Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21

 

Chiar daca nu este solista principala intr-o trupa, tamburina este des folosita si ofera culoare si accente, care completeaza muzica si poate oferi interpetari ce iti raman in minte si cresc calitatea muzicii oferite.

 

Integrata in grupa instrumentelor de percutie, tamburina are o istorie lunga si interesanta in spate, provenind din Egipt si Grecia, dar cunoscuta in intreaga lume. Cu diferite particularitati, dezvoltandu-se frumos de-a lungul timpului, apreciata si de cei mici, tamburina isi gaseste un rol important in interpretarea unor piese si, daca nu prea ai ascultat, iti oferim in continuare un top cu cele mai reprezentative interpretari. 

Sunt multe trupe si artisti de exceptie care au mers pe completarea muzicii cu ajutorul acestui frumos instrument, tamburina fiind prezenta in mai toate stilurile, de la muzica clasica la rock si pop. 

 

The Monkees – Daydream Believer

O formatie de rock – pop, de origine americana, ce si-a desfasurat activitatea in perioada 1966 – 1971, reunindu-se apoi pentru diferite turnee. Avand in componenta muzicieni – actori, bine pregatiti si de exceptie, au incantat publicul cu piese de top, care sunt inca si azi de actualitate. 

Desi Davy Jones este recunoscut drept unul dintre cei mai talentati la acest instrument si a avut momente impresionante de-a lungul timpului, in aceasta piesa, in videoclip, cel care scoate ritmul din tamburina este Mickey Dolenz, unul dintre chitaristii formatiei, care atunci cand au trecut la emisiunile televizate a jucat si in postura de tobosar.

The Partridge Family – I Think I Love You

este o piesa ce a fost prezentata in cadrul acestui sidcom muzical, ce a fost la mare cautare in perioada in care a fost difuzat, din 1970 pana in 1974 in reteaua de televiziune ABC. Cu artisti de exceptie, muzicieni, emisiunea a produs piese ce sunt inca la moda, iar artista principala Shirley Jones in rolul mamei, canta la tamburina. Este o melodie pentru tamburina foarte placuta, pe care merita sa o asculti.

The Beatles – Hey Jude

cu siguranta ai auzit piesa de nenumarate ori, fiind una de referinta din discografia celebrului grup britanic. Melodia a fost lansata ca si single in 1968 si a fost compusa de Paul McCartney in parteneriat cu John Lennon. Inca de la inceput a intrat masiv in atentia publicului, cucerind nenumarate topuri si fiind unul dintre cele mai bine vandute discuri din acel an.

Desi piesa este foarte complexa, nefiind usor de interpretat, cu aparitia mai multor instrumente, tamburina isi are locul ei bine determinat si ajuta la intregirea registrului sonor. Tamburina apare inca de la al doilea vers al piesei, odata cu chitara acustica, ce se suprapun peste pian, ramanand pana la final alaturi de celelalte instrumente. Este o melodie pentru tamburina de exceptie, care merita atentia ta.

The Beatles – Day Tripper

ramanem tot la celebra trupa de rock care a marcat istoria muzicii britanice si mondiale. O alta piesa in care tamburina are un rol bine determinat este si Day Tripper, lansata in 1965. De remarcat la aceasta piesa este intrarea esalonata a diferitelor instrumente, atat la inceput, cat si pe parcurs, in momente cheie, care subliniaza starea pe care vrea sa o transmita publicului. Tamburina este bine evidentiata si se remarca cu brio in aceasta melodie.

Crosby, Stills and Nash – Suite Judy Blue Eyes

Aparuta in 1969, suita a atras atentia publicului prin frumusetea pieselor interpretate, bine inchegate, fiind de fapt 4 piese, ultima in spaniola. Inspirata din suitele clasice, ca un set ordonat de piese, are 4 sectiuni distincte: prima tradionala in stilul pop, a doua la o jumatate de timp fata de prima, cea de-a treia mult mai optimista si cu versuri poetice, iar a patra neasteptata si mai dificila este interpretata si in limba spaniola. Tamburina este prezenta in aceasta frumoasa piesa, aducand un plus de culoare si poezie.

Neil Diamond – Cherry Cherry

Compozitia apartine in intregime celebrului cantaret de origine americana, scriind atat muzica, cat si versurile, si a fost primul lui mare succes, in 1966, incadrata in stilul pop rock. Este o piesa foarte ritmata, o melodie pentru tamburina ce te entuziasmeaza si iti va crea o stare de buna dispozitie.

The Mamas and The Papas – California Dreamin’

O piesa foarte cunoscuta, ce a fost compusa initial in 1963, dar a devenit celebra in interpretarea celebrului grup The Mamas and The Papas in 1965. Tamburina insoteste ritmul melodiei si se preteaza foarte bine in interpretare. Trupa este orginara din SUA si, pe langa folk, a mai atins si alte sectiuni ale muzicii precum pop si rock.

Fleetwood Mac – Go Your Own Way

trupa de origine britanico americana si-a castigat un loc de onoare in istoria muzicii rock, iar aceasta piesa este lansata in 1976, devenind rapid hit si cucerind cele mai importante topuri ale vremii. Piesa a prins viata, foarte ritmata, cu contrapunct ritmic, unde tamburina, alaturi de alte instrumente de percutie, creaza o atmosfera placuta si plina.

The Turtles – Elenore

trupa, de origine americana, a avut o scurta perioada de activitate, de numai 5 ani, intre 1965 si 1970, reunindu-se apoi in 2010 pentru o serie de noi turnee, care sa recapteze publicul iubitor de rock. Aceasta piesa a aparut in 1968, fiind initial o satira la cel mai mare hit al vremii. Melodia a prins bine la public, chiar daca era plina de stereotipuri, dar a fost si plina de inovatii, fiind una dintre primele trupe care a folosit un sintetizator. Ritmul poate fi usor sustinut cu ajutorul unei tamburine.

The Foo Fighters – Wheels

chiar daca pana acum am prezentat doar trupe ce au fost celebre in anii ‘60 – ‘70, sunt si trupe mai recente ce pot fi armonios acompaniate de tamburina si care le folosesc cu succes in concerte si interpretari live. Una dintre acestea este si trupa rock de origine americana, The Foo Fighters, fondata de bateristul de la Nirvana, Dave Grohl. Piesa mentionata a fost lansata in 2009, o melodie plina de vibratii, bine temporizata, cu echilibru intre instrumente. 

Cu siguranta lista mai poate continua si, cu o tamburina profesionala, poti sa aduci un plus de ritm si culoare pieselor interpretate de trupa ta. Dar, chiar daca nu esti profesionist, poti sa ai o tamburina cu care sa te acompaniezi in serile cu prietenii sau petrecute in familie, pentru a gasi fericirea in ritm si muzica.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments