Top 5 clarinetisti celebri

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Goodman este printre cei mai celebri clarinetisti americani ce a lansat o noua era prin intepretarea sa – era swingului. Vasilios Saleas s-a facut cunoscut, datorita interpretarii alaturi de cunoscutul Vanghelis. Martin Frost da o interpretare moderna clarinetului, aparand pe scena cu spectacole unde imbina teatru cu dansul si muzica, alaturi de unele dintre cele mai mari Filarmonici. Hüsnü Senlendirici reuseste sa introduca folkul in felul sau de interpretare. Julian Bliss a cucerit publicul prin interpretarea sa la o varsta foarte frageda.

 

Chiar daca ai un clarinet de calitate, interpretarea este cea care te scoate din anonimat. Aceasta se face in mai multe moduri in functie de personalitatea, imaginatia si talentul celui care canta.  Daca vrei sa afli care sunt cei mai cunoscuti artisti si prin ce s-au facut remarcati, lectureaza randurile de mai jos.

 

Benny Goodman

Goodman s-a nascut in 1909, intr-o familie numeroasa cu 11 frati, in Chicago. La varsta de 10 ani s-a dus sa studieze muzica la Sinagoga din Chicago, unde treptat a devenit tot mai bun, exersand alaturi de formatia de acolo. La 12 ani si-a facut debutul muzical, iar la 14 ani a parasit scoala pentru a se alatura Federatiei de muzicieni din America. 2 ani mai tarziu s-a mutat in Los Angeles, pentru a face parte din formatia lui Ben Pollack. 

Datorita talentului sau, in curand a devenit liderul acesteia, insa mai apoi a parasit formatia, pentru a-si croi drum pe cont propriu si in 1928 a scos primul sau album. A lucrat in diverse colaborari la radio sau in spectacole pe Broadway, insa in 1934 a infiintat o noua orchestra a carui lider era, cu care a inceput sa aiba aparitii constante pe postul de radio NBC. Cu aceasta orchestra a plecat in tur, iar intr-o seara din august 1935 a scris istorie prin reprezentatia sa. A dat o noua interpretare clarinetului si astfel a inceput era swingului. 

 

 

Datorita acestei intepretari, Goodman mai tarziu avea sa primeasca titlul de Regele swingului. Impreuna cu trupa sa, au fost primii cantareti de jazz care au concertat in Carnegie Hall in New York, in 1938. Din 1940, cariera sa a inceput sa paleasca, iar inregistrarile s-au oprit. 

Dupa razboi, scena muzicii a suferit mari schimbari, iar era swingului a ajuns la final. Intre 1950-1960, Goodman a petrecut mult timp in strainatate. In 1986 a primit premiu Grammy pentru activitatea avuta pe parcursul vietii, iar la scurt timp dupa aceasta ceremonie a murit, facand infarct, la varsta de 77 ani.

 

Vasilios Saleas

Este numele a doi clarinetisti greci, bunic si nepot. Bunicul Vasilios s-a nascut in Grecia, in 1928 si avea un stil de interpretare diferit de folkul grecesc, cu care toata lumea era obisnuita. S-a indreptat catre stilul oriental de interpretare a clarinetului. Atunci cand a emigrat in Statele Unite, modul de a canta l-a facut cunoscut si in America. In acele timpuri, era la moda stilul de interpretare al formatiilor de jazz, swing sau dixieland, iar muzica lui Vasilios remarcata, fiind in mare contarst cu ceea ce americanii stiau despre clarinet.

Nepotul Vasilios s-a nascut in Grecia, 30 de ani mai tarziu, si-a invatat sa cante la clarinet alaturi de tatal si de unchiul sau, la varsta de 9 ani, iar doi ani mai tarziu deja interpreta in tavernele grecesti. La varsta de 14 ani stapanea bine instrumentul si reusea sa scoata primul sau album, castigand admiratia publicului cu ajutorul talentului. Celebritatea sa a inceput prin interpretarea alaturi de figuri proeminente ale muzicii grecesti, cunoscute la inceputul anilor ‘90, cum ar fi Mikis Theodorakis sau Vangelis Papathanasiou. 

 

Martin Frost

Este nascut in decembrie 1970, in Suedia. Si-a inceput studiile muzicale la varsta de 4 ani cu vioara, iar la 8 ani a facut cunostinta cu clarinetul. Studiul acestui instrument l-a facut cu Hans Deinzer in Germania, continuand cu Sölve Kingstedt si Kjell-Inge Stevensson in Stockholm.

Este un clarinetist contemporan cu un stil aparte. Interpretarea sa este jucausa si spectaculoasa atrage publicul larg in reprezentatiile sale, deoarece imbina muzica la clarinet cu teatru si dans. Spectacolul sau il interpreteaza impreuna cu orcheste mari si renumite, cum ar fi filarmonica din Bremen, filarmonica din Salzburg sau cea din Hamburg. Alaturi de acestea, reuseste sa creeze pentru public, cu talent si ingeniozitate, un adevarat tumultum de emotii exprimate prin muzica sa. in 2014 a primit premiul Léonie Sonning Music, cea mai inalta distinctie acordata anual de Danemarca muzicienilior si compozitorilor internationali. Este prmul clarinetist ce a reusit sa obtina acest titlu. 

 

Hüsnü Senlendirici

Este un clarinetist turc, nascut in 1976, ce provine dintr-o familie muzicala in care ambii bunici cantau la clarinet, iar tatal canta la trompeta. Hüsnü a studiat in Istambul, insa nu a finalizat studiile cu o diploma. A cantat alaturi de tatal sau intr-o formatie numita Laço, dar a interpretat si alaturi de multi cantareti turci la diverse festivale internationale. De asemenea, aparitiile televizate la postul turcesc TRT i-a asigurat milioane de vizualizari in Turcia, dar si in intreaga Europa, prin cablu sau satelit. Stilul sau este muzica traditionala turceasca, pe care o interpreteaza la cel mai bun clarinet G, rezultand un sunet mai cald si mai adanc decat la clarinetul B, al carui sunet este mult mai ascutit. De aceea, de multe ori interpretarile lui Hüsnü te pot lasa cu ochii in lacrimi. 

 

 

Julian Bliss

Este nascut in 1989, in Anglia si este clarinetist de la varsta de 4 ani, cand a inceput studiul la Lyons C Clarinet. Acesta este un instrument special, la care sunt incurajati sa cante cei care incep muzica la varste fragede. Tainele clarinetului le-a descoperit alaturi de Harpenden si de David Johnston, iar la scurt timp canta impreuna cu Sabine Meyer, in Germania. La varsta de 12 ani a castigat la Universitatea din Indiana Postgraduate Artist’s. Diploma pe care insa a primit-o doar dupa ce a terminat liceul. La 13 ani a interpretat la Jubileul Londonez, in timpul balului de la palat si a repetat reprezentatia apreciata de public la aniversarea Reginei Elisabeta de 80 ani. 

Concertele sale se tin alaturi de mari orchestre si a colaborat cu numerosi artisti de-a lungul carierei sale, fiind cunoscut in intreaga lume. Dezvoltarea sa este si subiectul filmului documentar Gifted, alcatuit din 3 parti. In 2010 a constituit o  formatie, alaturi de care a scos albumul tribut lui Benny Goodman, al carui admirator este. In 2009 a elaborat dezvoltarea unui nou instrument, numit clarinetul Leblanc Bliss, unde a folosit un material inovativ, cu ajutorul caruia instrumentul produce cu 20% mai multa amplitudine decat cel clasic din ABS.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu