
Deoarece saxofonul s-a dezvoltat si si-a pus puternic amprenta in jazz, cei mai mari saxofonisti provin tot din aceasta sfera a muzicii. In acest articol, sunt prezentati cativa reprezentanti de seama, care au avut cucerit lumea, lasand in urma piese de o reala frumusete si cu o tehnica de interpretare desavarsita, influentand o mare parte din generatiile viitoare de saxofonisti.
Saxofonul a fost si este un instrument iubit de muzicieni, mai ales din sfera jazz-ului, si de-a lungul timpului s-au remarcat diferiti artisti care au cucerit lumea si au lasat in urma piese de o valoare incontestabila. In acest articol, voi prezenta unii dintre cei mai de seama saxofonisti care si-au pus amprenta asupra acestui instrument si au cucerit un loc in istoria muzicii.
Contents
John Coltrane
Nascut in America in 1926 – decedat in 1967, Coltrane este considerat unul dintre inovatorii jazz-ului modern, si a cucerit un loc important intre saxofonisti, fiind considerat printre cei mai buni, care au facut istorie la acest instrument.
A adoptat mai multe stiluri de jazz, spre final impunand o nota spirituala interpretarii sale, fiind si canonizat de catre Biserica Ortodoxa Africana. De-a lungul vietii, sustine peste 50 de sedinte de inregistrari, alaturi de nume mari din jazz, precum Miles Davis (trompeta) si Monk (pian).
Stilul sau unic a influentat generatii intregi de saxofonisti. A inceput sa cante la clarinet si corn alto inca din timpul scolii, trecand apoi la saxofon alto, tenor si experimental sopran.
John Zorn
Un artist complet, recunoscut pentru muzica sa avangardista, Zorn s-a nascut in 1953 in Statele Unite ale Americii. Pe langa un desavarsit saxofonist, artistul mai este compozitor, aranjor, producator si multi-instrumentist.
Muzica sa este cunoscuta in mai multe genuri muzicale, avand compozitii atat pe jazz, rock, metal, cat si coloane sonore pentru filme, muzica ambientala sau experimentala. A colaborat cu mari artisti instrumentisti, a compus pentru diverse trupe, a sustinut nenumatare concerte cu saxofonul, fiind o prezenta de marca.
Charlie Rouse
Cu un sunet inconfundabil, marele artist de origine americana, ce a trait in perioada de glorie a jazzului (nascut la 1924 si decedat in 1988), a colaborat cu mari orchestre si trupe de jazz, fiind timp de mai bine de un deceniu in trupa lui Monk (binecunoscut compozitor si pianist de jazz). Pe langa inregistrarile si turneele cu trupe importante din lumea jazz-ului, Rouse inregistreaza prin anii 1970 cateva albume ca lider. A cantat pe un saxofon tenor, dar a cochetat si cu flautul.
Eric Dolphy
Desi a avut o viata scurta (nascut la 1928 – decedat in 1964), abilitatile sale instrumentale, precum si stilul unic, profund si plin de emotie, Dolphy a lasat in urma piese de o valoare incontestabila, si a fost personalitate ce a influentat generatii de saxofonisti. Multi-instrumentist, artistul american a cantat pe saxofon alto, clarinet si clarinet bas, flaut.
In muzica sa a folosit saxofonul alto la maxim, largindu-i limitele, utilizand intervale lungi si printr-o tehnica de exceptie reusea sa produca sunete de animale sau voci umane. Desi era adeptul unui stil de jazz liber, in solourile lui se intalnesc influente din muzica clasica moderna, fiind pasionat de Bela Bartok si Igor Stravinsky.
Marion Brown
Artistul a trait in perioada 1931 – 2010, fiind de origine americana. Pe parcursul vietii, a avut un rol important in dezvoltarea jazz-ului avangardist fiind un cunoscut saxofonist, ce a cantata alaturi de formatii de jazz celebre.
Pasionat de acest stil de muzica incitant, isi da doctoratul cu o lucrare intitulata “Muzica si calatoriile unui muzician contemporan de jazz”, fiind inspirat de propriile aventuri. Desi cu o lunga cariera de educator, in care a predat la universitati de top din SUA, continua sa inregistreze, sa compuna si sa interpreteze.
Roscoe Mitchell
Cu o tehnica desavarsita, acest saxofonist de origine americana, nascut in 1940, s-a situat in topul muzicii moderne. Pe langa un instrumentist de exceptie, Mitchell este si compozitor dar si profesor, fondator al mai multor asociatii si ansambluri, cunoscute la nivel mondial, fiind un sprijin pentru artistii tineri. Pe langa muzica de jazz, artistul cocheteaza si cu muzica clasica.
Coleman Hawkins
Considerat unul dintre primii saxofonisti de renume, artistul a trait pe perioada 1904 – 1969, fiind de origine american. A folosit un saxofon tenor, a fost printre primii care a adoptat improvizatia, realizand solo-uri memorabile, cu o puternica incarcatura emotionala, cu un caracter bogat si puternic.
Si-a inceput educatia muzicala inca de la o varsta frageda, intai cu pianul si violoncelul, iar de la 9 ani cu saxofonul. A cantat alaturi de trupe renumite, artisti mari din sfera jazzului, printre care si Louis Amstrong. A avut concerte si turnee numeroase, atat in SUA, cat si in Europa, castigand rapid fani si fiind un exemplu pentru saxofonisti.
Fred Anderson
A cantat la saxofon tenor, incepand studiul asupra instrumentului inca din adolescenta. Si-a pus amprenta in muzica swing, dar si in jazz-ul liber, aducand inovatii si o interpetare tehnica de exceptie.
A fost mentorul multor generatii de instrumentisti, care au avut posibilitatea sa se alature grupurilor formate de acesta, sau care au fost ajutati prin asociatiile a carui membru fondator era Anderson. Artistul de origine americana (nascut la 1929, decedat in 2010), a sustinut numeroase concerte si in Europa.
Wayne Shorter
Nascut in 1933, artistul american este o figura proeminenta in istoria muzicii, cunoscut atat ca si saxofonist, cat si ca compozitor, avand la activ 11 premii Grammy care i-au adus recunoastere la nivel mondial.
O mare parte din compozitiile lui au devenit standarde in jazz. A inceput pe un saxofon tenor, iar la finalul anilor 1960 schimba cu un saxofon sopran. Pe langa alte nume recunoscute in muzica, Shorter canta timp de mai multi ani alaturi de Miles Davis, pentru care si compune.
Pe langa jazz, are si numeroase intregistrari in alte stiluri precum: funk, jazz latin, muzica etnica etc.
David S. Ware
O figura remarcanta printre saxofonisti, ce si-a desfasurat cariera atat in SUA cat si in Europa, pe parcursul vietii sale (nascut in America in 1949 – decedat in 2012). Ca si genuri a interpretat jazz, atat liber, cat si avangardist, fiind unul dintre cei mai importanti instrumentisti la saxofon tenor din anii 1990.
Datorita tehnicii sale avea o disciplina completa asupra frazei si a armonicelor, si un sunet puternic, robust.
Lasa un comentariu
3 Comentarii
September 8, 2021 at 9:31 pm
Este un top, un clasament care parcurge ” doar” un gen muzical. Cei mai buni saxofonisti -virtuozitate -, sunt in Banat, incepand de la Orsova pana la Arad. Diferenta este… uriasa. Niciunul din cei 10 nu si-ar gasi loc intr-un clasament de 100 al celor mai buni din Banat. Ati uitat mentiunea : jazz sau muzica de cabaret.
Raspunde
September 9, 2021 at 8:59 am
Buna, Dan,
Multumesc pentru sugestie si comentariu!
Toate cele bune!
Raspunde
June 23, 2021 at 1:36 pm
Miemi place maneaua si dansul dan buric despre jez nu stiu nimic
Raspunde