Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

 

Multe persoane si-au dorit sa devina tobosari, unele ramanand doar cu visul, altele aprofundand aceste minunate instrumente ce tin de percutie, si daca te numeri printre acestea, iti prezentam in continuare cateva piese reprezentative pe care trebuie sa le asculti.

 

Tobosarul reprezinta o parte foarte importanta in cadrul unei trupe, fiind cel care tine legata formatia pentru a ramane in tempo si pentru a nu se produce decalaje, dar totodata poate stabili si ritmuri complexe care dau farmec melodiei. Daca esti tobosar profesionist sau cochetezi cu acest aspect, iti prezentam in continuare cateva piese de referinta care au facut istorie in lumea muzicii si pe care iti recomandam sa le asculti pentru a-ti putea crea un stil propriu si care sa te ajute sa te dezvolti ca si instrumentist.

 

John Bonham (Led Zeppelin) – When The Levee Breaks

Una dintre cele mai reprezentative piese pentru un tobosar nu putea apartine decat celui care este considerat cel mai bun tobosar de rock, si nu numai, John Bonham, component al trupei britanice Led Zeppelin. Sunt multe piese de referinta ale acestui tobosar, dar aceasta, ce a fost lansata in 1971 pe albumul IV al trupei, ocupa un loc de frunte. 

 

 

Piesa a fost preluata dupa o versiune mai veche, ce povesteste despre inundatiile produse de revarsarea raului Mississippi, din 1926 si a avut mai multe versiuni de-a lungul timpului, pana a fost prelucrata de aceasta trupa. Ceea ce face diferita piesa este interpretarea de exceptie a tobosarului, creand o nota distinctiva si foarte personala. Sunetul de ecou pe care il produce percutia a fost inregistrat agatand microfoanele pe niste scari deasupra setului de tobe. Cu idei simple, dar de mare efect, Bohnam contribuie la realizarea uneia dintre cele mai reprezentative piese pentru tobosari.

 

Ringo Star (The Beatles) – Come Together

Inclusa pe albumul Abbey Road, lansat in 1969, piesa reprezinta un exemplu clar al talentului acestui mare tobosar, care imprima ritm si sentiment interpretarii. Piesa a fost compusa de Lennon, ca protest, si dupa fiecare parte de cor se aude sunetul de tambur distinctiv al lui Star care puncteaza simplu, creand un efect interesant. Melodia a mai fost preluata ulterior si de alti mari artisti, fiind pe placul criticilor si a publicului larg. 

 

Neil Peart (Rush) – YYZ 

Lansata in 1981, este o piesa instrumentala rock, foarte des prezentata de celebra trupa canadiana inclusiv in concerte. Pornita ca o gluma, piesa prezinta in limbajul morse codul de identificare al aeroportului din Toronto, cod ce este interpretat impecabil de baterist, cu tot mai multe inflorituri si din ce in ce mai complex. In unele versiuni piesa apare cu un solo de exceptie al celebrului tobosar.

 

 

Lars Ulrich (Metallica) – One

Piesa a aparut in 1988 in cadrul albumului … And Justice for All, fiind premiata cu Premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare metal. In aceasta piesa punctul de atractie este puterea percutiei produsa de tamburul contrabas, sunetul de mitraliera ce insoteste versurile, devenind din ce in ce mai rapide si sonore, ajungand la un moment de adevarata nebunie. 

 

Keith Moon (The Who) – My Generation

Optand pentru un stil mai simplist in aceasta piesa, Moon adauga pe parcurs ritmuri din ce in ce mai complicate si aparent haotice, care cresc intens energia piesei si ii adauga valoare. Mare amator de farse in timpul unei reprezentatii a acestei piese la TV, Moon a provocat o mare explozie ce a adus probleme acustice partenerului sau Pete Townshend.

 

Jeff Beck/Stevie Wonder – Superstition

Inclusa pe albumul lui Stevie Wonder lansat in 1972, Talking Book, piesa are o parte de percutie, interpretata de Wonder, desi initial a fost cantata de ambii artisti, fiind destinata unui album al lui Beck. Ulterior Beck a reprodus si varianta sa, dar aceasta nu se ridica la nivel primei interpretari. 

Piesa a fost compusa de Stevie Wonder si are ca tema superstitiile si efectele lor negative, cucerind rapid topurile din intreaga lume. Beck a venit cu ritmul de inceput al bateriei, si in timp ce acesta canta, Stevie s-a suprapus improvizand ca o joaca, ceea ce ulterior a si ramas in versiunea acestuia. 

 

 

Phil Rudd (AC/DC) – Back in Black

Lansata in 1980, piesa este un omagiu adus regretatului coleg de trupa Bon Scott, si a devenit in timp o emblema pentru acestia. Percutia este prezenta, foarte puternica, dar in spate, reprezentativa, fara a deveni coplesitoare, completand foarte bine ansamblul. 

 

Larry Mullen, Jr. (U2) 0 – Sunday Bloody Sunday

Piesa este inclusa in albumul War ce a fost lansat in 1983. Celebra trupa de rock irlandeza ilustreaza in aceasta piesa ororile resimtite de un observator in timpul unui incident sangeros, fiind o piesa politica. Se disting in principal bataile militaroase de tobe, un mars sonor, ce devine elementul central al piesei. Ritmul simplu, dar de mare efect, produce multa emotie publicului, ce fara sa vrea este implicat in actiune si resimte ceea ce a simtit si trait acel observator. 

 

Dave Lombardo, (Slayer) – Raining Blood

Apare in 1986 si reprezinta una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei, cu un sunet de tobe curat, puternic si complex, ce creeaza o melodie minunata.

 

 

Ziggy Modeliste (The Meters) – Cissy Strut

Ritmul lui Modeliste, mai ales in cadrul acestei piese, reprezinta esenta muzicii funk, fara a fi foarte rapid, dar deosebit de complex. Piesa apare in 1969 in albumul cu acelasi nume. 

 

Iti poti implini usor visul de a deveni tobosar si primul lucru pe care trebuie sa-l faci este achizitionarea unor tobe (aici lista cu produse comparate de noi), un set complet daca esti incepator sau doar anumite elemente daca ai experienta si vrei sa iti competezi setul; tobe electronice in caz ca vrei sa exersezi si acasa si nu vei deranja vecinii sau tobe acustice daca ai o sala dedicata pentru repetitii, precum si multe alte instrumente de percutie. Cu rabdare si multa munca, facand zilnic auditii ale celor mai reprezentative piese ale tobosarilor indragiti, vei reusi sa iti atingi scopul dorit. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments