Top 7 muzicieni care au ales chitara clasica

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Fernando Sor, John Williams, Jason Vieaux, Pepe Romero – sunt doar cateva dintre numele care au reusit sa scoata la iveala intregul potential muzical al chitarei clasice. Cu un repertoriu impresionat si numeroase premii la activ, acesti muzicieni se numara printre exemplele care inspira si motiveaza noile generatii de chitaristi.

 

Acest model de chitara este un instrument cu o istorie bogata, care se intinde de-a lungul secolelor, plina de nume ilustre care i-au scos in evidenta maiestria si locul sau in muzica. Iata doar cativa dintre cei ai cunsocuti artisti care si-au facut un nume ducand nivelul de interpretare la nivel de arta.

 

Fernando Sor

Sub numele sau original Josep Ferran Sorts i  Muntades sau echivalentul spaniol – Jose Fernando Macarurio Sors, Fernando Sor s-a nascut in anul 1778 in Barcelona si a murit in anul 1839, in Franta, la Paris. 

Este cunoscut ca unul dintre primii interpreti care a cantat la chitara ca instrument clasic de concert. A fost chitarist, compozitor si profesor, scriind prima carte care cuprinde elemente metodologice de interpretare.

Pe langa piese pentru chitara, Fernando Sor a mai scris partituri si pentru opera, pian, voce si  cvartet de coarde. Contemporanii sai l-au considerat unul dintre cei mai buni chitaristi ai lumii, iar compozitiile sale au fost publicate in multe tari si republicate de nenumarate ori de la moartea sa.

 

John Williams

Renumit si apreciat in mod special pentru tehnica sa de interpretare, chitaristul John Williams s-a nascut in anul 1941 in Melbourne. Tatal sau a fondat Scoala Londoneza de chitara, iar John a urmat inca de la 11 ani cursurile de vara sustinute de Andres Segovia la Academia Muzicala Chigiana din Siena, Italia. Prima sa aparitie ca chitarist clasic a avut loc in 1958, la Wigmore Hall, in Londra.

Pe lista compozitorilor abordati se afla nume precum Andre Previn, Richard Harvey, Stephen Dodgson, Steve Gray. In 1973 a primit premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare la categoria muzica camerala, in 1983 Premiul BRIT pentru Cele mai bune inregistrari clasice si in 1980 a primit distinctia de Ofiter in Ordinul Imperiului Britanic.

 

 

Jason Vieaux

Nascut in anul 1973 in Buffalo, New York, Jason Vieaux se numara printre cei mai bun chitaristi clasici ai generatiei sale. A cantat ca solist alaturi de peste 100 de orchestre, iar in 1992 a fost cel mai tanar participant care a castigat premiul intai la Competitia Internationala de chitara organizata de Guitar Foundation of America. 

In 1995 a fost numit artist ambasador al SUA in Asia de Sud, iar in 2015 a castigat premiul Grammy pentru Cel mai bun solo instrumental clasic.

 

Pepe Romero

Pepe Romero este un chitarist spaniol renumit, nascut in Malaga, in 1944. A urcat pentru prima data pe scena la varsta de numai 7 ani, pentru a interpreta in Teatrul Lope de Vega din Sevilla, si peste 60 de ani mai tarziu, are in portofoliu zeci de concerte. A colaborat cu majoritatea dirijorilor de renume si are la activ peste 60 de inregistrari.

A interpretat in premiera piese ale unora dintre cei mai mari compozitori ai secolului, printre care Ernesto Cordero, Lorenzo Palomo, Joaquin Rodrigo, Paul Chihara, Federico Moreno Torroba. 

Printre pasiunile sale se numara redescoperirea partiturilor din secolele trecute, Pepe Romero readucand la viata opere ale compozitorilor Fernando Sor, Francesco Molino, Mauro Giuliani, Luigi Bocherini, Ferdinando Carulli, Johann Kaspar Mertz.

 

Xuefei Yang

Chitarista de origine chineza, Xuefei Yang a inceput sa studieze acest instrument la varsta de 7 ani, facandu-si debutul pe scena la doar 10 ani, la Primul Festival International de Chitara al Chinei. Si-ar petrecut urmatorii ani interpretand pe scene din China, Macau, Hong Kong, Australia si Spania. 

A absolvit conservatorul din Beijing si a participat in concerte organizate in peste 50 de tari, in locatii renumite precum Royal Alber Hall din Londra, Konzerthaus din Viena si Lincoln Center din New York.

Xuefei Yang se numara printre artistii invitati frecvent sa cante impreuna cu cele mai cunoscute orchestre ale lumii, printre care mentionam BBC Concert Orchestra, Royal Liverpool Orchestra, Hong Kong Symphony Orchestra, Hamburg Symphony Orchestra, Rotterdam Symphony Orchestra, Royal Scotland National Orchestra. 

Classic FM, cea mai importanta publicatie de muzica clasica din Marea Britanie, a inclus-o in topul celor mai reprezentativi 100 de muzicieni ai generatiei sale.  

 

Christopher Parkening

Despre Cristopher Parkening, New York Times spunea ca interpreteaza “atat de inteligent, sensibil si expert incat poti ajunge sa uiti totul in afara de muzica”. Este considerat unul dintre cei mai proeminenti artisti ai acestui instrument la nivel mondial. 

 

 

A cantat in compania unor mari nume precum Placido Domingo, Renee Fleming, Jubilant Sykes si Josh Groban si a fost invitat pentru a interpreta la Casa Alba.

A interpretat alaturi de filarmonica din New York, orchestrele din Philadelphia, Minnesota si Cleveland, orchestra de camera din Los Angeles si altele de renume din SUA si strainatate.

 

Kazuhito Yamashita

Cu 83 de albume la active, Kazuhito Yamashita se numara printre cei mai prolifici chitaristi ai vremurilor noastre. Nascuta in 1961 la Nagasaki, artista japoneza si-a inceput cariera impresionanta castigand la varsta de 11 ani Competitia de Chitara Kyushu. In 1977 intrat in istorie ca cea mai tanara castigatoare a competitiilor internationale Ramirez (Spania), Alessandria (Italia) si Concursul Radioului din Paris.

Interpretarile sale include atat aparitii solo, cat si duete, participari in ansamble de muzica de camera si orchestre, alaturi de artisti de renume precum Gary Karr, Pedro Halffter, Leonard Slatkin, Antoni Ros Marba. Se numara printre chitaristii pasionati de crearea de piese noi, lansand peste 60 de compozitii proprii. 

Modul sau proaspat si diferit de abordare a unor piese renumite, precum Firebird Suite a lui Stravinski si New World Symphony no. 9 in E Minor a lui Dvorak au dus mai departe tot ceea ce inseamna virtuozitate si interpretare in muzica de chitara clasica.

Pentru incepatorii aflati la primel lectii care cauta inca printre cele mai bune chitare clasice, o versiune potrivita talentului lor si un stil propriu de exprimare, aceste nume sunt o inspiratie si un model pentru ceea ce se poate realiza in acest domeniu, dincolo de varsta, generatie sau context istoric.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu