Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

De-a lungul timpului, din dorinta de a perfectiona si de a crea instrumente noi, pe piata au aparut tot felul de incercari, unele rezistand si pana astazi, altele cu o evolutie mult mai scurta, iar in continuare iti prezentam cateva instrumente cu clape mai neobisnuite.

 

Lista instrumentelor cu clape este foarte lunga si, cu siguranta, sunt cateva modele care sunt mai neobisnuite, atat ca forma, cat si ca sunetele pe care le produc. Desi se prezinta sub forma unui top, aceasta are ca scop prezentarea unora mai speciale in mod aleator, pentru a-ti starni interesul in acest domeniu.

 

Hurdy-gurdy

Este un instrument muzical foarte asemanator cu o vioara, ce prezinta ca marea majoritate a modelelor acustice, o placa sonora si o cavitate scobita care preia vibratia corzilor. Sunetele produse de datoreaza frecarii corzilor de o roata inrosita, ce este actionata de o manivela.

Pe partea superioara, imediat dupa corzi, instrumentul prezinta si o claviatura, care are scopul de a reda melodiile prin apasarea corzilor prin intermediul unor panouri mici din lemn. 

Acest tip de instrument se intalneste in muzica populara catalana, franceza, maghiara, slava. In multe festivaluri de muzica populara din Europa sunt prezentate grupuri de astfel de instrumente, cel mai cunoscut fiind in Franta de ziua caderii Bastiliei.

Pe langa modelele clasice, ce sunt inca din Renastere, cu diferite modificari in timp, astazi poti gasi si huardy-gurdy electrice si electronice ce se folosesc in muzica pop, mai ales in muzica neo-medievala. Astfel semnalele sunt transmise catre un amplificator sau reproduse de un sintetizator sub forma modificata.

Calliope

Acest instrument muzical foloseste forta unui gaz, initial a aburului si mai recent aer comprimat, pentru a emite sunete. Folosit initial de locomativele cu abur si vapoare pentru a-si face semnalata prezenta, a fost ulterior dezvoltat sub forma unui instrument mai inedit.

Sunetele emise sunt de mare volum, neputand avea control asupra acestuia, ci doar asupra tonului, ritmului si a duratei notelor emise. Este cunoscut si sub denumirea de orga cu aburi sau pian cu aburi.

Sunt mai multe tipuri de astfel de instrumente, unele functionand mecanic cu ajutorul unui tambur ce reda o anumita melodie, altele cu tastatura sau combinate. O serie mai moderna se poate folosi si cu ajutorul unei interfete MIDI.

Tuburile ce redau sunetele sunt reglate la o scara cromatica, desi acest proces este destul de dificil fiind direct proportional cu temperatura aerului ce trece prin ele. Poate avea un numar diferit de tuburi, de la 25 la 67, cele traditionale cu aburi fiind cu 32.

Desi au existat si variante anterioare, cel mai cunoscut este instrumentul dezvoltat de Stoddard, in 1855, care initial avea atasat un set de role metalice cu pini, asemenator cu cele din cutiutele muzicale, redand astfel o anumita melodie. Ulterior, acesta a inlocuit rolele cu tastatura pentru a putea interpreta ca la o orga, muzica dorita.

Incepand cu anii 1900, acest instrument prezinta atat role, cat si tastatura, iar aburul incepe sa fie inlocuit cu aer comprimat. Desi foarte prezent in lumea muzicala, la mijlocul secolului XX, dispare, ramanand doar putine piese ce pot fi ascultate si vizualizate.

 

Regal

Un tip de orga portabila, cu doua burdufuri, ce a cunoscut o larga raspandire in Renastere. Atent lucrate, aceste instrumente erau adevarate opere de arta, cu sculpturi bogate sau incrustatii de mare pret.

Instrumentul era asezat pe o masa si era nevoie de doua persoane pentru a canta, una la claviatura si alta care sa pompeze burduful. Primele mentiuni despre acest instrument sunt din 1618, fiind folosit atat curte in cadrul ochestrelor, cat si in muzica bisericeasca. 

Regalul poate fi considerat printre stramosii armoniului, din care se vor dezvolta mai tarziu acordeonul, bandeonul etc.

Glasschord

Foarte asemanator cu celesta, acest instrument folosea bare de sticla ce erau lovite cu ajutorul unor ciocanele. Sunetele produse erau foarte suave si speciale, dar, datorita fragilitatii, acest instrument nu a rezistat foarte mult pe piata. 

 

Claviatura glockenspiel

Este un instrument hibrid, fiind un glockenspiel actionat cu ajutorul unei claviaturi pentru pian. Cunoscut inca din 1739, a fost folosit de multi compozitori celebri din acea vreme, inclusiv de Mozart care, in celebra opera Flautul fermecat, ii aloca un rol important.

Este folosit in special pentru dinamica foarte stralucioare si puternica in punctele culminante ale unei lucrari. Astfel il vei intalni in multe opere si simfonii, desi de multe ori in prezent este inlocuit cu celesta.

 

Clavinet

Apare in 1964 si este produs pana in anii 80, fiind un model de clavicord electric, amplificat. A prins foarte bine in perioada respectiva, si este des folosit in formatiile de funk, jazz-funk, reggae, rock, soul.

Acest tip de instrument electric/mecanic necesita prezenta unui amplificator pentru a reda un nivel sonor utilizabil. Cele mai multe modele au 60 de clape, cu un interval de cinci octave, ce acopera gama unei chitare electrice si cea mai mare parte a gamei de basi a unei chitare bas cu 4 corzi. Are 60 de corzi din otel tensionate, ce produc sunetul asemanator unei harpe. 

Initial a fost conceput pentru acasa, pentru muzica clasica si populara. Avea un corp triunghiular, furniruit cu lemn si picioare de lemn. Clapele erau inversate, fiind negru si alb, iar suportul pentru partituri era din sticla acrilica.

Ulterior, datorita unor inventii si imbunanatiri, clavinetul devine foarte popular pentru muzica rock, fiind amplificat live.  

Melodica

Este un instrument de suflat, cu claviatura, ce acopera doua sau trei octave. Sunt foarte usoare si portabile, de dimensiuni mici si sunt mai cunoscute in muzica populara din Asia.

Desi se cunosc astfel de instrumente inca din secolul al XIX-lea, forma in care este si astazi a aparut in 1950. Exista mai multe tipuri precum: sopran, ce poate fi utilizata cu ambele maini simultan, mana dreapta pentru clapele albe si stanga pentru cele negre; tenor, de dimensiuni mai mari, ce trebuie sustinute cu o mana; bas, mai putin folosite.

Asa cum ai vazut, pe langa modelele cunoscute de instrumente cu clape (pian, pianina, pian digital, acordeon, sintetizator etc.) mai sunt si alte tipuri, unele fiind foarte ingenioase, altele adevarate lucrari de arta pe care le mai poti vedea doar in muzee si care au condus la dezvoltarea si aparitia celor folosite azi. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments