initial compuse pentru mandolina si pian si se pare ca autorul nu a intentionat niciodata ca aceste lucrari sa fie orchestrate. El a parut sa foloseasca eticheta “Concerto” pentru a semnifica o lucrare de concert substantiala in trei miscari, mai degraba decat formatul traditional de solist si orchestra.

 

Thousands Are Sailing, The Pogues 

Introducerea la cimpoi, chitara si banjo este melancolica precum o melodie a unui marinar. Textul, care povesteste emigrarea irlandeza in Statele Unite, intrevede o raza de speranta. Pe punte, acordeonul incalzeste atmosfera si antreneaza un cor. O melodie instrumentala de mandolina se invarte intr-un ritm frenetic. Ne imaginam si apoi impartasim bucuria supravietuitorilor traversarii periculoase a Atlanticului. 

Thousands Are Sailing, semnat Philip Chevron, chitaristul The Pogues care a murit de cancer in 2013 la 56 de ani, rezuma atat forta, cat si caldura Irlandei. Piesa trezeste un moment de fericire intensa care se reinnoieste cu fiecare ascultare.

 

Maggie May, Rod Stewart

In timp ce mandolinistii debutanti ar putea avea nevoie sa ia cateva lectii la mandolina inainte de a incerca sa cucereasca solo-ul final, restul melodiei Maggie May poate fi interpretat mai usor. Succesul lui Rod Stewart a ajutat la introducerea instrumentului in fata unui public numeros, iar progresia relativ usoara a acordurilor i-au facilitat trezirea interesului. Cantaretii la mandolina nu ar trebui sa aiba probleme cu privire la acest clasic singalong.

 

Loosing my religion, R.E.M.

Aceasta melodie s-ar putea lega cu Battle of Evermore, cele mai cunoscute riff-uri, ambele cantate la mandolina. Aceasta este fara indoiala cea mai populara melodie a R.E.M. pana in prezent. A fost lansata in 1991 ca fiind primul lor single din albumul Out of Time, care a continuat sa ridice trupa la noi culmi de faima si avere.

Chitaristul, Peter Buck, tocmai cumparase o mandolina, invata sa cante si inregistra orice riff pe care il practica. In esenta, acest riff pentru Losing My Religion l-a ajutat sa invete mandolina si, in mod ironic, este una dintre cele mai populare melodii pe care trupa le-a scris pana in prezent – probabil cel mai popular, de fapt.

 

Boat on the river, Styx

Acesta este posibil unul dintre cele mai bune exemple de utilizare a mandolinei. Mandolina este insotita de un acordeon, bass stand-up si o chitara acustica si reinvie un sunet foarte traditional de mandolina cu coarde minore, cu tremolo strumming. Boat On The River suna ca o melodie populara medievala, si provine din albumul lor Cornerstone.

 

Friend of the Devil, Grateful Dead

Aceasta melodie a fost lansata in 1970, o epoca populara pentru utilizarea mandolinei. Este foarte cunoscuta si pana in prezent a avut cover-uri de la multi muzicieni, pentru ca are note in gama Sol si instrumentatie acustica. Cu siguranta este una dintre cele mai bune melodii rock in care apare mandolina.

Battle of Evermore, Led Zeppelin

Robert Plant a scris versurile acestei melodii acustice dupa ce a citit o carte despre istoria Scotiei. Melodia vorbeste despre batalia vesnica dintre noapte si zi, care poate fi interpretata si ca batalia dintre bine si rau.

Aceasta este singura melodie Zeppelin inregistrata vreodata cu un vocalist invitat. Robert Plant a simtit ca are nevoie de o alta voce care sa spuna povestea care se canta in melodie, asa ca Sandy Denny de la Fairport Convention a fost adusa. Jimmy Page a scris muzica pe o mandolina pe care a imprumutat-o de la John Paul Jones. Led Zeppelin a cantat rar acest live, dar cand au facut-o, John Paul Jones a cantat rolul lui Sandy Denny.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments