Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

The new world symphony si Concertul pentru violoncel scrise de Dvořák au devenit celebre, datorita imaginatiei si trairilor compozitorului, dar si a interpretilor ce reusesc sa exprime emotia. Lebada si Concertul pentru violoncel nr. 1 a lui Camille Saint-Saëns sunt doua opere de referinta ale violoncelistilor, deoarece se interpreteaza cu dificultate si instrumentul iese in evidenta in timpul redarii.

 

Violoncelul este un instrument clasic, ce da muzicii una din cele mai emotionante si impresionante interpretari, de aceea interpretii au ajuns sa fie figuri proeminente si influente in industria muzicii. Sunt melodii ce au ramas in istorie atat datorita compozitorului, ce a realizat ceva ce nimeni nu a mai reusit, cat si a celui care interpreteaza, deoarece a putut sa-si puna toata pasiunea si abilitatea de a canta. Cateva astfel de exemple, ai si in randurile de mai jos. 

 

Largo din The new world symphony 

Aceasta melodie a fost scrisa de compozitorul ceh Antonín Dvořák, in 1983. The new world symphony este cea mai cunoscuta simfonie a lui si una dintre cele mai romantice, din repertoriu pentru violoncel. A fost compusa pe perioada sederii in America, in timp ce lucra acolo. Aceasta opera a fost interpretata de Filarmonica din New York, avand premiera in Carnegie Hall, in 16 decembrie 1893.

 

Concertul pentru violoncel in E minor, opera 85 a lui Edward Elgar 

Opera te impresioneaza inca de la primele acorduri. Piesa a devenit cunoscuta sub interpretatarea lui Jacqueline Du Pre, fiind inclusa in prezent in concertul oricarui violoncelist. Potrivit informatiilor, compozitorul a renuntat sa mai interpreteze melodia, considerand ca a fost incomparabila, si nu va mai putea nicicand sa se ridice la inaltimea executiei oferite de Jacqueline Du Pre. 

Concertul de violoncel a fost scris de Elgar, in anul 1919, cand suferea de o boala incurabila. Acesta a mai fost marcat si de evenimentele din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, de aceea intreaga compozitie reuseste sa transmita o multime de emotii, iar datorita interpretarii, publicul este captat de fiecare data.

 

 

Sonata in A minor a lui Schubert

Este o opera ce a fost initial scrisa pentru Arpeggione, imediat dupa aparitia acestuia. De fapt, a fost singura compozitie realizata special pentru acest instrument. Ulterior, aceasta a devenit cunoscuta, deoarece a fost solicitata de o multime de violoncelisti. Fiind scrisa pentru un instrument cu 6 corzi, este o adevarata provocare, din punct de vedere tehnic sa o interpretezi la violoncel. Cu toate acestea, melodia este cantata chiar si la vioara, de catre cei mai iscusiti cantareti. 

Piesa este frumoasa, insa dificultatea interpretarii o face si mai atractiva pentru muzicienii lumii.

 

Concertul pentru violoncel nr 1,  op 33 a lui Camille Saint-Saëns

Multi considera acest opera ca fiind cel mai bun concert pentru violoncel. Acesta este diferit fata de alte compozitii, deoarece nu e compus din 3 parti, ci doar una singura. Cu toate astea, interpretarea lui se poate face in 3 parti, cu pauza intre ele, chiar daca opera lui Saint-Saëns nu este divizata. 

Violoncelul este instrumentul care iese in evidenta, in timpul interpretarii concertului, iar orchestra este doar in fundal, fara a se impune. Este extrem de dificil de interpretat, insa absolut magic de ascultat.

 

Concertul pentru violoncel al lui Antonín Dvořák,  op.104, b.191

Acesta este ultima compozitie pe care Dvořák a scris-o. Alaturi de concertul lui Camille Saint-Saëns, este una dintre cele mai bune opere scrisa pentru violoncel si orchestra. Brahms, cel care a avut o mare influenta in dezvoltarea muzicala lui Dvořák a fost impresionat de rezultat. 

Compozitia este speciala datorita jocului si schimbului dintre violoncel si orchestra. Interpretarea sa este foarte dificila, deoarece toate aceste opriri si porniri necesita o cunoastere temeinica a instrumentului. Mai intai incepe orchestra, iar dupa cateva minute se aude violoncelul. La scurt timp, acesta preia comanda intregii opere, acoperind cu forta sa intreaga orchestra. 

Se gasesc multe interpretari ale acestui concert,  insa cea mai speciala este a lui Rostropovich, care interpreteaza fiecare nota cu o pasiune ce nu poate fi egalata.

 

Sonata pentru violoncel  nr 3, scrisa de Beethoven 

Este o compozitie care se face remarcata, datorita interpretarii ce da egala putere atat pianului, cat si violoncelului. A fost scrisa de cunoscutul Beethoven si este placuta auditoriului, deoarece in timpul interpretarii se schimba rolurile, dar si intensitatea instrumentelor. 

 

Sonata pentru violoncel  nr 1, scrisa de Britten. 

Piesa a fost scrisa si dedicata special lui Mstislav Rostropovich, care a si interpretat-o prima data. Este o lucrare dificila, care il solicita mult pe cel care o canta, intrucat este compusa din 9 parti. Piesa a iesit in evidenta, pentru ca schimbarea continua si rapida de personaje se potriveste cu interpretarea maleabila a lui Rostropovich.

 

 

Concertul nr 2 pentru violoncel, al lui Shostakovich

Este o opera  brutala si solicitanta pentru violoncelist si una captivanta pentru spectator, deoarece intensitatea instrumentelor variaza, dar cu toate acestea sunetul se imbina, rezultand o interpretare dramatica. Datorita emotiilor transmise, multi spectatori au varsat lacrimi, vizionand aceasta interpretare deosebita. 

 

Lebada

Este scrisa de Camille Saint-Saëns, in 1886, fiind de fapt o parte din cele 14 parti ale simfoniei “Carnavalul Animalelor”. Acestea au fost scrise doar pentru divertismentul invitatilor, ce privesc interpretarile date la petrecerile private. De fapt, autorul considera opera sa o copilarie, de aceea in timpul vietii sale nu a permis interpretarea pieselor decat la petreceri private. 

Singura parte lansata, a fost cea numita Lebada, a carei interpretare a avut un succes rasunator, chiar si dupa mult timp. Daca ai un violoncel bun, din punct de vedere tehnic, nu pune mari probleme, in timpul interpretarii, deoarece nu este o opera dificila. Cand asculti interpretarea ei, imediat esti transpus pe un lac alaturi de pasari minunate. Pianul reuseste sa creeze linia melodica a apei, iar alaturi de violoncelist se creeaza o stare ce te transpune pe malul apei.

 

Concertul nr 1 pentru violoncel, al lui Haydn

Concertul lui Haydn are o linie melodioasa, in care curg acordurile violoncelului. Aceasta opera scoate in evidenta frumusetea instrumentului, deoarece exista pasaje de interpretare in care stapaneste intreaga orchestra, impunandu-se prin frumusetea muzicii sale. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments