Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

In marea diversitate de piese care au la baza un basist bun, sunt cateva melodii de exceptie care te vor ajuta sa iti diversifici tehnicile, sa inveti lucruri curajoase, pentru a te putea exprima liber si pentru a-ti da startul la improvizatii. In acest articol, iti ofer cateva variante pe care sa le cauti, sa le ascuti si sa le inveti, pentru a deveni un basist mai experimentat. 

 

Sunt multi basisti de renume in diferite stiluri muzicale, care au facut istorie in lumea muzicala, creand piese de un mare rafinament si inconfundabile. Un basist bun, in cadrul unei trupe, aduce impreuna ritmul si armonia unei piese, ofera un plus de atitudine si da viata melodiei. 

In continuare iti prezint 10 piese in care basistul are o evolutie de exceptie, pe care este bine sa ti le insusesti, pentru a reusi sa te dezvolti in continuare si sa performezi. 

Ordinea prezentata mai jos nu trebuie urmata cu strictete, poti sa asculti asa cum doresti piesele, deci conecteaza telefonul mobil la boxe si porneste auditia.

 

Queen – Under Pressure

Celebra trupa britanica a lansat aceasta piesa in 1981 ca si single, fiind incadrat in 1982 in albumul Hot Space. A avut mare succes, ocupand primele locuri din top-uri imediat dupa lansare. Din punctul de vedere al liniei de bas a fost considerata in 2005, de catre critici, drept cea mai buna piesa din istoria muzicii pop. 

Nu are un nivel de dificultate ridicat, astfel putand fi cu usurinta deprinsa, iar ritmul sau distinctiv si rutina, sunt inconfundabile si usor de recunoscut. Exista anumite controverse cum ca Vanilla Ice ar fi folosit aceeasi linie de bas pentru piesa sa Ice Ice Baby, care a avut de asemenea un mare succes.

 

 

Red Hot Chili Peppers – Give it Away Now

Cu un basist de exceptie aflat in topurile celor mai buni artisti din domeniu, Flea, este de asteptat ca trupa sa aiba piese de exceptie in acest top. Piesa a fost lansata in 1991, si reprezinta un standard pentru un basist ce se indreapta spre genul funk. Avand un nivel de dificultate mai ridicat este mai potrivita pentru un basist cu experienta.

 

Red Hot Chili Peppers – Around the World

Ramanem in aceeasi zona cu o alta piesa de exceptie a celebrei trupe de funk, lansata in 1999. Inca de la prime acorduri piesa te cucereste si te duce intr-o zona de adrenalina, fiind asemuita cu senzatia dintr-un Montagne Russe, de altfel, piesa a fost preluata ca si coloana sonora la Disneyland. 

Dupa inceputul de exceptie piesa continua cu o abordare inedita, chitaristul John Frusciante canta in contratimp fata de sectia ritmica, creand o sonoritate debordanta si fascinanta.

 

Michael Jackson – Billie Jean

Una dintre cele mai cunoscute melodii ale indragitului artist de muzica pop, ce a fost lansata in 1982, obtinand numeroase nominalizari si premii, si ocupand pentru lungi perioade primele locuri in top-uri. 

Linia de bas are un nivel de dificultate destul de ridicat, fiind recomandata pentru un basist ce are ceva experienta in spate, si va putea avea fluiditatea si miscarea acestuia. Bass-ul danseaza alaturi de protagonist, cu un groove foarte sus, ce da putere si implineste melodia.

 

Primus – American Life

Trupa de origine americana, care abordeaza un stil agresiv, cochetand si cu rock-ul experimental, unul dintre fondatorii trupei fiind basistul Les Claypool, care asigura si partea vocala atrupei. 

Piesa American Life a fost lansata in 1991, avand o linie de bas puternica, cu un sunet inconfundabil, cu rol dominat in cadrul piesei. Este foarte atractiva pentru un basist, desi are un grad inalt de dificultate, dar cu munca si rabdare vei putea reproduce linia de bas.

 

Stevie Wonder – I Wish

Un artist de exceptie care a avut o mare influenta in muzica pop, rock si chiar hip-hop, albumul pe care este inclusa si aceasta piesa (Songs in the Key of Life), lansat in 1976 fiind unul de referinta pentru generatiile viitoare. Piesa are la baza un bas inconfundabil, o linie activa si cu mult caracter, realizat de catre celebrul basist Nathan Watts.

 

Pink Floyd – Money

O piesa celebra ce este recunoscuta de catre fani inca de la primele acorduri, ce a fost lansata in 1973, in cadrul albumului The Dark Side of the Moon. Cu Roger Waters la chitara bas, unul dintre cei mai de seama basisti din istoria muzicii, linia de bas din aceasta piesa, este de neuitat si avand un nivel de dificultate mediu, trebuie insusita de catre orice basist. 

 

Johann Pachelbel – Canonul lui Pachelbel in D major

Este o piesa de muzica clasica scrisa in jurul anului 1690, ce a fost reluata in secolul 20 si anumite pasaje se regasesc in piese pop celebre. 

Canonul se bazeaza pe 3 linii melodice ce intra in canon si o linie continua de bas, care are un rol independent pe parcursul lucrarii. Acesta repeta o linie de doua bare pe toata lungimea melodiei, avand influente baroce. Este un bun exercitiu pentru orice basist, avand si o dificultate redusa.

 

 

Marc Anthony – Valio la Pena (versiunea salsa)

Piesa a aparut in 2004 si este un bun exercitiu pentru a-ti diversifica stilul si a invata noi ritmuri pe chitara bas. Melodia este o impletire de stiluri, incepand cu o structura simpla de blues, ce contine influente din muzica latino, intrand apoi intr-un ritm mai alert, foarte dansabil. 

 

Herbie Hancock – Chameleon

O linie de jazz simpla, care poate fi considerata un standard pentru fiecare basist. Linia de bas a acestei piese este simpla, fluida, clasica, cu un nivel scazut de dificultate asa ca ti-o poti insusi cu usurinta. Piesa a aparut in 1973, artistul avand o puternica inflenta in lumea jazz-ului. 

 

Multi basisti celebri au avut la inceput un bass ieftin si bun, pe care au studiat si si-au perfectionat stilul, trecand mai apoi la modele profesionale, asa ca poti si tu sa te incadrezi in buget si sa incepi sa lucrezi pe un bas ce se potriveste cu posibilitatile tale. Piesele care au la baza un sunet inconfundabil al liniei de bas te vor ajuta sa te perfectionezi, sa iti diversifici stilul, sa prinzi curaj si deprinderi pentru improvizatii si solo-uri de calitate.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments