Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Cauti un amplificator de calitate care sa iti ofere acel sunet natural si puternic care incanta auzul? Inainte de a incepe evaluarile, asigura-te ca esti familiarizat cu cele mai importante caracteristici tehnice pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a alege din prima un aparat potrivit.

 

Daca nu esti multumit de calitatea pe care ti-o ofera sistemul tau audio in acest moment, desi ai cumparat cele mai bune boxe, este posibil sa iti lipseasca un amplificator audio performant. Cel mai adesea integrat in dispozitivele pe care le folosim zilnic, amplificatorul este de multe ori neglijat si subestimat, mai ales cand vine vorba despre produsele electronice pe care le cumparam pentru uz casnic. Pentru cei care au ajuns insa la concluzia ca este cazul sa afle ce pot cu adevarat difuzoarele in care au investit bani frumosi, iata cativa termeni de specialitate necesari pentru a evalua un amplificator potrivit.

 

Clase de amplificatoare

Un indicator destul de simplu, care iti ofera multe informatii utile, este clasa in care este incadrat produsul pe care il evaluezi. Modelele de clasa A sunt mai putin populare, fiind versiuni cu sistem analog, cu randament de aproximativ 25% , dar o calitate foarte buna a sunetului. Variantele AB au dimensiuni reduse, ofera un randament de 60%, deci mai ridicat, dar sunt mai expuse la distorsiuni ca cele din clasa A.

Tipul D include dispozitive digitale, cu design compact si randament de 75%, cu nivel mai redus de distorsiune, iar modelele GH sunt urmatoarele in ierarhie, cu randament de 80% si sunet mai clar. Cele mai bune optiuni catre care te poti orienta, dar, desigur, si mai costisitoare, sunt cele din clasa T, cu eficienta energetica foarte buna si sunet prelucrat digital, cu cel mai bun nivel de redare de pe piata.

Puterea RMS

Prima distinctie importanta pe care trebuie sa o faci este intre puterea consumata de un amplificator, trecuta de regula pe dispozitiv, in zona cablului de alimentare sau a butonului de On/Off ,si cea pe care acesta o ofera mai departe catre boxe, in functie de randamentul modelului, care nu este de 100%.

Indicatorul care iti ofera cea mai obiectiva si relevanta masuratoare este puterea RMS, testata prin intermediul unui semnal sinusoidal. Si in acest caz exista insa mai multe standarde, care implica parametri diferiti de testare. De exemplu, in cazul puterii RMS verificata conform EIA, valoarea iti indica nivelul de putere pe care amplificatorul il va oferi la iesire, atunci cand semnalul sursa este unul de frecventa medie cu distorsiuni de 1%.

Cel mai realist standard este insa considerat de specialisti cel FTC, care foloseste pentru evaluare un semnal in banda de frecventa larga, de 20 – 20000Hz, mult mai apropiat muzicii pe care o asculti, cu un nivel de distorsiune similar standardului EIA, dar obtinand valori cu pana la 10 – 20% mai mici. Din acest motiv este mai putin folosit de producatori, dar, daca il gasesti pe produs, este cel fata de care ar trebui sa te raportezi.

Pentru un sistem audio dedicat locuintei, este suficienta, in general, o putere de 100 – 200W de fiecare canal. Insa, daca ai o casa mare si vrei sa poti da petreceri nebune, te poti orienta ceva mai sus, catre un nivel de 300W.


Puterea la varf

Numita si putere instantanee, este parametrul care iti spune puterea maxima pe care o poate genera amplificatorul pentru o perioada scurta de timp, la un moment dat. Are, desigur, valoarea cea mai mare dintre indicatorii de putere inclusi in descrierea tehnica, dar nu este tocmai relevant, pentru ca nu poti mentine dispozitivul la acest nivel pentru o perioada suficienta, pentru a te bucura de acest varf de optim.


Impedanta

Este unul dintre indicatorii care te ajuta sa combini corect amplificatorul cu un set de boxe de calitate. Simplu spus, impedanta reprezinta valoarea rezistentei pe care circuitul electric al amplificatorului o opune trecerii energiei si se masoara in ohmi.

Pe descrierea tehnica a difuzoarelor vei gasi trecuta o impedanta maxima, in timp ce pe amplificator vei identifica o valoare minima. Nu este deci indicat sa asociezi o boxa care permite cel mult 2ohmi cu un amplificator caracterizat de o impedanta de minim 4ohmi. Invers insa, se poate.

Este bine totusi sa retii ca cele mai bune rezultate vei obtine atunci cand folosesti compatibilitate optima, adica boxa de 4ohmi pe amplificator de 4ohmi, pentru ca la fiecare dublare a impedantei la boxe, se injumatateste puterea pe care dispozitivul o poate trimite catre difuzor.

 

Banda de frecventa

Daca esti cat de cat familiarizat cu dispozitivele de tip statii audio, radio-uri, casti, boxe etc. stii deja ca un interval de frecventa mai mare va oferi o redare mai buna a sunetului. Ceea ce s-ar putea insa sa nu stii este ca urechea umana percepe, in general, undele sonore cu o frecventa de 20Hz pana la 20kHz, desi dupa ani de ascultat muzica la casti sau de munca in medii zgomotoase sensibilitatea se mai reduce.

Pentru a sti exact ce cumperi, iti putem spune ca in intervalul 20 – 60Hz se aud foarte bine sunetele de bass, intervalul 4000 – 6000Hz este responsabil de claritatea sunetului pe care il auzi, iar de la 6000 la 20000Hz se gestioneaza armoniile muzicale.

Mono, duo sau multicanal

O alta caracteristica tehnica pe care este bine sa o cunosti este numarul de canale. Este de altfel un indicator destul de simplu. Amplificatoarele mono canal, de exemplu, pot fi folosite cu subwoofer sau un difuzor, iar cele cu doua canale permite redarea stereo, prin intermediul a doua boxe.

Modelele multicanal sunt cele mai performante si vei avea nevoie de un astfel de amplificator daca ai cumparat un sistem audio de tip 5.1.

 

Signal to noise ratio

Este parametrul care iti spune cat de clar se va auzi muzica, si se recomanda de obicei un nivel mai mare de 80dB, care elimina riscul de a auzi un bazait deranjant cand dai muzica mai tare.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments