Top 15 trompetisti cu renume mondial

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Trompeta este un instrument de suflat, din familia alamurilor, foarte utilizat in mai toate genurile muzicale, avand posibilitatea de a acompania aproape orice instrument, acesta fiind motivul pentru care de-a lungul vremii s-au evidentiat multi instrumentisti de exceptie.

 

Prezenta inca din cele mai vechi timpuri, trompeta a cunoscut o bogata utilizare in decursul istoriei, fiind din ce in ce mai perfectionata, cu o sonoritate mult imbogatita, cu posibilitati tehnice de exceptie si multiple resurse expresive. Acest top prezinta o serie de mari instrumentisti care s-au evidentiat de-a lungul vremii si au facut istorie, indiferent de genul pe care l-au abordat.

 

Arturo Sandoval (nascut in 1949, in Cuba)

Compozitor, trompetist si pianist de marca, artistul s-a facut remarcat in jazz, cu influente cubanezo-americane, dar si in muzica clasica, avand mai multe premii castigate de-a lungul vietii, printre care 10 premii Grammy, 6 premii Billboard si 1 premiu Emmy, cu concerte in toata lumea. 

 

Rafael Mendez (1906 – 1981, de origine mexican)

Renumit pentru solo-urile sale de exceptie la trompeta, a atras atentia printr-un ton stralucitor, articulatie curata, rapiditate, avand o tehnica si o tonalitate dubla fara egal. Repertoriul sau a fost bazat pe un amestec de muzica clasica, populara, jazz si mexicana. In 1993 se deschide in cadrul Universitatii de Stat din Arizona biblioteca Mendez care contine manuscrise, compozitii si aranjamente ale trompetistului, cu sute de inregistrari, ce sunt disponibile si in format online.

 

 

Clifford Brown (1930 – 1956, de origine american)

Desi a murit de foarte tanar, a lasat in urma inregistrari de o mare valoare, devenind si un standard in muzica de jazz. Compozitor si trompetist de mare importanta, a abordat mai multe genuri muzicale printre care: hard bop, jazz, bebop etc.

 

Dizzy Gillespie (1917 – 1993, de origine american)

Compozitor, solist vocal si trompetist isi pune amprenta in jazz-ul american, contribuind la dezvoltarea bebop-ului si a jazz-ului modern. O figura marcanta in lumea muzicala, care a infuentat multi instrumentisti de renume.

 

Maurice Andre (1933 – 2012, de origine francez)

Un trompetist de valoare ce a profesat in domeniul muzicii clasice, profesor la conservator, avand mai multe inovatii asupra instrumentului si luptand pentru popularizarea lui. Introduce studiul trompetei piccolo si a muzicii baroce la trompeta. Practica, de asemenea, post-bop-ul, dar si jazz.

 

Clark Terry (1920 – 2015, de origine american)

Cu o indelungata cariera muzicala, pe parcursul a 70 de ani, a lasat in urma un material valoros, fiind educator, compozitor si trompetist, pionier al introduceri flugerhorn-ului in muzica de jazz, cu un bogat repertoriu in swing si bebop.

 

Freddie Hubbard (1938 – 2008, de origine american)

A performant ca si trompetist in mai multe genuri muzicale precum: bebop, hard bop si post bop, cu un ton inconfundabil, cu un sunet propriu bine conturat, fiind un model pentru multi artisti de seama.

 

Louis Armstrong (1901 – 1971, de origine american)

O figura marcanta, avand o mare contributie in dezvoltarea si promovarea jazz-ului intre anii 1920 – 1930, fiind unul dintre cei mai mari exponenti ai stilului New Orleans. Compozitor si trompetist de valoare, isi va pune amprenta asupra multor generatii de instrumentisti, fiind un nume binecunoscut in muzica.

 

 

Miles Davis (1926 – 1991, de origine american)

Cunoscut trompetist si compozitor de jazz, artistul isi va gasi locul bine stabilit in istorie, fiind un inovator, cu o personalitate puternica. A abordat o gama larga de stiluri de la bebop, la cool jazz si modal jazz, si contribuie la dezvoltarea stilului fusion.  Are un rol important asupra modificarii structurii de jazz, ce conduc la inlocuirea functiei armonice cu game melodice, accentuate, ca punct central in compozitii si interpretare. 

 

Sergei Nakariakov (nascut in 1977, in Rusia)

S-a facut remarcat inca de tanar, datorita interpretariilor de exceptie la trompeta a unor lucrari clasice de mare virtuozitate, avand inregistrari cu muzica unor mari compozitori precum: J. Haydn, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, P. I. Ceaikovski, M. Ravel etc.

 

Randy Brecker (nascut in 1945, in America)

Compozitor si trompetist de renume, artistul are un repertoriu bogat, abordand mai multe genuri muzicale precum: jazz, jazz fusion, funk, r&b, rock, cantand alaturi de mari artisti ai vremii, si imbagatind linia melodica cu sunetul liric si cald, fara egal, al instrumentului sau.

 

Lee Morgan (1938 – 1972, de origine american)

A avut un rol important in lumea muzicala a anilor 60, fiind o figura remarcanta in bebop, membru initial al unor orchestre de seama, dupa care se lanseaza in cariera solo. Compozitor si trompetist de inalta tinuta, se remarca in jazz, pop, r&b.

 

Al Hirt (1922 – 1999, de origine american)

Familiarizat inca de mic cu studiul trompetei, inca de la varsta de 6 ani, evolueaza de-a lungul timpului in formatii mari de swing, diverse grupuri de Dixieland, facandu-se remarcat datorita un dexteritati de mare virtuozitate si un ton extrem de fin. Temele sale sunt printre cele mai cunoscute, fiind des utilizate ca si coloana sonora in diferite emisiuni si filme.

 

Lew Soloff (1944 – 2015, de origine american)

A cantat alaturi de mari orchestre in intreaga lume si s-a facut remarcat deoarece face parte dintr-o elita stransa de trompetisti care pot canta lucrari dificile, foarte solicitante din punct de vedere tehnic, cu solouri de mare inspiratie, din muzica baroca, clasica, de camera.

 

 

Alison Balsom (nascuta in 1978, in Anglia)

Una dintre putinele femei care a acces la un loc inalt in topul celor mai buni trompetisti ai tuturor timpurilor, artista abordeaza cu precadere genul clasic, dar se implica si ca educator, organizator, producator, curator si solist, pentru a promova trompeta englezeasca. Are numeroase inregistrari alaturi de orchestre clasice de renume, fiind si laureata a mai multe premii la nivel mondial. 

Indiferent ce tip de tompeta (aici o lista comparativa) ai ales sa folosesti, cromatica cu pistoane sau cu ventile, acordata in si bemol sau do, supraacuta, acuta, alto sau bas, asculta instrumetisti celebri care au facut istorie la acest minunat instrument, pentru a putea sa-ti dezvolti abilitatile tehnice de interpretare, sa-ti gasesti un stil propriu pentru a te putea exprima si pentru a deveni un cat mai bun instrumentist. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu