
Trompeta este un instrument des intalnit in cadrul orchestrelor sau grupurilor de jazz, astfel de-a lungul timpului facandu-se remarcati mai multi interpreti care au adus valoare in acest stil muzical si au incantat publicul prin maiestria si tehnica interpretativa.
Alaturi de saxofon, trompeta a contribuit la dezvoltarea stilului de jazz, fiind instrumentul cu care Louis Armstrong, unul dintre cei mai mari cantareti de jazz, prin improvizatiile sale, a contribuit la dezvoltarea acestui minunat stil muzical. Acesta nu a fost nici primul instrumentist care a interpretat la trompeta in jazz, si nici ultimul, dupa el urmand numerosi artisti de marca, dar este un nume care a facut istorie, imbinand elementele de mare virtuozitate cu cele de atractie pentru public.
Cu mult suflet, stapanind foarte bine instrumentul, an de an, instrumentisti de seama au adaugat culoare si inovatie muzicii de jazz, cu ajutorul trompetei. In articolul de mai jos imi propun sa iti supun atentiei cateva nume care s-au remarcat de-a lungul timpului si chiar daca lista nu este completa o poti continua cu alte nume care ti-au starnit interesul.
Contents
Louis Armstrong (1901 – 1971)
Un nume bine cunoscut de iubitorii de jazz si nu numai, care a influentat generatii intregi de artisti si care a atras spre acest gen nenumarati ascultatori, indragostiti de sunetul deosebit al trompetei lui Armstrong. Daca pana la el in jazz se mergea mai mult pe improvizatia colectiva, acest mare artist a deschis drumul spre improvizatia solo, imbogatind stilul si dezvoltandu-l cu o inegalabila maiestrie. Originar din New Orleans, cu o copilarie zbuciumata, isi va dedica viata instrumentului, devenind pe buna dreptate una dintre cele mai reprezentative figuri din lumea jazz-ului.
Dizzy Gillespie (1917 – 1993)
Este unul dintre fondatorii bebop-ului si al jazz-ului modern, avand un instrument confectionat la comanda, cu care a imbinat armonios tehnica stralucita cu arminicele foarte avansate. De asemenea, este cunoscut pentru ca a pus bazele jazz-ului latin si a infiintat un band afro-cubanez. De origine americana, a fost puternic influentat de muzica africana, dar a experimentat si alte genuri, colaborand cu artisti de exceptie din afara jazz-ului. A facut parte din orchestre mari de jazz unde si-a pus amprenta cu stilul sau inovativ si debordant.
Miles Davis (1926 – 1991)
O figura marcanta in lumea jazz-ului, trompetist de seama si compozitor, a fost una dintre cele mai inovatoare si originale personalitati din istoria muzicala a secolului XX. Stilul sau de a canta baladele, emotia pe care a reusit sa o transmita, folosindu-se cu succes de utilizarea tacerii si a spatiului, elegant si simplu, a creat o linie care a influentat multe generatii de trompetisti.
A ajutat la modelarea jazz-ului, conducand cu succes formatii mari, inovatoare ce s-au remarcat in anii 50. Are o bogata paleta in repertoriu, accesand mai multe stiluri precum bebop, cool jazz, modal jazz si fusion – in a carui dezvoltare are un rol determinant.
Freddie Hubbard (1938 – 2008)
Cu mare usurinta in partea de improvizatie, aceasta fiind la fel ca si respiratia, cu o tehnica de mare exceptie, acest trompetist de origine americana a avut o mare contributie in sfera jazz-ului. A inceput ca reprezentant al hard bop-ului, trecand apoi la soul jazz, iar dupa anii 70 abordeaza un domeniu mai comercial. Cu tonul sau inconfundabil si cu mare influenta a adus noi perspective in jazz-ul modern si bebop.
Clifford Brown (1930 – 1956)
Desi a avut o viata foarte scurta murind la 25 de ani in urma unui tragic accident de masina, Brown a avut o mare influenta in nasterea hard bop-ului. Cu un sunet cald si rotund, cu note bine articulate chiar si in pasajele rapide, cu un simt al armoniei foarte bine dezvoltat, avand ritmul in sange, a putut interpeta la trompeta cu mare viteza si cu schimbari indraznete de acorduri, castigandu-si in scurta viata un loc bine meritat in randul celor mai de seama trompetisti din jazz.
Lee Morgan (1938 – 1972)
Trompetist si compozitor american, a detinut unul dintre rolurile cheie ai hard bop-ului din anii 60. Bazat pe un ton stralucitor si o tehnica ametitoare, a inceput ca membru in orchestrele de jazz inca de timpuriu, urmand apoi o cariera solo.
Chet Baker (1929 – 1988)
Cu mult sarm si o figura visatoare, cu vocea sa placuta si tandra, Backet a fost idolul multor persoane de sex feminin din era jazz cool. Desi a avut o viata zbuciumata, a reusit sa imprime o tusa puternica ca si interpret la trompeta, avand turnee in Europa si America.
Roy Eldridge (1911 – 1989)
A inceput sa cante la trompeta de la varsta de 11 ani, dupa ce a abordat de la 5 ani pianul si de la 6 ani tobele, fara a avea o pregatire muzicala in citirea partiturilor, dar fiind capabil sa reproduca “dupa ureche” aproape orice melodie. Se remarca printr-o utilizare sofisticata a armoniei, iar solo-urile sale virtuoase se indeparteaza de stilul inovator al marelui trompetist Louis Armstrong, deschizand o noua era. Desi mic de inaltime, acest minunat trompetist isi gastiga locul printre gigantii muzicii de jazz.
Donald Byrd (1932 – 2013)
De origine american, Byrd a fost in primele randuri ale scenei hard bop-ului la finalul anilor 50, trecand apoi la fusion si funck in anii 70, cu un stil de interpretare bazat pe improvizatii, putand sa transmita multa emotie printr-o tehnica de mare exceptie. Pe langa instrument, a cantat si vocal.
Woody Shaw (1944 – 1989)
Un trompetist de seama, care cu ajutorul unei tehnici bine puse la punct, inovatoare la vremea sa, cu armonici desavarsite, pune bazele jazz-ului modern. Compozitor, cornist si trompetist, aranjor si educator, se evidentiaza atat in cadrul orchestrelor din care face parte, dar si ca artist solo, abordand mai multe stiluri precum jazz, bebop, hard bop, post bop, jazz modal, jazz de avangarda.
Daca cu acesta scurta lista am reusit sa-ti starnim interesul, poti sa iti completezi usor top-ul cu noi descoperiri care sa te inspire si sa te ajute sa te perfectionezi in tehnica ta, sa iti imbogateasca modalitatile de exprimare in timpul solo-urilor.
Lasa un comentariu
0 Comentariu