Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Microfoanele sunt principala interfata intre sunetul produs in lumea reala si cel care ajunge la boxa, in sintetizator ori alt echipament de inregistrare si prelucrare. Este de asemenea un instrument fascinant, care te ajuta sa captezi undele sonore cu o acuratete incredibila, daca stii cum sa il alegi.

 

Daca doresti sa cumperi un microfon pentru uz personal si nu stii exact de unde sa incepi, te invitam sa afli mai multe despre cele mai apreciate modele ale acestui an, folosite de muzicieni profesionisti.

 

Shure SM57

Microfoanele produse de marca Shure domina fara indoiala piata modelelor dinamice pentru performante live. Shure SM57 este considerat o varianta pe care fiecare muzician trebuie sa o aiba in dotare, in special datorita modului eficient in care combina adaptabilitatea cu robustetea si un cost accesibil. Multe persoane il utilizeaza pentru interpretari vocale, dar, daca exista un model potrivit cam pentru orice context de folosire, Shure SM57 ar primi cu siguranta acest titlu.

Este o versiune de tip cardioid, ajutand la captarea curata a sunetului, cu limitarea zgomotelor de fundal de pe laterale si spate, si face parte din categoria versiunilor dinamice. Cea din urma caracteristica ii asigura o adaptabilitate foarte buna atat la frecvente inalte, cat si joase, si redare buna la volum ridicat. Are o constructie rezistenta si iti ofera posibilitatea de a inlocui componentele daca se defecteaza in timp, ceea ce il face o investitie de termen lung.

Printre aplicatiile recomandate de profesionisti pentru acest model se numara interpretarea vocala, chitara acustica, saxofon si alamuri, tobe si tomuri de podea. Pe scurt, este acel microfon bun, nu ieftin, dar suficient de accesibil la pret, de care ai nevoie daca vrei un produs de calitate, dar momentan nu iti permiti unul profesionist.

 

 

AKG C414 XLS

AKG C414 XLS poate fi numit fara ezitare cel mai folosit microfon de tip condenser, cu diafragma mare, din istoria moderna a muzicii, atat in activitatile de studio, cat si in reprezentatiile live, de scena. 

Vei intelege mai usor de ce este atat de apreciat, cand iti vom spune ca este un model cu polaritate multipla. In esenta, permite alegerea intre tiparele cardioid, cardioid extins, supercardioid, omni, in opt si inca patru optiuni intermediare, toate disponibile in acelasi microfon. Ceea ce inseamna ca nu mai ai nevoie de un altul in plus si iti permite sa te adaptezi la orice cerinta acustica.

Este prevazut  cu pad-uri de atenuare a zgomotului si filtre care te ajuta sa obtii un sunet de o claritate profesoniala. Creeaza un profil acustic natural si face fata foarte bine la frecventele inalte si sunetele puternice, fiind ideal pentru toate tipurile de instrumente. Printre punctele sale slabe se numara faptul ca este mai putin potrivit pentru lead-vocal, atenuand un pic prea mult frecventele inalte. 

Il poti utiliza insa fara griji pentru voice-over sau voci de acompaniament. Pretul este unul pe masura, care poate descuraja la prima vedere, dar vine insotit de caracteristici tehnice care depasesc costurile. Face parte dintre versiunile recomandate pentru studiourile profesionale.

 

Sennheiser MD421 

Ceea ce il diferentiaza pe Sennheiser MD421, de alte variante de microfon, este faptul ca este conceput pentru a capta la o calitate foarte buna sunete de volum inalt, de pana la 160dB. Este o versiune dinamica, cu polaritate cardioida si switch bass cu cinci pozitii, care permite adaptarea la contexte variate de folosire.

Desi este recomandat in principal ca microfon pentru tobe, acest model functioneaza foarte bine si pentru interpretari lead vocal, cand este vorba despre cantareti de gen masculin, care abordeaza stiluri precum rap, rock, metal sau altele, similare ca forta acustica. Iti recomandam sa cauti insa alta versiune daca ai nevoie de o solutie strict pentru vocal de tip blues, jazz, pop sau alte genuri mai melodioase, din zona soft.

 

Neumann U87ai 

Neumann U87ai este considerat solutia optima pentru interpretarile vocale de orice tip. Este o versiune tip condenser, cu diafragma mare si sensibilitate pe masura, potrivita si recomandata pentru profesionisti. U87ai capteaza suntele cu o acuratete si claritate deosebita, chiar si in zonele de frecventa inalta, generand unde sonore la fel de fine ca matasea.

Se numara de asemenea printre produsele recomandate pentru inregistrarea sunetelor emise de tobe, basss, chitara clasica, pian, cvartete, coruri sau artisti solo. Din punct de vedere structural impresioneaza prin robustete, rezistenta si calitatea finisajelor. Este insa si ceva mai scump decat alte variante, fiind destinat celor care doresc sa investeasca serios intr-un microfon de calitate, si are nevoie de o interfata audio pe masura, care sa nu afecte calitatea sunetelor captate.

 

 

Electrovoice RE20

Ideal pentru actorii amatori sau profesionisti, care decid sa intre in domeniul voice-over, precum si pentru solistii vocali, Electrovoice RE20 se numara printre cele mai bune microfoane cu tipar cardioid si diafragma mare si este folosit foarte mult de DJ, vloggeri si in multe dintre studiourile radio profesioniste. 

Este prevazut cu structura exterioara din otel, cu finisaj sampanie, care ii confera rezistenta si un aspect elegant, si face parte din categoria modelelor dinamice, cu bobina mobila. Ofera vocii un caracter cald si curat si include filtre pop si tehnologie Variable-D, care permite adaptarea la cerintele acustice ale mediului.

Desi este recomandat in special pentru voce, RE20 functioneaza foarte bine si cu acustica instrumentala si in special cu sunetele generate de tobele bass si chitara acustica. Iti asigura in plus un sunet clar, cu respingere foarte buna a zgomotului de fundal pe laterale si in zona posterioara.

 

Neumann TLM 102 

Mic si cu design elegant, Neumann TLM 102 este un microfon de calitate, comercializat la un pret neobisnuit de mic pentru aceasta marca, pastrand in acelasi timp standardul tehnic care o reprezinta. Include o capsula cu diafragma mare, strecurata intr-o carcasa destul de compacta, robusta si cu aspect foarte placut.

Se numara printre putinele modele pe care vocalistii se pot baza fara filtru pop si ofera o acustica clara, suava si bine definita. Cei care au testat produsul mentioneaza de asemenea si un comportament foarte bun la devierea de axul diafragmei, cu mai putin modificari acustice, decat in cazul general al modelelor cu diafragma mare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments