Top 10 tobosari ai tuturor timpurilor

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

 

Cu siguranta, daca iti place acest intrument, ai o lista cu tobosarii pe care ii apreciezi si care te inspira, dar noi iti oferim un top cu cei mai buni instrumentisti care au facut istorie in lumea muzicii. Poti descoperi aici si alte nume de care sa te indragostesti si care iti pot deveni modele.

 

Celebra revista RollingStone ofera un top cu cei mai buni 100 de tobosari ai tuturor timpurilor, iar noi ne-am gandit sa iti facem o scurta prezentare a catorva nume celebre care pot reprezenta un idol pentru cei care sunt pasionati de tobe, dar si o sursa de inspiratie pentru tobosari. 

 

John Bonham (1948 – 1980):

Pentru iubitorii de rock, nu este o surpriza ca pe primul loc se situeaza Bonham, care a revolutionat stilul de interpretare in muzica, fiind unul dintre cei mai rapizi tobosari care bat cu piciorul drept, si un model pentru toti cei care au urmat. Desi a murit de tanar, celebrul tobosar britanic, membru al nu mai putin cunoscutei trupe Led Zeppelin, se remarca printr-un sunet foarte specific si pentru un simt foarte dezvoltat al ritmului. 

A inceput sa cante la tobe inca de la 5 ani, si a fost un autodidact, acceptand totusi sfaturi de la alti mari tobosari pentru a se dezvolta. Timp de 12 ani cat a fost membru in trupa, a adus o mare contributie la piesele create, avand solo-uri lungi de 20 de minte, batand inclusiv cu mainile goale, dar folosindu-se si de alte elemente de percutie precum congas, timpani orchestrali si gong simfonic.

 

 

 

Keith Moon (1946 – 1978):

Cunoscut si pentru ca a fost membru al celebrei trupe britanice The Who, Moon a fost o persoana extrem de controvesata, un foarte bun baterist, cu un stil unic, dar cu o viata foarte agitata, murind de o supradoza la numai 31 de ani. 

A intrat in trupa inca din 1964, la numai 4 ani dupa ce a inceput sa cante la tobe, si a contribuit la celebritatea acesteia pana la moartea sa. Cu stilul sau neconventional si foarte personal, acest tobosar de exceptie a influentat stilul multor alti instrumentisti celebri.

 

Ginger Baker (1939 – 2023):

Co-fondator al truperi de rock Cream, britanicul Baker a combinat ritmurile de jazz cu un stil poliritmic foarte puternic, iubitor de ritmuri africane, fiind un pionier in fuziunea jazz-ului si influentand stilul de muzica la nivel mondial. 

Folosind doua tobe de bas in locul celei convetionale, s-a remarcat prin solo-uri lungi de mare virtuozitate, cu lovituri duble in forta si cu viteza, fiind primul care si-a folosit piciorul stang intre pedale pentru a putea crea diverse combinatii de ritmuri, a fost primul care si-a aranjat tom-tom-urile perfect vertical. Dupa destramarea trupei, pe langa rock, a trecut si la muzica de jazz. 

 

Neil Peart (nascut in 1952):

De origine canadian, a facut parte din trupa de rock Rush, iesind in evidenta ca un foarte bun tehnician, foarte riguros si exact, ambitios, calitati care au o mare influenta asupra muzicii sale si a trupei. 

Adept initial al stilului hard rock, trece incet, incet spre jazz si swing dezvoltandu-se ca si artist. Pe langa dragostea fata de percutie, artistul a scris nenumarate versuri pentru cantecele interpretate de trupa, dar si carti de non-fictiune, bazate in general pe calatorii.

 

Hal Blaine (1929 – 2023):

De origine american, este considerat unul dintre cei mai inregistrati tobosari, care a cantat alaturi de nume mari din istoria muzicii precum Sinatra, Elvis, Supremes, Neil Diamond etc. A inceput ca si tobosar de jazz, trecand ulterior spre ritmuri de rock. 

 

Mitch Mitchell (1946 – 2008):

Implicat in mai multe proiecte, incepand cu muzica de jazz continuand cu rock, Mitchell este mai cunoscut pentru perioada in care a cantat alaturi de Jimi Hendrix. Creand un amestec minunat intre tehnica de jazz si ritmuri pline de energie si de viata, folosind tot kit-ul, reuseste sa produca un stil ce va fi apreciat si urmat de multi muzicieni.

 

Al Jackson Jr. (1935 – 1975):

Baterist, producator si compozitor de origine americana, a fost cunoscut si sub numele de “Cronometru uman”, datorita preciziei si tehnicii desavarsite utilizate in compozitiile sale. 

A inceput cu r&b, dar curand, datorita stilului sau perfectionist, a inceput sa fie cautat si de alti artisti de marca din afara stilului, ajutand la crearea si dezvoltarea ritmului de funk si hip-hop. Cu un simt artistic foarte dezvoltat, canta inca de la 5 ani la tobe, iar de la 14 ani intra ca membru intr-o formatie de jazz.

 

 

Benny Benjamin (1925 – 1969):

Precis ca un metronom, avand o predilectie pentru a canta mai multe ritmuri in acelasi timp, Benny Benjamin a fost cel mai remarcabil tobosar al trupei de studio Motown, fiind preferat de mult artisti celebri care faceau inregistrari. 

 

D.J. Fontana (1931 – 2018):

A fost un cunoscut muzician american, si un foarte apreciat tobosar, ce a interpretat timp de 14 ani alaturi de Elvis Presley. Bazandu-se pe o tehnica incredibila, foarte agil in miscarile de maini, cu o viteza uluitoare, a fost unul dintre cei care au crescut si impus ritmurile de rock and roll, in momentul in care la moda erau grupurile de country si bluegrass. 

 

Buddy Rich (1917 – 1987):

Cunoscut pentru tehnica sa, pentru virtuozitate, forta si rapiditate, Rich a inceput ca membru al unei trupe de jazz americane. Pasionat de mic, participa alaturi de parinti la spectacole de vodevil inca de la 2 – 3 ani, iar jucariile preferate sunt betele bateristului orchestrei. 

A fost un autodidact, care s-a impus atat in jazz, cat si in alte stiluri, cantand alaturi de mari artisti ai vremii precum Ella Fitzgerald, Louis Armstrong. Are o contributie deosebita la acest instrument, foarte creativ, folosind bine tehnica si cu efecte bine gandite care au facut deliciul solo-urilor sale si sunt modele pentru tobosari. 

 

Daca iti doresti sa devii un bun tobosar, reteta este simpla: un set de tobe, rabdare si daruire, auditii ale celor mai mari artisti din domeniu, imaginatie, creativitate si pasiune, ce te vor face sa sa ajungi la un nivel performant. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu