Top 10 violonisti ai tuturor timpurilor

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca esti pasionat de vioara sau iti place muzica iti recomandam, in continuare, cativa violonisti celebri care au incantat lumea cu muzica lor. Lista poate fi foarte lunga, dar iti oferim un punct de plecare, o poti completa si cu alte nume, care te-au cucerit si astfel iti poti imbogati cultura muzicala. 

 

Desi cel mai mic instrument din familia de coarde, vioara este sufletul oricarei orchestre de muzica clasica, castigandu-si incet, incet si locul in alte stiluri muzicale precum jazz, rock, muzica populara etc. Cu un sunet profund, puternic si plin de farmec, vioara a fost iubita de compozitori si a cucerit inimile ascultatorilor. Cele mai bune carti de psihologie recomanda muzica clasica la vioara ca forma de meloterapie. Au fost si sunt inca multi violonisti de seama in intreaga lume si in acest articol imi propun sa iti supun atentiei cateva nume care au facut istorie in muzica, dar si cateva tinere sperante ce prin talentul innascut si-au cucerit un loc in acest top. 

 

Niccolo Paganini (1782 – 1840, Italia):

Dispunand de o intonatie perfecta si cu o tehnica inovativa, Paganini a fost banuit de contemporanii sai ca si-ar fi vandut sufletul diavolului pentru a putea interpreta la vioara, vrajind auditoriul. Foarte apreciat si la vremea lui, a facut parte din orchestra de camera a curtii lui Napoleon Bonaparte, iar la desfiintarea acesteia devine membru in cvartetul ducal si isi extinde activitatea si ca dirijor pentru spectacole de opera. 

 

Antonio Vivaldi (1678 – 1741, Italia):

Cunoscut in special ca si compozitor, mai ales pentru “Anotimpuri”, Vivaldi a fost si un foarte apreciat violonist, ce a ramas si pana astazi in topul celor mai buni. Fiind dotat cu un auz exceptional, improviza cu mult curaj si, ca si solist, prin tehnica desavarsita umplea inimile ascultatorilor, iubitori de muzica. Cu peste 500 de piese compuse, se remarca prin complexitatea partiturii, cu roluri solistice de mare virtuozitate, vioara ocupand un loc de frunte. 

 

 

Leopold Mozart (1719 – 1787, Germania):

Mult mai putin cunoscut decat fiul sau, Wolfgang Amadeus Mozart, tatal si-a catigat un nume bine conturat intre cei mai mari violonisti ai tuturor timpurilor printr-o interpretare de mare exceptie, o mare varietate de lucrari compuse, dar si pentru una dintre cele mai apreciate carti, ce a ramas de interes pana astazi, despre studiul acestui minunat instrument “Tratat cuprinzator cu privire la tehnica de vioara”.

 

Rodolphe Kreutzer (1766 – 1831, Franta):

Influentat de tatal sau, prinde dragoste de vioara inca de la o varsta frageda, la 13 ani avand primul sau concert. Iubind foarte mult acest minunat instrument isi dedica intreaga viata pentru a castiga noi adepti, infiintand o Scoala de vioara si avand la activ mai multe carti privind metode si studii pentru vioara.

 

George Enescu (1881 – 1955, Romania):

Considerat cel mai mare muzician roman, Enescu a trecut granitele tarii si si-a castigat recunoasterea internationala, ocupand un loc in topul celor mai buni violonisti ai tuturor timpurilor. Compozitor, dirijor, pianist, violonist, dar si pedagog, Enescu si-a dedicat intreaga viata muzicii. 

A studiat la Viena si Paris, a concertat in marile capitale Europene, dar si in SUA, a fost profesor la Conservatorul din Bucuresti si Paris. Spre finalul vietii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Enescu se autoexileaza la Paris, unde va ramane pana la finalul vietii. 

Desi detinea functie de presedinte a Societatii compozitorilor din Romania, in 1949 dupa plecarea sa in Franta, la infiintarea Uniunii compozitorilor romani, Enescu nu va mai figura nici macar ca membru. Isi reia locul binemeritat printre figurile cele mai remarcante din Romania, dupa 1989. 

 

Yehudi Menuhin (1916 – 1999, SUA):

Nascut in Stale Unite ale Americii, apartinand unei familii de evrei care au emigrat din Rusia, Menuhin devine cetatean international, fiind iubit si primit in toate tarile. Cu o cariera lunga si onorat pe timpul vietii, violonist si remarcabil dirijor, a umplut inimile ascultatorilor cu muzica sa desavarsita. A studiat vioara cu George Enescu, la Paris, de care l-a legat o prietenie profunda pana la moartea acestuia. 

 

David Oistrakh (1908 – 1974, Rusia):

Considerat cel mai bun violonist din prima jumatate a secolului XX, Oistrakh, a reusit sa strabata granitele tarii sale si sa cucereasca lumea. Desi a primit permisiunea sa plece din tara sa concerteze, abia dupa cel de-al doilea razboi mondial, tehnica si talentul sau de a obtine sunete desavarsite, rapiditatea si usurinta de a interpreta a cucerit rapid publicul. Pe parcursul carierei sale artistice a interpretat pe o vioara Stradivarius, avand acces la toate cele 7 instrumente detinute de tara sa.  

 

Pablo de Sarasate (1844 – 1908, Spania):

Un foarte precoce instrumentist, incepand inca de la 5 ani studiul viorii, mai intai sub indrumarea tatalui sau, apoi cu profesori locali, care descoperind talentul innascut al tanarului il sprijina sa ajunga la conservatorul din Paris. Rapid si cu foarte bune abilitati tehnice, Sarasate isi castiga auditoriu, dar si stima colegilor deoarece interpreta lucrari de o dificultate tehnica ridicata fara a parea ca depune efort. 

 

 

Sarah Chang (nascuta in 1980, SUA):

Parintii sai, mari iubitori de muzica, o incurajeaza inca de la 3 ani sa invete pianul, iar la varsta de 4 ani primeste prima vioara pe care incepe studiul, indragind acest minunat instrument. Dupa auditiile date la 8 ani, cu dirijori de seama din SUA, primeste roluri solistice alaturi de orchestre de renume precum Filarmonica din New York si Orchestra din Philadelphia. Chang cucereste rapid publicul din intreaga lume, avand numeroase concerte anual (pana la 150). 

 

Razvan Stoica (nascut in 1987, Romania):

Cunoscut la nivel mondial pentru talentul sau innascut, Razvan Stoica a castigat recent un premiu important si anume New Best Talent la concursul din Bratislava. Studiile muzicale le-a facut in Olanda, tara in care si locuieste in prezent. Sustine concerte in toata lumea, unde incerca sa stabiliasca o conexiune puternica cu publicul pentru a-i transmite toata sensibilitatea si emotia de care este stapanit. Timpul va stabili pozitia sa printre cei mai de seama violonisti, dar in prezent se bucura de recunoastere internationala si este un exemplu pentru instrumentistii romani. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Stan Daniel

May 31, 2020 at 1:11 am

Ati uitat de Leonidas Kavakos?

Raspunde
Team ProMusicProd

June 2, 2020 at 5:02 am

Buna, Daniel,

Multumesc pentru sugestie!

Cele bune!

Raspunde