Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Chiar daca o mare parte a trupelor de rock ce au facut istorie in lumea muzicii, si sunt recunoscute la nivel mondial, nu mai pot fi ascultate live, unele fiind destramate din diverse cauze, iar cele care inca mai concerteaza vin rar in Romania si biletul este destul de scump, merita sa faci auditii si sa vizionezi spectacolele inregistrate din perioada lor de glorie, pentru piesele de o remarcabila valoare.

 

Este greu sa faci un clasament cu privire la trupele de rock, fiecare avand diferite gusturi in materie de muzica si o oarecare subiectivitate, asa incat in articolul de mai jos voi prezenta cateva trupe care sunt cunoscute la nivel mondial, au rezistat un timp mai indelungat in aproximativ aceeasi formula, au avut vanzari record si pe care trebuie sa le asculti. 

 

U2

Celebra trupa de origine irlandeza merita un loc de frunte in clasament, deoarece inca de la infiintare din 1976, a avut aceeasi componenta (Bono – vocalist si chitarist; The Edge – chitarist, la clape, vocal; Adam Clayton – bas; Larry Muller Jr. – percutie), se remarca cu fiecare album nou inregistrat si au adevarate spectacole in timpul concertelor. 

 

Metalica

Infiintata in 1981 in America, a cucerit fanii din sfera thrash metal, inca de la primul lor album, vandut in peste 65.000 de exemplare. Au urmat alte albume cu aceeasi cota de piata, concerte de prim rang, uneori impreuna cu mari orchestre simfonice, avand 3 membri stabili (Lars Ulrich, Ron Mc Govney, James Hetfield) ce au impus un standard ridicat pentru muzica lor, apreciati pentru sunetul agresiv si complexitatea compozitiilor. 

 

 

The Rolling Stones

O trupa ce isi mentine pozitia de-a lungul timpului, fiind infiintata in 1962, in Londra, ce are ca membri fondatori pe Brian Jones compozitor si multi-instrumentist, Mick Jagger cu o voce inconfundabila, ce ofera un spectacol fabulos in timpul concertelor, Keith Richards – un nume in topul chitaristilor. 

O combinatie de blues cu hard rock, ce are ca rezultat piese de o bogata expresivitate, cucerind publicul, trupa merita un loc important in clasament pentru longevitate si peste 200 de milioane de discuri vandute.

 

Queen

Din pacate moartea solistului vocal Freddy Mercury a destramat aceasta impresionanta trupa, ce a cucerit lumea, avand un stil inconfundabil si inimitabil, ce combina mai multe stiluri precum opera, hard rock, heavy metal, rock progresiv. 

Trupa s-a desprins tot din Londra, luand fiinta in 1970, si avea in componenta pe langa solistul principal si alti artisti de marca precum Bryan May – chitarist de exceptie, vocal; John Deacon – chitara bas; Roger Taylor – percutie, voce. 

Macinat de o boala grava, Freddy Mercury impreuna cu ceilalti membrii care i-au fost alaturi, a facut inregistrari pana in ultimul moment, lasand piese de o inegalabila frumusete.

 

 

Led Zeppelin

Chiar daca nu avea cea mai buna chitara din lume, datorita talentului sau si tehnicii abordate, Jimmy Page a facut istorie in lumea muzicii, fiind in top-ul celor mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor. 

Impreuna cu Robert Plant – voce si muzicuta; John Bonham – percutie, voce; John Paul Jones – bas, orga, mandolina; Page a infiintat in 1968, la Londra, trupa care avea sa fie celebra in intreaga lume, avand un stil inovator in care se regasesc elemente din hard rock, folk, blues. Au sustinut concerte in intreaga lume si au vandut peste 200 de milioane de discuri.

 

Black Sabbath

Infiintata in 1968, trupa britanica este considerata unul dintre pionierii genului heavy metal. Ca si membrii fondatori au fost Ozzy Osbourne – o voce inconfundabila, muzicuta; Tommy Iommy – chitara solo, chitara acustica, pian, flaut; Geezer Butler – chitara bas; Bill Ward – tobe, voce. 

Trupa a suferit pe parcursul timpului tot felul de modificari, cu plecari si reveniri a membrilor fondatori, Tommy Iommi fiind singurul care a activat permanent in aceasta tupa. Au mai incercat o reunire in 2015, dar nu a fost de lunga durata. Un alt vocalist important al trupei a fost si nu mai putin celebrul Ronnie James Dio (care ulterior si-a facut trupa lui). 

 

AC/DC

In 1973, in Australia, la initiativa celor doi frati Young, Angus si Malcolm, ia nastere celebra trupa de rock AC/DC, ce imbina mai multe genuri precum hard rock, blues rock, heavy metal. Dupa mai multe incercari, isi gasesc vocalistul perfect, Bon Scott, ce se ocupa si cu compunerea pieselor, care din pacate moare la scurt timp dupa inceperea inregistrilor la albumul Highway to Hell. 

A urmat o perioada mai neagra in istoria trupei, dar lucurile incep sa se aranjeze odata cu venirea lui Brian Johnson cu care scot un album tribut lui Scott, Back in Black, ce se vinde in peste 50 de milioane de bucati in intreaga lume. Concerte gigant, peste 15 albume de studio, 8 albume live, peste 200 de milioane de discuri vandute in intreaga lume, peste 40 de ani de activitate, sunt fapte care le arata adevarata lor valoare. 

 

 

 

Rammstein

Desi este o trupa mai noua, infiintata in 1994 in Germania, si canta in limba materna marea majoritate a pieselor, a avut succes la nivel mondial, avand si spectacole live bine organizate, multe bazandu-se pe efecte de pirotehnie. Dupa cum afirma membrii formatiei stilul adoptat este dance metal, ce incorporeaza mai multe forme precum industrial metal, muzica electronica, heavy metal. 

Componenta s-a pastrat in toti acesti ani: Richard Kruspe – chitara, vocal; Paul Landers – chitara ritmica, vocal; Till Lindermann – solist vocal; Oliver Rieder – bas; Christoph Schneider – percutie; Christian Lorentz – sintetizator, clape, trompeta. 

 

The Doors

Solistul trupei, Jim Morisson, pasionat de poezie, a reusit impreuna cu ceilalti membri ai trupei: Ray Manzareck – clape, pian, bas; Robby Krieger – chitara; John Densmore – tobe; sa compuna piese ce au urcat rapid in topuri, devenind una dintre cele mai indragite si mai controvesate formatii ale vremii. 

Din pacate, din cauza vietii dezordonate, abuzului de droguri si alcool, Jim Morisson moare in 1971, la numai 6 ani de la infiintare (1965, America), iar trupa se destrama in 1973. Stilul de rock abordat a fost psihedelic. 

 

Nirvana

Cu o scurta perioada de activitate de numai 7 ani (infiintata in 1987, America) dintre care aproximativ 5 in plina glorie, trupa formata in jurul solistului Kurt Cobain, a promovat un stil de rock mai aparte si anume grunge, amestecat cu punk si rock alternativ. Pe langa solist care intepreta si la chitara, stabil a fost si basistul Krist Novoselic, percutia suferind foarte dese modificari. 

Au vandut peste 50 de milioane de albume in toata lumea, si probabil ar fi avut in continuare succes, daca solistul nu s-ar fi sinucis, alaturandu-se altor personalitati din lumea muzicala care s-au stins din viata la 27 de ani (Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morisson si unul din fondatorii The Rolling Stones Brian Jones).  

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments