
In caz ca esti iubitor de muzica si vrei din cand in cand sa mai ascuti hituri cunoscute, poti sa citesti acest articol, unde vei intalni atat cantareti consacrati si recunoscuti la nivel mondial, cat si autohtoni, inclusiv piese din repertoriul popular, pentru a fi pe mai toate gusturile.
De-a lungul vremii, diferite publicatii de specialitate au creat topuri pe diferite categorii, pentru a-ti fi mai usor sa gasesti ceva pe gustul tau, dar si sa incerci ceva nou, poate descoperi artisti care sa iti placa. Mai jos, consultand diverse topuri create de-a lungul vremii, iti ofer o varianta ce va cuprinde atat repertoriul international, cat si cel romanesc, dar si muzica populara, impartite pe decenii, pentru a fi mai usor de reperat perioada dorita. In prima parte ne referim la muzica internationala:
Contents
Cantece celebre din muzica internationala
Anii ‘60:
The Twist, Chubby Checker: daca iti place muzica usoara veche straina, nu poti sa nu apreciezi acesta piesa, ce a aparut in 1960 si a devenit un mare hit, ce inca se asculta frecvent pe posturile de radio din intreaga lume.
Hey Jude, The Beatles: lansata inca din 1968, piesa este de mare exceptie si astazi, la fel ca multe altele semnate The Beatles, fiind considerata cea mai tare melodie la vremea ei, dar care inca se mentine printre cele mai populare melodii vechi straine.
Il ragazzo della via Gluck, Adriano Celentano: daca esti indragostit de muzica italiana veche din anii ‘60, cu siguranta ai ascultat acesta piesa, lansata in 1966, una dintre primele melodii ale cunoscutului cantaret de origine italiana, ce a cochetat cu diferite stiluri precum pop, rock, disco si a incantat publicul cu vocea sa de bariton.
Anii ‘70:
You Light Up My Life, Debby Boone: in muzica usoara straina din anii ‘70-’80, piesa ocupa un loc de top. Initial a fost interpretata de Kasey Cisyk, dar artista Debby Boone i-a dat savoare si a introdus piesa in randul celor mai ascultate.
Bohemian Rhapsody, Queen: celebra trupa de rock are la activ multe piese ce au populat topurile internationale, dar aceasta, lansata in 1975, a cucerit publicul si se mentine inca si astazi intre cele mai populare din acest gen. Inca de la lansare, piesa a obtinut mai multe premii si a ridicat trupa la un alt nivel, fiind apreciata de publicul din intreaga lume.
Scrisa de Freddie Mercury, este o piesa de mare compexitate, cu o structura de mini-opera, ce se desfasoara pe parcursul a 6 minute. In piesa se regasesc mai multe stiluri muzicale, frumos imbinate, ce se reiau pe alocuri, creand o muzica completa. Desi a fost primita cu reticenta de critica la inceput, dupa numai doi ani a fost considerata cea mai buna piesa a ultimilor ani, si in timp si-a dovedit valoarea artistica.
Anii ‘80:
Physical, Olivia Newton-John: cunoscuta in muzica usoara straina din anii ‘80, inca de la aparitie (1981) a captat atentia publicului larg, avand si un videoclip amuzant si plin de savoare, devenind rapid una dintre cele mai populare piese. Chiar daca in ziua de azi “getting physical” ar insemna sa-ti cumperi una dintre cele mai bune benzi de alergat si sa intri in forma, ca si in anii ’80, sensul voalat al versurilor inca se pastreaza savuros si oarecum auto-ironic.
Bette Davis Eyes, Kim Carnes: in muzica anilor ‘80 straina gasim multe piese de valoare, care inca tin publicul cu sufletul la gura, iar aceasta interpretare a reustit sa se distinga din mai multe variante si sa ramana in atentia ascultatorilor.
Anii ‘90:
Smooth, Santana cu Rob Thomas: intra rapid in top melodii straine, piesa, inca de la aparitie, in 1999, a cucerit publicul si este ascultata cu placere si in ziua de azi.
Remember the time, Michael Jackson: desi a incantat publicul timp de mai multi ani, fiind un artist complet, este de mentionat aceasta piesa ce a aparut in 1991, pe albumul Dangerous, incadrata in stilul pop, ce a obtinut si premii. Cu dans, o voce inconfundabila, un videoclip pe masura, este reteta de succes pe care artistul a aplicat-o, pe langa multa munca si pentru aceasta piesa.
Enjoy the silence, Depeche Mode: piesa este lansata in 1990 si ramane una dintre cele mai celebre cantece ale formatiei, care inca incanta publicul cu concerte si noi melodii, spre deliciul fanilor.
Dupa 2000:
Crazy in Love, Beyonce: piesa ocupa primul loc in top 100 melodii publicat in revista americana Rolling Stone. Desi se incadreaza in muzica anilor 2000 straina, piesa fiind lansata in 2003, inca se mentine pe primul loc. Este inclusa pe albumul de debut solo al artistei si a fost realizata in colaborare cu sotul ei, artistul Jay-Z.
99 problems, Jay-Z: piesa apare in 2003 si este premiata cu Premiul Grammy pentru cea mai buna piesa rap. Desi exista mai multe versiuni, artistul va ramane prezent in topuri cu aceasta interpretare si se inscrie printre melodiile foarte populare, ascultate de un public foarte larg.
Rolling In The Deep, Adele: piesa lansata in 2010, a captat deopotriva atentia criticilor si a publicului, avand o constructie completa, cu versuri bine alese si o interpretare pe masura. A cucerit rapid topurile, ajungand numarul unu in 12 tari, printre care si SUA, unde a ramas timp de 6 saptamani. Si videoclipul ce insoteste piesa a captat atentia si a primit mai multe premii.
Con Altura, Rosalia &J Balvin: una dintre cele mai ascultate melodii 2019, ce a fost prima in topul revistei Time. Solista de origine spaniola a fost bine primita in cadrul turneului din SUA, unde a interpretat alaturi de columbianul J. Balvin si aceasta piesa, ce a cucerit publicul prin ritm si culoare, o combinatie exploziva de hip-hop cu flamenco si dembow.
Rain On Me, Lady Gaga, Ariana Grande: printre cele mai ascultate melodii noi straine se numara si aceasta, lansata in 2023, cu o interpretare plina de savoare a doua mari voci, cunoscute la nivel mondial.
Pe langa muzica usoara veche internationala, dar si noua, pentru toate gusturile, ne referim in continuare si la cele romanesti, alcatuind un top 10 melodii asupra carora merita sa iti indrepti atentia.
Cantece celebre din muzica romaneasca
Anii ‘60:
Cel mai frumos tango din lume, Gica Petrescu: unul dintre cele mai indragite cantece romanesti, ce se asculta si azi, dupa aproape opt decenii de la lansare. Artistul, foarte apreciat la vremea lui, interpretand melodii populare si de petrecere cunoscute, a ramas inca de actualitate.
Of, inimioara, Luminita Dobrescu: nu putem sa nu amintim ca reprezentativa pentru muzica anii ‘60 si aceasta piesa ce a participat si la festivalul Cerbul de Aur, o voce inedita, ce a atras multi fani.
Anii ‘70:
Copacul, Aurelian Andreescu: aflata in top muzica anilor ‘70, aceasta piesa este ascultata cu placere si in prezent, Aurelian Andreescu fiind una dintre vocile cele mai frumoase din Romania, ce a interpretat multe cantece celebre.
Mai ramai si nu pleca, Aura Urziceanu: cunoscuta drept o mare cantareata, ce a abordat si repertoriul de jazz, Aura Urziceanu nu putea lipsi din acesta lista, prezenta in top muzica anilor ‘70, si recunoscuta la nivel mondial, unde a sustinut concerte alaturi de nume prestigioase. Piesa inca se inscrie printre acele cantece celebre din Romania, fiind gustata de publicul larg.
De-ai fi tu salcie la mal, Mihaela Mihai: daca vrei sa asculti muzica din anii ‘70 nu ocoli acest hit, la care au colaborat oameni valorosi, pentru a scoate in evidenta vocea artistei. Este o piesa ce va ramane in amintire, amestecandu-se cu melodii noi romanesti ce capteaza publicul.
Anii ‘80:
Buna seara, iubito, Loredana Groza: o melodie plina de romantism din muzica usoara anii ‘80, ce a cucerit rapid topurile si a adus artista in atentia publiculului. Desi interzisa initial la radio si TV, dupa ce a aparut pe album a devenit foarte populara si inca este ascultata si astazi, muzica veche din ani ‘80 ramanand foarte apreciata. Fiind una dintre cele mai cunoscute cantarete muzica usoara romaneasca anii ‘80, Loredana Groza a ramas si astazi in atentia publicului, adaptandu-se rapid la noile tendinte pentru a acapara si persoanele tinere.
Dupa 2000:
Ploaie in luna lui marte, Paula Selling: devenind rapid un hit, pe versurile lui Nichita Stanescu, cu o interpretare plina de sensibilitate, piesa a fost cea mai ascultata melodie in acea perioada.
Te iubesc, femeie, Stefan Banica Junior: mostenind talentul tatalui sau, Stefan Banica cucereste publicul cu piesele sale romantice, iar aceasta este una dintre cele mai apreciate.
Cerul, Proconsul: o piesa ce a captivat publicul, tanar si adult deopotriva, plina de sensibilitate si romantica, declarata de critici drept una dintre cele mai frumoase melodii compuse in Romania.
Sa nu-mi iei niciodata dragostea, Holograf: printre acele formatii celebre anii ‘70-’80 ce ne-au incantat, se numara si Holograf, care a tinut pasul cu transformarile din muzica pop-rock, adaptandu-se pentru a se mentine in topul preferintelor. Aceasta piesa este una de referinta a trupei, aparuta in 2000, fiind inca in atentia publicului.
Nu putem incheia periplul nostru muzical fara un top muzica populara, in care sa amintim artisti de marca ce au incantat auditoriul si inca mai sunt la moda, fiind inca ascultate cu drag de un public larg. Cu muzica la acordeon, la tambal, vioara, nai etc., artistii de valoare merita atentia ta, si chiar daca nu sunt mentionati, ii vei putea cauta pentru a te putea delecta cu melodii frumoase populare:
Cantece celebre din muzica populara romaneasca
Inainte de anii ‘60:
Cine iubeste si lasa, Maria Tanase: incadrata in muzica veche populara, inca din anii ‘30, acesta piesa interpretata magnific de Maria Tanasa este de mare actualitate. Daca te intrebi cum gasesc o melodie veche, poti sa o accesezi usor de pe YouTube si sa te delectezi cu o auditie de exceptie.
Ciobanas cu trei sute de oi: melodie din repertoriul popular, inclusa in top 50 melodii populare indragite, poate fi ascultata in diverse interpretari ale mai multor artisti de exceptie. Este o pagina de muzica populara de marca pe care merita sa o asculti.
Cand s-o impartit norocu: apartinand tot de cantece populare romanesti ce provin din popor, fara un interpret anume si acesta frumoasa melodie se asculta cu drag la petreceri.
Ciuleandra, Maria Tanase: unul dintre acele cantece populare ce este insotit de un dans specific, foarte apreciat la petreceri, ce porneste lent, dupa care se dezlantuie, spre deliciul dansatorilor. Este unul dintre acele cantece celebre pentru romani, ascultat si dansat cu pasiune.
Anii ‘60:
Foicica din ponoare, Irina Loghin: artist cunoscut pe plan local si regional, ce a delectat publicul iubitor de muzica populara o perioada lunga de timp, ce a dat glas acestei minunate piese, lansata si pe disc de vinil.
Anii ‘70:
Pe drumul carutelor, Irina Loghin in duet cu Benone Sinulescu: o piesa de dor frumos interpretata de acesti doi mari artisti, ce au avut dese colaborari de-a lungul vremii, spre incantarea iubitorilor de muzica populara.
Anii ‘80:
Asta-i joc de pe la noi, Sofia Vicoveanca: piesa inclusa pe albumul Lume, cine ti-o zis lume, aparut in 1983, impreuna cu orchestra condusa de George Sarbu, ce se asculta cu mare placere la petreceri si nunti, fiind o piesa ce se preteaza la dans.
Anii ‘90:
Asta-i hora mare, Sofia Vicoveanca: ce apare pe albumul din 1996, Am trait cu bine jocul, si este o piesa foarte apreciata, ce se danseaza in hora, spre deliciul publicului.
Dupa 2000:
Trandafir de la Moldova, Loredana Groza: desi piesa apartine categoriei muzici populare romanesti vechi, poate fi ascultata si in interpretarea de exceptie a artistei Loredana Groza, care foloseste ritmurile originale, dar le adapteaza la timpurile de acum, pentru a readuce in atentia publicului tanar cantece vechi si foarte frumoase.
Tinerel plecai de acasa, Ionut Dolanescu: continuand traditia familiei, Ionut Dolanescu se apleaca tot spre muzica populara ramaneasca, cu melodii bine interpretate, acesta fiind un hit ascultat cu mare drag de iubitorii cantecului romanesc.
Sunt multe topuri muzicale pentru toate varstele si pe diferite genuri muzicale, pentru a putea gasi usor nisa dorita, pentru a asculta cele mai noi melodii, dar si muzica anilor ‘60, din repertoriul romanesc sau international, dupa cum iti doresti.
Lasa un comentariu
0 Comentariu