Top 6 festivaluri din Romania

Am modificat articolul ultima data pe: 23.05.24

 

Daca iti place sa te distrezi impreuna cu grupuri mari de oameni, sa te bucuri de muzica buna, dans si socializare, atunci o idee buna ar fi sa mergi la diverse festivaluri. In Romania sunt multe astfel de evenimente, deci, chiar ai de unde alege – Electric Castle, Afterhills, Neversea, George Enescu, Rockstadt, Artmania etc.

 

Vrei sa te distrezi pe la diverse festivaluri in Romania? Mai jos, ti le vom prezenta unele dintre cele mai populare, printre cele mai apreciate de la noi din tara.

 

1. Electric Castle

 – Prima editie

Prima editie a acestui festival a avut loc in anul 2013, in perioada 19-22 iunie. La acea vreme au performat pe scena, in cele trei zile, peste 90 de artisti si au participat in jur de 32.000 de oameni. 

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Durata acestui festival este de trei zile. Totul se desfasoara in judetul Cluj, in comuna Bontita, mai exact la castelul Banffy. 

 – Ce gen muzical adopta

In cadrul acestui eveniment se canta si se asculta mai multe genuri muzicale, printre care amintim: rock, hip-hop, trap, muzica electronica si reggae.

2. Afterhills Music&Art Festival

 – Prima editie

In perioada 23-25 iunie 2017 a fost prima editie a acestui eveniment. A fost alocat un buget de circa 2 milioane de euro, au participat peste 74.000 de oameni si 101 artisti. 

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Gazda acestui festival este Iasiul, totul fiind amenajat la marginea orasului. Pana acum, in fiecare an locatia a fost schimbata. Perioada de desfasurare e de 3 zile, dar au fost si cazuri in care s-a prelungit la 4 zile.

 – Ce gen muzical adopta

Cand vine vorba de astfel de festivaluri in Romania, la acesta se pot bucura cei care iubesc genurile muzicale variate – pop, rock, reggae, hip-hop sau muzica electronica.

Daca nu poti ajunge la Iasi, mai sunt evenimente similare la Arad (Arad Open Air Festival), Constanta (Dakini Festival), Buftea (Summer Well) etc.

 

3. Neversea Festival

 – Prima editie

Acest eveniment a avut loc pentru prima data in 2017, mai exact intre 7 si 9 iulie. Au fost prezenti la el in jur de 40.000 de oameni.

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Ce e deosebit la acest festival e faptul ca el e la mare, in Constanta, pe plaja. Daca in primul an s-a intins pe 3 zile, in urmatorii el s-a desfasurat pe 4 zile.

 – Ce gen muzical adopta

La festival se asculta in general muzica din folclorul contemporan. Asta inseamna ca piese din folclor sunt reinterpretate in ritmurile muzicii moderne.

4. Festivalul George Enescu

 – Prima editie

Acest eveniment e unul cu o traditie veche in spate. El a avut loc pentru prima data in anul 1958, iar in cadrul lui au aparut artisti renumiti precum: Yehudi Menuhin, Nadia Boulanger, David Oistrah etc. 

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Locul de actiune pentru acest eveniment este Ateneul Roman, dar au fost ani in care el s-a tinut si la Sala Radio. In ceea ce priveste perioada festivalului, ea variaza de la an la an, insa se intinde de regula pe multe zile, chiar si 20-22. 

Festivalul George Enescu nu este anual, ci din doi in doi ani. 

 – Ce gen muzical adopta

Acest eveniment este unul destinat muzicii instrumentale, in special vioarei. 

 

5. Rockstadt Extreme Fest

 – Prima editie

Acest festival s-a facut pentru prima data in 2013, intre 29 si 31 august. A adunat o serie de artisti cunoscuti si apreciati la noi in tara si nu numai. 

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Locul in care se distreaza cei care participa la acest eveniment este terenul de biatlon aflat la baza Cetatii orasului Rasnov. Se intinde de regula pe 3-4 zile. 

 – Ce gen muzical adopta

Stilul sub care se prezinta acest festival e metal extrem, dar se canta si alte genuri precum: heavy metal, power metal, metalcore sau crossover thrash.

Un alt eveniment similar care e posibil sa iti placa e si Posada Rock, din Campulung Muscel.

6. Bucharest Dance Festival

 – Prima editie

Acesta este unul dintre cele mai interesante festivaluri in Romania si a avut loc pentru prima data in 2014. In cadrul sau au loc concursuri de dans, acestea fiind jurizate de profesionisti importanti din acest domeniu.

 – Unde se desfasoara si pe ce perioada

Asa cum ii spune si denumirea, el are loc in Bucuresti. De regula are o durata de trei zile.

 – Ce gen adopta

Daca vrei sa te inscrii la acest festival, poti concura la urmatoarele discipline: ballet, contemporary/modern, lyrical, jazz, ethnic, tap dance, musical.

 

Acestea sunt unele dintre cele mai populare festivaluri de la noi din tara. Dar, mai sunt si altele foarte interesante, precum: Artmania, care promoveaza tot felul de exprimari artistice care sunt inspirate din vasta cultura a muzicii rock, Garana Jazz Festival si Sibiu Jazz Festival, la care te poti bucura de frumusetea melodiilor jazz sau Florile Ceahlaului si Festivalul Datinilor, care promoveaza folclorul romanesc. 

Vei gasi sa te distrezi la tot felul de festivaluri in Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, dar si in alte orase mai mici. Trebuie doar sa le cauti. Exista astfel de evenimente pentru oricine, inclusiv pentru cei care vor sa participe la concursuri care se tin la astfel de intalniri, pentru cei care vor sa-si arate talentul la un festival sectiunea vioara, la dans, pictura etc. 

Totodata, de la an la an apar alte evenimente noi, care promoveaza diverse stiluri de muzica, dans sau alte arte. Si asta e o veste buna, deoarece astfel au sansa sa participe la ele cat mai multi oameni. Chiar daca la momentul actual (noiembrie 2024) multe astfel de evenimente sunt reprogramate, ele vor ajunge sa se tina cu intarizere. 

De exemplu, Saga Festival, care e un eveniment nou ce trebuia sa aiba loc in iunie 2024, in Parcul Izvor, s-a amanat pana in 2024. La fel s-a intamplat cu toate evenimentele din acest an care nu s-au putut desfasura in conditii de siguranta.

Vor veni insa si vremuri mai bune, in care ne vom putea bucura de muzica preferata impreuna cu prietenii sau cu noile cunostinte facute in cadrul unor astfel de intalniri.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu