Top 5 flautisti ai tuturor timpurilor

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Un instrument pe cat de vechi, pe atat de sensibil si de versatil, flautul isi scrie noi pagini de istorie de-a lungul anilor. Iti prezentam cinci succinte fise prosopografice ale celor mai cunoscuti interpreti la acest instrument, care au contribuit sau contribuie la popularitatea universala a flautului si la dezvoltarea studiilor de specialitate.

 

Astazi, flautul este mai popular decat era acum doua secole. De-a lungul istoriei sale, cei mai mari compozitori din lume au lasat o amprenta de durata, precum Mozart, Haydn sau Debussy. Totusi, nu trebuie uitat ca, si in zilele noastre, interpreti renumiti la flaut aduc acest instrument legendar la viata si il fac sa se adapteze si sa evolueze dupa vremuri.

 

Marcel Moyse

Considerat maestrul scolii moderne de flaut, s-a nascut in Franta, la Saint-Amour (Jura), în 1889 si a murit in Vermont in 1984. A studiat la Conservatorul din Paris, unde a fost elevul lui Philippe Gaubert si Paul Taffanel. In 1913, a intreprins primul sau turneu in Statele Unite si a dobandit rapid o reputatie internationala. A cantat sub bagheta lui Toscanini, Prokofiev, Richard Strauss si a oferit prime auditii ale unor lucrari ale lui Ravel, Debussy sau Ibert, care a compus si un concert pentru el. 

In 1932, Marcel Moyse a fost numit profesor la Conservatorul din Paris. Rezonanta evreiesca a numelui sau l-a obligat sa-si suspende activitatea in timpul ocupatiei naziste. In aceasta perioada s-a stabilit in Statele Unite, definitiv din 1949. A fondat in Vermont, impreuna cu pianistul Rudolf Serkin, Adolf Busch si cativa alti interpreti de seama, scoala din muzica din Marlboro si Festivalul Batteboro.

Marcel Moyse a scris treizeci si sapte de volume de studii pentru flaut. Cu toate acestea, s-au pastrat putine inregistrari ale sale, majoritatea, in special din anii 1930, disparand.

Jean-Pierre Rampal

Rampal (1922-2000) a fost unul dintre cei mai mari interpreti la flaut din istorie si printre cei mai inregistrati artisti clasici din toate timpurile. Tatal sau a fost prim flautist al Orchestrei Simfonice si profesor de flaut la Conservatorul din Marsilia. Jean-Pierre era student in anul III la Medicina cand a aflat ca urma sa fie deportat intr-un lagar german si a fugit la Paris, unde s-a inscris la Conservator.

Dupa razboi, a lucrat la Opera din Paris si a predat la Conservator. Rampal s-a dedicat muzicii de cameră, fondand Quintette a Vent Francaise si Ensemble Baroque de Paris.

Interesele sale muzicale au fost diverse: el a inregistrat si folksong englez, ragtime american, jazz european si muzica clasica japoneza, chineza si indiana. Numeroși compozitori au scris lucrari pentru el, printre care Francis Poulenc, Pierre Boulez, Andre Jolivet si Jean Francaix. Rampal a primit diverse onoruri, inclusiv Legiunea de Onoare si titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor. 

 

Emmanuel Pahud

Elvetian la origini, nascut in 1970 la Geneva, dar apartinand unui mozaic cultural, fiind crescut prin natura slujbei tatalui sau in diverse parti ale lumii, Emmanuel Pahud este considerat in prezent unul dintre cei mai straluciti cantareti la flaut ai lumii.

Primul contact cu muzica l-a avut in Italia, la varsta de 4 ani, datorita vecinului sau care canta la flaut si care i-a devenit si primul profesor de instrument. Dupa ce a urmat cursuri de specialitate, cele mai inalte la Conservatorul din Paris, a devenit, la numai 22 de ani, cel mai tanar cantaret al Filarmonicii din Berlin.

Castigurile din numeroasele competitii obtinute pana in 1989 si le-a investit intr-un flaut de aur de 14 k, achizitionat de la celebra firma japoneza Muramatsu, devenit de atunci instrumentul pe care il foloseste cu maiestrie.

Pahud abordeaza o gama larga de stiluri muzicale: baroc, clasica, jazz, contemporana, orchestrala sau camerala. Sustine in jur de 160 de concerte anual, in majoritate interpretari solo sau muzica de camera. In 2009, i-a fost inmanat titlul de Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres de catre ministrul francez al Culturii.

 

Jasmine Choi

Nascuta la Seul, Jasmine Choi a fost crescuta intr-o familie de muzicieni profesionisti, alaturi de un bunic care era dirijor si o mama violonista. La varsta de trei ani, a inceput sa studieze vioara, la cinci – pianul, dar abia la a noua aniversare, cand i-a fost daruit un flaut, pasiunea sa pentru muzica a iesit la lumina.

Depasind unele probleme medicale serioase, Jasmine Choi a devenit prin studii intense la prestigioase institutii din Statele Unite, precum Institutul Curtis si Scoala Juilliard, o interpreta puternica si sensibila in acelasi timp.

A cantat in toata lumea, netemandu-se sa interpreteze la flaut o mare varietate de genuri, de la solo clasic, muzica de camera si orchestrala, pana la piese experimentale, jazz si pop. A realizat chiar propriile aranjamente dupa unele opere majore, printre care concertele pentru vioara ale lui Mendelssohn si Tchaikovsky. A interpretat, de asemenea, premiere mondiale de lucrari ale unor compozitori ai zilelor noastre, precum Daniel Dorff, Detlev Glanert, Texu Kim etc.

Considerata unul dintre cei mai buni 10 cantareti de flaut din istoria muzicii intr-un clasament realizat de catre revista Sinfini din Marea Britanie in 2015, Jasmine Choi este solista care ofera aproape 90 de concerte in fiecare sezon. A fost primul muzician coreean care a detinut un post in Orchestra Simfonica din Viena, precum si primul interpret coreean la un instrument de suflat din SUA.

 

James Galway

Nascut in Belfast, la sfarsitul anului 1939, cand nori negri de razboi se adunau deasupra Europei, Galway a facut cunostinta cu muza Euterpe de mic copil. Membrii familiei sale aveau talent muzical (tatal canta la flaut, mama la pian). Unchiul sau a fost cel care i-a daruit primul flaut si l-a sfatuit sa invete sa cante la acest instrument.

Dupa ce a parasit scoala si a lucrat o vreme ca ucenic pe langa un mester de piane, James a pornit pe calea talentului sau. Dupa studii la Londra si Paris, completate pe langa profesori celebri, precum Marcel Moyse, si dupa cateva angajamente la cele mai prestigioase institutii muzicale din Londra si Berlin, din 1975 a decis sa urmeze o cariera solo.

James Galway (Sir James Galway din 2001, primul muzician innobilat din istoria Marii Britanii) abordeaza diverse stiluri muzicale: clasica, jazz, contemporana. Pe langa succesul si recunoasterea pe care le dovedesc cele peste 30 milioane de albume vandute, a fost recompensat si cu unele premii prestigioase, cum ar fi cel pentru “contributie de exceptie la muzica”, acordat la premiile Brit. In ultimii 20 de ani s-a implicat in diverse organizatii caritabile vizand educatia, mai ales pe cea muzicala.

Cele mai populare interpretari sunt cea din concertul extraordinar din Berlin, din 1990, cu ocazia caderii zidului sau cea de pe coloana sonora a trilogiei Stapanul inelelor. Supranumele sau este “omul cu flaut de aur”, deoarece canta la un flaut celebru, fabricat special pentru el si care are inscriptionat numele sau.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu