Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Bach este o figura proeminenta, ce a compus pentru violoncel opere ale caror interpretari au obtinut diferite premii de specialitate. Dvořák a scris doua dintre cele mai populare melodii, ce fac si astazi parte din palmaresul fiecarui violoncelist care-si doreste faima. Benjamin Britten este cel ce a compus special pentru Mstislav Rostropovich. Alaturi de acesta a devenit celebru, purtandu-si reciproc o prietenie pe tot parcursul vietii.

 

Violoncelul este un instrument indragit de cei carora le plac muzica clasica. Daca te numeri printre ei sau vrei sa incepi sa il studiezi, cu siguranta vrei sa afli informatii despre cei mai importanti compozitori, asa ca citeste randurile de mai jos.

 

Johann Sebastian Bach 

Johann Sebastian Bach, intre 1717 si 1723 a scris cele 6 suite ale  violoncelului, care au devenit emblematice pentru muzica clasica. Dupa ce a compus multa muzica instrumentala, a devenit interesat de noi instrumente muzicale, care nici macar nu aveau un istoric. 

In acele timpuri a scris doua compozitii pentru instrumente solo cu corzi: pentru vioara si pentru violoncel. Desi, in aceasta perioada erau cateva compozitii pentru vioara, pentru violoncel nu existau. 

Acesta era doar o parte a orchestrei, ce oferea acompaniament melodiei, alaturi de toate celelalte instrumente. Compozitiile nu au fost interpretate pe parcursul vietii sale, dar acum fac parte din repertoriul oricarui violoncelist celebru. 

Manuscriptul lor a fost gasit la 13 ani dupa deces, de catre Pablo Cadals. Acesta a studiat vreme indelungata violoncelul si abia mult mai tarziu, la varsta de 60 ani, s-a lansat prin inregistrarea interpretarii celor sase suite. Ulterior, a obtinut in 1985 premiul Grammy, pentru cea mai buna interpretare solo, iar Janos Starker, in 1998, a castigat acelasi premiu, insa pentru albumul cu cinci suite din cele sase.

 

 

Antonín Leopold Dvořák

A trait intre anii 1841-1904 si este nascut in Cehia. Acesta a fost primul compozitor ceh, care a primit recunoastere internationala. La varsta de 32 de ani, a participat cu compozitiile sale, la concursul austriac pentru compozitori, din al carui juriu facea parte si Brahms. 

Acesta a fost impresionat de creatiile sale, de aceea compozitorul a castigat concursul in 1874, apoi din nou in 1976 si 1977. Astfel, a inceput cariera sa, iar in 1890 a vizitat Rusia si a dirijat concerte cu propria sa muzica, in Moscova si Saint Petersburg. In 1892 s-a mutat in America, pentru a deveni directorul Conservatorului National de Muzica din New York. 

Ulterior, a scris doua dintre cele mai importante lucrari ale sale The Symphony from the New World si Concertul pentru violoncel. Ele au devenit unele dintre cele mai renumite lucrari pentru violoncel. Artistul a murit la varsta de 63 de ani, in Cehia. 

 

Camille Saint-Saëns

A fost un muzician si compozitor francez, nascut in 1835. A fost un copil supradotat pe plan muzical, ce si-a inceput cariera la varsta de 10 ani, prin debutul sau in concert. 

Trei ani mai tarziu, a inceput studiile la Conservatorul din Paris. In 1861, a devenit profesor in capitala Frantei si in acel timp a scris Carnavalul animalelor, fiind inspirat de diversi elevi de-ai sai. Lucrarea a fost terminata 20 de ani mai tarziu. 

Chiar daca a devenit cunoscut, datorita compozitiilor clasice, acesta a activat si in domeniul teatrului si a scris o multime de eseuri literare. Pe plan personal, artistul nu a fost implinit. A pierdut cei trei fii, iar dupa aceea s-a despartit si de sotia sa. Toate aceste suferinte l-au facut sa compuna creatii recunoscute pe plan international.

 

Benjamin Britten

A fost un compozitor englez reprezentativ al muzicii clasice din secolul 20. Talentul a fost descoperit din copilarie, de aceea a inceput studierea muzicii la Colegiul Regal al Muzicii, din Londra. 

In anul 1945, cu ajutorul piesei Peter Grimes, a obtinut faima internationala. Interpretul a scris si muzica pentru copii, dar si muzica clasica, de camera sau instrumentala. Chiar daca a incercat mai multe genuri, operele sale reprezentative au fost cele de violoncel, compuse inspirandu-se de muza sa Mstislav Rostropovich. 

Multe dintre operele sale au fost interpretate sub bagheta sa ca dirijor sau ca pianist,  lansand in acelasi timp si inregistrari ale acestora. A decedat in 1976, la varsta de 63 de ani. 

 

 

Franz Joseph Haydn

Este de origine austriaca si a trait intre anii 1732-1809. Mare parte din creatiile sale, ca muzician si compozitor, le-a dobandit la curtea familiei Esterházy, unde a dirijat, a compus si a interpretat, timp de 20 ani. Compozitia lui Haydn cuprinde multe piese, ce au fost create la cererea familiei sau in functie de preferintele printului Nikolaus Esterházy. 

In 1779, artisitul si-a renegociat contractul si incepand din acest moment, a castigat dreptul de a-si vinde compozitiile cui doreste. Cu toate acestea, operele de pana atunci au ramas in posesia familiei. 

Dupa moartea lui Bach (in 1782), compozitiile lui Haydn au castigat notorietate, de aceea orice concert includea o interpretare de-a unei opere. Artistul a compus pentru violoncel un concert intreg, a carui interepretare a devenit dorita, in portofoliu oricarui mare violoncelist.

 

David Popper 

Este nascut in 1843, la Praga. El a fost violoncelist, dar si compozitor, iar opera sa include multe lucrari pentru violoncel. A compus patru concerte pentru acest instrument, un reqviem pentru trei violoncele acompaniate cu orchestra si multe parti mici, care mai sunt cantate chiar si azi. 

Una dintre cele mai faimoase este si Tarantella. Aceste piese scurte au fost scrise pentru a sublinia frumusetea violoncelului (aici o comparatie intre produse) si a muzicii deosebite pe care o produce. Popper este cunoscut si pentru High School of Cello Playing (Op. 73), un manual pentru violoncelistii avansati.  

Artistul s-a casatorit cu pianista Sophie Menter si a sustinut numeroase concerte, devenind astfel cunoscut la nivel international. In anul 1886, mariajul lor s-a destramat. Cariera sa include numeroase compozitii pentru solo violoncel, pentru violocel si pian sau pentru intreaga orchestra, ce sunt interpretate mereu de violoncelistii celebri.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments