Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Sunetul este o parte integranta a productiei cinematografice si a stirilor, ca sa nu mai vorbim de industria muzicala. Poate face cu adevarat diferenta! Am analizat pentru tine principalele firme care produc mixere audio, luand in calcul traditia lor, varietatea de produse din aceasta categorie comercializate si accederea in anumite clasamente ce privesc vanzarile si calitatea mixerelor.

 

Persoana responsabila de sincronizarea sunetului cu imaginea, dar si de crearea montajelor audio relevante poate activa in domeniul cinematografiei, audiovizualului sau al jocurilor video, dar si in lumea jurnalismului si in special a radioului. Pentru a putea urma o astfel de cariera, vei avea nevoie fara doar si poate de un mixer audio, in achizitia caruia trebuie sa tii cont si de firma producatoare.

 

Behringer

Fondata de elvetianul Uli Behringer in Germania acum 30 de ani, firma s-a impus pe piata audio, oferind echipament de inalta calitate specializat in sonorizare evenimente, home studio si prelucrare de inregistrari audio.

La inceputul anului 2020, Behringer este cotat drept cel mai popular brand pentru mixere audio.  Firma numara mai bine de 30 de modele de mixere audio care figureaza ca cele mai vandute. Dintre acestea, Behringer Xenyx 1204USB și Behringer XR18 par sa fie cele mai populare.

Cele mai bune mixere audio pot fi impartite, dupa pret, in produse mai ieftine, de gama superioara si interval mediu. Judecand dupa site-urile de vanzari internationale, mixerul audio de gama superioara # 1 este in prezent Behringer X32 Producer, urmat de Behringer X32, firma fiind reprezentata insa si in celelalte categorii.

Yamaha

Chiar daca multi asociaza automat Yamaha cu ideee de motocicleta, originile si evolutia firmei pana la jumatatea secolului XX se impleteste cu muzica. Numele firmei nipone se leaga de cel al fondatorului sau, Torakusu Yamaha, care a intemeiat-o la Hamamatsu in 1887 si a dedicat-o fabricarii de instrumente muzicale occidentale, primul fiind o orga. Au urmat pianele, xilofoanele etc.

Urmand pasul vremurilor, compania a inceput sa produca si instrumente si accesorii electronice, inovatii care i-au permis sa-si deschida usile si pentru altfel de muzicieni decat interpretii de muzica clasica.

Primul mixer audio si-a gasit locul in gama de produse Yamaha in 1975, fiind urmat de primul mixer digital in 1987 (DMP7) si de noua gama din 2003. La nivelul anului 2020, cele mai populare modele de mixere audio vin de la Yamaha (MG10XU si MG12XU). De asemenea, brandul detine capul listei pentru produsele cu pret mic si mediu.

 

Soundcraft

Compania britanica a fost infiintata in 1972 de inginerul de sunet Phil Dudderidge si electronistul Graham Blyth, vizand piata produselor audio profesionale. Prima gama de console audio lansata de Soundcraft in 1975, 1S, cuprindea modele cu pana la 12-16 intrari, fiecare canal avand pana la 4 benzi de egalizare a frecventei fixe. 

Seria prezenta un sistem inovativ care permite conectarea microfoanelor de la scena la consola si amplasarea consolei in fata publicului.

Cu S2, Soundcraft a lansat asa-numitul British sound, care i-a atras pe multi artisti celebri. Printre clienti, enumeram formatia Pink Floyd si pe Sting. In prezent inca mai lanseaza modele din seria Vi. Sloganul companiei – Mix with the best – dezvaluie ambitiile sale inovative si de calitate.

 

Soundking

Din 1988, corporatia chinezeasca Soundking are drept obiect de activitate fabricarea si comercializarea de echipamente audio sau video digitale. Compania produce in jur de 4000 de modele de dispozitive, grupate in 20 de categorii. 

Sistemele audio, consolele de mixare, instrumentele muzicale digitale si dispozitivele utilizate pentru sonorizare scenica sunt doar cateva dintre aceastea.

Soundking ofera solutii de amplificare profesionala si asistenta tehnica pentru teatre, stadioane, sali de conferinte, sali de muzica, cinematografe si multe alte facilitati culturale, educationale, turistice sau cinematografice.

Saramonic

Saramonic produce o gamă larga de dispozitive audio, inclusiv microfoane cu fir si wireless, precum si mixere audio. 

Produsele promovate de ei, inspirate din experienta pe care firma a inregistrat-o in mai bine de 10 ani dupa infiintare, se adreseaza producatorilor de videoclipuri, fie ei amatori sau profesionisti.

Indiferent de metoda de captare a imaginilor (pe camera foto sau video, telefon sau GoPro), specialistii Saramonic iti pot oferi echipamentul potrivit, performant la preturi rezonabile, pentru o sonorizare de exceptie. 

 

Phonic

Compania publica taiwaneza a fost infiintata in 1972, situandu-se inca de la inceput in topul producatorilor de dispozitive si echipamente profesionale. 

Deja in primul deceniu de existenta firma era distribuitorul a mai bine de trei sferturi dintre mixerele pentru DJ vandute la nivel global.

Treptat, Phonic si-a extins activitatea in peste 50 de tari, acoperind o gama din ce in ce mai larga de produse, de la mixere digitale si difuzoare la tehnologii wireless de inalt nivel calitativ. 

 

Mackie

Firma americana fondata in 1988 de catre Greg Mackie produce in China aparatura conceputa in SUA. Ofera astfel o alternativa avantajoasa din punct de vedere financiar, daca nu si calitativ, produselor Soundcraft.

Linia de productie cuprinde o lista generoasa de mixere audio, difuzoare, dispozitive si echipamente si altele. La sfarsitul anului 2019, mixerul Mackie PROFX8v2 ocupa un binemeritat loc pe podiumul celor mai bine vandute astfel de produse. 

De asemenea, firma se situa pe locul doi, dupa Behringer, la numarul modelelor cel mai bine vandute – 17.

 

Peavie

Peavey Electronics este o companie americana, fondata in 1966, specializata in fabricarea de echipamente audio, in special prin activitatea diviziei denumite Peavey Guitars, care produce instrumente si accesorii muzicale, precum chitare electrice sau basi, si echipamente de sonorizare, printre care figureaza si mixerele audio.

Numele Peavie a fost asociat in ultima jumatate de secol cu al multor artisti renumiti, dintre care amintim Apocalyptica, Duran Duran, Joe Satriani, Dream Theater.

PreSonus

PreSonus Audio Electronics, Inc. este o firma americana relativ tanara, cu o varsta de 25 de ani, specializata in echipamente si programe audio profesionale, utilizate pentru crearea, inregistrarea si mixarea muzicii si a altor sunete.

PreSonus StudioLive a intrat in top 10 cele mai bune mixere audio din lume, in materie de vanzari, dupa date actualizate in ianuarie 2010.

 

Allen&Heath

Compania s-a aflat, inca de la infiintare, din 1969, in fruntea companiilor britanice care se ocupau de sonorizarea si prelucrarea productiilor muzicale londoneze, furnizand mixere audio pentru importante figuri ale scenei, cum ar fi Genesis, Pink Floyd si The Who.

Allen&Heath ZED-10 se situeaza pe locul 4 in randul best-seller-urilor de mixere audio.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments