Am modificat articolul ultima data pe: 28.01.21

 

Datorita complexitatii sunetelor pe care le poate genera o singura persoana care interpreteaza, orga este considerata instrumentul rege in categoria celor clasice. Este de asemenea mai dificil de folosit decat pianul, chitara, vioara sau alte variante, ceea ce face ca organistii foarte buni sa fie cu atat mai valorosi.

 

Printre artistii care au facut o pasiune pentru orga si si-au dedicat viata deprinderii acestui instrument, se numar cateva nume care ies in evidenta prin nivelul ridicat al abilitatilor de interpretare. Daca iti place sa asculti creatiile concepute pentru orga, iti recomandam sa treci pe lista o parte din piesele aduse la viata de cativa dintre cei mai buni interpreti, mentionati mai jos.

 

Albert Schwitzer

Este un nume recunoscut atat pentru modul genial in care stapaneste claviaturile orgii, cat si pentru munca sa in domeniul filosofiei religiilor, pentru care a primit in anul 1952 premiul Nobel. Se numara de asemenea printre cei care au contribuit la Miscarea de Reforma a Orgii, sustinand reintoarcerea la modul clasic de constructie a instrumentelor si de interpretare. 

S-a nascut in anul 1875, in Alsacia, fiind pasionat de muzica inca din copilarie. In anul 1893 Charles – Marie Widor l-a ascultat cantand la orga in catedrala Saint – Sulpice din Paris si a decis sa il ajute sa isi dezvolte talentul muzical, acordandu-i lectii fara plata. Pe langa abilitatile impresionante de a interpreta la acest instrument, Schwitzer a devenit de asemenea celebru si pentru cunostintele si indemanarea cu care stia sa restaureze si sa repare orgi. 

 

 

Printre cele mai populare piese pe care le poti asculta in interpretarea lui Albert Schwitzer se numara Sonata nr. 4 pentru orga in B flat Major, Corala nr. 1 in E Major de Cesar Frank si Toccata si Fugue in Re Minor de Johann Sebastian Bach.

 

Marie – Claire Alain

Marie – Claire Alain este considerata una dintre cele mai bune organiste ale mijlocului de secol XXi, avand la activ un repertoriu impresionant de peste 260 de inregistrari, realizate in timpul carierei sale. Nascuta in anul 1926 in Franta, Marie – Claire a inceput sa isi asiste tatal in timp ce canta la orga, inca de la varsta de 11 ani. 

A studiat la Conservatorul din Paris, sub indrumarea lui Marcel Dupre si s-a remarcat inca din primii ani de interpretare publica castigand in 1950 premiul intai la Competitia Internationala de Muzica de la Geneva.

A fost de asemenea profesor de orga, printre elevi sai numarandu-se artisti celebri precum Daniel Roth, Thomas Trotter, Kenneth Weir, Jon Laukvik, Michael Matthes, Guy Bovet. A inregistrat de trei ori operele complete ale lui Bach, precum si ale altor compozitori cunoscuti, fiind cea mai prolifica interpreta de orga clasica din lume.

 

Jimmy Smith

Nascut in anul 1925, Jimmy Oscar Smith a fost un celebru muzician american care a ajutat la popularizarea orgii Hammond B3. A invatat singur sa cante la pian, aprofundand studiile muzicale la colegiul de muzica Royal Hamilton si apoi la Scoala de muzica Leo Ornstein din Philadelphia. Tatonarile cu orga Hammond au inceput din anul 1951, Jimmy cantand atat la orga, cat si la pian intre anii 1951 si 1954 si trecand apoi doar la orga din 1954.

Desi orga electronica mai fusese folosita in jazz de catre artisti precum Wild Bill Davis, Count Basie, Fats Waller, tehnicile de improvizatie introduse de Jimmy Smith au contribuit la popularizarea orgii Hammond ca instrument de jazz si blues. A influentat o intreaga generatie de muzicieni de jazz, printre care se numara Don Patterson, Tony Monaco, Jimmy McGriff, dar si o serie de interpreti ai genului rock, precum Keith Emerson, Jon Lord si Brian Auger. 

A fost numit tatal jazz-ului acid si a lasat in urma o discografie impresionanta, din care iti recomandam sa asculti One Night with Blue Note, Portuguese Soul si Sum Serious Blues.

 

Shirley Scott

Cunoscuta in anii ‘60 ca regina a orgii, Shirley Scott a reusit sa-si faca un nume intr-un domeniu consacrat pana atunci barbatilor si anume, interpretarea muzicii jazz la orga. Nascuta in 1934 in Philadelphia, Scott a studiat trompeta si pianul in timpul scolii, abordand pentru prima data orga intr-o reprezentatie publica in anul 1950.

In anii ‘60 muzica sa o aducea in zona soul jazz, cu influente de gospel si blues, fiind cunoscuta de asemenea si ca interpreta de hard bop. Din discografia sa iti recomandam sa asculti Soul Shoutin, Deep Down Soul, Violent Blues, Hip Soul, Yes, Indeed! si Hips Knees An Legs.

 

 

Joey DeFrancesco

Nascut in anul 1971 in Springfield,  intr-o familie cu trei generatii de muzicieni, Joey DeFranceso este un binecunoscut organist, trompetist si vocalist american de jazz. A inceput sa cante la varsta de 4 ani, reusind sa reproduca intocmai melodiile lui Jimmy Smith inainte de a implini 5 ani. Studiile de specialitate le-a facut la Liceul pentru Arte Creative si Interpretare din Philadelphia, castigand inca din acea perioada numeroase premii, printre care si bursa Societatii de Jazz McCoy Tyner.

A semnat primul sau contract profesional de inregistrari la varsta de 16 ani si de atunci a avut ocazia sa cante alaturi de nume mari ale muzicii internationale, printre care ii amintim pe Arturo Sandoval, Elvin Jones, Pat Martino, Loe Lovano, Danny Gatton, James Moody, Jimmy Cobb, Van Morrison, Ray Charles si Bette Midler. In timpul carierei sale canta peste 200 de nopti pe an, primind numeroase aprecieri, printre care se numara si titlul de cel mai bun interpret B3 (orga Hammond) acordat de Jazz Times.

 

Lonnie Smith

Se numara printre cei mai cunoscuti interpreti de orga jazz din zilele noastre, cantand alaturi de nume mari precum George Benson si Aretha Franklin. Stilul sau muzical a fost influentat inca din primii ani de mama sa, care l-a introdus muzicii gospel, clasice si jazz. Lonnie Smith a primit mai multi ani la rand titlul de cel mai bun Claviaturist la orga, acordat de Asociatia Jurnalistilor de Jazz.

Printre cele mai bune albume ale sale se numara Live at Club Mozambique, inregistrat in anii ‘60, dar publicat abia in anii ‘90, The Begining vol. 1 si 2 si Afro-Blue, un tribut adus lui John Coltrane, publicat la finalul anilor ‘90.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments