Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Chiar daca esti pasionat de muzica si stii foarte multe informatii despre instrumente, nu ocoli acest articol in care sunt prezentate cateva modele mai diferite, unice in lume, care poate iti vor starni curiozitatea si te vor incita sa incerci lucruri noi.

 

Din dragoste fata de muzica, dar si de senzational, sunt anumiti artisti care, in colaborare cu diferite firme sau constructori de instrumente, au creat de-a lungul timpului o serie de instrumente unice ce merita mentionate. Lista de mai jos este aleatorie, chiar daca se prezinta sub forma unui top si cu siguranta mai poate fi completata, dar prezinta un punct de pornire care sa te incite sa iti doresti sa cunosti mai multe din acest domeniu vast si foarte indragit, muzica.

 

Contrabasul balalaika

Este un instrument ce a aparut in Rusia in secolul al XVII-lea si se remarca prin forma curioasa pe care o are, semanand cu o chitara bass de forma triunghiulara, dar de dimensiuni mult mai mari.

Sunetele sunt emise prin ciupirea corzilor cu ajutorul degetelor. In general are trei corzi, ce se pot regla in partea de sus cu ajutorul cheitelor. Pentru a putea sustine instrumentul bine, pozitia este in picioare, iar acesta se sprijina in partea de jos, pe un varf cu un picior de sustinere. Instrumentul inca se mai foloseste, si sunt mai multe dimensiuni si modele.

Yaybahar

Un instrument de data mai recenta ce apartine unui muzician de origine turca. Este un instrument de mari dimensiuni, ce contine tambururi si spirale, care suna foarte electric desi este 100% acustic. 

Experinta pe care o ai cand asculti acest instrument este unica, cu un sunet hipnotic, ce provine de la vibratia tambururilor. Sunetele pot fi produse atat cu arcusul, cat si cu bete de timpani, dar si utilizand degetele.

 

Armonica cu pahare (Glass Harmonica)

Cu siguranta daca nu ai incercat ai vazut sau ai auzit pe cineva care “canta” la pahare, trecand un deget umezit peste gura acestora. Dar exista si un instrument de acest tip, inventat in 1761 de Benjamin Franklin, care prezinta o serie de boluri de sticla asezate pe un ax orizontal, care se invarte. Bolurile de sticla au diverse marimi si astfel produc o serie de sunete si tonuri diverse, in contact cu degetele.

 

Hydraulophone

Este un instrument sub forma unei tevi mai groase asezata orizontal, prin care trece apa. In partea superioara are o serie de orificii prin care apa iese in exterior. Cu ajutorul degetelor artistul obtureaza anumite gauri, si astfel se creaza o serie de sunete placute.

 

Jaw Harp

Acest instrument de dimensiuni foarte mici este confectionat din metal sau bambus. Are un cadru si o limba mica care vibreaza atunci cand se interpreteaza la el, se canta cu ajutorul gurii si degetelor. Sunetele sunt diferite in functie de cum isi formeaza gura si de ce presiune aplica cu ajutorul limbii pe instrument.

Lur

Un instrument de suflat, simplu, fara gauri pentru degete, care este intalnit in mai multe regiuni, in muzica populara. A fost datat din epoca bronzului in tari precum Germania si Danemarca, iar mai recent a fost confectionat din lemn. Poate fi drept sau curbat, si poate avea mai multe dimensiuni, ajungand inclusiv pana la 2 metri.

 

Chitara Picasso

Desprinsa parca din picturile lui Picasso, acest instrument a fost inventat in 1984 de Pat Metheny, chitarist de jazz. Este un model mai special cu doua gauri de rezonanta, patru gaturi si are nu mai putin de 42 de corzi. 

 

Sharpsichord

Acest instrument foarte complicat a fost creat de Henry Dagg pentru un festival, si a avut nevoie de o perioada de 5 ani pentru a-l definitiva. Dupa ce a terminat constructia instrumentului, acesta a rascumparat valoarea lui si l-a pastrat. Este o constructie de mari dimensiuni ce are 11.520 gauri, un cilindru rotativ care care functioneaza cu ajutorul energiei solare si produce muzica prin infasurarea sirurilor din interiorul instrumentului.

Desprins parca direct din filmele pentru copii, acest instrument a fost conceput pentru a permite utilizatorilor sa isi creeze propria muzica, iar design-ul a ajuns la forma actuala datorita provocarilor la care a fost supus artistul, pentru a putea mentine tonul fiind permanent in aer liber. Cantareste in jur de 2,5 tone si a fost conceput ca o instalatie de sculptura sonora, fiind o curiozitate in lumea instrumentelor muzicale. 

 

Didgeridoo

Este un instrument foarte vechi, a caror radacini nu se mai cunosc, provenind din regiunea australiana. Foarte asemanator cu instrumentele aerofobe, este sub forma unui tub foarte lung, de la unu la trei metri, iar grosimea este variabila. Se interpreteaza cu ajutorul buzelor, folosind o tehnica de respiratie circulara, ce produce un sunert continuu. Nu are orificii.

 

Zeusaphone

Proiectat in 2006 – 2007, acest instrument ramane o mare curiozitate si reprezinta o lume fascinanta. Instrumentul are la baza bobine Tesla, putand astfel realiza un spectacol complex in sunete si lumina. Bobinele Tesla sunt conectate la un calculator sau la un sintetizator cu tastatura, iar muzica este creata prin arcuri electrice ce lumineaza scena, precum un fulger. 

Bobinele tesla folosite sunt de tipul celor in stare solida, dar au fost modificate pentru a produce tonuri muzicale prin modularea puterii sale de scanteie. Sunetul produs aminteste de un sintetizator digital. 

Nickelharpa

Este considerat unul dintre cele mai vechi instrumente cunoscute si astazi, fiind introdus in Suedia prin 1350. Acest instrument inca se mai foloseste in muzica populara, fiind si o asociatie care se preocupa de sustinerea si popularizarea lui. In acest moment exista in jur de patru versiuni, se interpreteaza cu ajutorul unui arcus ce trece peste 16 siruri de corzi. Intrumentul mai este dotat si cu 37 de taste cu care poti sa schimbi jocurile corzilor, producand astfel o muzica inedita. 

Astfel, acum ca ti-am starnit curiozitatea, poate este timpul sa incerci sa te afirmi in lumea muzicala, si chiar daca esti adult poti sa incerci cu instrumente mai simple si mai comode avand la dispozitie mai multe modele de muzicuta, ukulele, chitare acustice sau bass, putand sa-ti insusesti usor cunostintele de baza si sa te dezvolti frumos. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments