Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.21

 

Sfinx, Phoenix, Timpuri noi, Holograf, FFN – sunt nume care au marca evolutia muzicii romanesti rock, intr-o perioada in care regimul politic sugruma, sigur si eficient, tot ceea ce inseamna comunicare culturala cu exteriorul. Intr-o forma adaptata cerintelor vremii sau in varianta subversiva, rebela, underground, fiecare dintre aceste trupe a contribuit la continuitatea vietii muzicale romanesti, intr-o perioada dificila si provocatoare. Afla mai multe despre cele mai populare trupe rock ale anilor ‘60 – ‘90.

 

Evolutia stilului rock in Romania a fost strans legata, in primele decenii, de profilul politic al vremurilor si atitudinea conducerii de partid fata de influentele venite din afara granitelor tarii. Aparuta la inceputul anilor ‘60, muzica rock romaneasca a reusit sa se dezvolte relativ in sincron cu rockul international pana pe la jumatatea anilor ‘70, cand regimul politic a limitat drastic accesul la informatiile venite din occident si implicit la orice fel de materiale muzicale.

Cu toate acestea, rockul romanesc a supravietuit, dezvoltandu-se in propriul sau stil si  adaptandu-se la conditiile acelor vremuri. Peste 50 de formatii rock au ajuns, in acea perioada, sa inregistreze piese cu casa de discuri Electrecord. Desi multe dintre ele nu au durat destul de mult pentru a avea un impact major asupra vietii muzicale, suficiente au adus contributii destul de valoroase pentru ca numele lor sa intre in topul formatiilor rock romanesti din vremea comunismului.

 

Phoenix

Infiintata in anul 1962 la Timisoara, initial sub numele Sfintii, in jurul lui Nicu Covaci, trupa Phoenix petrece primii ani cantand intr-un club muncitoresc. Urmeaza trei albume care au avut un mare succes si un concert la Sarmisegetuza Dacia, in anul 1974. In aceeasi perioada trupa inregistreaza vanzari de albume in peste 500.000 de exemplare, iar in anul 1977 toti membrii fug in Germania, unde formatia nu reuseste insa sa aiba aceleasi rezultate si se destrama. Trupa Phoenix s-a reunit insa dupa 1989 si isi continua activitatea si in prezent.

Rosu si Negru

Printre cele mai cunoscute trupe romanesti de rock (pop, progresiv, glam) si beat se numara si formatia Rosu si Negru, infiintata in anul 1963 la Bucuresti. Printre solistii vocali care au facut parte din aceasta trupa, in perioada activarii in capitala, se numara Anda Calugareanu, Dan Mutascu si Mirabela Dauer.

Rosu si Negru a cunoscut insa perioada de glorie intre anii 1970 – 1980, la Iasi, unde formatia a ajuns pe urmele fondatorului sau Nancy Brandes, care urma in acea perioada studiile Conservatorului din capitala Moldovei. Ca si in cazul multor altor formatii ale vremii, structura s-a modificat frecvent in anii de activitate, printre instrumentistii care au facut parte din Rosu si Negru numarandu-se nume precum Florin Ochescu, Nicu Enache, Dorel Vintila-Zaharia, Alex Perin-Boian, Dan Badulescu. Rosu si Negru a inregistrat 12 albume, dintre care sase colective, iar ultimul a fost lansat in anul 2007, la Roton.

Lista pieselor de succes, care au dominat topurile romanesti, include titluri precum “Hai acasa”, “Oameni de zapada”, “Nufar alb”, “Timpul”, “Copilul si soarele”, “Zbor”, “Semnul tau”.

 

Sfinx

Lansata in anul 1963, la Bucuresti, de catre un grup de studenti, formatia Sfinx devine cunoscuta abia in anul 1966, prin participarea la emisiunea Microrama TV, si castiga in popularitate dupa cooptarea lui Dan Andrei Aldea, in anul 1967. Se numara, de asemenea, printre trupele care au putut fi ascultate, in acea perioada, la emisiunea Metronom, al lui Cornel Chiriac, difuzata in grila Europa Libera. Din anul 1975, Sfinx incepe colaborarea cu cunoscuta solista Dida Dragan, formula in care participa la diverse turnee si festivaluri in Germania si U.R.S.S.

Trupa s-a destramat in 1994, dand nastere la doua proiecte diferite: Sfinx Pro – gestionat de Corneliu Bibi Ionescu si Sfinx Experience – condus de Misu Cernea. Printre cele mai apreciate piese ale trupei Sfinx se numara “Om bun”, “An dupa an”, “Zamolxe”.

 

Timpuri noi

In lista de formatii celebre din ani ‘70 – ‘80 se afla si Timpuri noi, trupa al carei debut a adus pe piata muzicala a vremii un suflu nou, in forta, cu elemente avangardiste, inspirate din stilul anilor ‘60 – ‘70. Din cauza subiectelor abordate, Timpuri noi a fost mai mult o trupa underground, cu mult mai putine aparitii oficiale in concursuri si concerte. Trupa a fost interzisa la radio si TV, in acea perioada, iar cluburile care o gazduiau riscau sa fie inchise.

Formatia a inceput sa castige popularitate dupa caderea regimului comunist, cea mai buna perioada fiind anii 1994 – 1995, cand Timpuri noi este prezenta la toate editiile festivalului Rock Bucuresti, deschizand recitaluri ale unor trupe de renume precum Scorpions, Iron Maiden, Uriah Heep. Trupa se desparte in anul 2001 din ratiuni financiare.

 

FFN (Formatia Fara Nume)

Infiintata in anul 1971 la Clubul Arhitecturii, formatia FFN a adus impreuna muzicieni de la alte formatii rock precum Mondial, Phoenix, Modern Grup, Grup 22, Dynacord si Andantino, concretizandu-se intr-un supergrup rock. Primul concert important a fost sustinut la Festivalul Rock organizat de TVR la Sala Palatului, in anul 1973, unde grupul a luat premiul I. In perioada 1974 – 1980 FFN a lansat trei LP-uri de succes, cu piese compus de Cristi Maldociu, Silviu Olaru si Gabi Litvin.

In prezent, patru din cei cinci membri ai formatiei locuiesc in Statele Unite ale Americii, Cristi Maldociu, Silviu Olaru si Gabi Litvin continuand sa compuna piese, atat in limba engleza, cat si in romana, activitate concretizata cu lansarea CD-ului “Blue Jeans” in anul 2008. Printre cele mai cunoscute piese FFN se numara “Vantul”, “Cetatea noastra”, “Singura”, “Prea departe, prea aproape”, “Jungla”.

 

Iris

Nu poti vorbi despre trupe vechi romanesti de rock fara sa mentionezi si numele Iris. Infiintata in anul 1976, la Bucuresti, sub forma unui trio alcatuit din Nelu Dumitrescu, Nutu Olteanu si Emil Lechinteanu, Iris a avut primul concert in anul 1977, la Sala Polivalenta. Printre hiturile formatiei se numara titluri precum “Strada ta”, “Trenul fara nas”, “Luna plina”, “De vei pleca”, “Cei ce vor fi”.

Holograf

Si nu in ultimul rand, o trupa cu radacini bine infipte in muzica usoara veche romaneasca, Holograf se numara printre cele mai longevive trupe de rock din tara noastra, infiintata in anul 1978, de cinci studenti (Stefan Radulescu, Eugen Sonia, Cristian Lesciuc, Boris Petrof, Mihai Pocorschi). Incepand cu anul 1990, stilul muzical Holograf s-a orientat catre un rock modern, cu succes la publicul de diferite varste, formatia fiind activa si astazi.

Printre cele mai cunoscute piese Holograf se numara “Dincolo de nori”, “Ti-am dat un inel”, “Undeva departe”, “Ochii tai”, “Vine o zi”.

 

 

 

Lasa un comentariu

8 Comentarii

Mihai Bodiu

June 21, 2021 at 10:48 am

Oare de Formația Mapamond din Bistrița, mai știe cineva ceva de ei? Liderul trupei era Daniel Fanatean care se află in Norvegia acum.

Raspunde
                                   
Team ProMusicProd

June 28, 2021 at 12:04 pm

Salutare, Mihai,

Multumim pentru informatie si sugestie, toate cele bune!

Raspunde
                                   
Marian

May 30, 2021 at 3:01 pm

In anii ’84 – ’87 era in Politehnica un grup intitulat GRAFIC.Inca am pe caseta doua inregistrari cu ei.Din pacate,nu imi aduc aminte componenta trupei.Stiu doar ca au facut inregistrari radio…O piesa se numea Pasare neinvinsa .Sper sa nu gresesc

Raspunde
                                   
Team ProMusicProd

May 31, 2021 at 8:46 am

Salutare, Marian,

Multumesc mult pentru informatie! Au existat mai multe proiecte care poate ca ar fi meritat mai multa atentie, inclusiv acum, in retrospectiva.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Cezar

May 11, 2021 at 2:52 pm

As fi mentionat si Mondial !!

Raspunde
                                   
Team ProMusicProd

May 12, 2021 at 8:47 am

Salutare, Cezar,

Suntem categoric de acord si multumim pentru feedback!

Raspunde
                                   
Dan ionescu

March 23, 2021 at 2:39 pm

La Timișoara erau incă căteva trupe foarte bune ca PROGRESIV TM, AMICII și CLASIC 20

Raspunde
                                   
Team ProMusicProd

March 25, 2021 at 6:58 am

Salutare, Dan,

Merci mult pentru completari.

Cele bune!

Raspunde