Am modificat articolul ultima data pe: 24.11.20

 

Instrument clasic de sustinere a pregatirii muzicienilor, metronomul este un dispozitiv simplu, usor de folosit si extrem de util celor care doresc sa isi imbunatateasca prestatia muzicala intr-un mod profesionist. Iata cateva motive care il transforma intr-un ajutor nepretuit pentru pasionatii interpretarilor instrumentale, indiferent de stilul de muzica abordat.

 

Neglijat de multi dintre interpretii amatori, care se bazeaza mai curand pe talent si intuitie, metronomul este un instrument nelipsit din dotarea profesionistilor si a studentilor care doresc sa isi perfectioneze tehnica. Mecanic sau electronic, metronomul contribuie, in mod dovedit, la imbunatatirea concreta si evidenta a interpretarii celor care aleg sa il foloseasca si stiu cum sa profite de prezenta sa. Iata cateva moduri in care metronomul poate da un impuls semnificativ carierei tale muzicale.

 

Utilizeaza un metronom pentru a invata sa canti in ritmul corect

Ritmul este una dintre dimensiunile muzicii, care te ajuta sa redai corect linia melodica a unei piese, indiferent ca vorbim despre muzica clasica, populara, rock sau reggae. Fara ritmul potrivit, nici cea mai simpla melodie nu va suna bine, iar incepatorii intampina deseori dificultati in a sesiza si respecta ritmul corect.

Un interpret bine pregatit si cu experienta este capabil sa sesizez ritmul si sub-ritmurile din orice secventa muzicala. Aceasta abilitate ii va oferi posibilitatea de a reda cu acuratete orice melodie, dar si de a jongla dupa propriile preferinte, creand ceva nou si inedit.

Poate te gandesti ca poti urmari ritmul destul de usor batand din picior sau prin miscari ale capului. In realitate insa, vei avea tendinta de a reduce ritmul pe secventele grele sau cand esti obosit, si de a-l accelera pe pasajele usoare sau cand te grabesti sa termini piesa. Metronomul este atat un martor obiectiv, cat si un instrument precis de masura, care te ajuta sa mentii ritmul corect si consecvent, indiferent la factorii subiectivi care isi fac simtita prezenta.

Dezvolta-ti abilitatea de a alterna intre ritmuri diferite, cu un metronom

Desi la ascultare pare foarte simplu, schimbul brusc de ritm dintr-o piesa este foarte dificil de realizat, mai ales pentru incepatori, dar chiar si interpretii de nivel intermediar. Pentru a putea trece de la un ritm lent la unul alert, si invers, trebuie sa stapanesti perfect interpretarea in ambele variante.

Metronomul iti permite sa variezi ritmul de lucru dupa necesitate si preferinte. Poti incepe sa studiezi o piesa intr-un ritm mai lent, care iti este confortabil, si apoi sa cresti cate putin ritmul, pana cand ajungi la nivelul la care a fost scris pasajul respectiv.

 

Metronomul iti ofera posibilitatea de a canta in duet sau formatie

Ritmul este una dintre puntile de legatura pe care trebuie sa inveti sa le construiesti, daca vrei sa poti canta impreuna cu alte persoane, indiferent ca vorbim despre duete sau interpretari in formatie. Face parte din limbajul muzicii si trebuie sa il stapanesti foarte bine pentru a trece dincolo de nivelul de amator. Si adevarul este ca vei reusi cu greu acest lucru,  fara un metronom. Este un instrument simplu, disponibil intr-o varietate de modele si foarte usor de folosit. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi ritmul potrivit pentru piesa pe care o exersezi, sa il pornesti si sa fii atent la ticaitul sau, clasic sau electronic.

 

Te poti baza pe metronom pentru o concentrare mai buna

De cate ori nu ti s-a intamplat sa fii mai concentrat la ceea ce nu-ti iese, decat la ceea ce ai de facut, la notele pe care trebuie sa le atingi, tempo si ritm? Autocritica este sanatoasa, dar nu cand ocupa mai mult loc in mintea ta decat actiunea pe care o realizezi in acel moment.

Prezenta unui metronom te ajuta sa te concentrezi mai bine si mai usor la propria interpretare, sa iti linistesti mintea si sa lasi loc doar pentru muzica pe care vrei sa o creezi. Functioneaza la fel ca sunetul propriei respiratii in sedintele de yoga, avand rol de ghid prin momentele de frustrare generate de micile erori, inevitabile in procesul de invatare.

Apeleaza la un metronom pentru a-ti evalua progresul

Cum stii daca incepi sa canti mai bine? Suna mai frumos? Te incadrezi in timpul alocat pentru intreaga piesa? Nu gresesti nici o nota? Dar ritmul? Esti sigur ca reusesti sa il mentii?

O data ce incepi sa folosesti un metronom, iti va fi tot mai usor sa iti dai seama cum evolueaza calitatea interpretarii tale. Cu ajutorul acestui instrument poti, in primul rand, sa observi concret cat de bine reusesti sa urmezi ritmul melodiei, asa cum a fost el gandit, si imbunatatirile obtinute, zi de zi, la acest capitol. Daca la inceput va trebui sa faci un efort considerabil pentru a-ti adapta interpretarea, cu timpul va deveni usor, chiar natural, sa canti in ritmul impus de metronom.

Tot metronomul te ajuta sa inveti mai usor o noua piesa. Unele melodii pot fi abordate cu greu, din prima, in ritmul in care au fost create, mai ales daca difera de tempo-ul in care canti in general. Cea mai buna metoda de a le invata este sa le studiezi la inceput, intr-un ritm confortabil pentru tine, si apoi sa cresti treptat viteza, pana cand ajungi la nivelul dorit.

Fara metronom, vei fi tentat sa grabesti acest proces, sarind peste etape, in timp ce, cu ajutorul acestui instrument, poti creste viteza treptat, cate putin, astfel incat trecerea sa nu se faca fortat, ci intr-un mod cat mai natural. In plus, vei sti in fiecare moment cat ai evolutat fata de sesiunile precedente si cat mai ai pana la nivelul la care vrei sa ajungi, pentru ca metronomul iti indica mereu tempo-ul pe care reusesti sa il stapanesti deja.

 

In formatul clasic sau digital, fiecare metronom functioneaza similar liniilor de pe caietul de clasa I, ghidandu-ti mainile pana cand reusesti sa deprinzi “forma” dorita a pieselor la care lucrezi. Ai nevoie de el pentru a te deprinde sa canti corect si mai tarziu, pentru a studia pasajele dificile si a te corecta, atunci cand ceva nu suna tocmai cum trebuie.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments