Am modificat articolul ultima data pe: 28.01.21

 

Cu o lunga istorie in spate, instrumentele cu clape au cunoscut o larga dezvoltate de-a lungul timpului, pastrandu-se atat cele clasice, cat si cele moderne, ce sunt folosite pe scara larga in domeniul muzical.

 

Instrumentele cu clape sunt folosite atat in muzica clasica, cat si in cea moderna, fiind foarte populare si indragite de melomani. Beneficiind si de cele mai moderne tehnologii din domeniu, iti poti gasi usor un instrument care te satisfaca si sa iti poti demonstra talentul. 

 

Pian si pianina traditionale

Prezent in muzica clasica inca din cele mai vechi timpuri, pianul a fost indragit de marii compozitori si a cunoscut o larga extindere in lumea muzicala. 

Familia de piane este foarte vasta, de la modele adevarate opere de arta precum cele premium sau de concert, la variante populare si adecvate si pentru incepatori precum pianinele. Claviatura este actionata cu ajutorul degetelor, si sunetul se produce prin lovirea corzilor de catre ciocanele.

Cu ajutorul placii de rezonanta si a intregului mecanism al pianului, sunetul este preluat si amplificat pentru a putea fi auzit de intreaga asistenta. De asemenea, important este si amortizorul, care opreste vibratia corzilor imediat ce degetul se ridica de pe clapa. 

In mod uzual, pianul are o tastatura cu 88 de clape dintre care 52 sunt albe si 36 negre, ceva mai scurte si situate deasupra celor albe. Astfel, pianul poate produce 88 de note diferite, ce pornesc din registrul grav, pana la cele mai inalte. 

Pianul are corzile asezate in pozitie orizontala, si se prezinta sub mai multe dimensiuni, fiind cu coada scurta (ce are o lungime de 140 – 180 cm), medie, cu o lungime cuprinsa intre 180 cm si 230 cm si cele de concert, cu coada lunga de peste 240 cm. 

Pianina are corzile asezate vertical, avand astfel o lungime mult mai mica, dar este de diferite inaltimi.  

 

Acordeon

Acesta este un instrument aerofon, cu ancii si burduf, foarte cunoscut mai ales in muzica populara a multor tari. Este portabil si are de obicei clape si butoane pe claviatura mainii drepte, butoane pentru basi si acorduri sau claviatura selectiva, pentru mana stanga.

Astfel claviatura din partea dreapta are un sir de clape albe si negre, asemanatoare cu claviatura pianului. Posibilitatile sonore ale acestui instrument sunt de mare amploare, cu nuante minime si maxime, in mai toate registrele. 

Exista o mare varietate de astfel de instrumente, ce pot imita timbrul tuturor grupelor de instrumente, de la acordeonul piccolo, flaut, la trompeta si tuba, dar si acordeoane electrice ce pot produce diferite efecte sonore. 

Este un instrument complex, care necesita ani de studiu si pregatire muzicala, pentru a putea fi folosit la adevarata lui capacitate. 

 

Pian digital

A aparut ca si alternativa pentru persoanele care calatoresc mult si au nevoie de casti pentru a putea exersa, fiind un dispozitiv complet electronic, dar care imita foarte bine sunetul unui pian traditional. 

Beneficiind de evolutia tehnologica, noile modele de piane digitale sunt din ce in ce mai performante si mai complexe, care nu doar reproduc anumite seturi de note, ci sunt capabile sa recompuna senzatii acustice de mare acuratete.

De obicei are o tastatura ce imita foarte bine caracteristicile uneia clasice, avand taste din plastic si arcuri (la modelele mai ieftine) sau din lemn cu ciocanele ce simuleaza greutatea celor traditionale pentru a fi cat mai comod de interpretat si pentru artistii ce folosesc in mod uzual modele clasice. 

Sistemul de amplificare se modifica si el constant pentru a produce un sunet cat mai aproape de adevar, in ultima vreme fiind si modele de piane digitale cu coada, cu scopul de a avea un sunet natural si o amplificare foarte buna. 

 

Orga electronica

Capatand o tot mai mare amploare, orga electronica se preteaza atat pentru incepatori, copii sau adulti, care vor sa invete usor un instrument, cat si pentru mari artisti ce isi etaleaza talentul in cadrul unor concerte. 

In general, sunt confectionate din plastic, iar tastatura este usoara si cu un numar mai redus de clape (uzual 61 – 67), dar sunt si modele cu un numar mai mare (88 precum claviatura pianului) sau mai mica (pornind de la 25 de clape) la variantele mai ieftine sau pentru copii. 

Orga electronica este portabila, iti permite sa faci diferite combinatii de tonalitati si ritmuri, putand suna ca o orchestra intreaga, fiind un instrument ce iti va facilita sa te exprimi muzical asa cum iti doresti. 

Poti sa alegi orgi de la Yamaha, avand o gama foarte variata de modele, pentru toate buzunarele si pe diferite categorii, pentru a te putea bucura de acest minunat si complex instrument. 

 

Sintetizatorul

Aparute inca din 1876, sintetizatoarele se dezvolta si intra in atentia publicului larg abia in 1968, cand este folosit la inregistrarea unui album. Initial erau modele analogice, dar in ultima perioada mai toate sunt digitale, oferind multiple posibilitati de exprimare artistica. 

Sintetizatorul nu produce sunete acustice, ci semnale electrice, ce provin din combinarea si generarea acestora pe diferite frecvente. Dispun de amplificator care poate fi folosit cu difuzoare sau cu casti in functie de cum ai nevoie. 

Din 1980 sunt produse pe scara larga de catre producatori de renume din lumea muzicala (spre exemplu Yamaha) ce ofera sintetizatoare de calitate la preturi accesibile, devenind un instrument raspandit si uilizat de mari artisti. 

Cele mai multe modele cu clape au un numar de la 37 la 88, si sunt semi-grele. Dispun de multe functii incorporate, fiind utilizate atat pe scena, cat si in productia muzicala. Poti sa alegi sintetizatoare care au sunete prestabilite cu care te poti juca pentru a compune diferite ritmuri, dar si variante cu sloturi de memorie pentru a putea crea si salva ceea ce iti doresti. 

 

Claviaturi MIDI

In caz ca esti pasionat de productia muzicala atunci cu siguranta vei avea nevoie de o claviatura MIDI pentru a putea controla si gestiona mai usor echipamentele si soft-urile intr-un studio. 

O claviatura MIDI este similara cu un pian, avand clape, butoane, pad-uri si te ajuta impreuna cu soft-urile preferate sa produci muzica de calitate. Pot fi modele pentru incepatori cu 25 de clape, dar si avansate pentru profesionisti, cu 88 de clape. Astfel, o clapa MIDI te ajuta sa ai o experienta inedita atunci cand compui si usurinta in miscari, avand un numar mare de caracteristici de interes pentru tine. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments