Top 7 pianisti ai tuturor timpurilor

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Aschenazy, Rahmaninov, Liszt, Horowitz sunt doar cateva dintre numele reprezentative pentru muzica de pian, la nivel international, care ar trebui sa faca parte din cultura generala a fiecarei persoane. Pentru pasionatii acestui instrument reprezinta exemple care inspira catre perfectiune, ingeniozitate, autenticitate si atingerea potentialului nativ.

 

Indiferent ca vorbim despre piese clasice, mereu la moda sau melodii de blues, jazz ori gospel, pianul tine sub vraja sa milioane de fani. Indiferent ca il asculti pe un sistem audio 5.1 profi sau direct pe cel mai bun laptop, daca ai o pasiune pentru astfel de auditii, probabil cunosti deja si niste nume care ti-au ramas in memorie.

Nu toti pianistii canta, insa, la fel. In fiecare generatie sunt cateva nume care reusesc sa redefineasca arta de a pune in valoare acest instrument muzical. Iata cativa dintre cei mai faimosti artisti ai pianului, pe care merita sa ii asculti macar o data in viata, daca nu ai facut-o deja.

 

Martha Argerich

Martha Argerich s-a nascut in anul 1941 si a castigat, la doar 24 de ani, Competitia Internationala de Pian Chopin, remarcandu-se ca una dintre cele mai bune pianiste din generatia sa. A inceput sa studieze acest instrument la numai 3 ani, iar de la 5 ani a intrat sub tutela vestitului pianist Vincenzo Saramura. 

A scos primul sau album la varsta de 19 ani si a cantat pe scena alaturi de nume recunoscute precum Nelson Freire, Mischa Maisky si Lilya Zilberstei.

A castigat de trei ori premiul Grammy si a primit Premiul Imperial in Japonia in anul 2005. Se numara printre pianistii la care este greu sa gasesti bilete si te va impresiona prin stilul sau dinamic si sunetul concentrat, care ii defineste interpretarile.

 

Vladimir Ashkenazy

Nascut la Nijni Novgorod in anul 1937, Vladimir Ashkenazy a inceput sa studieze pianul la varsta de 6ani, fiind primit, datorita talentului sau, la Scoala Centrala de Muzica, afiliata Conservatorului din Moscova, inca de la varsta de 8 ani. Si-a desavarsit educatia muzicala sub indrumarea renumitului profesor de pian Lev Oborin si a lui Boris Zemliansky.

Din anul 1955 pana in anul 2000 a castigat peste 10 premii internationale, dintre care cinci premii Grammy. Este recunoscut la nivel mondial ca pianist, interpret de muzica de camera si dirijor si a inregistrat o varietate de piese clasice, printre care enumaram operele complete ale lui Rachmaninoff si Chopin (pentru pian solo) si sonetele complete ale lui Beethoven si Scriabin. A colaborat cu solisti de renume precum Itzhak Perlman si Lynn Harel.

 

Vladimir Horowitz

Vladimir Horowitz se numara printre personalitatile acestui instrument care candideaza la titlul de cel mai bun pianist al tuturor timpurilor. S-a nascut in 1903, in Ucraina, si s-a facut remarcat prin calitatea tehnicii sale de interpretare si pasiunea pe care o investea in piesele sale. Este cel mai bine cunoscut prin repertoriul romantic pentru pian pe care l-a abordat cu un interes si o virtozitate aparte.

Multi specialisti considera ca inregistrarea sonatei lui Liszt facuta de Horowitz din anul 1921 este cea mai buna interpretare a partiturii, chiar si dupa aproape 100 de ani si peste alte sute de inregistrari realizate de alti pianisti. 

Pe lista pieselor reprezentative pentru stilul sau si de care numele pianistului este asociat cel mai des sunt incluse opere precum: Studiu in D-minor de Scriabin, Balada nr. 1 in G minor a lui Chopin si Polka lui Rachmaninoff.

Franz Liszt

Compozitor, dirijor, aranjor si organist de seama al epocii romantice, Franz Liszt a devenit renumit in Europa la inceputul secolului al XIX-lea, datorita calitatilor sale de foarte bun pianist. Si-a pus amprenta asupra muzicii clasice a perioadei prin compozitiile sale numeroase, reprezentative pentru Noua Scoala Germana. 

Printre elementele inovative de structura si tehnica muzicala lasate in urma sa se numara poemul simfonic, dezvoltarea transformarilor tematice si inovatii radicale in ceea ce priveste armoniile.

Scrierile ramase din acea perioada il descriu ca un pianist care s-a remarcat prin precizia si forta interpretarii, fiind capabil sa mentina la perfectie tempo-ul. Repertoriul sau a fost format preponderent din creatii ale scolii Vieneze printre care amintim concertele lui Hummel si piese ale profesorului sau Czerny.

 

John Ogdon

Nascut in anul 1937 in Mansfield Woodhouse, Nottinghamshire, John Ogdon si-a facut studiile muzicale la Colegiul Muzical Regal de Nord si a castigat premiul intai la Competitia London Liszt din 1961 si apoi la Competitia Internationala Tchaikovsky din 1962.

Este cunoscut pentru abilitatea sa deosebita de a putea interpreta piesele la prima vedere si pentru memoria extraordinara, care i-a permisa sa retina complet si detaliat multe partituri dintre cele incluse in repertoriul sau. Printre compozitorii abordati in fata unui pian de concert se numara Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Percy Grainger, Franz Liszt, Tilo Medek, Franz Schubert, Igor Stravinsky.

 

 

Maria Joao Pires

Nascuta in Lisabona in anul 1944, Maria Joao Pires se numara printre pianistii de renume ai Portugaliei si este cunoscuta pentru abordarea proaspata si igenioasa adusa compozitiilor lui Schubert, Chopin si Mozart. A avut primul sau recital la varsta de 5 ani, si la 8 ani sustinea deja in public piese din concertele lui Mozart. 

A facut studiile la conservatorul din Lisabona si le-a completat la Academia de Muzica din Munchen, sub indrumarea lui Rosl Schmidt, si in Hanovra, avand ca profesor pe Karl Engel.

In anul 1970 a castigat Competitia Bicenteranului Beethoven din Bruxelles. A cantat alaturi de orchestre renumite din Japonia, Israel, America, Canada si Europa, abordand din creatiile marilor compozitori clasici (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Mozart, Schumman, Schubert).

 

Sergei Rachmaninov 

Compozitor, pianist si dirijor rus, Rachamninov este un reprezentant de seama al perioadei romantice tarzii. S-a nascut intr-o familie pasionata de muzica si a inceput lectiile de pian de la 4 ani, absolvind Conservatorul din Moscova. 

A compus patru opere pentru pian si orchestra si un numar de piese doar pentru orchestra. Printre partiturile dedicate pianului solo se numara Morceaux de fantaisie, Variations on a Theme of Chopin, Études-Tableaux, Op. 33 si 39.

Rachmaninov se numara printre cei mai buni pianisti ai epocii sale, alaturi de Josef Hofmann, Moriz Rosenthal, Ignaz Friedman, Josef Lhevinne. Interpretarile lui se evidentiaza prin ritm, precizie, modul personal in care aborda staccato si abilitatea sa deosebita de a mentine claritatea piesei, chiar si in cazul partiturilor complexe. 

Pentru ca avea mainile mari, avea abilitatea de a manevra cu mai multa usurinta prin configuratii de acorduri dificile.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu